Connect with us

magazin

Horoskop za 6. prosinca 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Nastojat ćete voljenu osobu navoditi na dnevne tekuće stvari i tako je približavati realnosti.
KARIJERA: Bit će nekih reorganizacija na radnom mjestu. Novosti se odnose na uvjete rada, kolege, usluge ili slično.
ZDRAVLJE&SAVJET: Slijede nove zdrave navike.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Bit ćete skloni potpuno uroniti u svijet mašte, a vaše će poveznice s ljubavnom stvarnošću olabaviti.
KARIJERA: Danas bi mogli dobro raditi umjetnici među vama. Ostali će imati prepreke, ne u idejama, nego u realizacijama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Moguće su iluzije.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Pred vama je dan u kom ćete znati odlično povezati svoje unutrašnje potrebe s ljudima oko sebe.
KARIJERA: Kontakti i komunikacije sa stranim suradnicima jačaju. Danas pregovarate oko nekih detalja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ni umor vas ne zaustavlja.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Oni koji su bili na pragu zaljubljivanja danas će konačno shvatiti da vole i krenut će otvorenije u tom pravcu.
KARIJERA: Nove faze slijede zaposlenima u sportskim, pedagoškim i zabavljačkim djelatnostima, a ostali su kreativni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dotjerajte se.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Društenost i otvorenost bit će vaše glavne kvalitete danas. Oni koji su još sami uspijevat će brzo ostvariti kontakte.
KARIJERA: Mjerit će se vaše zasluge u poslu. Istovremeno vam dolaze sjajne ideje pune kreativnosti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prošetajte na zraku.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Mašta će vam danas raditi sto na sat. Neki će u voljenoj osobi vidjeti nešto što ona uopće nije. Moguće su nerealne procjene.
KARIJERA: Bit ćete sposobni reagirati i brzo i taktično. Uspijevat ćete podmetnuti leđa i čitati između redova tamo gdje nitko ne može.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ovo je dan vaše svestranosti.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Do osobe koju volite pokušat ćete doći uz pomoć kulinarskih delicija. Izgledan je izlazak na večeru s morskim jelovnikom.
KARIJERA: Snalazit ćete se balansirajući između zahtejva drugih i svojih planova i želja. Uspjet ćete naći neku sredinu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne živcirajte se.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Vjerojatno će vas situacija navesti na to da se maksimalno fokusirate na partnera. Razmišljate kako ići dalje zajedno.
KARIJERA: Ako ugovarate novi posao ili projekt, s odlukama pričekajte barem do popodnevnih sati jer će vam tada biti sve jasnije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta i energije. Odmarajte.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Moguće je da ćete svojom ljubavlju pomalo gušiti partnera. Dopustite mu (joj) nešto više kretanja.
KARIJERA: Vaši šefovi vući će na jednu, a vi na drugu stranu. Ipak, ne radi se o sukobu, nego o različitim metodama do istog cilja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne igrajte otvoreno.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Danas će vas vaši prijatelji poticati i nadahnjivati za ljubav. Mnogi će povezati partnera i društvo.
KARIJERA: Nekima vaše zasluge u poslu neće biti potpuno jasne, pa ćete se mrati malo više dokazati. Bit ćete kreativni i uspješni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Gimnasticirajte.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Danas biste se mogli lijepo zabaviti ako izađete na mjesto gdje ima umjetničkih sadržaja. Zanemarite hvalisavce.
KARIJERA: Na poslu će se šuškati, a tračevi će biti glavni događaj. Ne obazirite se na išta od toga, nego radite ono što trebate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite budni i spremni na promjene.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 06.12.2022.
LJUBAV: Nakon što „odradite“ dio kućnih obveza, opet ćete se okrenuti partneru ili osobi s posla koja vas voli.
KARIJERA: Niste svjesni pred kakvim se mogućnostima nalazite. Osim što možete pokrenuti mnogo novog, tu su i stabilni poslovi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bolje otvorite oči.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Zašto se posti na Veliki petak i što se smije jesti?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Kršćanski spomendan Isusove muke i smrti se slavi u petak prije Uskrsa, na Veliki petak.

Veliki petak prije Uskrsa je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Na taj dan se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti.

To je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva. Zbog toga što je sveta misa nekrvna žrtva Isusa Krista te je na taj dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao otkupninu za mnoge, tj. krvnu žrtvu, Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu.

Veliki petak s Velikim četvrtkom i Velikom subotom čini Vazmeno trodnevlje.

Zašto se posti na Veliki petak?

Post i nemrs na Veliki petak simbolični su izrazi pokore, skromnosti i solidarnosti s Isusovom patnjom. Kroz post i odricanje, vjernici izražavaju kajanje za svoje grijehe, približavajući se Bogu u duhu pokore. Post na Veliki petak služi kao duhovna priprema za proslavu Uskrsa, najvažnijeg kršćanskog blagdana, koji slavi Isusovo uskrsnuće i pobjedu nad smrću, piše Net.hr.

Za razliku od svih drugih dana liturgijske godine, post i nemrs obvezni su jedino na Veliki petak. Za Badnjak ili petkom preporučuje se izbjegavati meso, no nije obvezno, dok je Veliki petak prije Uskrsa kršćanski spomendan Isusove muke i smrti i na taj dan se kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i same smrti te trebaju postiti.

Koliko je taj dan važan pokazuje i to što je to jedini dan u kojem se ne služi misno slavlje, a šute čak i crkvena zvona (ili, ponegdje, zvone ‘na kant’, udarajući klatnom samo na jednu stranu, kao kod pogreba).

Što se smije jesti na Veliki petak?

Kod katolika je post obvezan na Veliki petak i to za sve osobe od 18 do 60 godina. Također je za sve katolike starije od 14 godina obvezan i nemrs. Nemrs znači da se u danu ne jede meso, dok post znači da se osoba treba suzdržati od pića i hrane.

U mnogim kršćanskim tradicijama, riba i morski plodovi nisu kategorizirani kao meso, stoga su često prihvatljivi za konzumaciju na Veliki petak. Općenito, hrana koja se konzumira na Veliki petak trebala bi biti jednostavna i skromna, odražavajući duh pokore i samoodricanja.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske se na Veliki petak najčešće jede grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom, ali se jede i riba, najčešće šaran i štuka, dok se u Istri, Primorju i Dalmaciji jedu morska riba i plodovi mora.

Do kada traje post na Veliki petak?

Tradicionalno, post na Veliki petak traje cijeli dan, od ponoći do ponoći. Međutim, prakse mogu varirati ovisno o pojedinačnim vjerskim uputama i lokalnim običajima unutar različitih kršćanskih zajednica.

Neki tako smatraju da se jesti smije kada padne mrak, odnosno, kada se na nebu pojave zvijezde.

Običaji na Veliki petak

U prijepodnevnim satima se puk obično okuplja u crkvama, kapelicama i drugim mjestima kako bi pobožno molio Križni put. U popodnevnim satima, točnije u 15 sati, kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikoga petka, čitanje Svetoga pisma i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz Evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa te svetu pričest.

Na taj dan je oltar bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusovu ogoljenost, ali i znak povučenosti, tišine, žalosti i tuge za umrlim Učiteljem. Đakon ili svećenik prilikom poklona križu najprije otkriva pokriveno raspelo pjevajući: “Evo drvo križa, na kom’ je Spas svijeta visio!”. Na to narod odgovara: “Dođite, poklonimo se!”

Sveta misa se ne održava jer je na taj dan Krist žrtvovao sebe na križu i tako otkupio čovječanstvo, a svećenici vode obrede Velikog petka, koji su odjeveni u crveno ruho kojim simboliziraju mučeničku smrt. Taj dan ne zvone crkvena zvona. Obredi započinju u šutnji i bez pjesme, obično oko 15 sati kad je Isus izdahnuo.

Križa, cvijeća ni svijećnjaka nema na oltaru jer se tako simbolizira žalost zbog Isusove smrti i činjenica da su ga prije razapinjanja ogoljeli i svukli mu odjeću.

Pokriveno drveno raspelo se donosi tijekom obreda i otkriva se u tri stupnja, a na obredima vjernici čitaju Sveto pismo i sudjeluju u svetoj pričesti hostijama koje su blagoslovljene dan ranije na Veliki četvrtak.

Među brojnim običajima u hrvatskome narodu su i žudije, čuvari Kristova groba u dalmatinskom tradicijskom običaju uprizorenja događaja oko Isusove muke, smrti i uskrsnuća. Taj običaj je donio sjemeništarac Ante Gluščević iz talijanskoga Loreta 1857. u svoju župu sv. Ilije u Metkoviću, otkuda se proširio dolinom Neretve, a kasnije i Dalmacijom i Dalmatinskom zagorom. Do kraja 19. stoljeća je ovaj tradicijski običaj raširen po cijeloj Dalmaciji.

Žudije čine 12 stražara predvođenih zapovjednikom, tzv. judom kao trinaestim članom. Najčešće su odjeveni u odore rimskih vojnika, a negdje i u odore mornara ili u narodne nošnje.

Uprizorenje počinje na Veliki četvrtak kada žudije izlaze pred oltar, gdje stražare izmjenjujući se po četvorica sve do Vazmenog bdjenja. Žudijski običaji završavaju na Veliku subotu kada se pjevaju “Gloria” i “Slava Bogu na visini”.

Nakon što se ugase sva svjetla, začuje se jak zvuk i uzvik: “Isus je uskrsnuo”, nakon čega se ponovo pale sva svjetla, žudije padaju na pod i preplašene pobjegnu.

 
Nastavi čitati

magazin

HNK ZADAR / 11. travnja u HNK Zadar premijera “Lolite” u režiji Vinka Radovčića

Objavljeno

-

By

Ujutro je bila Lo, jednostavno Lo, sto četrdeset osam centimetara visoka s jednom čarapom na nozi. U hlačama je bila Lola. U školi je bila Dolly. U dokumentima je bila Dolores. Ali je u mom zagrljaju uvijek bila Lolita.

Premijera:11.4. /Izvedba 12.4 /20h

HNK Zadar / Lolita

prema motivima romana Vladimira Nabokova – Patrik Gregurec

Redatelj: Vinko Radovčić

Igraju: Alen Liverić, Ivana Gulin, Damir Orlić, Žana Bumber, Dominik Karakašić, Rade Radolović

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 29. ožujka 2024.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, vi ćete postajati sve senzibilniji, pa su mogući posebni zahtjevi od vas prema voljenoj osobi.
KARIJERA: Smetat će vam svaka sitnica i u svemu ćete nalaziti razloga za prigovore. Fokusirajte se na pozitivno.
ZDRAVLJE&SAVJET: U strahu su velike oči.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Oni koji su u vezama imat će jaku potrebu biti s voljenom osobom. Oni koji su sami bit će mučeni čežnjama.
KARIJERA: Danas ćete u poslu više koristiti maštu ili inuticiju, a manje ćete se držati pravila. Jednostavno ćete znati što treba.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izbjegavat ćete tjelesne napore.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Sve je više onih koji su zainteresirani za vas. Vaš šarm i zračenje zarazni su. Samci mogu birati koga žele.
KARIJERA: Pustit ćete neka se stvari razvijaju polako i tokom vremena jer vam posao trenutačno nije prioritet.
ZDRAVLJE&SAVJET: Opet vas zanima alternativa.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Vaš ljubavni život razvija se dobro. Danas ćete malo više pažnje posvetiti voljenoj osobi.
KARIJERA: Vaši poslovni odnosi i suradnje danas će do vas zahtijevati malo više fleksibilnosti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite prilagodljivi.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Osim erotike kojoj jako pridajete značaj, u drugom dijelu dana ojačat će i intelektualna strana odnosa s partnerom.
KARIJERA: Nalazite se između više mogućnosti. Prisjetite se koji su vaši ciljevi i neka vam oni budu kriterij.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne odustajte.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Povezat ćete se sa skupinom ljudi koje volite i s njima podijeliti veselje današnjeg dana. Vezani će biti dobro.
KARIJERA: Zaključit ćete da ste uspjeli ostvariti svoja očekivanja. Nakon toga nastavit ćete raditi s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uživajte u popodnevu.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Zanemarit ćete ozbiljnost i prepustiti se pričama ili tračeraju. Jedna tema bit će suvišna, a partner će vam prigovoriti.
KARIJERA: Danas ćete si dopustiti mali luksuz ili ćete dio radnog vremena provesti ljenčareći.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete lakomisleni.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Lijepim riječima vi ćete otvoriti svaka vrata, pa i one osobe čije se srce sporije grije. Poslužite se kavalirskom metodom.
KARIJERA: Zadovoljni ste onim što ste postigli, no sad se postavlja pitanje što dalje? Na ovim temeljima možete graditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razmislite o novim ciljevima.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Shvatit ćete da i malim koracima možete preći veliku udaljenost do nečijeg srca. Bit ćete na dobitku.
KARIJERA: Nalazite se pred novim ustrojem rada koji samo što nije počeo. Rješavat će se još neki detalji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete dobro.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: I dalje stoji da trebate biti maksimalno taktični i prilagodljivi. Oni koji su još sami neka puste drugoj strani da vodi.
KARIJERA: Trebalo bi zapeti, a vama se još uvijek ne da. Što dulje budete razvlačili, više će se zaostataka nakupiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Disciplinirajte se.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: Zabavljanje i ljubav i danas će vam biti prva stvar. Oni u vezama potpuno će se predati voljenoj osobi.
KARIJERA: Posao ćete odrađivati bez mnogo razmišljanja. Vaš angažaman bit će gotovo mehanički, ali vama će biti dobro.
ZDRAVLJE&SAVJET: Naspavajte se.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 29.03.2024.
LJUBAV: U vašoj vezi dolazi do izražaja zajedništvo i potreba da dijelite sve što imate. Bit će vam lijepo.
KARIJERA: Čini vam se kao da vam vaš posao postaje sve lakši i sve manje zahtjevan. Radi se o tome da ste vi sve jači.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite otvoreni za sve ljude.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu