Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ MUZEJA 2023. Donosimo program Narodnog muzeja Zadar…

Objavljeno

-

U Noći muzeja, u petak, 27. siječnja 2023. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa i Providurova palača i Gradska loža te Etnološki odjel (Gradska straža) bit će otvoreni za posjetitelje u vremenu od 18 do 1 sat.

U kreiranju programa za ovogodišnju Noć muzeja u prostorima II Palače, Narodnom muzeju Zadar pridružio se Koncertni ured Zadar i Gradska knjižnica Zadar.

IZLOŽBE

Izložba Jedan svijet, izložbene dvorane i atrij Providurove palače

Postav zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, kustoska koncepcija: Branko Franceschi, organizacija: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zadar – UO za kulturu i šport, Nacionalni muzej moderne umjetnosti. Muzej partner: Narodni muzej Zadar.

Izložba Jedan svijet u ovom jedinstvenom projektu postava zbirke Nacionalnog muzeja izvan sjedišta na razdoblje od dvije godine, predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama. Prizemlje Providurove palače u predvorju suprotstavlja tradicionalnu disciplinu skulpture medijskoj umjetnosti, a atrij je posvećen kozmičkim temama, radosti i tjeskobi ljudske egzistencije. Na prvom katu predstavljena je figurativna umjetnost kroz teme roda, ljudske zajednice, obitelji i urbaniteta, erosa i tanatosa, vizionarska, programska i simbolička uprizorenja, zahvati u duhovne sfere i područje podsvijesti te predodžbe prirodnog svijeta. Drugi kat posvećen je apstraktnoj umjetnosti, njezinim korijenima, vrhuncima i suvremenom statusu u sklopu hrvatske likovne umjetnosti te proto i postkonceptualnoj umjetničkoj praksi.

Izložba Fotografije, znakovlje i odore iz Domovinskog rata – izložba povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica, izložbene dvorane u prizemlju Kneževe palače

Na izložbi su izložene fotografije zadarskih fotografa iz fundusa Narodnog muzeja Zadar koje dokumentiraju stradanja Zadra i građana Zadra tijekom agresorskog topničkog granatiranja. Znakovlje, odore i ostali predmeti prikazani na izložbi dio su kolekcije gospodina Tomislava Lonića koji godinama skuplja razne predmete i priče vezane uz Domovinski rat i hrvatske branitelje. Svaki predmet na izložbi ima nekoliko života; uporabni za vrijeme Domovinskog rata, život kao dio kolekcije koja čuva uspomenu na iznimno teško razdoblje hrvatske povijesti te život kao predmet izlaganja i prenošenja sjećanja na Domovinski rat i stvaranje Republike Hrvatske. Vodstvo/razgled s kolekcionarom Tomislavom Lonićem ″Vojne oznake Bibinje″ 20-22h

Izložba  Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski, Edukativna dvorana Kneževe palače, organizator: Etnološki odjel NMZ. Idejni i stručni koncept izložbe: Marija Šarić-Ban

Izložba je osmišljena  kao  priča o kazališnim  kostimima i  maskama povezanim s likovima Commedie dell’arte – Komedije maski. Izdvojeni su likovi Pulcinella, Arlecchino i Colombina kao preteča svih  komičnih slugu, sluškinja, mladića i djevojaka na koje često nailazimo u kazališnim predstavama i u maškarama danas. Naglasak je stavljen na razvoj likova i njihovu transformaciju u likove: Pierrota i Colombine;Klauna i Balerine. Izložbom predstavljamo kazališne kostime, skice i fotografije, interpretirane ili original likove Commedie dell’arte: Pulcinella,  Arlecchino i Colombina  iz različitih predstava, kostimografkinje Marije Šarić-Ban. Bit će izložene i maske oblikovane na stručnim radionicama izrade Maske posebno osmišljenim za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar u suradnji s njihovim profesoricama: Kate Prskalo, Sandra Bačić i Vilma Mazija. Izložbi će biti pridruženi i novi radovi koje će realizirati polaznici na ovogodišnjim radionicama Maske. Ovom edukativnom izložbom uz radionicu dajemo mogućnost sudionicima radionica i posjetiteljima muzeja da se upoznaju s kazališnim kostimom i maskom, likovnom i scenskom umjetnosti, na koji način tematizirati masku i kostim i kao kostim za maškare, kako kostim i maska funkcioniraju kao muzejski predmet – izložak, kako osmisliti i oblikovati masku/lik i kako nastaje izložba od ideje do realizacije. Izložbom tematiziramo muzej kao mjesto čuvanja i izlaganja, mjesto susreta, izmjenjivanja iskustava i prenošenja znanja.

Stalna izložba Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar autora koncepcije Hrvoja Perice, Svečane dvorane na 1. katu Kneževe palače, organizator: NMZ

Izložba govori o šest povijesnih razdoblja u gradu Zadru. One su tragovi, segmenti povijesnog mozaika s kojima se nastojalo dočarati ono što je u našem Gradu postojalo i sve ono što je zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika kroz povijest stizalo u grad. Šest salonskih priča je naslov ambijenata složenih u povijesni kontekst i cjeline. Fundus koji je predstavljen u postavu nije došao s jednog mjesta, on je sakupljan bilo iz Sabirnog centra, bilo otkupom ili donacijama. Za razliku od muzeja koji imaju u svom fundusu čitave cjeline zbog ratnih razaranja Zadra (ponajviše u Drugom svjetskom ratu) vrlo malo je cjelina koje su kao takve došle u posjed Narodnog muzeja Zadar. S druge strane prostor za izlaganje zbog svoje povijesne i kulturne važnosti također je poput eksponata te smo i njega nastojali valorizirati. Stoga se činilo najsretnije rješenje da umjesto školskih naslova Salon baroka, Salon klasicizma itd. salone imenujemo po povijesnim događanjima i eksponatima koji se u njima nalaze.

Izložba fotografija U objektivu Ante Brkana – obitelj Dešpalj, Polivalentna dvorana Providurove palače, organizatori: Koncertni ured Zadar, Galerija umjetnina NMZ

Izložba je fotografski hommage najpoznatijoj zadarskoj glazbeničkoj obitelji koja je ostavila izniman trag u povijesti zadarske glazbe tijekom 2. polovice 20 st. Izložbom se prikazuju skupni i pojedinačni portreti oca Šime i njegove djece Pavla, Maje i Valtera Dešpalja nastali kamerom zadarskog doajena fotografije Ante Brkana. Na fotografijama uočavamo tipičan Brkanov princip po kojem on ne režira prizor, već u maniri nezainteresiranog promatrača stoji po strani i bilježi događaje. Brkan ističe njihovu predanost svijetu glazbe i punu zaokupljenost kreativnim činom muziciranja. Posebno je istaknuta i osobnost svakoga od glazbenika i njihova međusobna povezanost u toj kolektivnoj obiteljskoj simfoniji.

Izložba scenografije i lutaka iz predstave Ljepotica i zvijer, program Gradske knjižnice Zadar u suradnji s Kazalištem lutaka Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

U Ogranku Grad izložit će se scenografija, lutke i kostimografija iz predstave Ljepotica i zvijer Kazališta lutaka Zadar. Iako je predstava namijenjena djeci, izložbeni eksponati zanimljivi su i mlađima i starijima. Izložba će biti postavljena povodom Noći muzeja, a moći će se pogledati sve do 3. veljače 2023. godine te će biti popraćena istoimenom radionicom za djecu u prostoru knjižnice. Ovo je prva u nizu izložbi u suradnji Gradske knjižnice Zadar i Kazališta lutaka Zadar. 

Izložba fotografija autora Miljenka Domijana Rovinj u tišini svoje svakodnevne ljepote, Gradska loža.

Ovi evokativni rovinjski scenariji Miljenka Domijana su rezultat vrlo pozornog fotografskog oka koji nas u svojim sjajnim snimkama može natjerati da ponovno proživimo istinske osjećaje i emocije koje jedna povijesna jezgra poput rovinjske zna i može pobuditi, a svjedoče da je tišina često, kao u rovinjskom primjeru, sinonim za ljepotu.

Izložba Umjetnost tapiserije; Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović (zbirka Etnološkog odjela- NMZ) i dio stalnog izložbenog postava Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije, Etnološki odjel (Gradska straža)

Zbirka tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović izdvaja se svojom vrijednošću i posebnošću umjetničkog izraza i tekstilnog umjetničkog rada. Vrijednost zbirke temelji se prije svega na činjenici da se radi o velikom objedinjenom opusu umjetnika, bračnog para Ane i Ivana Tomljanovića. Umjetnici Tomljanović darovali su 2016. Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija objedinjene u Zbirku tkanja i tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Donacija sadrži 38 umjetničkih tapiserija. Izložbom u Etnološkom odjelu NMZ predstavljeno je 18 tapiserija i dio dokumentacije vezan uz umjetnički rad bračnog para Tomljanović. Izložba je podijeljena u 4 tematske cjeline: Geometrijska forma i apstrakcija kao polazište inspirirana je velebitskom prirodom, Realizam u prikazu grada Zadra i prirode, Kršćanska tematika, Portreti. Uz izložbu tapiserija prikazuje se i autorski film Ivana Tomljanovića i Ronalda Šokčevića U traženju izgubljene baštine posvećen tkanju tapiserija.

RADIONICE

 • Radionica izrade maski tehnikom kaširanja, Edukativna dvorana Kneževe palače.
  Vrijeme održavanja 18:30 – 20:00h. Organizatori: Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ. Radionica je primjerena svim dobnim skupinama. Voditeljice radionice: Lucija Sekula, Marija Šarić Ban.
 • STEAM radionica otvorenog tipa za djecu od 4 do 12 godina (zabavni i poučni eksperimenti). Mala izložbena dvorana Kneževe palače. Vrijeme održavanja: 20:15 – 21:30h. Organizatori: Pedagoška služba NMZ  i Tinker labs Zadar. Voditeljica radionice: Ružica Gašparović Fantov.
 • Plesna radionica ENCANTO-NAŠ ČAROBNI SVIJET, atrij Providurove palače.
  Radionica je namijenjena vrtićkim i osnovnoškolskim skupinama s početkom u 18h i u 19h.  Kroz male plesne sekvence i koreografije djeca će istraživati različite plesne tehnike i čaroban svijet muzeja. Organizator: Pedagoška služba NMZ, voditeljica radionice: Ivona Kovačević.
 • Ljepotica i zvijer, radionica za djecu, vrijeme održavanja 18:00 – 19:00h, organizator Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača)

Radionica Ljepotica i zvijer namijenjena je djeci te je tematski vezana uz izložbu koja će paralelno biti u prostoru knjižnice. Uz čitanje slikovnice ″Ljepotica i zvijer″, djeca će se upoznati s originalnom, ali i onim kasnijim verzijama bajke. U kreativnom dijelu radionice izrađivat će se straničnik (bookmarker) origami tehnikom te potom rješavati tematski kviz. Radionicu vode knjižničarke Eva Domijan i Martina Sterle. 

PERFORMANS

 • Pierrot; Izložba kroz pokret u 20:30 h, atrij Kneževe i Providurove palače

Performativna izvedba Zadarskog plesnog ansambla. Umjetničkim performasom ZPA će predstaviti scenske kostime koji su sastavni dio izložbe Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski. Idejni i stručni koncept: Marija Šarić-Ban kustosica NMZ. Koreografija performansa: Sanja Petrovski, Natali Perić, Patricija Gospić. Trajanje performansa: 15 min.

PROJEKCIJE

Projekcija koncerta Zadarska salonska glazba 19. stoljeća
Koncertna dvorana braće Bersa (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar. Zadarska salonska glazba 19. stoljeća projekt je muzikologinje dr. sc. Katice Burić Ćenan u suradnji s Koncertnim uredom Zadar, kojim se nastoji popularizirati i revitalizirati vrijedna zadarska glazbena baština tog perioda.
Radi se o djelima zadarskih glazbenika Giovannija Salghetti-Driolija, Nikole Strmića i Antonija Pini-Corsija. Skladbe ovih zadarskih profesionalnih glazbenika za njihova su života, i godinama poslije, bile poznate i daleko izvan zadarskih zidina – skladbe Salghetti-Driolija tiskane su kod najpoznatijih milanskih nakladnika, a izvodile su se u Italiji i Americi; opera La madre slava Nikole Strmića praizvedena je u Trstu, a o njoj su pisale hrvatske, talijanske i njemačke novine; Antonio Pini-Corsi, inače jedan od najboljih svjetskih komičnih bas- baritona krajem 19. stoljeća, kojega je i Giuseppe Verdi tražio da mu pjeva na premijeri posljednje opere (Falstaff), bio je veliki prijatelj Enrica Carusa koji je jednu njegovu pjesmu snimio i popularizirao diljem svijeta.
Djela zadarskih skladatelja izveli su zadarski umjetnici: sopranistica Nela Šarić, pijanisti Jurica i Mario Šoša, te zadarski zet, violinist Marco Graziani, a uz nekoliko gostujućih glazbenika: baritona Matije Meića, tenora Roka Radovana te pijanista Marijana Đuzela.

Projekcija programa za djecu Karneval životinja
Multimedijalna dvorana (Kneževa palača), organizator Koncertni ured Zadar. Nakon višegodišnjih uspješnih izvedbi Petra i vuka, Koncertni ured Zadar i Zadarski komorni orkestar 2022. godine započeli su s novim programom za djecu. Riječ je o Karnevalu životinja, poznatom glazbenom djelu za koje je francuski skladatelj Camille Saint-Saëns inspiraciju našao u veličanstvenoj priči iz Starog zavjeta – Noinoj arci. Svaki stavak posvećen je određenoj životinji ili grupi životinja: Kraljevski marš lava, Kokoške i pilići, Mazge, Kornjače, Slon, Klokani, Akvarij, Kukavica na kraju šume, Ptičji kavez, Labud…

PROGRAM JEDNA DONACIJA I JEDNA PROJEKCIJA U NOĆI MUZEJA

 • Predstavljanje slike Giovannia Marinonia – Dominikanski fratar i predstavljanje dokumentarnog filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije 19h – Kneževa palača, Svečana dvorana na prvom katu

NFCACF (National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation) darovala je odjelu Muzej grada Zadra Narodnog muzeja Zadar sliku Giovannia Marinonia, Dominikanski fratar, tempera i zlato na drvu, dimenzija 112.4 x 47 cm koja će ovom prilikom prvi put biti prezentirana javnosti. Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije redatelja Branka Ivande također će se predstaviti prije same projekcije.

 • Projekcija filma Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, 20h – Polivalentna dvorana Providurove palače.

Dokumentarni film Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije, redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije. Filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i života europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku.

PROJEKT MUZEJ U ŠKOLI- BAŠTINA I KULTURA MIRA

Naslov događanja: Manifestacija Zadarski mir (deset godina obilježavanja manifestacije)

Mjesto događanja OŠ Zadarski otoci Zadar, Trg Damira Tomljenovića Gavrana 2, 17:00h

Program:

 • Izložba fotografija manifestacije Zadarski mir
 • Uprizorenje potpisivanja mirovnog ugovora
 • Prezentacija tradicijskih i viteških igara DFS “Donatići” 
 • Vitezovi Vranski; vitez Ante Šarić
 • ZADARSKA ALKA – najstarija viteška kopljo-igra na istočnoj obali Jadrana, turnir, vojvoda: Tomislav Klarica, alajčauš: Slobodan Mijolović, predsjednik Časnog suda: Mile Nimac

Narodni muzej Zadar u suradnji s OŠ Zadarski otoci (ravnatelj škole: Davor Barić, koordinatorica, voditeljica Muzeja u školi: Anamarija Botica Miljanović, muzejska pedagoginja: Lucija Sekula).

KNJIŽNICA U NOĆI MUZEJA

Organizator: Gradska knjižnica Zadar, Ogranak Grad (Providurova palača), 18:00 – 22:00h

 • Naj knjiga Noći muzeja – posjetitelji biraju najbolju knjigu od ponuđenih, prema zadanim kriterijima
 • O muzejima – izlog literature muzejske tematike iz fonda Knjižnice

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Cromaris obilježio 40. godišnjicu početka mrijesta u Ninu

Objavljeno

-

By

Zadar, 1. prosinca 2023. – Kako bi obilježili prve početke mrijesta brancina, Cromaris je u svom mrijestilištu u Ninu priredio svečano obilježavanje 40. godišnjice tog važnog događaja za Cromaris,  ali i cijelu mediteransku akvakulturu.

Brojne uzvanike, bivše i sadašnje zaposlenike Cromarisa, predstavnike lokalne zajednice i poslovne partnere, pozdravila je Lana Barić, rukovoditeljica mrijestilišta te podsjetila kako je riječ o jednom od prvih mrijestilišta na Mediteranu, koje i danas prednjači iskustvom i znanjem.

Kako je istaknuto, u Cromarisu su izuzetno ponosni na neprocjenjivo dugogodišnje iskustvo i tradiciju koje stalno nadograđuju novim znanjima stručnog tima te iz godine u godine unapređuju tehnologiju proizvodnje mlađi, uz vrhunske standarde kvalitete. Dodatnu potvrdu kvalitete i najviših standarda potvrđuju i certifikati, GlobalG.A.P. certifikat za svu  mlađ, a dio proizvodnje certificiran je i za ekološku proizvodnju Cromaris Organic portfelja.

Podsjetimo, nakon uspješnih rezultata uzgoja mlađi na eksperimentalnim kaveznim platformama u Novigradskom moru i u uvali Mala Lamjana, tadašnji Cenmar 1981. godine započinje gradnju pogona mrijestilišta u Ninu, a u jesen 1983. pokreće prvu proizvodnju mlađi, mrijestom vlastitih matica.  Cromarisovo mrjestilište potpuno je rekonstruirano i otvoreno 2015. godine te danas predstavlja jedan od najsuvremenijih pogona za mrijest brancina i orade u svijetu.

Mrjestilište je podijeljeno na matičnjak, uzgojne jedinice od ličinačke faze preko metamorfoze do mlađi te odjela za proizvodnju zooplanktona i fitoplanktona, koji su ujedno i prva hrana ribe. Sve jedinice su odvojene, imaju zasebne filtracijske sustave, što omogućuje kreiranje optimalnih zoohigijenskih uvjeta. Proces proizvodnje prati prirodni foto period ribe s posebnom pažnjom na dobrobit životinja. Kad mlađ dosegne masu od 3-5 grama, u transportnim bazenima se prevozi do uzgajališta gdje se nastavlja njen uzgojni ciklus. Uz fokus na redovnu proizvodnju mlađi brancina i orade, veliki trud se ulaže u istraživanje proizvodnje mlađi novih mediteranskih vrsta.

Stotinjak gostiju je imalo priliku i razgledati stare fotografije mrijestilišta te uz vodstvo Cromarisovih stručnjaka obići nove pogone. Uz delicije od Cromaris ribe i prigodnu tortu morskih motiva, svečanost je obilježilo i prisjećanje okupljenih bivših i sadašnjih zaposlenika na lijepe trenutke zajedničkog rada, koji je pridonio razvoju mrjestilišta i dao doprinos zajednici sa zajedničkim ciljem – proizvesti kvalitetnu mlađ kao preduvjet kvalitetne ribe.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

CENTAR ZA KREATIVNE INDUSTRIJE: Ukrajinsko-hrvatska glazbena večer 2023.

Objavljeno

-

By

Volonterski centar Zadar i ove godine organizira Ukrajinsko-hrvatsku glazbenu večer, koja će se održati 7. prosinca u 19 sati u Centru za kreativne industrije Zadar, na adresi Put Murvice 3A. Evo najave:

“S ovom manifestacijom započeli smo 2022. godine na inicijativu sudionika grupe psihosocijalne podrške, koju Volonterski centar Zadar organizira jednom tjedno za izbjeglice iz Ukrajine. U programu će nastupiti glazbenici i mlade nade iz glazbenih škola iz Zadra i Ukrajine, kao i glazbenici amateri iz Ukrajine. Svrha ovog događaja je integracija izbjeglica iz Ukrajine u naše društvo, kao i predstavljanje njihove kulture našim sugrađanima.

Ovim putem srdačno pozivamo ljubitelje glazbe i umjetnosti, ali i sve zainteresirane da nam se pridruže na ovom posebnom događaju koji je posvećen promicanju glazbene i kulturne raznolikosti Ukrajine i Hrvatske. Dođite i uživajte u večeri ispunjenoj ljepotom zvuka i zajedništvom koje nam glazba pruža!

Navedena aktivnost odvija se u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“, koji Udruga “MI” – Split provodi uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i azilanata na lokalnoj razini sukladno važećim politikama i zakonodavnom okviru.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRVI U HRVATSKOJ! Zadarska bolnica uvela sustav “Dose management”. Pacijenti sada znaju koliku su dozu zračenja primili!

Objavljeno

-

By

Opća bolnica Zadar ispoštovala je zakonsku obvezu i prva od svih Općih bolnica u Hrvatskoj uspostavila „Dose management“, sustav koji prati koliku je dozu zračenja primio pacijent i te podatke ispisuje na radiološki nalaz.

Dakle, neovisno kojem radiološkom postupku je pacijent podvrgnut, on će po primitku nalaza ujedno znati i primljenu dozu zračenja. Osim na nalazu, ti se podaci pohranjuju i u sustavu pa se tako za svakog pacijenta može detaljno pratiti izloženost zračenju. Sustav „pamti“ sva zračenja i upozorava ukoliko su doze visoke i time sigurnost pacijenta postavlja na prvo mjesto liste prioriteta.

Posljednjih godina svijest o izloženosti pacijenata zračenju izrazito jača. Cilj je te doze održavati na što je moguće nižoj razini. Medicinsko zračenje jest vrlo važan dio moderne medicine, no nužno ga je koristiti onda kada je indikacija opravdana, onda kada je zračenje potrebno. Na oprezu posebno moraju biti onkološki pacijenti, ističu na Odjelu za kliničku radiologiju OB Zadar. Pozdravljaju stoga „Dose management“ koji automatski nadzire, procjenjuje i izvještava o dozi zračenja koju pacijenti primaju s više objekata.

Inače, ovo je nastavak projekta „Radiološki informacijski sustav“ koji je Opća bolnica Zadar uvela ove godine. On unosi potpuno novi način rada i funkcioniranja radiološke dijagnostike, ali i dijagnostike koja se radi na drugim odjelima Opće bolnice Zadar. Ovim projektom omogućila se i integracija ostalih sustava koji već postoje u Općoj bolnici Zadar (PACS/BIS), pa su stvoreni uvjeti za bolje upravljanje raznim dijagnostičkim pretragama i nalazima te se ubrzala i značajno podigla kvaliteta kako u dijagnosticiranju, tako i u liječenju naših bolesnika.

Nisu ovo jedine dobre vijesti s Odjela za kliničku radiologiju zadarske bolnice. Znatno je skraćena lista čekanja za magnetsku rezonanciju. U ovo vrijeme protekle godine na ovu se pretragu čekalo godinu dana. Sada se čeka pet mjeseci, pa se tako u ovom trenutku pacijenti naručuju za mjesec travanj 2024.godine. Radiolozi rade prekovremeno, vikendima, a to je vrlo brzo polučilo rezultat. Manje se čeka i na CT, otprilike 4 mjeseca. Ovdje je važno istaknuti kako zadarskoj bolnici gravitiraju i pacijenti iz susjednih županija, što također utječe na liste čekanja i broj odrađenih pretraga. A njih se, na godišnjoj razini, obavi zavidan broj. Primjerice, magnetskih rezonancija se odradi oko 3 500, CT pretraga oko 15 000, a mamografija 8 000. Odjel za kliničku radiologiju uspješno odrađuje taj visoki broj pretraga prvenstveno zahvaljujući kvalitetnim ljudskim resursima, ali i dijagnostici koja je bolja nego li u nekim kliničkim bolnicama u našoj zemlji. Imamo dva MR uređaja, dva su i 128-slojna CT-a te dva digitalna mamografa, četiri fiksna RTG uređaja i tri uređaja za digitalnu subtrakcijsku angiografiju.

Uvijek može više i uvijek može bolje, pa će se tako i u godini pred nama činiti sve kako bi liste čekanja, u interesu svih pacijenata, sveli na minimum.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu