ZADAR / ŽUPANIJA
KARIJERA O KOJOJ SANJATE Falkensteiner F&B odjel čeka na vas! Donosimo popis otvorenih radnih mjesta…
“Volim raditi s ljudima, volim timski posao, stjecati nova iskustva. Posao u Falkensteineru je dinamičan, zahtjeva organiziranost, pedantnost i predanost, a trudom i zalaganjem može se lako napredovati”, kaže Darko Komar koji je svoju karijeru u Falkensteiner Food & Beverage timu počeo prije 12 godina kao konobar u hotelu Club Funimation Borik u Zadru. Nakon dvije godine, zimsku sezonu radio je u Austriji, ljetnu u Zadru, postao barmen, a danas je na poziciji voditelja bara.
“Prednosti rada u Falkensteineru su što imam čast raditi s ljudima koji su jako iskusni, učiti od njih i postati im prijatelj i kolega!”, dodaje Angelo Nekić, koji je kao i Darko počeo kao konobar, a nakon pet godina postao Bar Supervisor.
I vi sanjate karijeru kuhara ili barmena? Tražite mjesto s vrhunskim mentorima, osjećaj zajedništva, ugodno okruženje, timski duh i podršku nadređenih? Falkensteiner je idealan za vas!
Falkensteiner Hotels & Residences zajedno s tvrtkom FMTG Development i turističkim savjetovanjem Michaeler & Partner dio je FMTG – Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG, jednog od turističkih lidera u privatnom vlasništvu koji posluje u sedam europskih zemalja.
Inspirativni mentori svjetskog glasa
Ovdje ćete učiti od najboljih! Među njima je i Paul Ivić, slavni chef hrvatskih korijena rođen u Južnom Tirolu, okrunjen Michelinovom zvjezdicom. Objavio je tri kuharice, javno se zalaže za svjestan pristup hrani, a njegov nagrađivani bečki vegetarijansko-veganski restoran TIAN ljeti gostuje u Falkensteiner Punta Skala Resortu nedaleko od Zadra.
„Stvarati najbolja kulinarska iskustva i vječnu uspomenu za moje goste” krilatica je još jednog vrhunskog chefa s Michelinovom zvjezdicom, također člana Falkensteiner F&B tima, cijenjenog Theodora Falsera čije se kreacije mogu kušati u Kento Bay Restaurantu u Falkensteiner Resortu Capo Boi na Sardiniji.
Strastveni kuhar Thomas Gruber chef je u restoranu Seespitz Restaurant & Living unutar povijesnog dvorca i luksuznog hotela Falkensteiner Schlosshotel Velden koji je dobio 89 bodova, 2 kape od Gault Millaua, 5 zvjezdica od À la cartea i 2 vilice od Falstaffa.
U Schlosshotelu Velden svakako treba istaknuti i Beach Club Feat. Mochi – ekskluzivnu suradnju s restoranom Mochi iz Beča koji kombinira tradicionalnu japansku kuhinju s europskim i međunarodnim utjecajima. I Hoku Restaurant & Lounge Bar u talijanskom Falkensteiner Hotelu & Spa Jesolo savršeno spaja japanske okuse s modernom talijanskom kuhinjom. The Monkey bar u Falkensteiner Hotelu Prague u svom urbanom ambijentu i uz zvučnu kulisu DJ-a nudi pomno osmišljenu koktel kartu i zadnje hit trendove u miješanju koktela.
Uz radionice koje se organiziraju svake godine za članove F&B odjela, iskustvo koje se može steći na ovim inspirativnim mjestima neprocjenjivo je i temelj buduće kvalitetne F&B karijere.
“Brojne su mogućnosti za napredovanje, bilo da se odlučimo raditi u Hrvatskoj ili negdje drugdje u grupaciji. Prednosti tako velikog sustava su da omogućavaju zaista dobar razvojni put mladih ambicioznih osoba uz pregršt opcija gdje se mogu steći dodatna znanja i iskustva”, kaže Luka Vranić, Bar Manager u hotelu Club Funimation Borik.
Poslodavac kojem su zaposlenici na prvom mjestu
“Karijeru u F&B-u sam odabrao zato što volim posao kuhara koji je dinamičan, uzbudljiv i kreativan. Sudjelovao sam i na kulinarskim natjecanjima na kojima sam stekao mnoga iskustva i poznanstva, posebice na World Culinary Cup u Luxembourgu 2014. i 2018. te IKA Culinary Olympics u Stuttgartu 2020.”, podijelio je svoje iskustvo
Marko Martinac, chef kuhinje u Falkensteiner Hotelu Adriana.
Kako bi ostvarili partnerski odnos sa zaposlenicima u Falkensteineru sustavno usavršavaju posebne programe koji uključuju cijeli niz pogodnosti, edukacija i motivacijskih metoda.
“Kvaliteta je, posebno u turizmu, odlučujuća za zadovoljstvo gostiju kao i uspjeh kompanije. A najvažniji faktor kvalitete su naši zaposlenici! Iz tog razloga promoviramo njihovo osposobljavanje i daljnje obrazovanje, kao i njihove karijere od prvog dana uz širok raspon mjera”, poručuju iz Falkensteinera.
Fokus razvoja osoblja je na holističkom konceptu obuke i daljnjem obrazovanju. Osim toga, grupa surađuje s turističkim fakultetima i udruženjima kao što su Jeunes Restaurateurs i Leading Hotels of the World.
“Falkensteinerov Quality & People Development Team prati zaposlenike na njihovim radnim mjestima. Nudimo brojne treninge i prilagođenu obuku za sve operativne odjele i menadžere, organiziramo umrežavanje i motiviramo naše zaposlenike na sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima”, dodaju iz Falkensteinera.
Cjelogodišnje zaposlenje, rad u različitim hotelima i zemljama grupacije, pojedinačne i timske dodatne pogodnosti uključujući i zajednička okupljanja i team buildinge te posebno prilagođene cijene smještaja i ostalih usluga u hotelima – cijeli je niz prednosti rada u Falkensteineru, tvrtki kojoj su zadovoljni zaposlenici oduvijek na prvom mjestu.
“Da se mogu vratiti na početak svoje karijere opet bih odabrao isti put i istog poslodavca. Biti dio Falkensteiner tima je zaista čast”, zaključuje Darko Komar.
Poslodavac kojem su zaposlenici na prvom mjestu, sjajni mentori, odličan tim i poticajna, proaktivna atmosfera – dobrodošli u Falkensteiner obitelj!
Popis otvorenih radnih pozicija pronađite OVDJE.
ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) TRADICIONALNO / Barkajoli kod gradonačelnika Erlića
U Maloj vijećnici gradonačelnik Šime Erlić danas je ugostio zadarske barkajole Dina Gajića, Šimu i Berta Gregova
Tradicionalno, uoči Božića, u Gradskoj upravi priređeno je primanje za zadarske barkajole.
– Svjesni smo koliko barkajoli znače Zadru i hvala vam što njegujete našu tradiciju. Nadam se da će uskoro, i to pozitivno i za vas i za nas, biti završena priča oko upisa barkajola na listu nematerijalne kulturne baštine RH što će nam biti dodatni zamah u promociji i vas i našega Zadra, kazao je gradonačelnik Erlić barkajolima uručivši im prigodne darove.
Gradonačelnik Erlić zahvalio im se za njihov rad, trud i trajan doprinos turističkoj promociji grada.

U neformalnom razgovoru uz prepričavanje anegdota koje svakodnevno doživljavaju kroz svoj posao, barkajoli su gradonačelniku iznijeli potencijalne probleme u radu, svoja zapažanja, primjedbe i prijedloge o svemu što bi se još moglo učiniti kako bi ovaj vid turističke ponude, ali i tradicionalnog načina prijevoza građana, bio još dostupniji, sigurniji i ugodniji.
– Na usluzi smo turistima, ali i našim građanima koji čine 20 posto putnika koji biraju barku za prijevozno sredstvo do Poluotoka, i obrnuto. Kod korekcije cijena, bili smo oprezni, vožnju turistima naplaćujemo dva eura, dok je ona za lokalno stanovništvo jedan euro, kazao je Berto Gregov, jedan od zadarskih barkajola.

Danas plove ukupno tri barke, sve u vlasništvu aktivnih barkajola. Aktivni su Zvonko Gregov, njegovi sinovi Berto i Šime Gregov, Šime Begonja te najmlađi trenutno aktivni barkajol Dino Gajić. Među aktivnim barkajolima četvorica su vlasnici obrta koji su registrirani za prijevoz putnika. Iz gradske blagajne, kao i svake, i ove godine bit će im plaćeni doprinosi poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Uz gradonačelnika Erlića, na prijemu za barkajole bili su Ante Ćurković, zamjenik gradonačelnika, Dolores Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela gradsku samoupravu i opće poslove i Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport. Upravo zahvaljujući tom gradskom Odjelu, u srpnju 2025. godine Ministarstvu kulture i medija poslan je elaborat s prijedlogom da barkajoli budu prepoznati kao nematerijalna kulturna baština i budu upisani u Registar kulturnih dobara. Poseban doprinos kao inicijatorica te priče dala je Zrinka Brkan Klarin, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, zaposlena u Upravnom odjelu za kulturu i sport, koja je prikupila brojne materijale o ovom tradicijskom obrtu.

ZADAR / ŽUPANIJA
“MAJČINA RIJEČ” / U ponedjeljak predstavljanje knjige fra Andrije Bilokapića
Predstavljanje knjige ‘Majčina riječ’ fra Andrije Bilokapića održava se u ponedjeljak, 8. prosinca, u samostanu sv. Frane u Zadru, s početkom u 20 sati.
Predstavljači su Stjepan Lice, fra Jozo Grbeš i mons. Želimir Puljić.
Zahvalu će uputiti autor Bilokapić i Vedran Vidović.
ZADAR / ŽUPANIJA
ZAŠTITNIK DJECE, POMORACA, PUTNIKA… / Sutra je blagdan sv. Nikole. Svečano u katedrali, te u Crnom i Kistanjama
Župa sv. Nikole u Crnom slavi 310. obljetnicu posvete župne crkve sv. Nikole i dobiva relikviju sv. Nikole. Tim povodom, na blagdan sv. Nikole, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 10,30 sati i procesiju predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.
Na blagdan sv. Nikole biskupa, zaštitnika pomoraca i ribara, u subotu, 6. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru, svečano misno slavlje za pomorce i ribare s početkom u 18 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.
Nakon mise, na gatu zadarske rive u more će se baciti vijenac i nadbiskup će predvoditi molitvu za pokojne pomorce i ribare.
Na blagdan sv. Nikole u župi Kistanje, u subotu, 6. prosinca, svečano misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa predvodi gospićko – senjski biskup Marko Medo.
Sv. Nikola je na osobiti način zaštitnik Janjevaca koji nastanjuju Kistanje.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…







