Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT “BOLJI UVJETI ZA UČENJE KROZ RAD” Tehnička škola EU sredstvima nabavila modernu opremu vrijednu 800.000 kuna

Objavljeno

-

Učenici Tehničke škole Zadar znanja iz područja robotike, automatike i kemijske analize stjecat će na novim uređajima vrijednima preko 800.000 kuna nabavljenima bespovratnim sredstvima Europske unije.

Naime, zadarska Tehnička škola jedan je od partnera u projektu „Bolji uvjeti za učenje kroz rad – Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“ te je nabava nove opreme za škole jedna od aktivnosti projekta.

Inovacije u tehničkim znanostima razvijaju se ubrzano, stoga je nužno držati korak s novitetima, što je ujedno i veliki izazov za škole zbog ograničenih financijskih kapaciteta. Stoga su projekti financirani EU sredstvima prilika koja školama omogućava unaprjeđenje uvjeta rada i osposobljavanja učenika. Upravo je to jedan od osnovnih ciljeva projekta „Bolji uvjetu za učenje kroz rad – Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“ čiji je prijavitelj Strukovna škola Vice Vlatkovića, a jedan od partnera na projektu je i Tehnička škola koja sa školom nositeljicom dijeli školsku zgradu.

Tehnička škola partner je u dva projekta, “Budi spreman i kompetentan“ i „Bolji uvjeti za učenje kroz rad“. Ovaj drugi donio nam je novu opremu za dvije učionice – 32 najmodernija računala, 16 za robotiku i 16 za automatiku, kao i uređaj za kemijsku analizu metala, sve zajedno u vrijednosti većoj od 800.000 kuna – rekao je ravnatelj Tehničke škole u Zadru Denis Prusac.

Veći dio opreme nabavljene u sklopu projekta već je montiran i koristi se u nastavi. Nova oprema će doprinijeti podizanju kvalitete procesa obrazovanja budućih tehničara.

Profesori iz područja strojarstva i elektrotehnike vrlo su zadovoljni napretkom škole i novim uređajima koje smo dobili. EU projekti donijeli su nam puno, znatno su poboljšali uvjete za rad, baš kako i stoji u nazivu ovog projekta. U sklopu daljnjeg razvoja koristit ćemo i prostorije nove školske zgrade sagrađene sredstvima iz istog projekta, tamo će se održavati nastava za smjer tehničar za mehatroniku – pojasnio je ravnatelj Prusac.

S napretkom tehnologije, trendovi u obrazovanju u tehničkim zanimanjima se mijenjaju. Rad na suvremenoj opremi učenike temeljito priprema za izazove njihovog budućeg zanimanja i tržišta rada. Dobro opremljene škole i kvalitetna nastava utječu na ostvarenje boljih rezultata učenika.

Nositelj projekta „Bolji uvjeti za učenje kroz rad – Unaprjeđenje infrastrukture Strukovne škole Vice Vlatkovića – regionalnog centra kompetentnosti u sektoru strojarstva“ je Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra, a partneri na projektu su Zadarska županija, Tehnička škola Zadar, Tehnička škola Rijeka, Industrijsko-obrtnička škola Pula te Srednja škola Biograd na Moru. Ukupna vrijednost projekta iznosi 29.965.321.15 kn, a financiran je 100%-tnim intenzitetom iz Europskog fonda za regionalni razvoj Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Razdoblje provedbe projekta je od 24. rujna 2018. do 24. travnja 2023. godine.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA pruža tehničku pomoć u provedbi projekta što je omogućeno kroz projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, pa usluge provedbe projekta i ranije pripreme, ne stvaraju financijski teret za korisnika i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) CRKVA SV. FRANE / Proslavljen blagdan zadarskog blaženika Jakova

Objavljeno

-

By

Ove godine, u subotu 27. travnja, u Crkvi Sv. Frane iznimno svečano proslavljen je blagdan jedinog zadarskog blaženika Jakova Zadranina. Slavlje je predvodio fra Tomislav Šanko, provincijal franjevačke zadarske provincije.

Slavlju su uvelike pridonijeli učenici osnovnih škola Zadarske županije, koji su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova pod motom „Blizu je, blizu“.

Naslov je uzet iz priče po kojoj blaženik nije htio lovcima odati skrovište zeca koji se sklonio pod njegov habit, a da ne bi lagao upotrijebio je spomenutu tvrdnju. U natječaju je sudjelovalo 171 učenik iz devet osnovnih škola. Između pristiglih radova, stručni žiri odabrao je najuspješniji rad i još 11 drugih uspješnih radova. Svaki nagrađeni učenik dobio je po jednu knjigu o samostanu Svetog Frane ili knjigu vezanu uz franjevce. Prvonagrađeni slikarski rad otisnut je na sličici koja na poleđini ima molitvu za proglašenje blaženog Jakova svetim. Sličice su podijeljene sudionicima natječaja i prisutnim vjernicima.

Radovi mladih slikara izloženi su u prostoriji na ulazu u klaustar samostana, koja je prozvana „sobom blaženog Jakova“, a dobila je ime zahvaljujući ovoj slikarskoj inicijativi zadarskih osnovnih škola.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKA PJESNIČKA ANTOLOGIJA / Tomislav Marijan Bilosnić u World Anthology 24

Objavljeno

-

By

U Iaşi, u Rumunjskoj, u Biblioteci Universalis contemporary literary horizon collections, tijekom travnja ove godine objavljena je svjetska pjesnička antologija  Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, u kojoj su se našle i pjesme hrvatskog pjesnika Tomislava Marijana Bilosnića. 

Bilosnić je u ovoj svjetskoj antologiji zastupljen s dvanaest pjesama iz ciklusa Tigar u Salamanci, knjige koja je početkom godine tiskana u hrvatskom izdanju, a uskoro se očekuje i njezino objavljivanje  u Rumunjskoj.

Na punih devet stranica antologije objavljene su Bilosnićeve pjesme na rumunjskom, francuskom, engleskom i španjolskom jeziku, preveli su ih poznati rumunjski pjesnik, urednik biblioteke koja je objavila antologiju Daniel Dragomirescu, francuska pjesnikinja, urednica svjetske antologije Noëlle Arnoult, iz Diona u Francuskoj, te Pablo Bilosnić i Željka Lovrenčić, koji potpisuju engleski i španjolski prijevod.

U Anthologie mondiale 24 / World Anthology 24 /  Antologie Mnodiala 24, zastupljena su dvadeset i četiri pjesnika iz Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, među kojima se našao i hrvatski pjesnik Tomislav Marijan Bilosnić. Kao što je rečeno, urednici ovog izdanja su rumunjski književnik Daniel Dragomirescu i francuska pjesnikinja Noëlle Arnoult, a Bilosnić je višekratno do sada zastupljen u ovim izborima i izdanjima.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST S VIŠNJIKA: Od 3. svibnja zatvara se sjeverno parkiralište!

Objavljeno

-

By

Športski centar Višnjik informira sve svoje korisnike i javnost o sljedećem:

– Dana 5. svibnja 2024. (nedjelja) na sjevernom parkiralištu održat će se automobilistički i karting spektakl Nagrada Grada Zadra 2024.

– Od petka, 3. svibnja 2024. 00 sati navedeni će prostor biti ZATVOREN.

– Sjeverno parkiralište NEĆE biti otvoreno za javno korištenje od trenutka zatvaranja do ponedjeljka, 6. svibnja 2024. do 24 sata.

– ŠC Višnjik i organizator Nagrada Grada Zadra 2024. mole vlasnike svih vozila i opreme da ih sa sjevernoga parkirališta UKLONE najkasnije do četvrtka, 2. svibnja do 24 sata.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu