Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JUDITE NA PRVOJ CRTI OBRANE DOMOVINE Dan sjećanja obilježen u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II.

Objavljeno

-

– Bili smo svi mladi kao vi, golobradi, ali to je bio jedan ushit kako mi možemo sve ako smo zajedno. Bili smo sretni što vidimo jedan drugoga, dijelili smo sve. Zajedništvo koje smo njegovali nosi nas kroz ove udruge i danas – rekla je članice Udruge žena u Domovinskom ratu – Zadar Ivana Haberle, koja je skupa s Mladenkom Franković, Klaudijom Pinčić i Dušankom Jović učenicima i djelatnicima Klasične gimnazije Ivana Pavla II. uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje svjedočila o svom iskustvu Domovinskog rata i doprinosu u obrani Domovine.

Imala je 1991. 18 godina i 17. srpnja postala je prognanik u japankama, kratkim hlačama i „majici na špaline. Tako sam otišla iz svoje kuće, to je sve što sam imala. Iščupana iz korijena.“

U progonstvu gledala je žene kako plaču, mladiće koji dolaze u uniformama i već je 1. rujna obukla uniformu Hrvatske vojske.

– Sa 48 kilograma stavila sam na sebe teške vojničke čizme i hlače koje su bile 6 brojeva veće, koje sam 16 puta morala konopom vezati da bi stajale, ali sam mogla dati svoj doprinos. Ta stvarnost vrlo brzo postala je okrutna i sa 18 godina život nije značio ništa. Danas je život sve, vi izlazite, umreženi ste s cijelim svijetom, živite svoje živote. Mi smo tada živjeli jedan za drugoga i davali sve jedan drugome. Taj dio mog doprinosa je nešto što ne bih dala ni za što na svijetu – istaknula je Haberle govoreći kako i u surovoj ratnoj stvarnosti nije nedostajalo smijeha.

– Ne tražimo nikakve zasluge, ne trebamo niti to da nam netko kaže hvala. Mi smo svjesne što smo dale i kako smo svjedočile kad se rađala Hrvatska. A vi, dragi naši mladi, neka vam ta Hrvatska bude u srcu. Branitelji su ljudi koji su bili spremni dati sve i ja sam ponosna što sam bila dio te „ekipe“ – zaključila je Haberle.

Mladenka Franković u ratu je izgubila muža i ostala živa jer je žena. Geler joj je prošao kroz prsa i zaustavio se na dva centimetra od srca, a ona je svoje dirljivo svjedočanstvo zaključila kako „kroz taj rat upoznaš divne, mlade krasne ljude i ljude s obiteljima. Ostala su neraskidiva prijateljstva i ono što je najbitnije: ponos i čast da smo uspjeli obraniti svoju državu.“

Klaudiju Pinčić, koja je bila studentica druge godine, roditelji su htjeli poslati na sigurno u Njemačku, ali je pobjegla kad joj je već bila spremna karta. Priključila se jedinicama HOS-a, prošla kompletnu borbenu obuku te je do veljače 1992. godine bila u Slavoniji, da bi se vratila na zadarsko područje pa sudjelovala u borbama na Kupresu i opet došla na naše bojište.

Dušanka Jović priključila se Hrvatskoj vojsci 1993. jer roditelji to prije nisu željeli, a nakon Oluje u Kninu svoje suborce za jednu je večeru nahranila Čokolinom.

– Slušajući vas, osjećao sam da ste vi naše hrvatske Judite. Majke i žene koje su stale na prvu crtu obrane, koje su nam ostavile nešto zbog čega nesvjesno koji put zaboravljamo biti zahvalni. Riječ je o slobodi, o tome da možemo slobodno ići u školu, da možemo slobodno živjeti u svojim domovima, sa svojim obiteljima. Za vašu žrtvu nije dovoljno dati pljesak – rekao je ravnatelj škole don Ante Sorić nakon dugoga glasnog pljeska kojim su učenici i zaposlenici škole nagradili govornice te zahvalio Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije koja je ponovo pomogla školi u organizaciji susreta.

Sorić je istaknuo važnost baštine koju su ostavili branitelji i zahvalnost prema svima koji su dali život za Domovinu.

Na kraju susreta učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. braniteljicama su glasno uglas rekli: „Hvala!“, a od ponedjeljka 14. studenoga u Školi je u sklopu projekta „Civilizacija ljubavi“ postavljena prigodna izložba ratnih fotografija.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

UTVRDA FORTE / Za rekreativce i zadarske goste – u svibnju ne propustite “Noć tvrđava 2024.”

Objavljeno

-

By


Perivoj Vladimira Nazora / 10.05.2024. – 10.05.2024.

Zadar je grad svjetske baštine, a na UNESCO listi nalazi se upravo zbog fortifikacijske arhitekture koja je dio lokaliteta serijskog dobra “Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.: Stato da Terra- zapadni Stato da Mar”. Obrambeni sustav Zadra sastoji se od gradskih zidina te utvrde Forte pred samim gradom. Utvrda Forte, izgrađena u drugoj polovini 16. st. za vrijeme Mletačke uprave, danas je među Zadranima uglavnom percipirana kao javni park – Perivoj Vladimira Nazora. 

Program Noći tvrđava u utvrdi Forte donijet će aktivnosti koje se inače održavaju u ovom parku: rekreativne sportske aktivnosti, ali će biti priređena i događanja kojima će se među Zadranima i njihovim gostima podignuti svijest o tome da se radi o utvrdi 16. stoljeća koja je izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. 

PROGRAM

8:30 – 10:00 Demonstracija treninga nordijskog hodanja i korektivne vježbe za građane, – aktivnost provodi Ivan Gobin iz Sportske zajednice Grada Zadra.

10:00 – 12:00 Edukativni program za djecu: Zelena dota 1. – aktivnost provodi Morana Bačić iz ustanove Natura Jadera.

10:00 – 12:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

15:00-17:00 Turnir u društvenim igrama: šah i mlin. – aktivnosti provode Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić iz Muzeja antičkog stakla te Ivan Jakić iz Šahovskog kluba Zadar.

17:00 – 18:00 Utrka „Fortius“ kroz utvrdu „Forte“. – aktivnost provodi Edi Stipić iz Atletskog kluba „Fortius“.

18:00 – 19:30 Razgled utvrde „Forte“ i Perivoja „Vladimir Nazor“ – aktivnost provode Mirna Petricioli iz tvrtke Nasadi i Zrinka Brkan Klarin iz Grada Zadra, UO za kulturu i šport.

20:00 – Koncert Oridano Gypsy Jazz Band

 
Nastavi čitati

Grad

JOŠ PET DANA! / Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MORATE U SPIZU? Evo koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Skradinska 8 – od 7 do 13

Put Nina 89 – od 7 do 20

Trg Damira Zdrilića 1 – od 7 do 20

KONZUM:

Frane Petrića 10 – od 7 do 13

Polačišće 2 – od 7 do 13

LIDL:

zatvoreno

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Ulica Antuna Barca 58 – od 7 do 21

Šibenska ulica 9C – od 7 do 21

Knezova Šubića Bribirskih 3 – od 7 do 21

Ivana Zadranina 1/A – od 7 do 21

RIBOLA

Put Petrića 51c – od 7 do 21

Vukovarska 6a – od 7 do 20

Andrije Hebranga 10a – od 7 do 20

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu