Connect with us

Hrvatska

PORUKA UOČI VELIKE UTAKMICE Plenković: “Cijela Hrvatska je uz našu reprezentaciju”

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković očekuje pobjedu Vatrenih protiv Argentine na SP-u. Utakmicu će, kaže, zbog djece gledati kod kuće. 

– Ako bi moglo biti kao u Rusiji što se tiče Argentine, meni je ok, rekao je premijer i poslao poruku Vatrenima:

– Cijela Hrvatska je uz našu reprezentaciju, izbornika Dalića, već ovo što su nam priuštili na ovom SP-u, u međuvremenu u Ligi nacija, Europskom prvenstvu, prošlom SP-u, je fascinantan uspjeh jedne sjajne generacije, vrlo ozbiljnih i nadarenih igrača koji su sada toliko iskusni i snažni mentalitetom da se vidi da postoji ne samo respekt kod drugih momčadi nego i malo straha, što je dobro.

Na pitanje što će najviše pamtiti s utakmica, Plenković je naglasio nekoliko elemenata:

– Prvo, Luka Modrić igrao kao da je 10 godina mlađi. Livaković je bio briljantan, obraniti četiri penala plus jedna stativa, to je fascinantan uspjeh. I Joško Gvardiol koji ima 20 godina, a igra kao da je njemu 37. To naravno ne umanjuje doprinos ostalih, dapače.

Svoje je mišljenje o večerašnjem dvoboju s predstavnicima medija podijelio i hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Nadam se pobjedi. Dobar je osjećaj. MI smo Argentinu dobili na prošlom prvenstvu 3-0. Doduše, to je bila utakmica u skupini, ovo je eliminacijski dio. Nisu lak protivnik, ali dobar je osjećaj. Ja bih bio zadovoljan i s 1-0.

Butković je poslao i poruku reprezentativcima.

– Svi smo uz njih. Radimo kao da se ništa ne događa, ali svi smo mislima u Dohi, s našom reprezentacijom. Plasirati se u polufinale, među četiri, već je veliki uspjeh, ali ako nam priušte i finale, i daj Bože da bude protiv Francuza i da ih pobijedimo, to je velika stvar. Tako da smo uz njih svim srcem.

Ministri za europske poslove preporučili su u utorak čelnicima država članica da dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini.

– Uputio sam zajedničko pismo s grčkim premijerom predsjedniku Europskog vijeća da s najviše razine još jednom podržimo dodjeljivanje statusa kandidata BiH. Hrvatska se zalaže za to kontinuirano baš kako smo se borili za status kandidata za Ukrajinu u lipnju. Ne vidim što bi se to trebalo dogoditi na Europskom vijeću, a da to ne bude u četvrtak. Mi ćemo biti snažno “ZA”. Nama je BiH prijateljska, susjedna zemlja s kojom želimo imati najbolje moguće odnose, u kojoj želimo da Hrvati kao narod budu ranopravni, a najbrže će biti ravnopravni ako cijela zemlja u reformskom putu ide prema EU, poručio je Plenković.

Glavni haški tužitelj kritizirao je Hrvatsku pred Vijeće sigurnosti UN-a rekavši da smo od najbolje zemlje postali najgora zemlja kad je u pitanju regionalna suradnja po pitanju procesuiranja ratnih zločina.

– On je imao dvije zamjerke, jedna se odnosila na izjavu predsjednika o genocidu u Srebrenici, a druga je ta regionalna suradnja između državnih odvjetništava koja postoji i funkcionira, ali postoji granica, a to je optužnica protiv hrvatskih pilota koja je za nas neprihvatljiva i ne postoji i tako ćemo je tretirati, tu se neće ništa promijeniti bez obzira na njegov stav.

Na pitanje hoće li pozvati predstavnike oporbe na konzultacije  o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Plenković je rekao novinarima:

– Ja sam i danas elaborirao svu logiku i potpuno prirodan slijed odluke da podržimo sudjelovanje Hrvatske vojske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini, to je mali doprinos u odnosu što smo već dosad dali i ja ne vidim nikakvu prepreku.  Cijela priča oko zakonske i ustavne osnove, prethodne suglasnosti, sve su to neke teme kvazi izgovora koji ne stoje. Stoji da je Hrvatska zemlja koja je jako dobra s Ukrajinom i da je ovo samo nastavak i kontinuitet naše politike. Pozivam sve oporbene zastupnike da to ne čine zato što bi se suglasili s nečim što je HDZ-ova vlada predložila nego zato jer je to dobar konstruktivan stav na tragu europske politike, odgovorne članice EU-a i NATO-a. Mi bi trebali biti zadnji koji oklijevamo oko potpore, poručio je premijer.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Plenki&Pupi

    15. prosinca 2022. at 16:11

    …i Pupija se nešto pita. A’Plenky?

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Ovaj vikend počinje ljetno računanje vremena

Objavljeno

-

By

Ovaj vikend počinje ljetno računanje vremena. U noći na nedjelju kazaljke na satu pomiču se za jedan sat unaprijed, s dva na tri sata.

Tako je određeno Vladinom Uredbom o ljetnom računanju vremena u kojoj stoji: “Ljetno računanje vremena u 2023. godini počinje 26. ožujka 2023. u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s. Ljetno računanje vremena u 2023. godini završava 29. listopada 2023. u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s.”

Ova Uredba navodi i kako će se vrijeme regulirati sve do kraja 2026. godine.

Europska unija prije nekoliko godina je najavila da će ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena i usvojiti jedinstveno. To se još uvijek nije dogodilo, a prema zadnjim preporukama iz EU-a, svaka država članica može odlučiti za sebe. Kako je većina članica ostala neodlučna oko toga, a među njima i Hrvatska, kazaljke ćemo micati i ove godine.

Otkud uopće ova praksa? Prvi put se ljetno i zimsko računanje vremena počelo prakticirati tijekom Prvog svjetskog rata. Tada se od ove prakse brzo odustalo. Benefiti koji su tada spominjani, spominju se i danas, ali nisu baš tako veliki kao što se to ističe. Iako na ovaj način štedimo struju, što je i bio prvotni plan, trošimo više goriva.

Znanstvenici upozoravaju i da ljetno računanje vremena nije prirodno za naš organizam.

Na naš organizam u mnogim stvarima utječe količina sunčeve svjetlosti koju primamo i količina sna. Ako se te dvije stvari mijenjaju, mijenjaju se i procesi u našem tijelu, uglavnom ne na bolje.

Primijećeno je da su ljudi depresivniji, da imaju više problema sa zdravljem, a zanimljiv podatak je i onaj da zbog nedostatka sna, prvog dana nakon pomicanja kazaljki na ljetno vrijeme raste broj ozljeda na poslu…

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Na ceste stižu kamere koje će prepoznati pijane vozače i odmah javljati policiji

Objavljeno

-

By

Tvrtka iz Melbournea Acusensus surađuje s australskim Saveznim uredom za sigurnost cestovnog prometa i Sveučilištem Griffith na razvoju tehnologije utemeljene na umjetnoj inteligenciji koja će mjeriti vozačevu pozornost, vrijeme reakcije, kontrolu i određivati razine oštećenja, sve u stvarnom vremenu, piše CarExpert.

Koristeći obrasce ponašanja vozača kod prebrze vožnje, obrazaca putanje i bočna kretanja unutar voznih traka, tehnologija je u mogućnosti poslati informacije lokalnim policijskim službenicima kako bi poduzeli daljnje radnje.

Tijekom razvoja, tvrtka je za 7News rekla da koristi simulator koji prikazuje računalno generirane verzije stvarnih cesta u više australskih gradova kako bi se naučilo ponašanje vozača koji su trijezni ili pijani. Vozači se testiraju u simulatoru pod utjecajem alkohola kako bi se prikupili podaci o njihovim obrascima vožnje, piše Revija HAK.

Podaci tek trebaju biti implementirani u hardver kamere, no tvrtka kaže da to planira učiniti nakon što podaci budu ispravno analizirani. U stvarnoj implementaciji, hardver se može postaviti bilo gdje u bilo koje vrijeme, ali će se prvo testirati u nepomičnoj prikolici nekoliko stotina metara od policijskih patrolnih automobila, dok će softver koristiti proces u četiri koraka: implementacija, snimanje, automatizirana analiza i pregled.

Umjetna inteligencija protiv pijanih vozača

Na vrlo visokoj razini, softver će snimati slike vozila u prolazu kroz brojne kamere, infracrvenu bljeskalicu, leće i sustav filtriranja, a zatim ih unijeti u softver temeljen na umjetnoj inteligenciji koji će otkriti potencijalne vozače pod utjecajem…

Sustav će zatim pregledati i poslati slike policijskim službenicima na osobnu provjeru kako bi se utvrdilo moraju li policajci zaustaviti i testirati određenog vozača.

Cilj ove tehnologije značajno je smanjiti broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju vozačima pod utjecajem droga ili alkohola. Tvrtka ističe da je otkako je uveden program kamera za otkrivanje mobilnih telefona u državi New South Wales (Australija), došlo do šesterostrukog smanjenja u prijestupima otkrivenim kamerama na mobilnim telefonima i više od 20 posto u broju smrtnih slučajeva na cestama.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Stiže velika promjena kod razvoda braka?

Objavljeno

-

By

Unsplash

Hrvatski sabor danas će raspraviti zakonski prijedlog koji bi javnim bilježnicima omogućio da postupaju u određenim, nespornim izvanparničnim postupcima, među kojima je i sporazumni razvod braka.

Dogovore li se bračni partneri o sporazumnom raskidu braka, za ozakonjenje tog čina više neće morati ići na sud, nego će to moći riješiti kod javnog bilježnika.

Predviđeno je to novim Zakonom o izvanparničnom postupku po kojem će se javni bilježnici moći baviti i postupanjem kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te pri uređenju međa.

Novi se zakon, objašnjava Vlada koja ga je predložila, donosi jer se u Hrvatskoj primjenjuju pravna pravila Zakona o sudskom vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934. Puno njegovih odredbi danas je neprimjenjivo, a smisao i svrhu izgubile su i stalne derogacije posebnim zakonima, pri čemu heterogenost pravnih pravila dovodi do pravne nesigurnosti te može rezultirati različitim pravnim rješenjima o istoj pravnoj stvari.

„Svrha novog zakona stoga je urediti pravila izvanparničnog postupka kojima bi se taj postupak osuvremenio i građanima te poslovnim subjektima zajamčilo kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i pravnu sigurnost“, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Sabor će u četvrtak raspraviti i zakonski prijedlog o nadzoru robe s dvojnom namjenom te Godišnje izvješće o državnim potporama za 2021. godinu.

Državne potpore dodijeljene u toj godini iznosile su 20,2 milijarde kuna ili 4,68 posto BDP-a, što je blago smanjenje u odnosu na 2020. godinu (za 4,2 posto). Potpore u industriji i uslugama iznosile su 12,6 milijardi kuna, a potpore za poljoprivredu i ribarstvo 7,6 milijardi kuna.

 
Nastavi čitati

U trendu