Connect with us

Hrvatska

Uskoro proglašenje kraja epidemije. Što će se promijeniti za vas?

Objavljeno

-

Nakon što je WHO donio odluku da covid više nije globalna zdravstvena kriza, postavilo se pitanje i kada će biti proglašen kraj epidemije u Hrvatskoj. Očekuje se da bi takva odluka mogla uskoro stići, a njome bi moglo doći i do nekih drugih promjena u svakodnevnom životu građana.

Odluka koja je striktno vezana uz onu o proglašenju kraja epidemije je pitanje valjanosti osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i oružanih listova. Naime poslije proglašenja epidemije još 2020. Sabor je izmijenio zakone pa građani, kako bi se smanjili fizički kontakti, a nakon što im je prošao rok važenja, nisu morali obnavljati osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružane listove, piše tportal.

Međutim takve zakonske izmjene vrijede samo dok traje epidemija. Nakon što bude donesena odluka o proglašenju kraja epidemije u Hrvatskoj, građani će isprave kojima je istekao rok valjanosti morati zamijeniti novima u roku od 30 dana, odnosno u tom roku podnijeti zahtjev za izdavanje novih dokumenata.

Kako je prošli tjedan pojasnio šef HZJZ-a Krunoslav Capak, procedura proglašenja kraja epidemije izgleda tako da HZJZ predloži to ministru zdravstva, a on, na temelju tog prijedloga, predlože Vladi proglašenje kraja epidemije. “Ako do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi. Više ih neće propisivati krizni stožer, nego Ministarstvo zdravstva”, pojasnio je Capak.

Kako je za HRT prošli tjedan kazala Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin, HZJZ bi tako nešto trebao predložiti u sljedećim danima. Podsjetila je i da su u Hrvatskoj na snazi i neke druge mjere koje nisu vezane uz sam kraj epidemije, nego uz samu bolest.

Među njima su obaveza testiranja građana prije hospitalizacije, odnosno zahvata koji podrazumijeva pojavu aerosola iz organizma. Tu je i mjera obavezne izolacije u trajanju od najmanje pet dana za osobe koje su pozitivne.

Jedna od mjera je i obaveza nošenja maski u zdravstvenim ustanovama i ljekarnama, kao i u domovima za starije i osobe s invaliditetom za zaposlenike i posjetitelje.

Istom tom odlukom donesena je i preporuka, ali ne i obaveza, da maske nose vozači i putnici u javnom prijevozu; zaposlenici i kupci u trgovinama; zaposlenici u kafićima i restoranima; gosti u ugostiteljskim objektima u zatvorenom; zaposlenici u trgovačkim društvima, ustanovama i institucijama koji rade sa strankama, kao i stranke; zaposlenici u uslužnim djelatnostima koji dolaze u bliski kontakt s klijentima; zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati udaljenost od dva metra između osoba; vjernici prilikom vjerskih obreda; gledatelji na sportskim događajima u zatvorenom, kao i posjetitelji društvenih i javnih događanja u zatvorenom prostoru.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Država planira podstanarima plaćati dio stanarine? “To bi moglo prouzročiti kontraefekt”

Objavljeno

-

By

Vlada radi na novoj stambenoj politici koja je nužna jer poznato je da si prosječna obitelj teško može priuštiti nekretninu, a s druge strane stotine tisuća stanova i kuća zjape prazne. Da bi se te nekretnine iznajmile država planira kao jednu od mjera uvesti poticaje tako da podstanarima upravo država plaća dio stanarine. Ministarstvo još ne otkriva detalje, a evo što o toj ideji kažu agenti za nekretnine, analitičari i ostali stručnjaci.

Luka je podstanar već sedam i pol godina. Kaže da trenutno ponuda stanova za najam u Zagrebu i nije baš dobra.

“Mislim da je danas izuzetno teško pronaći dobar stan za najam jer ono što se nudi je često ili malo ili preskupo ili kombinacija i jednog i drugog”, rekao je

S jedne strane ne može se pronaći stan, a s druge stotine tisuća stambenih jedinica u Hrvatskoj zjapi prazno. Država ih želi aktivirati, a jedna od mjera bi bila da država plaća dio najamnine, odnosno razliku između priuštive i tržišne cijene.

Puno je nepoznanica

“Mi moramo razumjeti tko su ti vlasnici koji bi dobili takvu vrstu subvencije. Naravno, uvjet je da ti vlasnici takve stanove stave u promet po cijeni koju će država definirati da je priuštiva. Koje su to priuštive cijene? Tko ima pravo na takvu vrstu najma? Isto tako, kakvi su ti stanovi, tko će pogledati jesu ti stanovi kvalitetni ili nisu”, ističe agentica za nekretnine Martina Mataić Škugor.

Što je to priuštiva, a što tržišna cijena pita i analitičarka Colliersa Anita Grbavac te upozorava na mogući kontraefekt.

“Što se tiče subvencija najma, tu se bojim da bi polučilo isti efekt kakav je polučio i APN gdje je došlo do porasta cijena nekretnina i koji se u konačnici pokazao kao ne toliko uspješna mjera. Bojim se da bi subvencioniranje najma moglo prouzročiti taj kontraefekt da cijene najma porastu”, pojasnila je.

Vlasnik agencije za nekretnine Filip Brkan ne misli tako.

“Mislim da vrsta subvencije u kojoj obogaćujemo ponudu na tržištu ne može imati utjecaj na povišenje cijena najma jer mi s tim stavljanjem više nekretnina na tržište, utječemo na veću ponudu. Kad imamo veću ponudu znači da možemo zadovoljiti i određenu potražnju”, rekao je Brkan.

Porez na nekretnine

Stručnjaci smatraju kako bi ta mjera trebala ići u kombinaciji s porezom na prazne nekretnine.

“Po meni je užasno bitno da se sada iznivelira ova nakaradna situacija s porezom na turistički najam i da se bar izjednači s dugoročnim najmom da se vidi koliko je tu pogubnih posljedica za društvo”, rekao je Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

“Porez na nekretnine da, ali pod određenim uvjetima, mi trebamo napraviti neku masovnu procjenu prije svega, mi moramo sve te nekretnine procijeniti”, dodaje.

Profesor socijalne politike Gojko Bežovan smatra da bi svakako porez bio pozitivan poticaj, kao i subvencioniranje najamnina.

“Jednim dijelom mislim da je to dobro i moglo bi proizvesti kratkoročne koristi. Druge mjere kao što su se ulaganje u javno-najamne i socijalno-najamne stanove zapravo su izvjesnije dugoročne mjere i to već dugo vremena zagovaram. Trebamo uvesti program subvencioniranja najamnina i troškova stanovanja za najranjiviju populaciju, a to je populacija podstanara.”

Država bi svakako trebala imati mjere stambene politike i to takve da se demotivira one koji drže nekretnine kao investiciju, a omogući obiteljima da imaju krov nad glavom.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz trgovina se povlači sok od rajčice: Pronađeno više bakterija

Objavljeno

-

By

Pixabay

Sok od rajčice – bio proizvođača Beutelsbacher, od 750 mililitara i s rokom trajanja 01.03.2026 povlači se zbog utvrđenog povećanog broja bakterija mliječne kiseline što posljedično može dovesti do fermentacije i kvarenja proizvoda, izvijestio je u srijedu Državni inspektorat Republike Hrvatske.

Sok se prodaje u trgovinama BioPlanet u Splitu , koja poziva potrošače  da u poslovnicama vrate proizvodi u zamjenu za drugi proizvod ili uz povrat novaca.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, navodi se u priopćenju.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

TOPLINSKI VAL / Zabilježena nova rekordna potrošnja električne energije

Objavljeno

-

By

Pixabay

U utorak, 16. srpnja, u 20. satu zabilježena je nova rekordna potrošnja električne energije od 3341 megavatsata (MWh), objavio je dan poslije Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS). 

“U već gotovo dva tjedna dugom toplinskom valu zabilježena je još jedna rekordna, maksimalna potrošnja električne energije i novi ljetni maksimalni iznos satne potrošnje od kada ga bilježi HOPS”, navodi se u priopćenju. 

Očekuju se novi maksimalni satni iznosi potrošnje 

– Iako se, prema planiranim vrijednostima, ne očekuje da bi danas trebao biti postignut novi maksimum u potrošnji električne energije, usporedimo li danas postignutu potrošnju električne energije u iznosu od 3259 MWh u 14. satu s jučerašnjom u istom satu (3219 MWh), uočavamo povećanje od 1,2 posto, stoga možemo očekivati da će danas biti dosegnut jučerašnji maksimalni satni iznos potrošnje električne energije, procjenjuju u HOPS-u.

S obzirom na sve intenzivniju turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata i radnih prostora te objekata za stanovanje, očekuju da će ovoga ljeta maksimalni satni iznos potrošnje električne energije i dalje nadmašivati do sada zabilježene rekordne vrijednosti.

Opskrba strujom bez teškoća

Iz HOPS-a ističu da je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini te kako ne očekuju probleme u redovitoj opskrbi električnom energijom. 

“Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije, od čega gotovo polovinu čini proizvodnja iz hrvatskog dijela Nuklearne elektrane Krško”, zaključuje se u priopćenju koje je HOPS objavio na svojim internetskim stranicama.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu