Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) BOŽIĆNI SUSRET GRADONAČELNIKA DUKIĆA S NADBISKUPIMA Zgrablić: “Nisam mogao vjerovati koliko se Zadar razvio i promijenio svoj izgled”

Objavljeno

-

Foto: Zadarska nadbiskupija

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić i zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić održali su božićni susret s gradonačelnikom Grada Zadra Brankom Dukićem u ponedjeljak, 19. prosinca u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru.

U zahvalnosti gradonačelniku za prigodu tradicionalnog susreta ususret Božiću koji se svake godine održava naizmjence, u prostoru Grada i Nadbiskupije, mons. Puljić je rekao da smo ove godine obogaćeni dobivanjem zadarskog nadbiskupa koadjutora te dva zaređena đakona na putu svećeništva, što predstavlja radost za Nadbiskupiju. „Zadarska nadbiskupija, kako je primijetio i koadjutor Zgrablić, ima mladi kler i Bogu hvala za taj dar“ rekao je mons. Puljić. 

Glede aktualnih gibanja u Crkvi, mons. Puljić naveo je sinodalni hod koji je „u medijima uglavnom poznat po njemačkom sinodalnom hodu. Papa Franjo je odredio Sinodu o sinodalnosti, da u svakoj biskupiji bude vrijeme sinodalnog hoda, da biskupi, svećenici, vjernici idu zajedno, da osluškuju što Duh Sveti govori Crkvama. Taj bi prikupljeni materijal poslužio za kontinentalni sinodalni hod. Završni susret svih biskupa svijeta Sinode o sinodalnosti će biti 2024. godine. Sinodalni hod u Njemačkoj previše je okrenut na ovozemaljski dio“ upozorio je mons. Puljić.

Nadbiskup Puljić komentirao je i uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije. „Igrači i izbornik oduševili su nas igrom i zdravim rodoljubnim, ljudskim stavom. Oni su sportska obitelj, ideal obitelji trebao bi biti i u javnom životu. Došli su nam kao melem za društvo. Hrvati su mali narod, a naši nogometni reprezentativci su izvrsna inspiracija, kao i izbornik Zlatko Dalić koji je kompletan čovjek. Bogu hvala za njihovo svjedočanstvo. Izbornik Dalić ne umara se ponavljati riječi poniznost, zajedništvo, domoljublje, vjera. Vidi se da ga u djelovanju nose te plemenite silnice našeg naroda“ rekao je nadbiskup Puljić.   

Gradonačelnik Dukić pohvalio je da reprezentacija podigne duh nacije, način kako se inače ponašaju i predstavljaju Hrvatsku diljem svijeta na visokoj razini. Odjek njihovog uspjeha u nogometu prisutan je u svijetu, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Dukić je rekao da grad Zadar brojčano nikad nije imao više stanovnika. Također, na zadarskom području nikad nije bilo manje nezaposlenih i manje socijalno potrebnih.

Gradonačelnik Dukić najavio je da će se graditi dva nova dječja vrtića kako bi svako dijete imalo mjesto u vrtiću, planira se gradnja škole u predjelu Smiljevac, Crvene kuće, proširenje gradskih škola Šimuna Kožičića Benje i Bartola Kašića, priprema se plan i za školu u Kožinu. Te su škole u planu jer je cilj da se nastava u svim školama odvija u jednoj smjeni. U gospodarskom razvoju gradi se gospodarska zona Crno. U sljedećem desetljeću će se uložiti i u razvoj željeznice, kako bi se zadarsko zaleđe još više povezalo s gradom.

Sugovornici su se složili da treba učiniti sve da se čovjek osjeća sigurnim i osiguraju mu se dostojanstveni uvjeti života, i u stambenom pitanju, kao i da uvijek postoji mogućnost napretka u svemu što se čini za dobro čovjeka.

Koadjutor Zgrablić pohvalio je razvoj grada Zadra i zadarskog područja, rekavši da je primijetio veliku razliku u odnosu na to kako je Zadar izgledao prije 30 godina kada je mons. Zgrablić živio u Zadru kao prefekt sjemeništa.

„Kad sam se vratio u Zadar nakon 30 godina, a u međuvremenu sam bio samo jednom u Zadru na sprovodu nadbiskupa Ivana Prenđe, nisam mogao vjerovati koliko se Zadar razvio i promijenio svoj izgled. U 30 godina dogodio se veliki napredak, to možda bolje primijete ljudi koji dođu izvana, nego netko tko stalno tu živi. Grad je izvrsno uređen, obnovljena je obala, dobra  je povezanost s otocima, auto cestom dođemo do centra grada, u Zadarskoj županiji nalaze se tri nacionalna parka. Prije 30 godina pješice sam išao u rubne dijelove grada, Smiljevac, Crno, Bokanjac, to se činilo tada jako daleko, a sada su to postali sastavni dijelovi grada Zadra. Možete biti ponosni što je učinjeno, čestitke i vašim prethodnicima u vođenju grada Zadra. Za mene je to bila iznenađujuće pozitivna promjena koja se dogodila, izgrađene su tolike crkve. Očigledno je bila dobra sinergija Grada i Nadbiskupije u javnom djelovanju“ rekao je mons. Zgrablić.            

U kontekstu primjera pozitivne suradnje između crkvene i svjetovne vlasti pri čemu su obje institucije pozvane biti socijalno osjetljive za potrebe čovjeka, mons. Puljić spomenuo je zauzetost Sluge Božjega Giorgia La Pire (1904.-1977.), gradonačelnika Firenze od 1951. do 1957. i od 1961. do 1965. godine.

Naime, mons. Puljić prisjetio se međunarodnog susreta ‘Mediteran – granica mira’ u organizaciji Talijanske biskupske konferencije na kojem je sudjelovao od 23. do 27. veljače 2022. u Firenzi, gdje su se biskupima pridružili i gradonačelnici iz 20 mediteranskih zemalja, među kojima su bila i šestorica iz Hrvatske: Zagreba, Zadra, Pule, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

U pratnji zadarskog gradonačelnika Branka Dukića bio je Miljenko Domljan, istaknuti hrvatski kulturni djelatnik u zaštiti i obnovi hrvatske kulturne i sakralne baštine, koji osobno poznaje Maria Nardellu, gradonačelnika Firenze. Taj susret o Mediteranu nasljeđe je La Pirine misli koju je on razvijao o Sredozemlju kao povijesno, civilizacijski i kulturološki važnom području.

„Taj susret u Firenzi bio je jako lijep, primjer suradnje između svijeta i Crkve. Talijani su kreativni, oni znaju ‘izvući’, istaknuti svoje važne i značajne osobe. La Pira je primjer pozitivnog javnog djelatnika koji je imao osjećaj za sirote i nalazio je načina kako im pomoći u problemima“ rekao je mons. Puljić u razgovoru s predstavnicima Grada, istaknuvši da je La Pira uspješno povezao ono što je prirodno usmjereno jedno prema drugome, službu gradonačelnika sa zauzetim osjećajem za socijalne potrebe građana.  

„Ne niječem mogućnost da mi date nepovjerenje sljedeći put da činim kako smatram da treba, ali dok sam u službi gradonačelnika koju mi je svojim odabirom dao narod, i dalje ću se nastaviti zauzimati za potrebne“ citirao je mons. Puljić La Piru, istaknuvši da je on bio angažirani javni djelatnik, političar, kršćanin i javni svjedok kojeg valja nasljedovati.  

U pratnji gradonačelnika Dukića bili su Joso Nekić, pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra i Anita Gržan Martinović, viši savjetnik – specijalist Odsjeka za međunarodnu suradnju pri Upravi Grada Zadra. Uz božićne čestitke, razmijenjeni su i prigodni darovi.

  Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

WINGS FOR LIFE / 5. svibnja starta novo izdanje utrke – najavljena posebna regulacija prometa gradom…

Objavljeno

-

By

U nedjelju, 5. svibnja, s Liburnske obale u Zadru startat će novo izdanje utrke Wings for Life World Run. Ova tradicionalna međunarodna utrka  kojom se prikupljaju sredstva za istraživanje liječenja ozljeda leđne moždine od svog prvog izdanja održava se u Zadru, a ove godine i u još 6 europskih gradova kroz službene utrke na lokaciji: Beč (AUT), München (GER), Poznan (POL), Prag (CZE), Ljubljana (SLO), Zug (SUI). Naravno, utrke uz aplikaciju održavaju se na mnogim drugim lokacijama pa tako cijeli svijet kreće istovremeno s utrkom za one koji ne mogu.

U zadarskoj utrci popunjeno je svih 8000 raspoloživih startnih brojeva još prije tri tjedna, a sudionici dolaze iz ukupno 29 zemalja. Najstariji sudionik ovogodišnje Wings for Life World Run utrke u Zadru ima 91 godinu, a na startu će se pojaviti i mnoga poznata lica; Anita Gerhardter, direktorica zaklade Wings for Life, Niko Kovač, Juraj Šebalj i Ilija Ravlić kao vozači presretačkih automobila i još mnogi drugi. U organizaciju utrke uključeno je i tisuću volontera iz Zadra i čitave Hrvatske. Još jedna posebnost ovogodišnjeg izdanja je koncert Matije Cveka u subotu, 4. svibnja, s početkom u 20 sati na zadarskom Forumu. Koncert je besplatan za sve posjetitelje.

Zadarski dio utrke startat će s Liburnske obale točno u 13 sati te će tog dana, u nedjelju, 5. svibnja, vrijediti posebna regulacija prometa:

Na dan utrke, u nedjelju 05. svibnja 2024. godine za sav promet biti će zatvorena:

·       Liburnska obala i Obala kralja Tomislava od gradskog mosta do Ulice Narodnog lista od 09.30 do 14.00 sati

·       Obala kralja Tomislava, Ulica Zrinsko-Frankopanska, Put Murvice, Ulica dr. Franje Tuđmana, Ulica Ante Starčevića od 12.45 do 14.00 sati

·       Jadranska magistrala D – 8, pravac Biograd prema Šibensko-kninskoj županiji od 12.50 do 14.30 sati

            Zbog održavanja utrke očekuje se pojačan promet na cestama i pojačane gužve. Policija će provoditi posebnu privremenu regulaciju prometa na Poluotoku, a kasnije duž cijele trase utrke, stoga apeliramo na sve sudionike u prometu za strpljenje i da poštuju naredbe, upute i smjernice policijskih službenika na terenu, te upute redarske službe organizatora utrke, kako svojim ponašanjem ne bi ugrozili vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Također, savjetujemo građane da u naznačena vremena koriste obilazne cestovne pravce. 

Obavještavamo građane da će policija na dan održavanja javnog okupljanja, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme i nakon završetka javnog okupljanja, snimati mjesto održavanja javnog okupljanja na području grada Zadra (Poluotok) kao i duž cijele trase kretanja trkača.

Za pripremu i samo održavanje utrke na snazi će biti i posebna regulacija prometa u mirovanju koja se odnosi na javna parkirališna mjesta na Liburnskoj obali:

·       Od četvrtka, 2. svibnja, u 22 sata, zatvara se dio parkirališnog prostora na prostoru bivšeg autobusnog kolodvora kod Lančanih vrata, kao i parkirališni prostor na prostoru bivše zgrade Zaraušek uz Morska vrata.

·       Od petka, 3. svibnja, u 8 sati, zatvara se parkirališni prostor uz Liburnsku obalu, priobalni dio.

·       Od subote, 4. svibnja, moguća preostala vozila na tom području bit će premještena na Ravnice u prostor koji koristi pauk služba.

Alternativna parkirališna mjesta su na prostoru Ravnica i bivše vojarne Franka Lisice.

Sva navedena parkirališna mjesta bit će slobodna od nedjelje, 5. svibnja, u večernjim satima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TRG PETRA ZORANIĆA / U subotu obilježavanje “Dana Čistoće”

Objavljeno

-

By

U subotu 27. travnja 2024. godine Čistoća d.o.o. obilježava „Dan Čistoće“.

Tim će se povodom na Trgu Petra Zoranića u razdoblju od 9:00 do 12:00 organizirati prigodna manifestacija koja uključuje eko-igre „Čovječe ne ljuti se“ i „Trlju“, a bit će postavljen i info pult s promidžbeno-edukativnim materijalima.

U isto vrijeme, u zajedničkoj suradnji Čistoće d.o.o. i Ronilačkog kluba „Sv. Roko“ iz Bibinja, bit će organizirana eko akcija čišćenja podmorja na području Marine Tankerkomerc.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Predstavljanje knjiga: “Susreti – putovanje prema Novoj ekologiji uma” i “Let iznad psihijatrijskog gnijezda”

Objavljeno

-

By

Odjel za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom –  Podružnicom Zadar, Odjelom za zdravstvo Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Narodnim muzejom Zadar, poziva na predstavljanje knjiga: „Susreti – putovanje prema Novoj ekologiji uma”, djela poznate sveučilišne profesorice i psihijatrice prof. dr. sc. Marijane Braš, dr. med, te knjige „Let iznad psihijatrijskog gnijezda” prof. dr. sc. Veljka Đorđevića, dr. med, specijalista psihijatrije i istaknutoga hrvatskoga pisca.

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak 29. travnja 2024. godine, u Koncertnoj dvorani braće Bersa, na adresi Poljana Šime Budinića 3,  s početkom u 18:00.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu