Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“JEDAN SVIJET” Prve umjetnine Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti već u Zadru!

Objavljeno

-

Fotografija: Vlaho Bukovac; Gundulić zamišlja Osmana, poznatija pod nazivom Gundulićev san. Jedna od slika koja se iz prostora NMMU izmješta u Providurovu palaču

Kako je i najavljeno, u ovoj će se godini u Providurovoj palači u Zadru, otvoriti izložba koju čini građa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti!

Jučer, 15. studenog 2022. krenula je prva pošiljka građe iz Zagreba u Zadar. U naredna dva tjedna planira se dovršiti  prijevoz više od 90 slika, 71 skulpture te 34 fotografije i novih medija, djela koja će svoj privremeni dom naći u prizemlju, na prvom i drugom katu Providurove palače. Građa je to koja će se kroz dvije godine gostovanja u Zadru djelomično mijenjati i to kroz više koncepcija, a prvu je načinio ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Branko Franceschi te je naslovio Jedan svijet.

            Ugovorom sklopljenim između Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, u veljači ove godine u Providurovoj palači u Zadru, najavljeno je privremeno izmještanje dijela zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba u Zadar. Dovršetkom obnove drugog dijela kompleksa II PALAČE, odnosno Providurove palače, realizirana je infrastruktura s oko 2000 m2 izložbenih dvorana, ovjenčana brojnim nagradama kao što su Viktor KovačićOrisVladimir NazorKulturna atrakcija godine.

            U razgovorima i planovima ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, gradonačelnika Branka Dukića i ravnatelja NMMU Branka Franceschija, definiran je prihvat građe od nacionalnog značaja, kako slika tako i skulptura, fotografija kao i novih medija iz bogatog fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti te je paralelno s time kroz proračun Grada Zadra osigurana  interijerska i muzejska oprema nužna za pripremu, postav, a potom i otvaranje izložbe pod nazivom “Jedan svijet”.

            Rad na samoj pripremi izložbe odvija se u suradnji Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i Narodnog muzeja Zadar ujedno i partnera izložbe, te predstavlja jedan od oglednih primjera dobre prakse međumuzejske suradnje i to na izazovnom zadatku. Po prvi put u Hrvatskoj građa od nacionalnog značaja izmješta se izvan matičnog grada i prostora.

            Uz gradonačelnika grada Zadra koji smatra da je ovo vrlo važan trenutak za kulturu grada Zadra i muzejsku djelatnost općenito u Republici Hrvatskoj, radost dijeli i ravnatelj NMMU, Branko Franceschi;

„Danas je sretan dan jer je nakon godine dana obavljanja složenih administrativnih poslova, dogovaranja i ugovaranja, na put prema Zadru krenuo prvi kontingent umjetnina iz zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. Projekt kojeg provodimo zajedno sa Upravnim odjelom za kulturu Grada Zadra,  zadarskim Narodnim muzejom te uz svesrdnu podršku Ministarstva kulture i medija ima sve izglede da po svojoj koncepciji domaćoj muzejskoj praksi postavi nova mjerila. No, najvažnije je što vjerujemo da će građani Zadra i njihovi gosti uz užitak razgledavanja 200 vrhunskih djela hrvatske likovne umjetnosti nastalih od 1850. godine do danas, biti nadahnuti na razmišljanje o ključnim pitanjima koja obilježavaju njihov doživljaj svijeta. Svjesni smo da se svrha i društvena uloga umjetničkog muzeja ne iscrpljuju u domeni estetskih fenomena. Želimo više, ambicija nam je da postav zbirke funkcionira kao platforma sučeljavanja sa svim aspektima, radostima i nedoumicama naše stvarnosti i civilizacije. Umjetnost ima tu moć i mi je želimo podijeliti s publikom.“

Realizacija ovog projekta sufinancira se sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comment

  1. GTJ

    16. studenoga 2022. at 8:37

    Apropos djela Vlaha Bukovca, da li ćete izložiti i čuveni portret pretka obitelji Luxardo ,sliku koja je ukradena obitelji i ne namjeravate je vratiti ???!!!!
    Pretpostavljam da se zgrada muzeja u Zagrebu obnavlja( poslije potresa) , pa je i to razlog zašto su djela izložena u našem gradu!

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

10. VELJAČE, PUNTA SKALA Dan vina i gastronomije Zadarske županije. Pogledajte PROGRAM…

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije poziva na drugo izdanje događanja DAN VINA I GASTRONOMIJE ZADARSKE ŽUPANIJE, koje će se održati u petak, 10. veljače 2023. s početkom u 14:00h, u kongresnoj dvorani FORTIS, Falkensteiner Punta Skala Resort.

Tradicija i autohtonost predstavljaju jednu od temeljnih karakteristika koji obilježavaju jednu kulturu, dok trendovi koji se nameću u suvremenom načinu života, poput užurbanosti i nepovjerenja prema industrijskoj proizvodnji hrane, uzrokuju jačanje brige za zdravlje, usmjeruju interese upravo ka autohtonom, prirodnom, ekološkom, te posljedično jačaju potražnju za svježom i manje prerađenom hranom iz održivih izvora, i potrebu za kraćim lancima opskrbe.

Tome stremi i jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana – strategija „Od polja do stola” čiji je cilj prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju, odnosno izgradnja prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu.

Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, povezani s već dobro uspostavljenom bazom turista koji posjećuju Županiju, predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala eno-gastronomije.

Ovim događanjem Turistička zajednica Zadarske županije, uz podršku Zadarske županije, stvara snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne i prehrambene proizvodnje i ponude s turizmom, podižući prepoznatljivost lokalne eno-gastronomske ponude, stoji u najavi.

PROGRAM:

WELCOME by MARASCHINO KISS
…uz zalogaje koje spremaju učenici Ugostiteljske škole Zadar i Pag.

B2B BURZA*
Mjesto susreta, upoznavanja i kušanja proizvoda Zadarske županije.

MASTERCLASSEVI
Prezentacija suvremenih i tradicionalnih načina korištenja namirnica Zadarske županije koje će voditi renomirani chefovi s degustacijom za sudionike (DAMIR TOMLJANOVIĆ, MasterChef, SAŠA BEGAN, JRE chef, restoran Foša, JOSIP VRSALJKO, predavač i chef, restoran Corte)

PANEL RASPRAVA
Razgovor stručnjaka na aktualne teme razvoja proizvoda, plasiranja na tržište te ulaganja u dodanu vrijednost.

SAŠA ŠPIRANEC, vinski stručnjak, ocjenjivač na Decanteru i osnivač Vinarta

BORIS ŠULJIĆ, vinar, vlasnik hotela i restorana Boškinac (Michelin 1*)

INGRID BADURINA DANIELSSON, direktorica Gault&Millau Croatia

FILIP ERCEG, stručnjak za maslinova ulja

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR NA 3. MJESTU Povratak kruzera na Jadran, ali još ne kao 2019.

Objavljeno

-

By

foto: LUZ

Osamdeset i dva velika strana kruzera uplovila su tijekom 2022. u hrvatski Jadran ostvarivši 632 kružna putovanja, što je 224 putovanja više nego 2021., ali još uvijek 13 posto manje nego 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i velik lanjski rast broja putnika na kruzerima.

Putnika je naime na svim kružnim putovanjima stranim brodovima u Hrvatsku u 2022. došlo gotovo 634 tisuće, za razliku od 194 tisuće u 2021. godini.

“U 2022. strani brodovi za kružna putovanja plovili su hrvatskom Jadranom tijekom svih mjeseci, što je određeni oporavak u odnosu na 2021., kada je prvi strani brod za kružna putovanja stigao tek u lipnju”, komentiraju iz DZS-a, podsjećajući da su zbog pandemije covid-19 i strogih epidemioloških mjera kruzeri 2020. i 2021. nikako ili znatno manje plovili na kružna putovanja.

To se promijenilo u 2022. s popuštanjem mjera te je kruzing industrija nastavila s pojačanim poslovanjem po mnogim morima u odnosu na 2021., pa i s dolascima brodova u Hrvatsku.

Dolazili su u svakom mjesecu 2022. od siječnja do kraja prosinca, s time da je najviše putovanja po mjesecima bilo u lipnju, 105, te u kolovozu, 113., a pojačane dolaske potvrđuje i podatak DZS-a da su kruzeri u 2022. dva puta više dana boravili u hrvatskom Jadranu nego 2021. odnosno 1.324 dana.

Ipak, ni s danima boravka tih stranih brodova još nije dostignuta 2019. nego ‘zaostaju’ u danima za 9,7 posto, a i broj brodova, 82, koliko ih je plovilo na kružna putovanja u 2022. u Hrvatsku je za 13 posto manji nego te rekordne godine

Strani brodovi za kružna putovanja doplovili su pod zastavama 15 zemalja, a najviše su tih putovanja i u 2022. ostvarili brodovi koji su i ranijih godina bili na prvom mjestu: oni sa zastavom Bahama, sa 163 putovanja.

Slijede brodovi pod zastavama Malte sa 146 putovanja, Italije sa 75 te Paname sa 65 putovanja.

Tradicionalno najviše je kružnih putovanja bilo u moru Dubrovačko-neretvanske županije ili 44 posto, zatim 32,4 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostatak u ostalim jadranskim županijama – Zadarskoj 12,5 posto, Istarskoj 4,7 posto, Primorsko-goranskoj 3,5 posto te Šibensko-kninskoj 3 posto.

I Dubrovnik je stoga bio najposjećenija luka, pa zatim Split, Zadar, Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Uglavnom sunčano sve do kraja tjedna. Hladnoća popušta tek od subote?

Objavljeno

-

By

Danas u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz slab snijeg. Na Jadranu većinom sunčano, no na sjevernom dijelu može biti snijega nošenog burom. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Na moru će puhati umjerena i jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 3, na Jadranu od 3 do 8 °C.

U četvrtak sunčano uz malu, u unutrašnjosti ponegdje umjerenu naoblaku. U noći i ujutro u gorju još može biti i pokoje pahulje snijega. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu umjerena do jaka bura. Najniža jutarnja temperatura većinom između -10 i -5, na Jadranu -3 i 3, a najviša dnevna od -1 do 4, na Jadranu od 5 do 10 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano, ponegdje i vedro, a u subotu porast naoblake. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjerena i jaka bura u slabljenju i danju u okretanju na sjeverozapadnjak. Ujutro vrlo hladno, a dnevna temperatura u blagom porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu