Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SRIJEDA, HOTEL KOLOVARE Besplatna edukacija za male iznajmljivače: kako do uspješnog poslovanja u 2023. godini?

Objavljeno

-

Turistička zajednica grada Zadra u suradnji sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj Interligo d.o.o. organizira besplatnu edukaciju za male iznajmljivače pod nazivom „Uspješno poslovanje u turističkoj godini 2023.” koja će se održati u srijedu, 5. travnja 2023. godine u hotelu Kolovare s početkom u 11 sati.

Svrha edukacije je praćenje trendova suvremenog poslovanja, savjetovanje i educiranje u svrhu olakšanja poslovanja s propisanim administrativnim obvezama te upoznavanje sa relevantnim promjenama vezanim uz prezentaciju objekta.

– Kroz edukaciju će iznajmljivači smještaja u domaćinstvu biti upoznati kako ići u korak s modernim načinom poslovanja prateći nove trendove i relevantne promjene vezane uz prezentaciju objekta te kako koristiti trenutno dostupne marketinške alate u svrhu podizanja prepoznatljivosti na tržištu, kaže Barbara Kardum, stručna suradnica za statistiku i analizu Turističke zajednice grada Zadra.

U nedostatku većeg kapaciteta hotelskog smještaja, mali iznajmljivači nude većinu turističkog smještaja grada Zadra. Sve bolje opremljeni objekti s internetom, klima uređajima, vrhunskim namještajem, dodatnim sadržajima, po mogućnosti i s bazenom u dvorištu, nešto je što traže današnji turisti. Online recenzije koje pritom ostavljaju i njihov čest povratak u Zadar, odsjedanje na 10 do 15 dana u jednom apartmanu, govore da su Zadani „zajahali val” promjena.

– Mi neprestano podižemo kvalitetu i to je nešto o čemu se danas ne priča puno. Posvećuje se pažnja svakom detalju, pazi se da se dobiju dobre recenzije. S obzirom da se nekoliko tisuća ljudi u Zadru bavi ovakvim smještajem, svi imaju nekog prijatelja koji će ga uputiti u posao, no važno je s vremena na vrijeme doći na edukaciju i vidjeti kakvi su novi zakonski propisi, koji su novi trendovi u iznajmljivanju i oglašavanju, a naravno i sresti kolege kako bi se uživo o svemu popričalo, kaže predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Zadarske županije pri HGK Klaudio Grdović.

Na samoj edukaciji razgovarat će se o dokumentaciji koju iznajmljivač treba uredno voditi, prijavi i odjavi gostiju, izdavanju računa, akontaciji, depozitu, PDV-u, inspekcijskom nadzoru, radu preko servisa kao što su Boooking.com i Airbnb.com,  učinkovitom oglašavanju i sl.
Turistička zajednica je i ove godine pripremila prigodne brošure za male iznajmljivače, pa tako i novi Priručnik za iznajmljivače 2023. U njemu se mogu pronaći sve potrebne informacije o administrativnim i financijskim obvezama, prodaji smještaja, trendovima i promjenama u navikama gostiju. Naravno, tu su i uputstva kako rekategorizirati smještaj, prijaviti gosta u sustav eVisitor, o plaćanju turističke pristojbe, godišnjem paušalnom porezu itd.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŠTO SE DOGAĐA S VREMENOM? / I dalje sunčano i toplo. Od ponedjeljka još više temperature!?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Uz prolazno više oblaka u unutrašnjosti je moguće malo kiše, ponajprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na sjevernom Jadranu mjestimice jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima. U Dalmaciji slab i umjeren jugozapadnjak i jugo, tek prema večeri u okretanju na buru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 18 do 23 na kopnu te između 24 i 28 °C na moru.

U četvrtak pretežno sunčano, mjestimice uz prolaznu umjerenu naoblaku. U unutrašnjosti je ujutro ponegdje moguća magla. Na jugu je popodne moguć lokalno jači razvoj oblaka uz poneki pljusak. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu mjestimice umjerena bura, popodne sjeverozapadnjak i na jugu jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, na Jadranu od 15 do 20, a najviša dnevna od 20 do 25 °C, u Dalmaciji ponegdje viša.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno ili djelomice sunčano, no u četvrtak je na jugu moguć lokalni razvoj oblaka uz poneki pljusak. Ujutro u unutrašnjosti lokalno može biti magle. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura, u petak mjestimice s prolaznim jakim udarima, a sredinom dana sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bez bitne promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu