Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ MUZEJA 2023. Donosimo program Narodnog muzeja Zadar…

Objavljeno

-

U Noći muzeja, u petak, 27. siječnja 2023. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa i Providurova palača i Gradska loža te Etnološki odjel (Gradska straža) bit će otvoreni za posjetitelje u vremenu od 18 do 1 sat.

U kreiranju programa za ovogodišnju Noć muzeja u prostorima II Palače, Narodnom muzeju Zadar pridružio se Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar.

IZLOŽBE

Izložba Jedan svijet, izložbene dvorane i atrij Providurove palače

Postav zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, kustoska koncepcija: Branko Franceschi, organizacija: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zadar – UO za kulturu i šport, Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Muzej partner: Narodni muzej Zadar.

Izložba Jedan svijet u ovom jedinstvenom projektu postava zbirke Nacionalnog muzeja izvan sjedišta na razdoblje od dvije godine, predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama. Prizemlje Providurove palače u predvorju suprotstavlja tradicionalnu disciplinu skulpture medijskoj umjetnosti, a atrij je posvećen kozmičkim temama, radosti i tjeskobi ljudske egzistencije. Na prvom katu predstavljena je figurativna umjetnost kroz teme roda, ljudske zajednice, obitelji i urbaniteta, erosa i tanatosa, vizionarska, programska i simbolička uprizorenja, zahvati u duhovne sfere i područje podsvijesti te predodžbe prirodnog svijeta. Drugi kat posvećen je apstraktnoj umjetnosti, njezinim korijenima, vrhuncima i suvremenom statusu u sklopu hrvatske likovne umjetnosti te proto i postkonceptualnoj umjetničkoj praksi.

Izložba Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata – izložba povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica, izložbene dvorane u prizemlju Kneževe palače

Na izložbi su izložene fotografije zadarskih fotografa iz fundusa Narodnog muzeja Zadar koje dokumentiraju stradanja Zadra i građana Zadra tijekom agresorskog topničkog granatiranja. Znakovlje, odore i ostali predmeti prikazani na izložbi dio su kolekcije gospodina Tomislava Lonića koji godinama skuplja razne predmete i priče vezane uz Domovinski rat i hrvatske branitelje. Svaki predmet na izložbi ima nekoliko života; uporabni za vrijeme Domovinskog rata, život kao dio kolekcije koja čuva uspomenu na iznimno teško razdoblje hrvatske povijesti te život kao predmet izlaganja i prenošenja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje Republike Hrvatske. Vodstvo/razgled s kolekcionarom Tomislavom Lonićem ″Vojne oznake Bibinje″ 20-22h

Izložba  Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski, Edukativna dvorana Kneževe palače, organizator: Etnološki odjel NMZ. Idejni i stručni koncept izložbe: Marija Šarić-Ban

Izložba je osmišljena  kao  priča o kazališnim  kostimima i  maskama povezanim s likovima Commedie dell’arte – Komedije maski. Izdvojeni su likovi Pulcinella, Arlecchino i Colombina kao preteča svih  komičnih slugu, sluškinja, mladića i djevojaka na koje često nailazimo u kazališnim predstavama i u maškarama danas. Naglasak je stavljen na razvoj likova i njihovu transformaciju u likove: Pierrota i Colombine;Klauna i Balerine. Izložbom predstavljamo kazališne kostime, skice i fotografije, interpretirane ili original likove Commedie dell’arte: Pulcinella,  Arlecchino i Colombina  iz različitih predstava, kostimografkinje Marije Šarić-Ban. Bit će izložene i maske oblikovane na stručnim radionicama izrade Maske posebno osmišljenim za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u suradnji s njihovim profesoricama: Kate Prskalo, Sandra Bačić i Vilma Mazija. Izložbi će biti pridruženi i novi radovi koje će realizirati polaznici na ovogodišnjim radionicama Maske. Ovom edukativnom izložbom uz radionicu dajemo mogućnost sudionicima radionica i posjetiteljima muzeja da se upoznaju s kazališnim kostimom i maskom, likovnom i scenskom umjetnosti, na koji način tematizirati masku i kostim i kao kostim za maškare, kako kostim i maska funkcioniraju kao muzejski predmet – izložak, kako osmisliti i oblikovati masku/lik i kako nastaje izložba od ideje do realizacije. Izložbom tematiziramo muzej kao mjesto čuvanja i izlaganja, mjesto susreta, izmjenjivanja iskustava i prenošenja znanja.

Stalna izložba Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar autora koncepcije Hrvoja Perice, Svečane dvorane na 1. katu Kneževe palače, organizator: NMZ

Izložba govori o šest povijesnih razdoblja u gradu Zadru. One su tragovi, segmenti povijesnog mozaika s kojima se nastojalo dočarati ono što je u našem Gradu postojalo i sve ono što je zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika kroz povijest stizalo u grad. Šest salonskih priča je naslov ambijenata složenih u povijesni kontekst i cjeline. Fundus koji je predstavljen u postavu nije došao s jednog mjesta, on je sakupljan bilo iz Sabirnog centra, bilo otkupom ili donacijama. Za razliku od muzeja koji imaju u svom fundusu čitave cjeline zbog ratnih razaranja Zadra (ponajviše u Drugom svjetskom ratu) vrlo malo je cjelina koje su kao takve došle u posjed Narodnog muzeja Zadar. S druge strane prostor za izlaganje zbog svoje povijesne i kulturne važnosti također je poput eksponata te smo i njega nastojali valorizirati. Stoga se činilo najsretnije rješenje da umjesto školskih naslova Salon baroka, Salon klasicizma itd. salone imenujemo po povijesnim događanjima i eksponatima koji se u njima nalaze.

Izložba fotografija U objektivu Ante Brkana – obitelj Dešpalj, Polivalentna dvorana Providurove palače, organizatori: Koncertni ured Zadar, Galerija umjetnina NMZ

Izložba je fotografski hommage najpoznatijoj zadarskoj glazbeničkoj obitelji koja je ostavila izniman trag u povijesti zadarske glazbe tijekom 2. polovice 20 st. Izložbom se prikazuju skupni i pojedinačni portreti oca Šime i njegove djece Pavla, Maje i Valtera Dešpalja nastali kamerom zadarskog doajena fotografije Ante Brkana. Na fotografijama uočavamo tipičan Brkanov princip po kojem on ne režira prizor, već u maniri nezainteresiranog promatrača stoji po strani i bilježi događaje. Brkan ističe njihovu predanost svijetu glazbe i punu zaokupljenost kreativnim činom muziciranja. Posebno je istaknuta i osobnost svakoga od glazbenika i njihova međusobna povezanost u toj kolektivnoj obiteljskoj simfoniji.

Izložba scenografije i lutaka iz predstave Ljepotica i zvijer, program Gradske knjižnice Zadar u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

U Ogranku Grad izložit će se scenografija, lutke i kostimografija iz predstave Ljepotica i zvijer Kazališta lutaka Zadar. Iako je predstava namijenjena djeci, izložbeni eksponati zanimljivi su i mlađima i starijima. Izložba će biti postavljena povodom Noći muzeja, a moći će se pogledati sve do 3. veljače 2023. godine te će biti popraćena istoimenom radionicom za djecu u prostoru knjižnice. Ovo je prva u nizu izložbi u suradnji Gradske knjižnice Zadar i Kazališta lutaka Zadar. 

Izložba fotografija autora Miljenka Domijana Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote, Gradska loža.

Ovi evokativni rovinjski scenariji Miljenka Domijana su rezultat vrlo pozornog fotografskog oka koji nas u svojim sjajnim snimkama može natjerati da ponovno proživimo istinske osjećaje i emocije koje jedna povijesna jezgra poput rovinjske zna i može pobuditi, a svjedoče da je tišina često, kao u rovinjskom primjeru, sinonim za ljepotu.

Izložba Umjetnost tapiserije; Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović (zbirka Etnološkog odjela- NMZ) i dio stalnog izložbenog postava Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije, Etnološki odjel (Gradska straža)

Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada. Vrijednost zbirke temelji se prije svega na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika, bračnog para Ane i Ivana Tomljanovića. Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjene u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija. Izložbom u Etnološkom odjelu NMZ predstavljeno je 18 tapiserija i dio dokumentacije vezan uz umjetnički rad bračnog para Tomljanović. Izložba je podijeljena u 4 tematske cjeline: Geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspirirana je velebitskom prirodom, Realizam u prikazu grada Zadra i prirode, Kršćanska tematika, Portreti. Uz izložbu tapiserija prikazuje se i autorski film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.

RADIONICE

  • Radionica izrade maski tehnikom kaširanja, Edukativna dvorana Kneževe palače.
    Vrijeme održavanja 18:30 – 20:00h. Organizatori: Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ. Radionica je primjerena svim dobnim skupinama. Voditeljice radionice: Lucija Sekula, Marija Šarić Ban.
  • STEAM radionica otvorenog tipa za djecu od 4 do 12 godina (zabavni i poučni eksperimenti). Mala izložbena dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja: 20:15 – 21:30h. Organizatori: Pedagoška služba NMZ  i Tinker labs Zadar. Voditeljica radionice: Ružica Gašparović Fantov.
  • Plesna radionica ENCANTO-NAŠ ČAROBNI SVIJET, atrij Providurove palače.
    Radionica je namijenjena vrtićkim i osnovnoškolskim skupinama s početkom u 18h i u 19h.  Kroz male plesne sekvence i koreografije djeca će istraživati različite plesne tehnike i čaroban svijet muzeja. Organizator: Pedagoška služba NMZ, voditeljica radionice: Ivona Kovačević.
  • Ljepotica i zvijer, radionica za djecu, vrijeme održavanja 18:00 – 19:00h, organizator Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

Radionica Ljepotica i zvijer namijenjena je djeci te je tematski vezana uz izložbu koja će paralelno biti u prostoru knjižnice. Uz čitanje slikovnice ″Ljepotica i zvijer″, djeca će se upoznati s originalnom, ali i onim kasnijim verzijama bajke. U kreativnom dijelu radionice izrađivat će se straničnik (bookmarker) origami tehnikom te potom rješavati tematski kviz. Radionicu vode knjižničarke Eva Domijan i Martina Sterle. 

PERFORMANS

  • Pierrot; Izložba kroz pokret u 20:30 h, atrij Kneževe i Providurove palače

Performativna izvedba Zadarskog plesnog ansambla. Umjetničkim performasom ZPA će predstaviti scenske kostime koji su sastavni dio izložbe Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski. Idejni i stručni koncept: Marija Šarić-Ban kustosica NMZ. Koreografija performansa: Sanja Petrovski, Natali Perić, Patricija Gospić. Trajanje performansa: 15 min.

PROJEKCIJE

Projekcija koncerta Zadarska salonska glazba 19. stoljeća
Koncertna dvorana braće Bersa (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar. Zadarska salonska glazba 19. stoljeća projekt je muzikologinje dr. sc. Katice Burić Ćenan u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, kojim se nastoji popularizirati i revitalizirati vrijedna zadarska glazbena baština tog perioda.
Radi se o djelima zadarskih glazbenika Giovannija Salghetti-Driolija, Nikole Strmića i Antonija Pini-Corsija. Skladbe ovih zadarskih profesionalnih glazbenika za njihova su života, i godinama poslije, bile poznate i daleko izvan zadarskih zidina – skladbe Salghetti-Driolija tiskane su kod najpoznatijih milanskih nakladnika, a izvodile su se u Italiji i Americi; opera La madre slava Nikole Strmića praizvedena je u Trstu, a o njoj su pisale hrvatske, talijanske i njemačke novine; Antonio Pini-Corsi, inače jedan od najboljih svjetskih komičnih bas- baritona krajem 19. stoljeća, kojega je i Giuseppe Verdi tražio da mu pjeva na premijeri posljednje opere (Falstaff), bio je veliki prijatelj Enrica Carusa koji je jednu njegovu pjesmu snimio i popularizirao diljem svijeta.
Djela zadarskih skladatelja izveli su zadarski umjetnici: sopranistica Nela Šarić, pijanisti Jurica i Mario Šoša, te zadarski zet, violinist Marco Graziani, a uz nekoliko gostujućih glazbenika: baritona Matije Meića, tenora Roka Radovana te pijanista Marijana Đuzela.

Projekcija programa za djecu Karneval životinja
Multimedijalna dvorana (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar. Nakon višegodišnjih uspješnih izvedbi Petra i vuka, Koncertni ured Zadar i Zadarski komorni orkestar 2022. godine započeli su s novim programom za djecu. Riječ je o Karnevalu životinja, poznatom glazbenom djelu za koje je francuski skladatelj Camille Saint-Saëns inspiraciju našao u veličanstvenoj priči iz Starog zavjeta – Noinoj arci. Svaki stavak posvećen je određenoj životinji ili grupi životinja: Kraljevski marš lava, Kokoške i pilići, Mazge, Kornjače, Slon, Klokani, Akvarij, Kukavica na kraju šume, Ptičji kavez, Labud…

PROGRAM JEDNA DONACIJA I JEDNA PROJEKCIJA U NOĆI MUZEJA

  • Predstavljanje slike Giovannia Marinonia – Dominikanski fratar i predstavljanje dokumentarnog filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije 19h – Kneževa palača, Svečana dvorana na prvom katu

NFCACF (National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation) darovala je odjelu Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar sliku Giovannia Marinonia, Dominikanski fratar, tempera i zlato na drvu, dimenzija 112.4 x 47 cm koja će ovom prilikom prvi put biti prezentirana javnosti. Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije redatelja Branka Ivande također će se predstaviti prije same projekcije.

  • Projekcija filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, 20h – Polivalentna dvorana Providurove palače.

Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije. Filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i života europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku.

PROJEKT MUZEJ U ŠKOLI- BAŠTINA I KULTURA MIRA

Naslov događanja: Manifestacija Zadarski mir (deset godina obilježavanja manifestacije)

Mjesto događanja OŠ Zadarski otoci Zadar, Trg Damira Tomljenovića Gavrana 2, 17:00h

Program:

  • Izložba fotografija manifestacije Zadarski mir
  • Uprizorenje potpisivanja mirovnog ugovora
  • Prezentacija tradicijskih i viteških igara DFS “Donatići” 
  • Vitezovi Vranski; vitez Ante Šarić
  • ZADARSKA ALKA – najstarija viteška kopljo-igra na istočnoj obali Jadrana, turnir, vojvoda: Tomislav Klarica, alajčauš: Slobodan Mijolović, predsjednik Časnog suda: Mile Nimac

Narodni muzej Zadar u suradnji s OŠ Zadarski otoci (ravnatelj škole: Davor Barić, koordinatorica, voditeljica Muzeja u školi: Anamarija Botica Miljanović, muzejska pedagoginja: Lucija Sekula).

KNJIŽNICA U NOĆI MUZEJA

Organizator: Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača), 18:00 – 22:00h

  • Naj knjiga Noći muzeja – posjetitelji biraju najbolju knjigu od ponuđenih, prema zadanim kriterijima
  • O muzejima – izlog literature muzejske tematike iz fonda Knjižnice

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA ZADAR: Važnost edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom

Objavljeno

-

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Međutim, trebamo si postaviti pitanje koliko mi danas ostvarujemo to pravo, i ako ne, tko je krivac tomu?

Osvrnemo li se oko sebe, promotrimo li dobro okoliš u kojem živimo, uočit ćemo jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu – otpad. Veoma je rasprostranjen, svakoga dana nastaju sve veće količine, a njegov štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš tjera nas da što hitnije poduzmemo neke korake u rješavanju problema.

I opet se zapitajmo: što je uzrok tome? Svima je jasno da sami utječemo na uvjete u kojima živimo. Otkuda onda toliko otpada oko nas? Jesmo li nemarni? Ponašamo li se nemarno prema prirodi? Poznajemo li dobro problematiku otpada? Jesmo li svjesni posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi? Što će biti sutra?

Mi u Čistoći d.o.o. ne želimo samo postavljati pitanja niti davati gotove odgovore, već potaknuti građane da uoče probleme koji se javljaju kod gospodarenja otpadom te da se zajedno prihvatimo njihova rješavanja. Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te načina postupanja s otpadom može rezultirati ostvarenjem postavljenih ciljeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je moguće postići samo sustavnom edukacijom svih dobnih skupina, počevši od onih najmlađih.

Otuda i naš projekt pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima u Zadru. Polazeći od toga da smo mnoge navike koje imamo stekli kao djeca, za početak smo se detaljnije posvetili djeci predškolske dobi. Cilj nam je kod njih razviti pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.).

Svi su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, a njima im nastojimo omogućiti da aktivnim učenjem, doživljavanjem, izravnim susretom s okolišem usvoje nova znanja o otpadu i njegovom zbrinjavanju, uoče probleme i pronalaze načine njihova rješavanja. Također ih nastojimo potaknuti da ispravno reagiraju na posljedice ljudskog nemara te da prihvate vlastitu odgovornost.

Obrazovanje za okoliš traje cijeli život, stoga nastojimo uključiti i mladež i odrasle na način prilagođen njima.

Jedan od glavnih uzroka nepravilnog odnosa ljudi prema otpadu slaba je informiranost, neupućenost u posljedice nepravilnog odlaganja i postupanja s otpadom, neosviještenost vezana za potrebu smanjenja, odvojenog sakupljanja, recikliranja. Trudimo se što detaljnije informirati ljude, i to edukativno-promidžbenim materijalima (letci, brošure…), organizacijom društvenih aktivnosti ili preko medija, potičemo međusobnu kvalitetnu komunikaciju čime im želimo omogućiti sudjelovanje u zaštiti okoliša.

Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te promjena načina postupanja s otpadom može rezultirati sprječavanjem daljnje degradacije i narušavanja prirodnog okoliša.

I nama u Čistoći i građanima Zadra i okolice čist i lijep okoliš u kojem živimo treba biti prioritet, a zajedno ćemo to lakše ostvariti.

Svaki građanin ima pravo na život u zdravom okolišu, pravo na informaciju te na sudjelovanje u procesima odlučivanja glede upravljanja i gospodarenja otpadom i okolišem.

Upravo zbog toga vrlo nam je bitan odnos naših djelatnika i građana Zadra, tako da ćemo i ubuduće nastojati da on bude još brži i kvalitetniji, na obostrano zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIVNICA / Dan otvorenih vrata Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića

Objavljeno

-

By

Pozivamo učenike, roditelje i sve zainteresirane sugrađane da nas posjete u petak, 26. travnja 2024., u vremenu od 10 do 13 sati na adresi ulica dr. F. Tuđmana 24/h povodom Dana otvorenih vrata, stoji u objavi iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Tijekom Dana otvorenih vrata svi posjetitelji imat će priliku obići Školu i upoznati se sa svim smjerovima i njihovim zanimljivostima. Ovo se osobito tiče osnovnoškolaca pred kojima je odabir upisa srednje škole te im je ovo mogućnost da se pobliže informiraju o svom mogućem izboru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu