Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KONCERTNI URED ZADAR Ovog vikenda finale projekta Providurova Plug-in: Ziggy Stardust

Objavljeno

-

Providurova Plug-in: Ziggy Stardust, projekt Koncertnog ureda Zadar uz potporu Ministarstva kulture i medija, ulazi u završnu fazu koja počinje u četvrtak10. 11. u 19 sati u Velikom atriju Providurove palače, svečanim otvorenjem izložbe radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar (ŠPUD) i Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Među slikama, grafičkim razglednicama, kostimima, skicama kostima, scenografijom i fotografijom inspiriranima Ziggyjem Stardustom, ističe se skulptura Davida Bowieja, rad učenika aranžersko-scenografskog odjela ŠPUD-a i njihovih mentorica, a u cijelosti je dokumentiran i digitaliziran od strane učenika smjera medijski tehničar Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. U programu nastupa i mladi glumac Matej Mitraković, također učenik ŠPUD-a.

U izradi izložbe sudjelovali su brojni odjeli ŠPUD-a – Dizajn odjeće, Dizajn tekstila, Slikarski dizajn, Grafički dizajn, Aranžersko-scenografski dizajn, Krojač odjeće, Fotografski dizajn – i njihovi mentori Marta Tokić, Sandra Bačić, Vilma Mazija, Merica Mikuličin, Josip Švaljek, Inga Budimir, Mirko Marušić, Mirna Oštarić Kerr, Bojana Vukojević, Igor Budimir, Ana Debelić Surać, Marina Pedisić, Marko Perić i Zrinka Zimonjić. Iz Prirodoslovno-grafičke škole sudjelovali su učenici 3. d i 4. d razreda, smjera Medijski tehničari, te 3. c i 4. c razreda, smjera Grafički urednici-dizajneri, kao i njihove mentorice Martina Perić i Lucija Mičić.

petak11. 11. program kreće od jutra: u 10.30 će se u Ogranku Grad Gradske knjižnice Zadar u Providurovoj palači održati radionica Mali ljudi, veliki snovi. Mališani iz Dječjeg vrtića Čuperak poslušat će slikovnicu David Bowie iz serijala priča Mali ljudi, veliki snovi. Nakon čitanja, slušat će neke od njegovih najvećih hitova te bojati lik Bowieja/Ziggyja tehnikom pixel art (bojanje prema broju).

Poslijepodne kreće glazbeno-plesni program. Od 17.30. otvoren je Kozmetički Bowie kutak u kojem će učenice 3. i 4. a razreda, smjera kozmetičar, Obrtničke škole Gojka Matuline Zadar, pod vodstvom mentorice Đane Selimović na modelima dočarati prepoznatljiv način šminkanja i izgled legendarnog pjevača. U 18 sati u Velikom atriju Providurove palače održat će se nastup polaznika Plesne radionice za osnovnoškolce pod vodstvom Narodnog muzeja Zadar u kojoj sudjeluju učenici Područne škole Diklo – OŠ Šimuna Kožičića Benje. Nakon toga slijedi nastup Zadarskog plesnog ansambla koji nas uvodi u Polivalentnu dvoranu i glazbenu večer. Na programu će se, s obradama Bowiejevih pjesama predstaviti: Zbor Fige, polaznici gitarističke radionice pod vodstvom Marina Supičića i Renata Babića, polaznici radionice pjevanja pod vodstvom Matee Biloglav, polaznica Glazbeno-scenskog studija Arija Maja Milin i vokalna skupina A. K. A. Crescendo.

U sklopu obiju večeri sudjeluje Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel (Dizajnerski studio NMZ u razvoju), savjetnica za scenski kostim Marija Šarić-Ban, kustosica, kostimografkinja u suradnji sa ŠPUD, Zadar (odjeli: Dizajn odjeće i Dizajn tekstila iz područja Likovne umjetnosti i dizajna i smjer Krojač odjeće iz područja Tekstila i odjeće) u dijelu projekta vezanom za osmišljavanje scenskog kostima na temu umjetničko-scenskog vizuala Davida Bowieja.

Projekt završava u subotu12. 11. projekcijom dokumentarnog filma “Moonage Daydream” Bretta Morgena u 20 sati u Polivalentnoj dvorani, u suradnji s Kino zonom i Centrom nezavisne kulture. Prema riječima izvršnog producenta Billa Gerbera, radi se o “zvučnoj i vizualnoj ekstravaganciji koju treba doživjeti na velikom ekranu uz najmoderniji audio.” Film sadrži 48 Bowiejevih pjesama, remasteriranih, s naracijom sačinjenom od Bowiejevih vlastitih uvida. Uključuje i nikad viđene snimke s koncerata. Cijena ulaznice za filmsku projekciju je 20 kn, a ulaz na sve ostale sadržaje je besplatan.

Projektom Providurova Plug-in: Ziggy Stardust obilježava se 50 godina od jednog od najutjecajnijih glazbenih albuma 20. stoljeća. Riječ je o izdanju “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“, petom studijskom albumu engleskoga glazbenika Davida Bowieja, koji je bio konceptualni umjetnik desetljećima prije nego što će ta grana umjetnosti potpuno osvojiti pop kulturu i postati dio modnog, ali i glazbenog mainstreama. Projekt je osmišljen za razvoj publike u kulturi, s naglaskom na inovativnu i živu komunikaciju s glazbenom poviješću, multidisciplinarni pristup i suradnju kulturnih institucija, civilnog sektora i obrazovnih institucija.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Općina Sv. Filip i Jakov osigurala sredstva od milijun eura za 20 radnih mjesta!

Objavljeno

-

By

Danas, 23. veljače u Zagrebu održano je svečano potpisivanje ugovora za Poziv  „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ovaj događaj označio je ključnu fazu u kontinuiranom angažmanu Općine Sv. Filip i Jakov na osiguranju socijalne podrške najranjivijim skupinama u njihovoj zajednici.

U ovom svečanom činu, načelnik Zoran Pelicarić i vijećnica Anamarija Matešić, predstavnici Općine Sv. Filip i Jakov su zajedno s visokim državnim dužnosnicima premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade Anjom Šimpragom, ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem i ravnateljem HZZ-a Antom Lončarom, potpisali ugovore u vrijednosti 960.000,00 eura koji će omogućiti daljnje jačanje programa i pružanje podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom na tom području.

“Općina Sv. Filip i Jakov zajedno s partnerima – Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – uspješno je realizirala prethodne faze programa “Zaželi”. U tom kontekstu, naglasak je stavljen na zapošljavanje žena koje pružaju kvalitetnu pomoć u kući starijim osobama i osobama s invaliditetom”, kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Cilj četvrte faze programa “Zaželi” je povećati socijalnu uključenost i spriječiti institucionalizaciju ranjivih skupina osiguravajući dugotrajnu skrb i podršku. Sa 20 novootvorenih radnih mjesta, planira se osigurati njega i pomoć za minimalno 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom na području Općine Sv. Filip i Jakov.

“Općina prepoznaje izazov visokog udjela starijih osoba na svom području te nastoji pružiti kontinuiranu brigu za tu populaciju kroz narednih 36 mjeseci. Partnerstvo s relevantnim institucijama ključno je u ostvarivanju ovog cilja, a svi zajedno nastoje osigurati da nitko ne bude zanemaren”, napominju iz Općine”.

Potpisivanje ugovora za program “Zaželi – Prevencija institucionalizacije” predstavlja još jedan korak prema izgradnji inkluzivnog društva u kojem se brine o najranjivijim članovima zajednice, pružajući im oslonac i podršku koja im je potrebna.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Ogranak iz Tomislavgrada gostuje u Zadru 

Objavljeno

-

By

U utorak 27. veljače u Ogranku Matice hrvatske u Zadru gostuje Ogranak iz Tomislavgrada. S početkom u 18:00 predstavit će se zbirka izabranih pjesama Mije Tokića: “Breme te tvoje nosi”.

Sudjeluju: Mate Kelava, predsjednik Ogranka u Tomislavgradu, prof. dr. Ivica Musić, dr. sc. Šimun Musa, prof. emeritus, Tomislav Majić, dipl. ing., Mate Kovačević, prof., te Mijo Tokić, prof, autor.

Kroz program će voditi: Mateja Rožanković Dilber.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje Pjevački ansambl Matice hrvatske iz Tomislavgrada.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

#BARABA / Daniel Radeta: Ni očitač brojila ni predsjednik Udruge ni povjesničar ni heraldičar… Evo što je…

Objavljeno

-

Daniel Radeta već tjednima puni stupce domaćih medija u najnovijoj ulozi žrtve navodnih verbalnih, fizičkih i napada go****a, a da ni o prvom ni o drugom ni trećem nema nijednoga valjanog dokaza.

Žrtva nije prvi alter ego šefa SDP-a u Zadru. Dapače. Ovaj se dosad javnosti predstavljao kroz cijeli niz različitih ličnosti:

– bio je očitač brojila u pokušaju za potrebe političko-obavještajnog mecene Antuna Novoselovića;

– predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja;

– ekspert za hrvatsku povijest, umjetnost i heraldiku…

Sve s podjednakom kvalifikacijom i legitimitetom.

Kratak detaljniji pregled svih alter ega Daniela Radete koji donosimo u nastavku mogao bi pobliže odgovoriti na pitanje tko je i što točno prvi socijaldemokrat grada Zadra: povjesničar, očitač brojila, heraldičar ili, moguće, falsifikator…

Prije koju godinu Radeta je glumio očitača brojila na HEP-ovom natječaju. “Lav zaštita”, privatna tvrtka ondašnjeg šefa SDP-a u Zadru, trebala je za slučaj da dobije ugovor o javnim radovima za Elektru Zadar dokazati da će moći angažirati tehničke stručnjake da izvedu radove. U konačnici, Novoselovićeva lista “stručnjaka elektrostruke” izgledala je više kao Klub SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra. Među nominiranima za očitanja brojila nije se našao samo Radeta, već i njegov brat Kristijan, pa Jure Zubčić, pa predsjednik Savjeta SDP-a za prostorno uređenje i komunalnu djelatnost i njegova supruga… Kako je posložena, priča tako i završava – tragično. Natječaj je pao, a svi skupa završili su na ispitivanju u Policiji.

Wannabe očitač brojila, heraldičar, povjesničar i likovni kritičar Daniel Radeta, ujedno je i osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Stvarnost svjedoči da Udruga već godinama nema ni članova ni Skupštine ni legitimnih tijela, pa ni web stranicu koja je umrla u nastanku. Udruga, drugim riječima, opstaje samo na papiru i to isključivo dobrom voljom nadležnog ureda u Zadarskoj županiji.

O ekspertizi na području heraldike i tumačenja hrvatskog grba valjda je dosad sve rečeno. Radeta je cijelu znanost sveo na sljedeće:

grb koji počinje s bijelim poljem je ustaški, s crvenim hrvatski.

Je li pri tome grb iz 19. ili 21. stoljeća… našem je ekspertu sasvim svejedno.

Jedino iza čega, dakle, Radeta može suvereno i samouvjereno stati jest funkcija na Trgu pet bunara. Tamo je autentičan.

Kao i pred sve minule izbore, predvodi stranku u hrabrom jurišu na sakupljanje neprijatelja i hladi šampanjac za pobjedu za čiji će izostanak, poslovično, biti krivi birači. Mašala.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu