Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Županijska skupština odobrila gimnazijsku djelatnost Prirodoslovno-grafičkoj školi

Objavljeno

-

Županijska skupština dala je Prirodoslovno-grafičkoj školi u Zadru suglasnost za uvođenje nastavnog programa prirodoslovne gimnazije. Donošenjem ove odluke u Zadarskoj županiji bit će dostupni svi gimnazijski programi našim učenicima i povećat će se udio gimnazijalaca u srednjoškolskoj populaciji što je jedna od smjernica Europske unije. Također, uvođenjem gimnazijskog programa u ovu školu steći će se mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova za izgradnju nove školske zgrade.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti, između ostalog, predviđa cilj kojim se želi postići povećanje udjela srednjoškolaca upisanih u gimnazijske programe, jer gimnazijske programe kojima je svrha daljnji nastavak obrazovanja pohađa oko 30 posto učenika u Hrvatskoj što je među najnižim udjelom u odnosu na prosjek država članica EU-a od 52 posto.

Na 11. sjednici Županijske skupštine najavljeno je da bi do ljeta s radom trebala započeti stomatološka skrb za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u prostorima Opće bolnice Zadar, a do kraja godine trebali bi biti završeni radovi na gradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane donje.

Također, najavljeno je da će se pred vijećnicima na idućoj sjednici naći izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije.

Županijski vijećnici su prihvatili prijedloge javnih potreba u prosvjeti, tehničkoj kulturi, športu i kulturi Zadarske županije za 2023. godinu

Za provođenje Programa javih potreba u prosvjeti osigurano je 82.956.875,39 eura, a uz ostalo odnosi se na manifestacije, natjecanja i smotre na razini Županije kojima je svrha poticanje stvaralačkih sposobnosti učenika osnovnih i srednjih škola; programe izborne i fakultativne nastave u osnovnim i srednjim školama; izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u osnovnim i srednjim školama; posebne oblike rada s mladima u cilju prevencije od negativnih utjecaja; sufinanciranje cijene prijevoza učenika srednjih škola; programe u predškolstvu; izradu projektne dokumentacije za projekte u osnovnim i srednjim školama; zatim na projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka“, razvojne programe Zadarske županije; projekte osnovnih i srednjih škola koji se financiraju iz fondova EU; projekte potpora za pripravništvo; financiranje troškova srednjoškolskog obrazovanja za učenike u deficitarnim zanimanjima te Centar izvrsnosti Zadarske županije za osnovne i srednje škole.

Gotovo 60.000 eura osigurano je za potrebe javnih potreba u tehničkoj kulturi Zadarske županije. Na javni poziv prijavilo se 5 udruga s ukupno 6 programa.

Na poziv za predlaganje javnih potreba u športu Zadarske županije za 2023. godinu prijavilo se 100 pravnih osoba sa 180 programa, a administrativnu provjeru ispunilo je 140 programa/projekata, odnosno 80 pravnih osoba, od čega 56 udruga za natjecanje, 19 udruga iz područja športske rekreacije i 5 udruga iz područja športa osoba s invaliditetom. Za ovu aktivnost osigurano je 290.246,06 eura.

Sredstva potrebna za provođenje Programa javnih potreba u kulturi Zadarske Županije za 2023. godinu iznose 1.381.750,00 eura, a odnose se na djelatnosti dviju ustanova u kulturi – Kazališta lutaka Zadar i Narodnog muzeja Zadar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu