Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

LONGIN I DUKIĆ SLUŽBENO U ITALIJI / S konferencije Jadransko-jonske makroregije naglašena važnost povezivanja Zadra i Ancone

Objavljeno

-

Na poziv Regije Marche, gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin sudjelovali su početkom ovog tjedna na konferenciji Jadransko-jonske makroregije u Anconi na temu strateških kretanja u području gospodarstva, logistike, trgovine, energetike i proizvodnje.

Domaćini sastanka bili su predsjednik regije Marche Francesco Acquaroli i predsjednik regionalnog vijeća Dino Latini, a sudjelovali su brojni institucionalni predstavnici iz Hrvatske, Grčke i Albanije.

Makroregionalne strategije su instrument teritorijalne suradnje koji je nastao unutar Europske unije. Integracijom različitih dostupnih financijskih instrumenata i njihovim usmjeravanjem u sektore od zajedničkog interesa, makroregionalne strategije povećavaju mogućnost maksimalnog korištenja dostupnih financijskih sredstava u velikim regijama potičući njihov uravnoteženi razvoj.

Države članice Jadansko-jonske makroregije identificirale su četiri područja od zajedničkog interesa, a odnose se na plavi rast, povezivanje regije, kvalitetu okoliša i održivi turizam.

Upravo kroz tematsko područje povezivanja, vezano uz promet, gradonačelnik Dukić je na konferenciji potaknuo temu povezivanja Zadra i Ancone uspostavom brodskih linija. 

Za gospodarski razvoj posebno treba istaknuti međunarodni prekomorski pravac Zadar-Ancona. Ovo je najkraća veza između dvaju jadranskih obala, sa suvremenom lučkom infrastrukturom. Zadar i Zadarska županija računaju na napredak veza s Italijom, ali i Grčkom i Albanijom posebno kroz razvoj RO-RO i drugih oblika kombiniranoga prometa na Sredozemlju. Zadarska luka Gaženica ima izvanredne preduvjete za povezivanje sa srednjoeuropskim državama koje nemaju vlastiti izlaz na more, naveo je Dukić u svom izlaganju.

Istaknuo je kako luka Gaženica, osim vrhunske infrastrukture, ima i izravan priključak s autocestom i željeznicom te povoljan položaj s obzirom na blizinu Zračne luke Zadar. Budući da jedina ima mogućnost iskrcaja specijalnih tereta na prometnice, slovi kao jedna od najznačajnijih luka na Jadranu te neosporno ima važnu ulogu za jadransko jonsku regiju.

Pomorska povezanost, stabilne i stalne putničke veze koje osim turizma omogućuju kulturnu, obrazovnu i znanstvenu suradnju, ali i snaženje teretnog prometa, odigralo bi veliku ulogu u povezivanju i gospodarskom i društvenom razvoju naše makroregije – dodao je zadarski gradonačelnik.

Župan Longin u svojem je obraćanju naveo važnost održivog razvoja cijelog područja, s naglaskom na očuvanje Jadranskog mora koje je ključni gospodarski resurs, ali i glavna poveznica država članica Jadransko-jonske makroregije.

Jadransko more opet će imati stratešku ulogu te će kao prirodni koridor protoka roba postati sve značajniji za gospodarstvo Europske unije. Na nama je da zajedničkom suradnjom iskoristimo taj potencijal, a s obzirom da Zadar i Anconu povezuju i povijesne veze trebamo ih pokušati dodatno osnažiti, poglavito sa stajališta turizma i plave ekonomije, istaknuo je Longin.

Župan je naglasio važnost korištenja sredstava iz EU fondova, posebno za dodatan razvoj infrastrukture. Naveo je niz uspješnih projekata prekogranične suradnje te istaknuo da su Zadarska županija i njezine razvojne agencije s partnerima iz Italije do sada prijavili ukupno 38 projekata na program prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U BIOGRADU / “Komunalac” s Austrijancima o suradnji i razvoju vodokomunalne infrastrukture

Objavljeno

-

By

U suorganizaciji Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i Veleposlanstva Republike Austrije održan je radni sastanak gdje je predstavljena trenutna situacija, ali i planirani napredak vodnokomunalne infrastrukture na području kojim upravlja Komunalac d.o.o..

S austrijskim kolegama su razmijenjena iskustva i utvrđen je put za buduću suradnju u unaprjeđenju i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture, priopćeno je iz Komunalca.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu