Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA U petak obilna kiša, u noći i snijeg. Razvedravanje u subotu, uz buru i niske temperature

Objavljeno

-

Danas promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ujutro na kopnu mjestimice magla, na moru samo lokalno kiša. Poslijepodne novo jače naoblačenje sa zapada, kiša najprije na sjevernome Jadranu, do kraja dana proširit će se i na veći dio Hrvatske. Navečer i u noći na petak mjestimice u unutrašnjosti, ponajprije na sjeveru zemlje moguća je i kiša koja se smrzava u dodiru s hladnom podlogom, a na obali lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će uglavnom umjeren sjeverozapadnjak okretati na jugo koje će postupno jačati. Najviša dnevna od 3 do 7, a duž obale i na otocima između 11 i 16 °C.

U petak umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, češćom i obilnijom na Jadranu i uz njega. Lokalno su mogući i izraženi pljuskovi praćeni grmljavinom. Krajem dana i u noći na subotu kiša će, ponajprije u gorju, prelaziti u susnježicu i snijeg. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na istoku i jugoistočni, popodne u okretanju na sjeverni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar postupno slabi, najprije na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 5, na Jadranu između 8 i 13 °C. Najviša dnevna na kopnu između 5 i 10, a na obali i otocima uglavnom od 13 do 18 °C, na jugu ponegdje moguće i malo viša.

IZGLEDI VREMENA:

U petak promjenljivo, povremeno s kišom, lokalno vjerojatno i izraženim pljuskovima s grmljavinom. Na Jadranu i uz njega oborina će biti češća, mjestimice i obilna. Kiša će navečer te u noći na subotu, ponajprije u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. U subotu prijepodne još će mjestimice biti oborina, u unutrašnjosti i susnježice i snijega, a potom popodne postupno razvedravanje sa sjeverozapada. Nedjelja stoga sunčanija, ali osjetno hladnija. Vjetar većinom slab, u petak prolazno u gorju i umjeren jugozapadni, a u subotu ponegdje sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno do jako jugo i južni vjetar, u subotu okreće na buru, podno Velebita i s olujnim udarima. Bura će u nedjelju postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Večeras Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VELIKI PETAK / Kršćani diljem svijeta sjećaju se Isusove osude, muke i smrti

Objavljeno

-

By

Kršćani danas slave Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti

Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva.

Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu.

Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali je to ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.

Diljem svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put.

U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka: čitanje Svetoga pisma i navještaj muke, poklon i ljubljenje križa te sv. Pričest.

Prilikom poklona križu đakon ili svećenik najprije otkiva pokriveno raspelo pjevajući: “Evo drvo križa, na kom’ je Spas svijeta visio!”. Na to narod odgovara: “Dođite, poklonimo se!”

Kod katolika, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obavezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba suzdrži od pića i hrane.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu