Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / DUHOVNA OBNOVA NA VOŠTARNICI Fra Ivan Sesar: “Nedostatak vremena svjedočanstvo je nedostatka ljubavi”

Objavljeno

-

Foto: Župa Srca Isusova, Zadar

U srijedu, 8. ožujka, započela je korizmena duhovna obnova u Župi Presvetog Srca Isusova u Zadru koju predvodi fra Ivan Sesar, upravitelj Samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije na otoku Badiji.

Nakon molitve krunice, župnik fra Bojan pozdravio je okupljene vjernike i izrazio radost što nam je ova duhovna obnova prilika da uz blizinu Gospodnju mijenjamo svoj život. Fra Bojan je ukratko predstavio fra Ivana Sesara, koji je zahvalivši župniku i braći na pozivu započeo svoj nagovor.

Fra Ivan Sesar je na početku spomenuo kako iako su dosta često u ovoj župi duhovne obnove, redovito se naš govor o tome svede na predvoditelja tko je i kakav je bio, a pritom se zanemari sadržaj koji je izrečen i život koji bi morao biti promijenjen nakon takvog susreta. Fra Ivan je naglasio kako apsolutno nije važno tko je bio i kakav je netko bio, koliko je važno jesmo li osobno spremni prihvatiti načela te obnove.

“Kad netko želi obnoviti svoju kuću, dobro je čuti nečiji savjet”, rekao je fra Ivan, ali naglasio kako “to nije dovoljno jer savjet može biti koristan, možda jer dolazi i od stručne osobe, ali ako se ne dogodi odgovor u životu nas samih – ništa od toga. Slično tome bi bilo kao da idemo obnavljati neku starinu, tražimo savjete, skupimo projekte, sve pripravimo, ali jednostavno ne krenemo. Ta kuća nikada neće biti obnovljena, ako ne krenemo”, istaknuo je predvoditelj. “Plodnost duhovne obnove ovisi ponajprije od svakoga pojedinačno”, rekao je fra Ivan te podsjetio da smo pozvani otkriti vlastitu raspoloživost i spremnost u obnovi našega duha.

“Da bi se neka obnova dogodila u našem životu, važno je znati da ne možemo mi obnoviti nekoga drugog, osim samih sebe te je od presudnog značaja ispravno postaviti stvari, tj. znati što želim i koji je cilj ove duhovne obnove.” Fra Ivan je je istaknuo kako smo mi bića razuma te i pameću moramo znati koji su ciljevi ove obnove. U daljnjem promišljanju fra Ivan je napravio poveznicu između materijalne obnove o kojoj se često govori u našem narodu te je istaknuo kako “glagol obnoviti znači vratiti porušeno u obnovljeno stanje, dotrajalo u prijašnje i što bliže izvornom.”

Osim toga, govorio je predvoditelj i o potrebi prepoznavanja uzroka oštećenja našega života, a razlozi mogu biti zbog nagriženosti zubom vremena, utjecaja drugih ljudi, prirodnih nepogoda i katastrofa, ali slično je i u našem duhovnom životu gdje možemo biti razrušeni zbog svog nemara, nebrige za duhovni život, životnog umora i težine križa, kao i vlastitog neznanja zbog kojeg se događaju razaranja. “Nijedna se obnova ne može dogoditi bez ogromnih sredstava, truda i vremena”, naglasio je Sesar te rekao kako se trebalo vratiti našem izvornom stanju kojeg otkrivamo u Božjoj riječi na prvim stranicama Svetoga Pisma gdje smo definirani kao Bogu slični. “Najjasniji odgovor našeg izvornog stanja je Bogosličnost! I temelj svake duhovne obnove jest vratiti se našoj sličnosti Bogu, vratiti se izvoru milosti i snage koji jedini može obnoviti naš život”, istaknuo je fra Ivan pozivajući sve da nam ova duhovna obnova pomogne upravo u tome, u postajanju što sličnijima onoj savršenoj slici Božjoj darovanoj u Kristu Isusu.

Po nagovoru, uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Ivan Sesar u koncelebraciji sa župnikom fra Bojanom Rizvanom i župnim vikarom fra Pavlom Ivićem. U homiliji fra Ivan se osvrnuo na značenje riječi korizma u kojem se snažnije i bogatije moramo oblikovati Božjom blizinom te je istaknuo kako nas u tom slavlju naviješteni evanđeoski odlomak upozorava da je Krist nasamo odveo svoje učenike kako bi im otkrio Očev naum sa svojim životom.

Fra Ivan je naglasio kako nam je za osluškivanje Božjega govora potrebno vrijeme, a često smo svjedoci kako ljudi govore da nemaju vremena. Upravo je to razlog zašto propadaju brojni odnosi, urušavaju se naši životi, lome se stabilne strukture življenja. “Nedostatak vremena svjedočanstvo je nedostatka ljubavi”, istaknuo je propovjednik. Na kraju homilije, fra Ivan je pozvao sve da imamo hrabrosti u svim situacijama života nasljedovati Kristov put poniznosti. “Krist nije došao da bude služen nego da služi, tj. on traži od svojih učenika da se u poniznosti predaju naumu spasenja čineći od vlastitog života dar. Samo darujući se počinjemo služiti u poniznosti!”, rekao je fra Ivan pozvavši sve na nasljedovanje Krista poniznoga.

Na kraju slavlja fra Bojan zahvalio je okupljenima na zajedništvu vjere koje za sve nas postaje obnavljajuće. “Zajedno moliti i Boga slaviti znači dopuštati mu da nas obnovi iznutra i cjelovito, a samim time nas potiče da budemo poziv jedni drugima živjeti vjerodostojno pronalazeći vremena za Boga i bližnjega. Zato ne bojmo se, jer kako je rekao sv. Augustin ‘kad su mogli ini i ine, zašto ne bi i ti Augustine?!”, spomenuo je fra Bojan zahvalivši osobito fra Ivanu na prvom danu razlamanja Božje riječi.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Program prvog dana pjesmom je animirao zbor mladih Župe Presvetog Srca Isusova. Program duhovne obnove nastavlja se i u četvrtak, 9. ožujka s početkom u 17:30 sati kad će se moliti Večernja iz Časoslova Crkve. (B.R.)

Foto: Župa Srca Isusova, Zadar
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu