Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PETAK, SVEUČILIŠTE: Lovro Pogorelić i tri posljednje Beethovenove sonate

Objavljeno

-

Lovro Pogorelić, naš proslavljeni pijanist međunarodnog ugleda u petak, 2. prosinca u 19:30 sati održat će koncert u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

Ulaznice se prodaju putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info-pultu Providurove palače u srijedu, četvrtak i petak od 11-13 i 17:30-19:30 sati, s time da sat vremena uoči koncerta blagajna seli u koncertni prostor.

Na programu koncerta su tri posljednje klavirske sonate Ludwiga van Beethovena. O posljednjoj od njih govori i čuveni citat iz romana Doktor Faustus Thomasa Manna: Kao što ta tema, koja prolazi kroz stotinu sudbina, stotinu svjetova i stotinu njihovih ritmičkih preobrazbi, nadilazi samu sebe i gubi se u vrtoglavim visinama koje bi se moglo nazvati i onostranim i apstraktnim, tako i čitava Beethovenova umjetnost prerasta samu sebe. Uzdigavši se iz ustaljenih područja tradicije, taj se veliki čovjekov trenutak glazbe vinuo u sfere koje nisu samo individualne, jer su moćne i dalekosežne. Sonata kao umjetnička forma, kao čudo glazbe, ovdje je naprosto skončala, dospjela kraju, ispunila svoju sudbinu, postigla cilj koji nitko i nikada, barem u takvom obliku, ne može nadmašiti.

Lovro Pogorelić (1970.) dobio je prvu poduku iz klavira od svojega oca Ivana, akademskog glazbenika. Od dvanaeste godine radi s ruskim pijanistom i pedagogom Konstantinom Boginom. Od sedamnaeste godine redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti, o čemu je zapisano: “Stil Lovre Pogorelića precizan je i dobro školovan” (The Daily Telegraph, London, 1988.), “Klavirski talent iz kategorije velikana. (…) On je genijalan u sviranju bez nepotrebnog uljepšavanja, ne nastojeći nikoga zavesti, čineći sve da uđe u dušu svakom tonu i udahne mu punu vrijednost. Nema površnosti ili lakih rješenja u njegovoj izvedbi, sve je predstavljeno jasno i snažno” (Berlingske Tidende, Kopenhagen, 1993.), “Neobično je i dirljivo iskustvo sresti  tako velikog umjetnika.” (Politiken, Kopenhagen, 2000.), “Hrvatski klavirski lav. (…) Pogorelić je pijanist s velikim P. Njegova tehnika je nadmoćna, a snaga medvjeđa.” (Dagblader, Danska, 2003.), “Pijanist Lovro Pogorelić pronašao je kako investirati u nezaobilaznost slavenske glazbe snažnim, raskošnim vlastitim stilom. (…) Koncertni veteran svirao je publici preplavljenoj emocijama…” (Washington Post, 2003.).

Lovro Pogorelić podučava klavir kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i gostujući na Akademiji Perosi, Biella, Italija. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj PagArtFestivala.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: Predstavljanje knjiga: “Susreti – putovanje prema Novoj ekologiji uma” i “Let iznad psihijatrijskog gnijezda”

Objavljeno

-

By

Odjel za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru u suradnji s Hrvatskim liječničkim zborom –  Podružnicom Zadar, Odjelom za zdravstvo Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Narodnim muzejom Zadar, poziva na predstavljanje knjiga: „Susreti – putovanje prema Novoj ekologiji uma”, djela poznate sveučilišne profesorice i psihijatrice prof. dr. sc. Marijane Braš, dr. med, te knjige „Let iznad psihijatrijskog gnijezda” prof. dr. sc. Veljka Đorđevića, dr. med, specijalista psihijatrije i istaknutoga hrvatskoga pisca.

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak 29. travnja 2024. godine, u Koncertnoj dvorani braće Bersa, na adresi Poljana Šime Budinića 3,  s početkom u 18:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Potpore Zadarske županije za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta

Objavljeno

-

By

S ciljem pomoći njihovog očuvanja i razvoja na svome području, Zadarska županija objavila je Javni poziv za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta za 2024. godinu. Rok za dostavu prijava počeo je danom objave Javnog poziva na mrežnoj stranici Zadarske županije, a završava 15. svibnja 2024. godine.

Tradicijski obrti su: bačvar, dimnjačar, kišobranar, knjigoveža, kovač, brusač, krznar, mlinar, pećar, postolar, torbar, urar, izrada suvenira, kao i druge djelatnosti koje se obavljaju na tradicionalan način. Umjetnički obrti su: puhanje stakla, brušenje stakla i kristala, izrada vitraja, graditelj glazbala,  čipkarstvo, izrada i restauracija narodnih nošnji i dr.

Bespovratne potpore dodjeljuju se za:

  • poboljšanje uvjeta rada  u radionici/poslovnom prostoru,
  • financiranje troškova nabave novih strojeva, opreme i alata,
  • edukacija vlasnika i/ili zaposlenika (majstorski ispit, stručno usavršavanje i dr.),
  • troškovi sudjelovanja na sajmovima i izložbama,
  • izrada  promidžbenog materijala,
  • stjecanje uvjerenja o statusu tradicijskog/umjetničkog obrta,
  • za sufinanciranje tekućih troškova poslovanja.

Prihvatljivi prijavitelji su obrtnici koji se bave tradicijskim, umjetničkim i deficitarnim djelatnostima te kumulativno ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • koji imaju sjedište na području Zadarske županije,
  • koji imaju poslovanje na području Zadarske županije,
  • koji obavljaju djelatnost tijekom cijele godine,
  • koji imaju najmanje jednog (1) zaposlenog, uključujući vlasnika/cu obrta u mjesecu prije objave javnog poziva  (u veljači 2024.). Vlasnik obrta se smatra zaposlenikom svog obrta ukoliko nema zasnovan radni odnos kod druge pravne ili fizičke osobe,
  • koji nemaju evidentiran dug po osnovi javnih davanja o kojima službenu evidenciju vodi Porezna uprava (dokazuje se potvrdom nadležne Porezne uprave),
  • koji nemaju blokiran žiro-račun (dokazuje se BON-2 obrascem),
  • nad kojima nije otvoren stečajni postupak ili predstečajna nagodba, koji se ne nalaze u postupku likvidacije, koji imaju podmirene obveze prema Zadarskoj županiji.

Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 50 posto prihvatljivih dokumentiranih troškova, a maksimalni iznos potpore je 1.000,00 eura.

U tekstu Javnog poziva objavljenog na mrežnoj stranici Zadarske županije opisani su uvjeti i način provedbe ovog javnog poziva, a dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona i adresu elektronske pošte Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam:

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SJAJNE VIJESTI IZ MOSTARA: Zeleno svjetlo za dva nova projekta Opće bolnice Zadar

Objavljeno

-

By

Zadarska bolnica primila je ovaj tjedan pozitivne vijesti iz Mostara. Ondje je održan sastanak Nadzornog odbora Programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021.-2027., na čiji je poziv prijavljeno 217 projekata. Zeleno svjetlo dobila su 34, među kojima dva zadarska!

Na osi „4.5 Ensuring equal access to health care and fostering resilience of health systems, including primary care, and promoting the transition from institutional to family and community based care“ odobreno je ukupno šest projekata, od kojih su Općoj bolnici Zadar, kao jedinoj bolnici s područja Republike Hrvatske, odobrena dva – projekt DIGIHEALTH i projekt PATODIGITAL. Time smo iznova potvrdili svoju uspješnost u pripremi i provedbi kako nacionalnih tako i prekograničnih projekata, objavljeno je iz OB Zadar:

“U projektu DIGIHEALTH (Digital solutions for health service resilience and accesability) naša je ustanova nositelj projekta, dok su partneri Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar i Sveučilište u Mostaru. Plan je kroz projekt nabaviti dodatnu opremu (monitore) za praćenje svakog pacijenata na Jedinici intenzivnog liječenja, kao i povezati niz uređaja, tehnologija i sustava u jednoj platformi. Na JIL-u se planira instaliranje centralne stanice za praćenje stanja svih pacijenata. Prikupljat će se tako podaci o stanju svakog pacijenta, a medicinskom osoblju će se omogućiti uvid u vitalne parametre. Smanjit će se fizički obilazak pacijenata iniciran isključivo u svrhu nadzora podataka s uređaja za monitoring. Također, novi sustav omogućit će proširenje usluge i to instalaciju opcije sustava ranog upozoravanja. OB Zadar bi ovim projektnim prijedlogom unaprijedila i liječenje karcinoma uvođenjem metode krioablacije te bi nabavila za to pripadajuću opremu. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 1.819.696,90 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava.

U projektu PATODIGITAL (Telepathology as a joint method for improving quality of diagnosis of digestive tract diseases in the targeted regions of Croatia, Bosnia-Herzegovina and Montenegro) nositelj je Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica „Blažo Orlandić” Bar, dok su partneri na projektu Opća bolnica Zadar i Sveučilište u Mostaru.  Cilj projekta je unaprjeđenje načina rada digitalizacijom Odjela patologije te unaprjeđenje znanja zdravstvenih djelatnika u prekograničnom području kao i pružanje boljih zdravstvenih usluga. Uspostavljena zajednička platforma omogućit će razmjenu znanja zdravstvenih djelatnika s ciljem davanja što konkretnije dijagnoze pacijentima. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 2.057.703,00 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu