Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

DANI ZADARSKE ŽUPANIJE / Poslije Zemunika, Zadarski književni krug nastavio rad u Polači

Objavljeno

-

U nizu od nekoliko  programa znanstveno-književnog kolokvija Zadarski književni krug, u srijedu 19. travnja 2023. godine u Osnovnoj školi  „Franko Lisica“ u Polači, s početkom u 11 sati, održan je  drugi dio ovogodišnjeg programa. Programima upriličenim povodom Dana Zadarske županije, u Polači se pridružio i Panonski institut iz Pinkovca (Güttenbacha) iz Gradišća, u Austriji, sa svojim izdanjima.

U pjesničkom dijelu manifestacije u prepunom holu Osnovne škole u Polači ovog puta su nastupili Tomislav Marijan Bilosnić, Drago Krpina, Robert Hajszan Panonski, Ante Tičić i Nikola Marinović, koji su kazivali svoje pjesme. U programu su sudjelovali i učenici ove škole sa svojim profesorima na čelu s ravnateljem Matom Bobanovićem.

O Zadarskom književnom krugu i njegovoj desetogodišnjem jubileju, pod pokroviteljstvom Zadarske županije, govorio je književnik Tomislav Marijan Bilosnič, idejni pokretač, voditelj i urednik Zadarskog književnog kruga, koji je ovom prigodom i predstavio šest dosadašnjih zbornika koji prate ovaj internacionalni znanstveno-književni kolokvij. Bilosnić je posebno naglasio činjenicu kako se više od tridesetak domaćih i inozemnih autora ovogodišnjem skupu priključilo sa svojim esejističkim, znanstvenim i književnim prilozima.

Gost susreta, dr. sc. Robert Hajszan Panonski, voditelj Panonskog instituta u Pinkovcu okupljenima je predstavio tri Panonska kataloga za 2023. godinu, odnosno 48 višejezičnih brojeva Panonskog lista, tiskanog u siječnju, veljači i ožujku ove godine, a koji prati svekoliki život gradišćanskih Hrvata u Austriji, ali i u domovini Hrvatskoj, kao i drugdje u rasuću. Dr. Hajszan je učenike Osnovne škole u Polači upoznao s poviješću gradišćanskih Hrvata, dolaskom Hrvata u Gradišće, životnim i kulturnim razvojem Hrvata, pitanjem asimilacije hrvatskog jezika kroz petsto godina života odvojenog od matice domovine. Tom prigodom Robert Hajsan je okupljenima čitao i svoje radove tiskane na gradišćanskom govoru, da bi na kraju knjižnici škole poklonio i niz izdanja Panonskog instituta.

Program znanstveno-književnog kolokvija u Osnovnoj školi u Polači završio je zajedničkim druženjem učenika, profesora i sudionika manifestacije Zadarski književni krug.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŠTO SE DOGAĐA S VREMENOM? / I dalje sunčano i toplo. Od ponedjeljka još više temperature!?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Uz prolazno više oblaka u unutrašnjosti je moguće malo kiše, ponajprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. U Dalmaciji slab i umjeren jugozapadnjak i jugo, tek prema večeri u okretanju na buru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 23 na kopnu te između 24 i 28 °C na moru.

U četvrtak pretežno sunčano, mjestimice uz prolaznu umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti je ujutro ponegdje moguća magla. Na jugu je popodne moguć lokalno jači razvoj oblaka uz poneki pljusak. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu mjestimice umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak i na jugu jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 15 do 20, a najviša dnevna od 20 do 25 °C, u Dalmaciji ponegdje viša.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno ili djelomice sunčano, no u četvrtak je na jugu moguć lokalni razvoj oblaka uz poneki pljusak. Ujutro u unutrašnjosti lokalno može biti magle. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, u petak mjestimice s prolaznim jakim udarima, a sredinom dana sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bez bitne promjene.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OMILJENA IM TURISTIČKA DESTINACIJA / Veleposlanici Češke i Japana posjetili Zadarsku županiju

Objavljeno

-

By

U posjetu Zadarskoj županiji boravili su veleposlanici Japana i Češke, Nj.E. Iso Masato i Nj.E. Milan Hovorka koje je u Domu županije primio župan Božidar Longin sa suradnicima.

Veleposlanici su se tijekom sastanka složili da je Zadarska županija omiljena destinacija i japanskih i čeških turista, uz naglasak da bi prirodnu ljepotu i ogroman gospodarski potencijal trebalo sustavno zaštiti te postići održivost turističkog sektora. Istaknuli su jedinstvenost ovog sastanka kojim se suradnja između triju zemalja podiže na dodatnu razinu.

Župan Longin je također naglasio važnost održivosti turizma i razvoja Zadarske županije kao turističke destinacije uz stalnu brigu o okolišu i našem najvažnijem prirodnom resursu, moru i morskom ekosustavu. Upravo ovu temu obrađuju izmjene Zakona o turizmu koje bi trebale stupiti na snagu početkom 2024. godine, s kojima se nastoji postići ravnotežu i održivost turizma, a istovremeno osigurati kvalitetan život lokalnog stanovništva.

Osim turizma, i sektor marikulture je značajan gospodarski potencijal koji je upravo istaknuo japanski veleposlanik, imajući u vidu snažnu suradnju Zadarske županije kao najribarskije hrvatske regije s Japanom u uzgoju i izvozu plavo-repne tune.

Veleposlanik Hovorka, pak, posebno je pohvalio dugogodišnju dobru suradnju i prijateljstvo koju Zadarska županija održava s Južnomoravskom regijom iz Češke.

Prethodno su veleposlanici Hovorka i Masato sa županom Longinom nazočili otvorenju izložbe “Priča o Haninom kovčegu” u novom izložbenom prostoru Gradske knjižnice Zadar u organizaciji Veleposlanstva Republike Češke, Japana, Države Izrael, Kanade, Sveučilišta u Zadru i Gradske knjižnice Zadar. Izložba je otvorena povodom sjećanja na žrtve holokausta, a prikazuje tužnu sudbinu 13-godišnje djevojčice zatočene u logoru Auschwitz.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu