Connect with us

magazin

Objavljeni rezultati natječaja za 1. Festival glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023.

Objavljeno

-

Nakon javno raspisanog natječaja koji je bio otvoren do 15. ožujka za 1. Festival glazbe “Glas kantautora” Zadar 2023. udruga “Stihovi i Note” s današnjim danom objavila je službene rezultate natječaja. Od ukupno pristiglih 34 prijava jedna nije ispunila uvjete natječaja, a odabrano je 14 kantautora i to:

1. DAVOR SOLANOVIĆ – “Ostavljaj  me polako” – Osijek

2. LANA ŠKRGATIĆ PUŽ – “Samo u tami” – Zagreb

3. PETAR NIŽIĆ – “Sve što imama” – Split

4. STIPE ŠARIĆ – “Bal pod maskama” – Rakitno, BiH

5. ELKAN PETROV – “Zadarsko jugo” – Zadar

6. NINA VIGUC – “Putujem” – Zagreb

7. DAMIR KRAJAČIĆ KRAYA – “Nevera” – Zagreb

8. MARIO PADELIN –”Ne budi me” – Zadar

9. DOMINIKA – “Sanjam” – Zagreb

10. DAMIR VUJČIĆ –”Da te nisu susreli” – Split

11. ANITA ŠUNJI –”Nešto lijepo ostani” – Mostar

12. DRAŽEN ČUTURIĆ –”Morski akvarel” – Zagreb

13. SONJA AGATA BIŠĆAN –”Na tren” – Strasbourg

14. KREŠIMIR KRNIC –”Valcer a ne blues” – Zagreb

Festival “Glas kantautora” održat će se 28.09.2023. u Koncertnoj dvorani Kneževe palače ili u Polivalentnoj dvorani Providurove palače Zadar. Na festivalu se izvodi zabavna glazba (šansona, pop, rock glazba) i natjecateljskog je karaktera. Dodijelit će se nagrada za najbolji tekst, nagrada za najbolju glazbu, nagrada za najbolju interpretaciju i nagrada “Glas kantautora”. Na pozornici kantautori mogu nastupati solo  (sam se prati na jednom od harmonijskih instrumenata, gitara, klavir), duo (istovremeno dva izvođača), trio (kombinacija izvođenja u troje uz npr. gitaru i neki solistički instrument, kvartet (kombinacije sa četiri izvođača, npr. udaraljke “Cajon kit” u kombinaciji sa drugim instrumentima akustičnog karaktera). U svakoj kombinaciji mora nastupiti autor. Sva izvođenja će biti u unplugged verziji (elektro akustični instrumenti) sa primjerenim razglasom. Elektro klavir će biti stalno dostupan na pozornici.

Ravnatelj festivala Davor Petrović i umjetnička ravnateljica Vesna Benić  zahvaljuju svima koji su poslali svoje prijave, a kantautore  koji nisu odabrani ohrabruju da nastave sa svojim kreativnim glazbenim stvaralaštvom te ovim putem  čestitaju izabranima.

Vesna Benić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

(FOTO) 180 BAZENA, 30 GLAMPING VILA… / Aminess otvorio 5* camping resort na Pagu

Objavljeno

-

By

Aminess Avalona Camping Resort 5* će sa svojih 180 bazena, vrhunskim smještajem, sportskim i animacijskim sadržajima visoko podignuti kvalitetu ukupne turističke ponude otoka Paga i srednje Dalmacije

Pag, 26. travnja 2024. Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica – Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.

Ovaj ekskluzivni camping resort će svojim gostima pružiti nezaboravan doživljaj boravka na otvorenom. Kamp će se prostirati na području okruženom morem s tri strane, nudeći 300-tinjak parcela veličina 100 i 200 m2, od kojih će 32 biti luksuzne parcele s privatnim bazenom, što je prvi takav koncept u Hrvatskoj koji time postavlja nove standarde luksuznog camping odmora.

Kamp će sadržavati i 30 glamping vila te 232 mobilne kućice, a posebna značajka kampa bit će impresivnih 180 bazena, od kojih je 118 smješteno uz mobilne kućice, 30 uz glamping vile i ranije spomenutih 32 bazena uz luksuzne parcele u prvom redu do mora.

Aminess Avalona Camping Resort je među šest kampova u Hrvatskoj s prestižnih pet zvjezdica, potvrđujući svoju izvrsnost prema visokim zahtjevima ADAC standardima. Otvorenjem Avalone, Aminess nastavlja proširivati svoj portfelj ulaganjem u objekte visoke kategorije, pružajući istovremeno poticaj razvoju i unapređenju lokalne turističke i ugostiteljske ponude na otoku “, rekao je Mladen Knežević, član uprave u Aminessu.

Gosti će uživati u raznovrsnim zabavnim aktivnostima, kao i iskusiti provjerene Aminess gourmet koncepte restorana, koji kombiniraju vrhunske domaće namirnice, mediteranska jela i nezaboravan ambijent otvorenih terasa uz more. Uz restorane, kamp će imati i barove, slastičarnicu, pekarnicu i supermarket s bogatom ponudom lokalnih namirnica.

Osim u gourmet ponudi, gosti ovog visoko kategoriziranog camping resorta imat će priliku uživati i u raznovrsnim aktivnostima poput multifunkcionalnog igrališta, teniskih terena ili teretani na otvorenom, ali i bogatim animacijskim programima, a svakako treba naglasiti i impresivan Aquapark s 5 velikih tobogana koji će dodatno zaokružiti zabavnu ponudu u kampu!

Aminess tijekom svojih više od 55 godina poslovanja nastoji doprinositi razvoju lokalnih zajednica u kojima posluje pa je tako i u ovom slučaju stavio naglasak na zapošljavanje. Naime, Avalona će van sezone zapošljavati 100-tinjak zaposlenika, dok će u samom vrhuncu sezone čak 170 zaposlenika imati priliku postati dio Aminess grupacije.

Ponosni smo i sretni otvaranjem Aminess Avalona Camping Resorta koji je u mnogočemu poseban – od arhitekture, krajobraza pa sve do popratne ponude i zabavnih sadržaja , što ga razlikuje od ostalih ljetovališta na našoj obali. Otvorenje kampa znači i posao za gotovo 170 ljudi, kojima kao kompanija osiguravamo vrlo konkurentne materijalne uvjete rada te redovitu isplatu nagrada i benefita. Ne sumnjamo da će upravo Avalona uskoro postati omiljeno ljetovalište za obitelji, ali i vlasnike kućnih ljubimaca za koje smo također osigurali vrhunsku ponudu i sadržaj“, poručila je direktorica kampa Tatjana Glamatović.

Otok Pag nudi spektakularne prekrasne plaže, skrivene uvale i kristalno čisto more, a gradovi poput Paga i Novalje otkrivaju bogatu povijest i kulturu ovog područja, kroz svoje uske uličice i zanimljive spomenike. Stoga će ovaj Aminess Avalona camping resort 5* zasigurno pružiti nezaboravno iskustvo istraživanja i uživanja u prirodi i bogatoj baštini otoka Paga.

 
Nastavi čitati

magazin

TRADICIJA / Plesna udruga Gesta organizira obilježavanje Svjetskog dana plesa u ponedjeljak na Trgu 5 bunara

Objavljeno

-

By

Plesna udruga Gesta već dugi niz godina organizira obilježavanje Svjetskog dana plesa 29. travnja na Trgu 5 bunara.

Gesta okuplja zadarske plesače koji njeguju različite plesne izričaje kako bi zajedno promovirali ljepotu plesne umjetnosti, prezentirali rad svoje udruge ili kluba ljubiteljima plesa.

Program je podijeljen u dva dijela, prvi dio započinje u 17:30 nastupom najmlađih Gestica, a centralni dio obilježavanja započinje u 18h okupljanjem zadarskih plesača iz raznih udruga i klubova.

O sudionicima

PLESNA UDRUGA GESTA –  organizator, djeluje na području grada Zadra već 22 godine i njeguje različite plesne izričaje, ovisno o plesnoj priči koju obrađuju. Gesta je autor preko 50 cjelovečernjih dramsko-plesnih predstava i dobitnik brojnih nagrada i priznanja. Cilj kojim se vodimo u radu je razvijanje senzibiliteta za glazbu uz pokret i ples kao instrument. Gesta njeguje poseban plesni izričaj koji je prepoznatljiv svima koji ga prate. Uvježbanost koreografija i  uspješan rad na projektima postižemo jasnom vizijom i predanim radom.

PLESAONICA:- Udruga Plesaonica djeluje od 2017 godine, ples je baza polazištze rada, uz plesa u programu treninga su integrirani sportsli poligoni, osnove gimnastike i razne motoričke igre. Od siječnja se nalazimo u novom prostoru pod nazivom MASHTA. Ideja je bila da se napravi mali centar za djecu i žene sa više aktivnosti.

UDRUGA AVATAR/BUDI PLES:- U svom radu približava suvremeni ples svojim polaznicima kroz igru, improvizaciju,principe tehnike i korištenje tijela kao instrumenta, što vodi stvaranju koreografija i cjelovečernjih predstava poput „U zemlji čudesa“ „ Snovi“ „Biti drugačiji“ te niza koreografija osmišljenih na različite glazbene stihove sa motivima razvoja plesačkih vještina.

UDRUGA U POKRETU –IN FLUX: -udruga za kulturu i umjetnost U pokretu poznata je pod imenom IN flux. Od svog osnutka njeguje programe urbane kulture za mlade. Udruga je osnovana 2010 godine i od tada redovito organizira programe urbanih plesova. Udruga je pod vosdtvom trenera Ante Dujića i Evite Iglić. Trenutno okuplja oko 70 polaznika.

PLESNA ŠKOLA LUX-Sportski plesni klub LUX  bavi se standardnim i latino američkim plesom u segmentima dječje rekreacije, natjecateljsko sportskog programa te društvenih rekreacijaza parove. Cilj kluba je pridonijeti razvoju sportskog plesa u Hrvatskoj te potaknuti djecumi mlade na bavljenje najljepšim dvoranskim sportom na svijetu.

PLESNI KORAK . udruga koja djeluje posljednje dvije godine u Sukošanu, udrugu je osnovala Patricija Žunić, koja trenira sve tri skupine. Djeca se predstavljaju publici sa koreografijama koje uče na satu. Na satu također uče osnove gimnastike i razne igre.

PLESNI STUDIO TONĆI I IVANA:- nastao je zbog velike ljubavi prema plesu i svemu što ples jest. Naša vizija je održati kontinuitet i plesnu scenu društvenih plesova. Jako je važno kao plesač/instruktor raditi na sebi i usavršavati se ne bi li mogao svojim polaznicima što bolje prenijeti znanje. Sretni smo što smo nedavno imali prilike posjetiti Bachata festival u Karlshure U Njemačkoj gdje smo usavršavali naše plesne vještine, učeći od svjetski poznatih instruktora.

Vrlo je važno istaknuti kontinuiranu suradnju sa plesnom školom iz Splita Baila conmigo i ove godine zajedno s njima organiziramo bootcamp salse i bachate.

U našoj plesnoj školi podučavamo Bachatu i salsu uz novi program lady styling bachata te tečaj bachate za seniore (ljude starije životne dobi)

Sve što naši polazniči nauče na tečaju imaju prilike pokazati i uvježbati na plesnom podiju, a pohađanje tečaja ih uvodi u svijet društvenih plesova i povezuje sa ljudima s kojima dijele strast prema plesu.

PLESNI KLUB ZARA – Djeuje na području grada Zadra već dugi niz godina predstavit će se sa svojim plesnim koreografijama zumbe. To je spoj egzotike iz Dominikanske republike ENMANUEL  i našeg dalmatinskog inata MERI, tvore jedan dobitni zgoditak. Rekreacija za mozak i tijelo, latino glazba koja vas ispunjava pozitivnom energijom i adrenalinom, te plesni koraci koji tvore koreografiju.

 
Nastavi čitati

magazin

Ljudi koji žive 100 godina jedu ovih 10 namirnica

Objavljeno

-

By

Grčku Icariju je stogodišnjak koji tamo živi opisao kao otok na kome ljudi “zaborave umrijeti“, i jedna je od pet plavih zona u kojima ljudi žive najduže.

Slavna grčka kuharica Diane Kochilas ima korene u Icariji, te je za CNBC otkrila što jedu ljudi koji žive 100 godina kako bi prkosili bolestima i smrti.

Godine 2009. grčki liječnici i istraživači su otkrili da je 13 posto stanovnika tog otoka u njihovoj studiji bilo starije od 80 godina, što je oko 1,5 posto svjetske populacije i oko četiri posto u Sjevernoj Americi i Europi. Ljudi na otoku su imali deset puta veće šanse da dožive 100 godina od Amerikanaca.

1. Grah  i mahunarke

Grah i mahunarke su među osnovnim sastojcima ikarijske dijete.

Dokazano je da njihovo dodavanje u svakodnevne obroke produžava životni vijek i može vam pomoći da postepeno izbacite meso iz ishrane.

2. Češnjak

Stanovnici Icarija se zaklinju da je češnjak glavni prirodni sastojak koji daje zdravlje.

“Moja kći radi preventivni napitak od sirovog češnjaka, planinskog čaja ili od kadulje, đumbira i meda, koji pije kada je hladno ili osjeća da će se razboljeti“, otkrio je Icarijanac Jorgos Stenos (91).

3. Žitarice

Integralne žitarice su sastavni dio ishrane na Icariji.

4. Bilje

Nebrojeno bilje raste samoniklo na Icariji i većina se može uzgajati kod kuće.

Najdugovječniji ljudi preferiraju: lovorov list, origano, tisu, majčinu dušicu i nanu.

5. Orasi

Orašasti plodovi su važan sastojak mnogih grčkih recepata.

6. Masline

Masline su bile osnovni dio grčke ishrane od prapovijesti. Jedu se same ili u salatama.

7. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je namirnica koja definira mediteransku ishranu i neizostavna je.

Mnoge zdravstvene prednosti povezane s mediteranskom ishranom pripisuju se zdravstvenim svojstvima maslinovog ulja. Diane preferira ekstra djevičansko maslinovo ulje.

8. Morska sol

“Na Icariji, mnogi ljudi, uključujući i mene, koriste morsku sol koja se sakuplja u malim prirodnim slanim bazenima koji su se formirali eonima duž stjenovite obale otoka“, rekla je Diane.

“Boljeg je ukusa od obične kuhinjske soli, koja dolazi iz rudnika i koja je u velikoj mjeri prerađena“, dodala je.

9. Med

Dnevna konzumacija meda jedna je od tajni dugovječnosti otočana. Med je antibakterijski, bogat antioksidantima, uključujući flavonoide, i, za razliku od bijelog šećera ili umjetnih zaslađivača, pomaže tijelu da regulira razinu šećera u krvi.

Mnogi ljudi na Icariji svako jutro jedu žlicu meda.

10. Suho voće

“Smokve i suho grožđe su dva sušena voća koja uvijek imam pri ruci za slana jela, posebno dodajući ih u salate i rižu“, rekla je Diane, prenosi Danas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu