Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOĆ KAZALIŠTA Večeras u HNK Zadar predstavljanje knjige Živka Nižića i predstava “A di smo sad, moja Stoše”

Objavljeno

-

Hrvatsko narodno kazalište Zadar ove godine obilježava Noć kazališta u subotu, 19. studenoga predstavljanjem knjige Živka Nižića A di smo sad, moja Stoše? i izvedbom predstave istoga naslova.

Knjiga objavljena u nakladi Hrvatskog narodnog kazališta Zadar sadržajno se nastavlja na tekstove objavljene 2012. godine u knjizi Od Foše do Atlantide (moja Stoše! / Stoše od Foše, u suizdavaštvu Hrvatskog narodnog kazališta i Sveučiišta u Zadru. U prvoj knjizi objavljene su Stoše od Foše – adaptacija i prijevod na zadarski govor komedije Kate Kapuralica Vlahe Stullija, i  autorska komedija Od Foše do Atlantide (moja Stoše!), originalno umjetničko djelo autora Živka Nižića. A di smo sad, moja Stoše? je, dakle, svojevrsni treći dio priče o fikcionalnim likovima Zadrana, u čijim se sudbinama zrcali specifični mentalitet mediteranske provincijske kršćanske civilizacije. Dok u prva dva dijela čitatelji susreću galeriju likova koji odražavaju prepoznatljivi zadarski tradicionalni kolorit, u trećem dijelu, autor svodi priču na troje protagonista: Stošu, Šimu i Perku, koji u monološkoj formi, prilagođenoj novom vremenu izolacije, izoliranosti i posljedično samoće, u retrospektivnom ozračju analiziraju sebe, svoje padove i uspjehe ali i sredinu u kojoj žive sada, povezujući svoja iskustva s vlastitim spoznajama o povijesti i tradiciji rodnoga grada. Taj pokušaj subjektivne spoznaje sebe i povijesti uvjerljivo je izražen odgovarajućim lokalnim zadarskim idiomom. Posebnu vrijednost knjizi daje glosar na kraju knjige, s korisnim objašnjenjima značenja vokabulara korištenog u tekstu, kao prinos očuvanju tog specifično zadarskog govora koji izumire. U knjizi su korištene stare fotografije Zadra iz arhive Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar kao i fotografije Željka Karavide K&K iz predstave A di smo sad, moja Stoše u režiji Zorana Mužića koja je premijerno izvedena 28.4.2021.

Knjigu će predstaviti:

Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar

prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić, urednica knjige

izv. prof. dr. sc. Andrijana Jusup Magazin, recenzentica

doc. dr. sc. Ana Bukvić

i autor Živko Nižić

Moderatorica predstavljanja: Žana Bumber, glumica HNK Zadar

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR NA 3. MJESTU Povratak kruzera na Jadran, ali još ne kao 2019.

Objavljeno

-

By

foto: LUZ

Osamdeset i dva velika strana kruzera uplovila su tijekom 2022. u hrvatski Jadran ostvarivši 632 kružna putovanja, što je 224 putovanja više nego 2021., ali još uvijek 13 posto manje nego 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i velik lanjski rast broja putnika na kruzerima.

Putnika je naime na svim kružnim putovanjima stranim brodovima u Hrvatsku u 2022. došlo gotovo 634 tisuće, za razliku od 194 tisuće u 2021. godini.

“U 2022. strani brodovi za kružna putovanja plovili su hrvatskom Jadranom tijekom svih mjeseci, što je određeni oporavak u odnosu na 2021., kada je prvi strani brod za kružna putovanja stigao tek u lipnju”, komentiraju iz DZS-a, podsjećajući da su zbog pandemije covid-19 i strogih epidemioloških mjera kruzeri 2020. i 2021. nikako ili znatno manje plovili na kružna putovanja.

To se promijenilo u 2022. s popuštanjem mjera te je kruzing industrija nastavila s pojačanim poslovanjem po mnogim morima u odnosu na 2021., pa i s dolascima brodova u Hrvatsku.

Dolazili su u svakom mjesecu 2022. od siječnja do kraja prosinca, s time da je najviše putovanja po mjesecima bilo u lipnju, 105, te u kolovozu, 113., a pojačane dolaske potvrđuje i podatak DZS-a da su kruzeri u 2022. dva puta više dana boravili u hrvatskom Jadranu nego 2021. odnosno 1.324 dana.

Ipak, ni s danima boravka tih stranih brodova još nije dostignuta 2019. nego ‘zaostaju’ u danima za 9,7 posto, a i broj brodova, 82, koliko ih je plovilo na kružna putovanja u 2022. u Hrvatsku je za 13 posto manji nego te rekordne godine

Strani brodovi za kružna putovanja doplovili su pod zastavama 15 zemalja, a najviše su tih putovanja i u 2022. ostvarili brodovi koji su i ranijih godina bili na prvom mjestu: oni sa zastavom Bahama, sa 163 putovanja.

Slijede brodovi pod zastavama Malte sa 146 putovanja, Italije sa 75 te Paname sa 65 putovanja.

Tradicionalno najviše je kružnih putovanja bilo u moru Dubrovačko-neretvanske županije ili 44 posto, zatim 32,4 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostatak u ostalim jadranskim županijama – Zadarskoj 12,5 posto, Istarskoj 4,7 posto, Primorsko-goranskoj 3,5 posto te Šibensko-kninskoj 3 posto.

I Dubrovnik je stoga bio najposjećenija luka, pa zatim Split, Zadar, Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Uglavnom sunčano sve do kraja tjedna. Hladnoća popušta tek od subote?

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz slab snijeg. Na Jadranu većinom sunčano, no na sjevernom dijelu može biti snijega nošenog burom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Na moru će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 3, na Jadranu od 3 do 8 °C.

U četvrtak sunčano uz malu, u unutrašnjosti ponegdje umjerenu naoblaku. U noći i ujutro u gorju još može biti i pokoje pahulje snijega. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu umjerena do jaka bura. Najniža jutarnja temperatura većinom između -10 i -5, na Jadranu -3 i 3, a najviša dnevna od -1 do 4, na Jadranu od 5 do 10 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, ponegdje i vedro, a u subotu porast naoblake. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i danju u okretanju na sjeverozapadnjak. Ujutro vrlo hladno, a dnevna temperatura u blagom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA KNJIŽNICA Danas predstavljanje knjige “Živa fizika”, autora dr. sc. Zdeslava Hrepića

Objavljeno

-

By

Danas u 12,00 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice održat će se predstavljanje knjige Živa fizika, autora dr. sc. Zdeslava Hrepića.

Zdeslav Hrepić je diplomirao fiziku i politehniku na nastavničkom studiju PMF-a u Splitu 1998., a zatim kroz dvije godine predavao fiziku, “tehnički” i informatiku u dvije splitske osnovne škole. Za to vrijeme je dobio stipendiju za poslijediplomski studij od Kansas State University i 2000. otišao u USA. Tamo je magistrirao fiziku i doktorirao didaktiku odnosno Curriculum and Instruction. Od 2004. je na dva državna sveučilišta predavao niz kolegija vezanih za fiziku i za metodiku prirodnih znanosti te postao redoviti profesor fizike. Danas je vanjski suradnik na poslijediplomskom studiju edukacije fizike na splitskom PMF-u kao i nastavnik fizike u OŠ Milna na Braču.

Objavio je 70-tak znanstvenih radova s međunarodnim recenzijama vezanih za metodiku fizike, primjenu obrazovnih tehnologija, strategije aktivnog poučavanja, ulogu mentalnih modela u poučavanju itd.

Ovoga ljeta se vratio u Hrvatsku, a sa sobom uz 20-godišnje iskustvo u obrazovanju prirodnih znanosti donosi i neobičnu knjigu koja je spoj fizike i životnog treninga ili life coachinga. Životni trening je umjetnost i vještina pomaganja ljudima da postignu svoje ciljeve i prevladaju prepreke i kao djelatnost se rapidno razvijao i eksponencijalno širio u posljednja dva desetljeća. Jedna neobična odlika tog razvoja je da su mnogi fizikalni pojmovi poput poluge, fokusa, rezonancije, tromosti, energije ili kvantnog skoka, pronašli čvrsto mjesto u njegovom žargonu. Ta neobična kombinacija nije zapravo iznenađujuća jer je fizika kraljica znanosti kada je u pitanju opisivanje, objašnjenje i predviđanje kako naš svijet funkcionira.

Autor će vam u ovom predavanju predstaviti Živu fiziku kao način na koji se može sustavno objediniti ova dva fascinantna područja i pretvoriti zakone fizike u transformativne životne metafore.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu