Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

BOŽIĆ U MOM DOMU Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar organizira likovno – literarni natječaj. Evo detalja…

Objavljeno

-

Natječaj je primjeren svim učenicima/ama u osnovnim i srednjim školama i djeci u dječjim vrtićima s područja grada Zadra i Zadarske županije.

Tema natječaja je opis običaja u domu učenika/ca i djece ili u mjestu u kojem žive, a koji se odvijaju u vrijeme priprema za proslavu Božića. Pozivaju se svi učenici/e i djeca da opišu i/ili nacrtaju njihovu obiteljsku tradiciju u domu za vrijeme blagdana ili tradicijske običaje u njihovom mjestu.

Natječaj traje do četvrtka, 15. prosinca 2022. godine. Pristigli radovi će biti izloženi u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Radovi se šalju na adresu: Narodni muzej Zadar, Poljana pape Aleksandra III bb, 23000 Zadar s naznakom „Za natječaj Božić u mom domu“ ili donose osobno na navedenu adresu.

Svaki sudionik/ca može poslati maksimalno 2 rada.

Radovi će se kategorizirati prema starosnoj dobi i najbolji u svakoj kategoriji će osvojiti prigodnu nagradu. Nagrade će se uručiti prilikom otvorenja izložbe pristiglih radova.

Termini natječaja:

 • Likovno – literarni natječaj traje od utorka 15.studenog do četvrtka 15. prosinca 2022. godine.
 • Otvorenje izložbe pristiglih radova te dodjela nagrada bit će 20. prosinca 2022. s početkom u 12:00 sati u prostoru Edukativne dvorane Kneževe palače.

O natječaju

 • Svrha likovno-literarnog natječaja je prikazati tradicijske običaje učenika/ca i djece u vrijeme blagdana Božića i potaknuti ih na razmišljanje o važnosti tih običaja, kao i potrebi očuvanja tradicije u vlastitom domu/mjestu. Također, svrha je prepoznati tradicijske običaje u Zadarskoj županiji s ciljem njihove održivosti i prepoznatljivosti.
 • Na likovno-literarni natječaj se mogu prijaviti svi učenici u osnovnim i srednjim školama i djeca u dječjem vrtiću s područja grada Zadra i Zadarske županije. Dobna granica za prijavu: od 3 do 19 godina (na natječaj se mogu prijaviti i sudionici koji ne idu u vrtić).
 • Pristigli radovi će biti podijeljeni u četiri starosne kategorije: djeca u dječjim vrtićima (od 3 do 6 godina); učenici u nižim razredima osnovne škole (razredna nastava, od 7 do 10 godina); učenici u višim razredima osnovne škole (predmetna nastava, od 11 do 14 godina); učenici u srednjim školama (od 15 do 19 godina).
 • U svakoj starosnoj kategoriji odabrat će se najbolji rad čiji autor osvaja prigodnu nagradu.
 • Pristigli radovi će se ocijenjivati prema kriterijima: usklađenost sa zadanom temom natječaja, samostalnost pri izradi rada, dob djeteta i njegove mogućnosti, tehnička izvedba, originalnost/kreativnost i bogatstvo rječnika i stila.
 • Za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja.
 • Literarni rad podrazumijeva pjesmu, priču, sastav ili pismo.
 • Svaki rad na poleđini mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika/djeteta, razred/godine djeteta, naziv i adresu škole/dječjeg vrtića, kontakt broj.
 • Slanjem rada sudionici pristaju na objavu imena autora i rada na stranicama Narodnog muzeja Zadar i korištenjem istih u svrhu likovno – literarnog natječaja „Božić u mom domu“.
 

ZADAR / ŽUPANIJA

PUKLA CIJEV NA GRADILIŠTU! Ulica Put Murvice danas bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog puknuća vodovodne cijevi od strane tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., u Zadru, dana 28.03.2023. godine (utorak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ulici Put Murvice.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Murvice, kod kuć.br. 25.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Djelomice sunčano sve do vikenda, potom kiša i zahladnjenje

Objavljeno

-

By

Danas barem djelomice sunčano te i dalje razmjerno vjetrovito. U unutrašnjosti, uz dnevni razvoj oblaka, sredinom dana i poslijepodne lokalno pljuskovi kiše ili snijega, većinom u istočnoj Hrvatskoj. Ponekog pljuska može biti i na obali. Vjetar umjeren sjeverni i sjeverozapadni, u Podravini te u Slavoniji i Baranji i jak. Na Jadranu će umjerena i jaka bura s olujnim i orkanskim udarima slabjeti i okretati na sjeverni i sjeverozapadni vjetar, najprije na sjeveru, a do večeri duž cijele obale. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 11, na Jadranu od 11 do 14 °C.

U srijedu na moru djelomice sunčano, a u unutrašnjosti oblačnije, osobito na istoku. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u gorju i jak, a popodne u sjevernim krajevima jugoistočnjak. Na moru će zapuhati umjereno jugo i južni vjetar, no u noći i tijekom jutra na jugu bura i tramontana. Ujutro na kopnu mraz. Najniža jutarnja temperatura od -5 do 0, na Jadranu od 2 do 8. Najviša dnevna od 11 do 16 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. U petak je malo kiše moguće ponajprije na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i južni te jugo. Temperatura zraka u porastu, no u srijedu ujutro na kopnu se očekuje mraz.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

HAK: Od jutros za sav promet otvoreni Maslenica, A1 i Paški most

Objavljeno

-

By

Za sve skupine vozila jutros su otvoreni:

 • dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
 • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
 • Paški most.

Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku te na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali (DC8). Povremena su usporavanja u zonama radova i privremene regulacije prometa. Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila te ne kreću na put bez zimske opreme, poručuju iz HAK-a.

 
Nastavi čitati

U trendu