magazin
Lista 10 najgore ocijenjenih jela iz BiH razbjesnit će mnoge
Gastro magazin Taste Atlas je nedavno napravio popis jela iz Bosne i Hercegovine koja su najgore ocijenjena. Iako se s tim lošim ocjenama mnogi bh. građani nikako ne bi složili, očito je da se svijetu ne sviđa sve što se ‘skrčka’ u Bosni i Hercegovini. Na listi su neka jela koja su “nedodirljiva” kada je odabir Bosanaca i Hercegovaca u pitanju. Strancima se npr. ne sviđaju hurmašice, ali i još neka jela bez kojih je nezamisliv gastro-život bh. građana.
Japrak
Iako vjerojatno vodi porijeklo iz turske kuhinje, tradicionalni hercegovački japrak je autentično jelo koje se sastoji od fila od mljevenog mesa umotanog u blanširano lišće raštike, domaće sorte lisnatog kupusa.
Fil se najčešće priprema od mljevenog junećeg ili telećeg mesa koje se pomiješa s rižom, solju i biberom. Ovi mali punjeni listovi se polako kuhaju satima, povremeno uz dimljeno meso. Osim tradicionalne verzije, neke sorte kupus zamjenjuju lišćem vinove loze, dodaju rajčice ili ga začine mentom. Japrak je na stranici dobio ocjenu 3,8.
Hurmašica
Na devetom mjestu najgore ocijenjenih jela iz Bosne i Hercegovine je poslastica koju većina građana BiH smatra jednim od simbola kuhinje susjedne zemlje.
Hurmašica je bosanska poslastica koja se priprema prelijevanjem tijesta za pecivo koje se sastoji od maslaca, jaja, šećera i brašna u šećernom sirupu s okusom limuna. Kao i mnoga druga bosanska jela i ovaj desert je došao iz Turske, gdje mu je gotovo identičan kalburabastı, piše Taste Atlas.
Tufahija
Doći na Baščaršiju, a ne pojesti, pored ćevapa i tufahiju je nezamislivo. Strancima se, ako je vjerovati recenzijama, ova poslastica ne sviđa toliko. Ocijenili su je sa skromnih 3,8.
Bosanski lonac
Na sedmom mjestu najgore rangiranih jela je Bosanski lonac s ocjenom 3,6. Taste Atlas ga opisuje kao varivo koje se sastoji od slojeva krupnih komada mesa i povrća koji se preliju vodom i lagano pirjaju u velikom loncu. Zbog veličine mesa (obično janjećeg, telećeg i junećeg) i povrća (kupus, krumpir, mrkva, rajčica), potrebno je oko četiri sata ili više da se jelo pravilno skuha.
Begova čorba
Jedno od najvećih iznenađenja na ovoj listi je begova čorba. Jedno od omiljenih variva u BiH dobilo je samo 3,6 i plasirano je na šestom mjestu najneukusnijih jela u BiH. Slažete li se?
Sutlija
Poslastica na kojoj su odrastale tisuće građana BiH. Slatkiš od riže i mlijeka nije osobito impresionirao turiste. Ocjena za jelo na Taste Atlasu je samo 3,5.
Sogan-dolma
Iako ime potječe od turskog soğan dolması, što u prijevodu znači punjeni luk, ovo jelo je dio tradicionalne bosanske kuhinje.
Sastoji se od lukovica koje su blanširane i punjene ukusnom kombinacijom mljevenog mesa, raznih začina te (po želji) luka i ribane mrkve. Sogan dolma jedno je od iznenađenja na listi, a dobila je ocjenu samo 3,5.
Popara
Na trećem mjestu najgore ocijenjenih jela koja možete probati u BiH je popara. Pomalo zaboravljeni specijalitet turisti su ocijenili s 3,4
Kadaif
Pomalo nevjerovatno, pri samom vrhu liste najneukusnijih jela u BiH po izboru turista je – kadaif. U BiH se često jede za praznike. Kao i popara, kadaif ima ocjenu 3,4.
Mahune
Mahune su prilično očekivano na prvom mjestu ovog popisa. S ocjenom od 3,3 za jelo zbog kojeg su nas majke tražile po kući. U Bosni za mahune kažu: Ili voliš ili ne.
magazin
VEČERAS NA ADVENTU: Na Zoraniću Kuzma & Shaka Zulu; na Tržnici DJ Boris i DJ Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac
Prije više od tri desetljeća izašao je prvi album kultnog splitskog benda „Kuzma & Shaka Zulu”, a večeras u 21 sati nastupit će na Trgu Petra Zoranića na „Adventu u Zadru”. Iako Sašu Kuzmića i Galilea Tajča glazbeni kritičari opisuju kao rap-reggae-italo i disko izvođače, pokušavajući opisati prepoznatljivi zvuk splitskog dvojca te partijanersku ekipu, đireve i sitne splitske kriminalce kao junake i ambijent njihovih pjesama, za prepoznavanje je dovoljno samo nabrojati neke od njihovih najvećih hitova koji su obilježili domaću estradu. „Jedna mala Iva”, „Ruke gore”, „Vozimo se, vozimo”, „U mojoj ulici”, „Prva liga”, „Puknuta ekipa”, pa do najnovije „Tutapatike”, već tri desetljeća na radost fanova svih generacija nude slatki ekstrovertirani eskapizam „Kuzme & Shaka Zulua”. Nižu se slike Splita iz osamdesetih i devedesetih prošlog stoljeća, bezbrižan život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more ili sve ono što je potrebno da prohladnu prosinačku večer učini posebnom i toplijom.
„Bolje prolazimo u Zadru nego u Splitu”, kazao je jednom Kuzmić opisujući atmosferu na zadarskim nastupima od klupskih koncerata do lanjskog Meat Me festivala. Evo ih i na zadarskom Adventu u 21 sati. Ulaz je slobodan, a događaj organiziraju Grad Zadar i zadarska Turistička zajednica.
Večerašnji program nudi još predstavu Sveti Nikola u 18 sati na Tržnici, dok u sklopu Božićnog gramofona, također na pijaci, od 20.30 sati nastupaju DJ Boris (Hedera) te pionir hrvatske house scene i DJ veteran Papa Gogo a.k.a. Stari Jarac.
magazin
FOTOGALERIJA / Nastup Jure Brkljače na Adventu u Zadru
magazin
PJESMA KOJA SPAJA DVA GLAZBENA SVIJETA / Željko Samardžić & Duško Lokin donose novu pjesmu “Maestral”
Glazbena scena bogatija je za još jednu pjesmu, ovoga puta u jedinstvenoj interpretaciji dvojice prepoznatljivih vokala – Željka Samardžića i Duška Lokina. Njihova nova suradnja, pjesma Maestral, donosi toplinu mediteranskog duha, nostalgiju i duboku emociju koja ostaje već nakon prvog slušanja.
“Jako mi je drago da smo Željko i ja uspjeli snimiti pjesmu. Željko je isto kao i ja – zadarsko dite! On je mene dolazio slušati na koncertima dok je živio u Zadru”, prisjeća se Duško Lokin.
Autor glazbe i aranžmana je Blaž Andračić, dok tekst potpisuje Mario Raguž. Ovaj autorski tandem stvorio je skladbu koja prirodno spaja Samardžićevu karakterističnu vokalnu eleganciju s Lokinovim iskustvom i interpretativnom iskrenošću, stvarajući pjesmu koja odiše zrelošću, snagom i lirikom koja dira.
Kroz nježne slike maestrala, sunca, morskih vali i tramuntane, stvara se poetski dijalog između čovjeka i prirode koja postaje čuvar najdragocjenijeg osjećaja – ljubavi. “Tekst je poseban, a cijela pjesma je zapravo metafora”, kaže Duško.
Maestral je sniman u studiu La notte u Brdovcu, pod producentskom palicom Blaža Andračića, čiji prepoznatljiv glazbeni potpis daje pjesmi dodatnu dubinu i atmosferu mediteranske romanse.
“Zadar vam je poznat po najljepšem maestralu na svijetu. Nije vam svaki vjetar isti. Primjerice, kad su ljeti one paklene vrućine, u Zadru zna zapuhati maestral vrijeme vam se pretvori u jednu milinu”, objašnjava Lokin.
Snažna emocija, bezvremenski zvuk i spoj dvaju glasova koji nose cijeli regiju čine Maestral baladom koja će zasigurno pronaći svoj put do široke publike i postati nova glazbena uspomena za pamćenje.
Pjesmu možete poslušati ovdje.
-
magazin3 dana prijeFOTOGALERIJA / Gastro turneja po adventskim kućicama u Zadru, 4. dio – đir po Božićnom gramofonu na Pijaci
-
magazin4 dana prijeMJESEČNI HOROSKOP ZA PROSINAC: Jarac ubire plodove svog truda, Vodenjak upoznaje posebnu osobu!
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijeFOTOGALERIJA / Svečani domjenak u OB Zadar za djelatnike koji su otišli u mirovinu
-
Hrvatska4 dana prijeVUKOSAV, PEDIĆ, FRANCIŠKOVIĆ, VUČAK-LONČAR… / Objavljen je godišnji popis: Ovo su najbolji doktori i doktorice u Zadru i u Hrvatskoj…






