Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Dani otvorenih vrata na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru

Objavljeno

-

Brojnim znanstvenim i nastavnim aktivnostima, predavanjima, radionicama, kazališnim predstavama, kinoprojekcijama i sastankom čitateljskog kluba, u proteklom tjednu svečano su obilježeni Dani otvorenih vrata Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, a povodom Dana Sveučilišta u Zadru.

Bogati program započeo je 20. ožujka 2023., kada je pročelnica Odjela, doc. dr. sc. Maja Cindrić, zajedno sa zamjenicom pročelnice izv. prof. dr. sc. Katarinom Ivon, otvorila Dane otvorenih vrata. Tim povodom održana je prva u nizu manifestacija “Jutro hrvatskoga filma”, koju je organizirala Jelena Alfirević-Franić, mag. philol. croat. Riječ je o izložbi filmskih narativa naših studenata, igranih i animiranih filmova, koje su studenti marljivo izrađivali kroz prethodna razdoblja studija, inspirirani hrvatskom (dječjom, renesansnom i dr.) književnosti, u okviru kolegija Medijska kultura. Prikazan je i igrani film “The Ugy Ducking” (Ružno pače) koji je na razini sastavnice Sveučilišta u Zadru odabran za ovogodišnje sudjelovanje na Međunarodnom EU-CONEXUS Festivalu, a koji se u tekućem tjednu održava u La Rochelleu u Francuskoj, u okviru alijanse “Europska sveučilišta”.

Jednako kao i prethodna, i sljedeća je aktivnost Dana otvorenih vrata ”Lucija i ja” pridružena manifestaciji ”Zadar čita“, a ostvarena je također u suradnji s profesoricama Veronikom Jurković i Darijom Gospodnetić. U organizaciji izv. prof. dr. sc. Katarine Ivon, i u suradnji studentskog čitateljskog kluba “Modus essendi” s gimnazijalcima Vladimira Nazora, razgovarali smo o problematici žene, Lucije, u romanu “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka, ravnopravnosti i emancipaciji žena. Razgovor su vodile studentice Petra Vukušić i Mara Brautović.

Isti dan, u suradnji dr. sc. Marijane Miočić i odgojiteljica Ivane Tičić, Indire Barišić, Darije Baković, Jadranke Grabić, Lane Kinda, Ive Surać i Josipe Vrsaljko, za studente je održana predstava „ Zbrkana bajka“. Potom su odgojiteljice podijelile svoja iskustva rada s djecom u vrtiću, govoreći o ulozi lutke u odgojno-obrazovnom procesu. Posebno su istaknule važnost lutke u periodu adaptacije djeteta na vrtić: tješiteljsku ulogu, primjenu lutke u komunikaciji s djecom o njihovim emocijama, doživljajima, rješavanju međusobnih sukoba.  

U srijedu je u organizaciji izv. prof. dr. sc. Slavice Vrsaljko održana tribina ”O pravopisu našem(u) svagdašnjem(u)” Jelene Đorđević, mag. philol. croat. et angl. i Maje Matijević, mag. philol. croat. et mag. inf., na kojoj su studenti stekli vrijedna i zanimljiva saznanja o važnosti hrvatskoga pravopisa u svakodnevnom životu i profesionalnom budućem radu.

Bogatstvo, vrijednost i dometi hrvatske znanstvene i jezične baština bile su središnje teme na predavanju “Iz hrvatske znanstvene i jezične baštine: od Vrančića do Instagrama” dr. sc. Marijane Borić (HAZU) i dr. sc. Ivane Kurtović Budja (IHJJ), održanome u četvrtak u organizaciji doc. dr. sc. Josipa Lasića. Govoreći o izumu Vrančićeva padobrana i hrvatskim narječjima i dijalektima, zanimljivim pristupom, izlagačice su oduševile studentsku publiku. 

Danas je na Odjelu u okviru Dana otvorenih vrata održana radionica “I umjetnik i učitelj” za učenike prvog i trećeg razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.

U petak, 24. ožujka 2023., održana je posljednja manifestacija Dana otvorenih vrata odjela, likovna radionica ”I umjetnik i učitelj”, u organizaciji izv. prof. dr. art. Marine Đira. Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, zajedno s prof. Ana-Marijom Juričev Modrinić, upoznali su se s načinom na koji vlastita likovna istraživanja možemo predočiti u kreativni likovnopedagoški rad te s načinom pristupa području likovnosti i vizualne kulture u razrednoj nastavi u osnovnoj školi.  

Višestruko obogaćeni brojnih zanimljivim, kreativnim, odgojnim i obrazovnim saznanjima završeni su još jedni Dani otvorenih vrata Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja na Sveučilištu u Zadru.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE! U ponedjeljak bez vode dio Privlake i Borika. Otežana vodoopskrba i u Diklu

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 12.06.2023. godine (ponedjeljak), u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ulica Roberta Frangeša Mihanovića

Ulica Otona Ivekovića

Ulica Ivana Duknovića

Isto tako, zbog navedenih radova, moguća je otežana vodoopskrba na  području mjesnog odbora Diklo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene: u Špaletinoj ulici, kod kuć.br. 11, te ulici Roberta Frangeša Mihanovića, kod kuć.br. 64.

Zbog izvođenja građevinskih radova strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 12.06.2023. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Privlaka, u Ulici Tina Ujevića.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Tina Ujevića, kod kuć.br. 23.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SV. FILIP I JAKOV: Načelnik predao ključeve novim vlasnicima 24 stana izgrađena po programu poticane stanogradnje

Objavljeno

-

By

Prošli tjedan je u Sv. Filip i Jakovu održana prigodna svečanost dodjele ključeva vlasnicima od 24 novoizgrađena POS stana, koji su dio programa društveno poticane stanogradnje kojeg Općina Sv. Filip i Jakov provodi putem Agencije za društveno poticanu stanogradnju, kako bi se građanima omogućilo rješavanje stambenog pitanja, odnosno kupnja stana po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih.

Vrijednost radova bila je 16,5 milijuna kuna a na zemljištu površine 2775 četvornih metara izgradile su se četiri zgrade na četiri etaže – podrum, prizemlje i dva kata – s parkirnim mjestima i uređenim okolišem.

Načelnik Općine Sv. Filip i Jakov predao je ključeve novim vlasnicima 24 stana izgrađenim po ovom programu a svečanosti su nazočio i direktor APN-a Dragan Hristov. Načelnik je posebno pozdravio vlasnike novih stanova u POS-ovim zgradama, zaželjevši im dobrodošlicu i zahvalio na strpljenju.

“U ovaj projekt uloženo je jako puno truda, rada i entuzijazma te je rezultiralo time da je dvadeset četiri obitelji danas u Sv. Filip i Jakovu dobilo svoj dom”, kazao je načelnik Pelicarić.

Za 24 POS-ova stana kamen temeljac stavljen je u studenom 2021., a izgradnja koja je trebala trajati oko 500 dana dovršena je gotovo u roku, s minimalnim kašnjenjem.

Općina Sv. Filip i Jakov ishodila je četiri građevinske dozvole za gradnju četiri zgrade a plaćena je i sva projektna dokumentacija za izgradnju ovih stanova. Ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju zgrada POS-a s Organizacijom za planiranje i arhitekturu iz Zagreba bio je ukupne vrijednosti od 248.625,00 kn sa PDV-om u skladu sa provedenim otvorenim postupkom javne nabave. Kroz POS-ov program na Rabatinu je osigurana sva potrebita projektna dokumentacija te je u vrijednosti od 7 milijuna kuna omogućena sva potrebita infrastruktura, putevi, priključak na kanalizaciju, vodu i struju.

“Općina je u projekt uložila te je dovela svu infrastrukturu, struju, vodu i kanalizaciju, a uredit će i okoliš. Zahvaljujući Vladi RH i Ministarstvu državne imovine na čelu s tadašnjim ministrom Goranom Marićem dobili smo četiri hektara građevinskog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna za stambenu izgradnju, od čega je hektar za ceste, nogostupe i dvije trafostanice “, rekao je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić.

Izgradnja POS-ovih stanova je jedan od koraka demografske obnove Općine Sv. Filip i Jakov te nakon izrade glavnog projekta, projektne dokumentacije, infrastrukturnih radova te ishođenja građevinskih dozvola i same gradnje, danas predajom ključeva i službeno je završen ovaj projekt.

“Interesa za POS-ove stanove bilo je puno. Izgrađene su četiri zgrade, ali da ih je izgrađeno još toliko, sve bi se popunilo. Naš cilj bio je mladima omogućiti rješavanje stambenog pitanja po povoljnjim uvjetima i u tome smo uspjeli”, rekao je načelnik Zoran Pelicarić.

Izgrađeno 8500 stanova

Sama priča je počela otprilike prije dvije godine kad je Općina sklopila s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama Predugovor o međusobnim pravima i obvezama u pogledu izgradnje građevine prema provedbenom programu društveno poticane stanogradnje. Ugovorne strane ovim Predugovorom utvrdile su zajednički interes i načelnu spremnost pristupanju izgradnji građevina sukladno predmetnom programu stanogradnje utvrđenom na temelju Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

“S veseljem pozdravljam sve koji su omogučili realizaciju ove lijepe priče o poticajnoj stanogradnji u Sv. Filipu i Jakovu. Izrazito me veseli što smo mi kao jedna mala općina dobili priliku za izgradnju stanova za mlade”, izjavio je načelnik općine Sv. Filip i Jakov.

Tadašnji direktor APN-a , Krešimir Žunić tada je poručio: “Ovo je jedna lijepa priča koja je odlično zamišljena, i za čiju je realizaciju uloženo mnogo truda. Moram naglasiti da smo u općini Sv. Filip i Jakov pronašli kvalitetnog suinvestitora, jer su uspjeli u manje od godinu dana donijeti uvjete, mjerila i kriterije kako bi ovaj projekt zaživio”.

U samom projektu društveno poticajne stanogradnje, koji u Republici Hrvatskoj postoji od 2002. godine, izgrađeno je 8500 stanova čime su riješena životna pitanja brojnih sugrađana. Na taj se način uz značajna sredstva iz državnog proračuna pomaže prvenstveno mladim ljudima da mogu riješiti svoje stambeno pitanje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Do kraja vikenda djelomice sunčano, uz mogućnost poslijepodnevnih pljuskova

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

U unutrašnjosti danas djelomice sunčano, a uz jači razvoj oblaka od sredine dana mjestimice pljuskovi i grmljavina, lokalno i jače izraženi. Ujutro ponegdje magla. Na Jadranu će prevladavati sunčano, no popodne je moguć i poneki pljusak duž obale, vjerojatnije na sjevernom dijelu. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 27 °C.

U subotu djelomice sunčano te i dalje nestabilno. Uz jači razvoj oblaka od sredine dana će mjestimice biti pljuskova i grmljavine, češće i vjerojatnije u unutrašnjosti. Vjetar većinom slab, a na Jadranu poslijepodne umjeren zapadni i sjeverozapadni, mjestimice s jakim udarima. Najniža temperatura zraka na kopnu od 11 do 16, na obali i otocima od 17 do 21, a najviša dnevna većinom između 22 i 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Na kopnu promjenjivo uz česta sunčana razdoblja, i dalje nestabilno pa će uglavnom od sredine dana uz jači razvoj oblaka ponegdje biti pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženijih. U ponedjeljak sunčanije, uz manju vjerojatnost za pokoji lokalni pljusak. Na Jadranu će prevladavati sunčano, no za vikend je uz prolazno više oblaka lokalno moguć pljusak. Vjetar slab, od nedjelje umjeren sjeveroistočni i sjeverni, mjestimice na udare i jak. Na Jadranu danju umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar. U nedjelju će na sjevernom Jadranu zapuhati umjerena i jaka bura, a u ponedjeljak će se proširiti duž cijele obale. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu