Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA Slasni i mirisni Advent: glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (3.dio)

Objavljeno

-

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Forty Five

Brat i sestra Marta i Marino Vučkov,  koji u Pakoštanima imaju uspješan burger bar, uz svesrdnu pomoć roditelja na zadarskom su se Adventu predstavili svojim maštovitim specijalitetima: vrhunskim Steak burgerom, pilećim i veganskim  burgerima, kubanskim sendvičima i odličnim kobasicama koje im stižu iz Vinkovaca. Meso za svoje sendviče, inače, nabavljaju kod poznate obitelji mesara Lepur, a kruh iz sjajne pakoštanske pekare Kroštula  pa su i time stigli do vrlo visoke razine fast food produkcije. Povremeno, vikendima, gostima znaju ponuditi i neka stara, dugo kuhana jela poput brudeta od hobotnice.

Fusherica

Ovu kućicu vodi Zadranima poznati Gugi Egić, inače voditelj poznatog zadarskog restorana Harbor. Angažirao je kuhara Andreja Azuca koji gostima priprema sočne burgere  obogaćene coleslaw salatom od kupusa. U burger uz junetinu stavlja i laganu prženu piletinu, a u kotliću kuhaju više vrsta odličnih dalmatinskih divenica iz poznatog OPG-a Butić iz Briševa. Odlično kuhano vino iz podruma plješivičke obitelji Šoškić također je jedan od aduta u ponudi Fusherice, ali i odlične cimet rolice, pravi božićni desert.

Lavova kućica; Kod rođe

Obitelj Surać iz Murvice redovito je prisutna na Adventu u Zadru sa svoje dvije svoje kućice. Aduti ovih kućica su kobasice: domaća divenica, kranjska, pikantna, bijela, debrecinka, slavonska, panonska… vjerovatno bi se našla još koja. Znači, ljubitelji dobrih kobasica – znate gdje ćete ih pronaći. Uz to će vam na ovim kućicama ponuditi i dobru pljeskavicu i prave domaće fritule.

Letters to Santa

Ninjanin Drago Štulić u svojoj kućici nudi tek dvije vrste kobasica, a Tortilja OMG je također napunjena kobasicom i coleslow salatom koja joj daje sočnost. Međutim, glavni aduti ove kućice su pića, prvenstveno domaće rakije koje Štulić proizvodi u svom OPG-u. U ponudi je nekoliko sjajnih rakija: od limuna, žižule, smokve, rogača iu šipka. Tako da svatko može izabrati svog favorita.

Lord’s House

Ova kućica se, zajedno sa susjednom Petrunjelom na zapadnoj strani Trga pet bunara, nameće pogođenim odnosom cijene i kvalitete, te atmosferom kvartovskog kafića za „domaću ekipu“. Lord’s House vodi Đani Milin iz Briševa, koji je u ponudu uvrstio i najbogatiji burger cijelog sajma. Dupli Lord’s Burger stoji tek 47 kuna i svakako je najpovoljniji zalogaj uzevši u obzir cijenu, kvalitetu i količinu. Ni Milinova trgana svinjetina u sendviču nije skupa, tek 42 kune. Sočna piletina sa sirom također je odličan izbor, kao i sjajna torta s tri vrste čokolade koja je i jedna od rijetkih ‘ozbiljnih’ slastica na cijelom adventskom sajmu.

Petrunjela

Luka Žilić i Matej Segarić, uz angažman prijatelja Nikole Jadrijeva, pojednostavili su svoju ponudu na burgere s odležanom junetinom i kobasicama iz OPG-a Butić. S tim sočnim jelima na visokoj su razini ponude zadarskog adventskog sajma, ali konkuriraju i cijenama – ni jedno jelo s njihove karte nije skuplje od 40 kn. Burgere slažu s cheddar sirom, zrnima slatkog kukuruza, hrskavom preprženom kapulom i zelenom salatom, a domaću divenicu serviraju u sendviču s kiselim kupusom.

Plan B

Ova je ekipa već godinama prisutna na zadarskom advenskom sajmu, uvijek na istoj lokaciji, a Plan B je jedina kućica koja nudi isključivo slatke delikatese iz domaće radinosti. Fritule i palačinke, arancini i limuncini, prženi lješnjaci i ušećereni bademi, karamelizirane jabuke i šarene lizalice – ponuda je koja najviše raduje mališane. Naravno, i ponekog odraslog koji kroz ove okuse evocira uspomene na djetinjstvo.

Winter Paradise by Gušti

Zadarska Pizzerija Gušti poznata je po svojim sjajnim dalmatinskim picama, ali je ovaj tim kojeg predvodi Toni Zurak odlučio na adventskom sajmu predstaviti s drugačijom ponudom – kombinacijom dobrog fast fooda (pohana rolana piletina u tijestu) i dalmatinskim gastro klasicima poput pašticade s njokima. U kućici se pari iz povećeg kotlića punog domaćih kobasica, a Winter Paradise jedina nudi i bogatu hladnu platu, složenu u praktičnoj i odličnoj dizajniranoj kutiji. „Mali zalogaj za veliki događaj“ kombinacija je nekoliko vrsta vrhunskih sireva, pršuta, voća i grisina. Praktično i ukusno za hladnije zimske večeri uz kuhano vino ili gin.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Horoskop za 8. veljače 2023.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Oni u stabilnim vezama danas će poraditi na svom erotskom životu i tako se nastojati opet zbližiti s partnerom.
KARIJERA: Mogli biste se upustiti u posao koji obećava krupniju financijsku dobit. Još malo istražujete oko toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pokušajte se naspavati.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Pokušat ćete se više približiti osobi do koje vam je stalo. U tome vam mogu pomoći vaše birane riječi.
KARIJERA: Danas ćete uglavnom završavati manje zaostale poslove. Bit ćete pomalo spori, ali djelotvorni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Kupite neku lončanicu.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Vraćate romantiku u svoju vezu. Voljena osoba je oduševljena. Neki to čine putem fine večere. Udvarači udvaraju.
KARIJERA: Bit ćete fokusiratni na tajne u poslu. Kako ste okrenuti drugima, postoji opasnost da se izlanete u nezgodan čas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Danas biste svojoj najdražoj osobi mogli ispričati cijeli jedan roman. Pazite da se zaustavite na vrijeme.
KARIJERA: Netko tko ima jak glas iritirat će vas na radnom mjestu, ali zanemarite to. Vaši rezultati su sve bolji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pretjerivanje u konzumacijama

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Bez obzira na sve male zagonetke, danas ćete biti puni vjere i optimizma, pa tako i u svoju ljubav.
KARIJERA: Na dnevni red odlaze poslovi koji su kreativni. Vi ste zbog toga radosni i radite s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Terapije daju rezultate.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: U inače solidnoj vezi vi danas pokušavate nametnuti svoj stav. Bolje bi bilo surađivati.
KARIJERA: Postajete svjesni svojih poslovnih mogućnosti. Znate da vi možete bolje i usmjeravate se u tom pravcu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Vaše društvo i danas će vam biti sklono, pa ćete većinu slobodnog vremena radije provesti s prijateljem, nego s partnerom.
KARIJERA: Vjerojatno ćete proširiti suradnju s mladim suradnicima na poslu. Ona će biti konstruktivna, a vi poticajni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se krećite, manje jedite.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Danas ćete osmisliti ugodan zajednički izlazak ili ćete voljenoj osobi priuštiti posebna zadovoljstva.
KARIJERA: Mali tekući poslovi razvijaju se dobro, a danas vas promatraju osobe koje bi željele uložiti sredstva u ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam biti spremna popustiti, no u isto vrijeme imat će veliku potrebu za nježnostima.
KARIJERA: Ono što radite ide u pravcu dugoročnog posla. Ne štedite se, nego potegnite još više jer će se isplatiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Bit će zaokupljeni jednim članom svoje obitelji iz koje potječete, pa će parnter nakratko ostati po strani.
KARIJERA: Vaši nadređeni dat će vam novu priliku, a vi ćete je prigrabiti jedva čekajući da se dokažete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Popodne se odmorite.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Osjećaj da će sve biti dobro navodit će vas na veću otvorenost u osobnim odnosima, a onda će doći i do poboljšanja.
KARIJERA: Priznat će vaša zasluge u jednom poslu. Bit će vam drago zbog toga. Neki dobivaju protekcije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete bistri u svemu što radite.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 08.02.2023.
LJUBAV: Bit ćete potpuno usredotočeni na partnera i njegove želje. Neće vam smetati što je tako jer ćete se osjećati dobro.
KARIJERA: Odlično ćete se povezati s drugima, a primijetit ćete da ste danas i popularni. O vama se priča.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dva put daje, tko brzo daje.

 
Nastavi čitati

magazin

Što kaže znanost, mogu li životinje unaprijed osjetiti potres?

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Ptice su nemirno letjele iznad zgrada prekrivenih snijegom, a psi su glasno zavijali netom prije udara razornog potresa koji je sravnio zgrade i ubio tisuće ljudi u Turskoj i Siriji.

To su neka od svjedočanstava ljudi na društvenim mrežama, koji tvrde da su se životinje čudno ponašale neposredno prije snažnog potresa magnitude 7,8 i značajnih naknadnih potresa.

Međutim, tvrdnje da životinje mogu otkriti snažne potrese prije ljudi postoje odavno. Štoviše, postoje i neka znanstvena istraživanja koja podupiru takve teze, piše The Washington Post.

Naime, slično kao što seizmološki aparati bilježe potrese koje ljudsko tijelo ne može osjetiti, tako i životinje imaju bolja osjetila za detektiranje sitnih pretpotresa i podrhtavanja koja putuju unutrašnjosti Zemlje nekoliko sekundi prije nego što prodru snažniji potresni valovi, objašnjavaju znanstvenici. Neki istraživači kažu čak da bi ih životinje mogle osjetiti i prije pretpotresa.

Prema Američkom geološkom institutu, abnormalno ponašanje životinja u sekundama prije potresa objašnjava se razlikom između dva oblika seizmičkih valova. Primarni ili P valovi su prvi koji se emitiraju iz epicentra potresa. Oni putuju brzinom od nekoliko milja u sekundi od epicentra. Životinje s izoštrenim osjetilima mogu ih detektirati. Njih potom prate snažniji sekundarni ili S valovi koji tresu tlo.

P valovi koje zabilježe seizmološki strojevi koriste se i za sustave za rano upozoravanje, ali takva upozorenja stižu obično manje od minute prije udara.

Neki istraživači tvrde pak da životinje mogu osjetiti potrese čak i prije pretpotresa, što znači i do nekoliko sati ranije.

“Imamo vrlo dobre pokazatelje da životinje stvarno osjećaju nešto što prethodi potresu, a to nije seizmička aktivnost”, tvrdi Martin Wikelski, direktor Instituta Max Planck koji se bavi ponašanjem životinja te koji je proveo i cijelu studiju vezanu upravo uz ovu temu.

U njegovoj studiji objavljenoj 2020. godine opisano je kako su istraživači kravama, psima i ovcama na talijanskoj farmi pričvrstili elektroničke uređaje pomoću kojih su tijekom nekoliko mjeseci pratili njihovo kretanje kada bi se u blizini dogodili potresi.

Otkrili su da su životinje prije sedam od osam velikih potresa u blizini bile neuobičajeno “superaktivne”, što je podrazumijevalo kontinuirano kretanje dulje od 45 minuta. Istraživanje je tako sugeriralo da bi životinje mogle detektirati potrese i više od 12 sati prije ljudi, dakle, puno prije bilo kakvih pretpotresa.

“Krave su se u početku samo smrznule, uopće se nisu micale. A onda je to pse jako unervozilo, počeli su ludovati, lajati. Onda su i ovce poludjele. I to je, sveukupno, počelo praviti krave posve ludima”.

Istraživanjem je utvrđeno da su životinje mogle unaprijed detektirati potrese na udaljenosti približno 19 km od epicentra, rekao je autor. Namjerava provesti i dodatna istraživanja o tome jesu li domaće životinje reagirale možda na razine željeza koje se oslobađaju u zrak podzemnim pritiskom, piše The Washington Post.

“Postoje i drugi čimbenici koje ove životinje shvaćaju, ali to je još uvijek crna kutija”, rekao je Wikelski.

 
Nastavi čitati

magazin

Kako prepoznati kancerogenu hranu? Pripazite na ove oznake na namirnicama

Objavljeno

-

By

Nutricionist Nenad Bratković u Newsnightu je pojasnio na koje oznake treba pripaziti kada kupujemo namirnice, a posebice kada kupujemo mesne proizvode. Objasnio je i što je to loše u kobasicama, krvavicama i sličnim proizvodima.

“Uvijek su ti prijepori je li unos mesa taj koji je onkogen, odnosno koji potencijalno uzrokuje ili je povezan s uzročnicima raka. Međutim, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da su industrijski procesuirani suhomesnati i prerađeni proizvodi štetni za zdravlje, remete čitav niz mehanizama i potiču nastanak karcinoma, prije svega karcinoma želuca”, objasnio je Bratković.

“Što je to unutra? Prije svega tvari koje čuvaju da se prerađevina ne pokvari mikrobiološki – nitrati, tvari koje daju onu prepopznatljivu boju, primjerice narančastu ili rozu boju hrenovkama. Sve što je oko E200 su konzervansi, E250 i E251 su natrijevi nitriti koje uglavnom smatramo kancorogenima”, pojasnio je nutricionist.

Bratković navodi da oni koji stavljaju proizvod na tržište moraju te aditive jasno deklarirati. Što se tiče E brojeva, navodi da oni predstavljaju međunarodnu klasifikaciju aditiva u hrani.

Dodaje da postoje i prirodna bojila poput karotena u mrkvama. Pojasnio je i kako prepoznati kancerogenu hranu te koje E brojeve bi trebalo izbjegavati.

“Sigurno bih istaknuo E250 i E251. Uglavnom se nalaze u mesnim prerađevinama, u šunkama, salamama, hrenovkama i slično”, kazao je nutricionist, dodajući da bi takve proizvode bile idealno u potpunosti izbjegavati. Bratković preporučuje da ih ne bi trebalo konzumirati nijednom tjednom, a ako već morate, onda neka to bude dva puta mjesečno.

Naveo je i što bi još trebalo izbjegavati. “Pojačivači okusa E620 i E621 često se koriste u začinskim solima, grickalicama koje imaju umami okus, čipsevi, razni flipsevi, istaknuo bih i žute začinske soli koje koristimo umjesto začina.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu