Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JAVNA TRIBINA O ZNANSTVENOJ BEZ HDZ-a I DUKIĆA: “Tu se ne radi o rješavanju njezina statusa, već o pokušaju spašavanja obraza Marka Vučetića”

Objavljeno

-

Gradonačelnik Branko Dukić obrazložio je predsjedniku Gradskog vijeća Marku Vučetiću zašto nije sudjelovao na javnoj tribini na temu statusa Znanstvene knjižnice

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić neće sudjelovati na današnjoj javnoj tribini na temu statusa Znanstvene knjižnice u Zadru, a o čemu je izvijestio organizatora, predsjednika Gradskog vijeća Grada Zadra Marka Vučetića.

Ispričavajući pismeno svoj nedolazak, gradonačelnik održavanje te tribine smatra nepotrebnom podsjećajući kako se o temi višekratno javno i putem medija raspravljalo te su tijekom tih rasprava, a i u pisanim materijalima pripremljenim za Gradsko vijeće, jasno i u cijelosti iznesene inicijative, mišljenja i stavovi baš svih sudionika pozvanih na tribinu.

„Nažalost, od svega izrečenog i napisanog o Znanstvenoj knjižnici u Zadru u fokusu su ostale tek Vaše politike banalnosti zla, uvrede na osobnoj razini i Vaše glasovanje protiv onoga za što se zalažete“, naveo je gradonačelnik i negirao najavu organizatora o formatu tribine koji jamči da ne dođe do politiziranja struke, a s obzirom na činjenicu da su u većini pozvanih političari. 

„Osim pozvanih predstavnika Sveučilišta, Hrvatskog knjižničnog vijeća i v.d. ravnateljice Znanstvene knjižnice koju ste u svojim nastupima sustavno omalovažavali, te dijela članova Upravnog vijeća koji dolaze iz redova djelatnika ustanove, svi ostali pozvani sudionici su političari ili od politike postavljeni u to Upravno vijeće“, podsjetio je Dukić i osvrnuo se na jučerašnju najavu tribine u medijima od strane Marka Vučetića:

„Jučer ste u javnosti unaprijed osudili svakoga tko se danas ne pojavi na tribini i pripisali to demonstriranju sirove snage. Smjeti i htjeti nije isto. Dozvolite onima koji imaju drugačije mišljenje slobodu odlučivanja kroz ne htijenje kakvu vi niste imali hrabrosti ni želje iskazati prilikom glasovanja o statusu Znanstvene knjižnice. Zato jer niste smjeli ići kontra onih koji su Vam omogućili i ovakvu političku moć nametanja vlastite istine.“

Gradonačelnik je ponovio kako je stav Gradske uprave o temi tribine jasan i višekratno iskazan, obrazložen i raspravljen i neće se promijeniti jer iza njega stoje argumenti i činjenice. 

„Poznat je i stav Sveučilišta i Hrvatskog knjižničnog vijeća. I Vaš također, i svih klubova vijećnika. To što želite vratiti raspravu na početne pozicije nakon što ste je doveli do zida – pohvalno je. Ovo je problem kojem ste vi uzrok, a ne rješenje. Drugima ostavite pojedinačno na volju hoće li u njemu sudjelovati. Hoćete li ga riješiti ovom tribinom, ne znam i ne vjerujem. Ipak, u tome Vam želim uspjeh, a konstruktivnu raspravu i kulturu dijaloga na koje pozivate sačuvajte za vođenje sjednica Gradskog vijeća.“, zaključio je u svom dopisu gradonačelnik.

Ni HDZ se neće odazvati sastanku predsjednika GV-a Marka Vučetića na temu Znanstvene knjižnice. Evo što poručuju:

“Smatramo kako se tu ne radi o namjeri da se pomogne u rješavanju njezina statusa, već prvenstveno o pokušaju spašavanja obraza Marka Vučetića i još jednoj prigodi za pojašnjenje njegovih nedosljednosti.

Podsjećamo kako je na zadnjoj sjednici predsjednik Gradskog vijeća izveo do tada neviđeni politički salto-mortale te je kod rasprave o Znanstvenoj knjižnici bio “za” prijenos upravljačkih prava s Grada na Sveučilište u Zadru, da bi na glasovanju svojim odlučujućim glasom presudio i glasao “protiv”.

Stav gradonačelnika Dukića i HDZ-a po pitanju Znanstvene knjižnice je jasan, a to je da se osnivačka prava prenesu na Sveučilište te da se pri tome sačuva njezina pravna osobnost kao institucije, što je u skladu sa savjetima i prijedlozima struke i Sveučilišta. Sve je to predstavljeno i vijećnicima i zainteresiranoj javnosti na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Ako Vučetić ima drugi prijedlog neka ga obznani i uputi u redovnu proceduru. O njemu će u svakom slučaju odlučivati gradski vijećnici.

Sve oko Znanstvene knjižnice ispričano je nadugo i naširoko proteklih godinu dana, na nizu sastanka i kroz nekoliko sjednica Gradskog vijeća. Počevši od izbora novog Upravnog vijeća, zatim godišnjeg izvješća Ustanove i sada recentne odluke o prijenosu osnivačkih prava s Grada Zadra na Sveučilište te niza drugih sastanaka sa nadležnim institucijama. Tako da ponovno raspravljanje s kojim se ne može zaključiti ništa novo, samo je jadan pokušaj da se na brodolom Marka Vučetića ukrca što je moguće šira, bliža i dalja, stručna i nestručna, te politička gradska javnost.

Da je htio raspravu, mogao je sazvati tematsku sjednicu Gradskog vijeća ranije, mogao je okupiti klubove ili jednostavno zatražiti razgovor s gradonačelnikom i vijećnicima. Uostalom, ako je smatrao da tema nije spremna za prethodnu sjednicu, mogao je kao predsjednik skinuti točku s dnevnog reda ili dati neki drugi prijedlog. No, ništa od toga nije napravio.

Neka se Marko Vučetić najprije dogovori sam sa sobom što bi točno želio pa neka se onda javi.

Svjesni smo da je u interesu Znanstvene knjižnice da se njen status riješi čim prije i uvijek smo spremni prihvatiti svaki konstruktivni prijedlog na tu temu. Zato je krajnje vrijeme da se ova tema prestane politizirati i da se donese odluka po prijedlogu gradonačelnika, koja je najbolja za Znanstvenu knjižnicu i njezine korisnike.”

 

ZADAR / ŽUPANIJA

GRDINIĆ I BATTIFIACA Hit komedija “Casabianca” stiže u HNK Zadar!

Objavljeno

-

By

Kazališna predstava “CASABIANCA“, HNK Zadar, Petak, 31.03.2023. u 20 sati

Igraju: Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca

Režija: Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca

Trajanje: 120 min

„Oni su Đurđa i Franko. Upoznali su se 60-ih. Ona je bila poduzetna, a on nagovorljiv. On kaže da je ona bila nasrtljiva, a ona da je on bio mlakonja. Gledali su “Casablancu” i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo. A onda je došao brak. Pa djeca. Komunizam pa kapitalizam. Partija pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali. Ne bez problema. Jer kao što bi rekao Franko: ” Život se more opisat z tri besedi. Vavek neki k…..”.

Predstava koja je u proteklih 9 mjeseci na području Kvarnera i Istre oborila sve rekorde posjećenosti s više od sto izvedbi. Na ljetnoj pozornici u Opatiji igrana je pred dvije tisuće oduševljenih gledatelja.

Na sceni Vidra u Zagrebu u posljednja tri mjeseca odigrano je četiri predstave u nizu dok je splitska dvorana Lora na samom početku siječnja 2023. rasprodana u nekoliko dana.

Imate  120 razloga za nezaboravnu zabavu i istinski zdravi smijeh . Vidimo se..

Ulaznice na Eventimu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA U Kašiću obilježena 30. obljetnica pogibije branitelja iz Slavonskog Broda i okolice

Objavljeno

-

By

Današnji dan u povijesti stvaranja samostalne Hrvatske ostao je zapamćen po pogibiji 23 branitelja iz Slavonskog Broda i okolice ,  pripadnika 3. bojne 3. gardijske brigade „Kune“.

Na mjestu  stradanja u Kašiću obilježena je 30. obljetnica njihove  pogibije.

Sa zahvalnošću i poštovanjem prema danim životima za samostalnu Hrvatsku, članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ zajedno sa sudionicima VRO Maslenica., roditeljima poginulih, ratnih postrojbi, izaslanstvima Predsjednika Republike, Vlade RH i resornih ministarstava,  predstavnicima Grada Slavonskog Broda, Grada Zadra, Zadarske županije te brojnih braniteljskih udruga, položili su vijence i upalili svijeće. Odavanju počasti u Kašiću prethodilo je i polaganje vijenaca u Islamu Latinskom odakle je krenuo  polumaraton za poginule branitelje do Novigrada

 U Kašiću i Islamu Latinskom danas su bili i osnovnoškolci  iz Slavonskog Broda koji su sudjelovali u program komemoracije.

Krajem siječnja 1993. godine, zbog alarmantne situacije koja je nastupila neposredno nakon akcije „Maslenica“, hrvatski jug našao se u teškom položaju. U zadarsko zaleđe hitno su prebačene dvije bojne 3. gardijske brigade „Kune“ iz Osijeka i Slavonskog Broda. Treća bojna iz Slavonskog Broda, poznata pod nazivom „Kobre“, bila je nositelj borbenih zadataka. Dva dana poslije njihova dolaska srpske snage napale su selo Kašić i treća slavonskobrodska bojna uletjela je u zasjedu. U borbama, koje su trajale 1. i 2. veljače, poginula su sveukupno 32 pripadnika 3. gardijske brigade, a najviše ih je bilo iz Slavonskog Broda.

U čast poginulim Slavoncima u Kašiću je podignut spomenik simbolično napravljen od dalmatinskog kamena i slavonskog hrasta. Na njemu je uklesan tekst: 3. gardijska brigada „Kune“, Hrvatska Vas zaboraviti neće. Neka im je vječna slava i hvala! 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRA NOVA ZA VAS Održana mjera informiranja o mogućnostima za jedinice regionalne i lokalne samouprave

Objavljeno

-

U sklopu projekta ZADRA NOVA ZA VAS održana je mjera informiranja o mogućnostima koje pružaju EU sredstva za jedinice regionalne i lokalne samouprave. Događanje je održano u utorak 31. siječnja 2023. godine u organizaciji regionalnog koordinatora Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Okupljenima se uvodno obratila zamjenica ravnateljice Agencije ZADRA NOVA Jadranka Petek:

„Već prema dnevnom redu uočili ste kako smo za vas danas pripremili više različitih tema. Upravo ta raznolikost prilika i mogućnosti označava razdoblje ispred nas. S jedne strane imamo poziva za prijavu projekata koji će biti financirani iz Nacionalnog plana opravka i otpornosti, a ujedno se ove godine očekuje i otvaranje prvih poziva iz novog financijskog višegodišnjeg okvira.“ – istaknula je zamjenica ravnateljice Petek.

Okupljenima je predstavljen projekt BOOST5 kao primjer korištenja EU sredstava za razvoj turizma u zaleđu. Provedba projekta BOOST5 započela je 1. lipnja 2022. godine i odvijat će se do 30 lipnja 2023. godine. Agencija ZADRA NOVA ima ulogu partnera u projektu, a u projektu sudjeluje još 7 partnera iz Italije i Hrvatske. Projekt se sufinancira iz programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Cilj projekta je kapitalizacija rezultata 5 projekta prekogranične suradnje Interreg Italija Hrvatska, među kojima je i projekt Made in Land, kojeg je također provodila Agencija ZADRA NOVA.

Kako je jedan od očekivanih rezultata projekta i kreacija novih projektnih ideja usmjerenih na digitalna i održiva rješenja, tijekom mjere informiranja sudionici su pozvani da dostave prijedloge projektnih ideja.

Članice time EUROPE DIRECT Zadar upoznale su okupljene s dvije EU inicijative – „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“ i „Start-up sela“.

Projekt „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” stvara europsku mrežu lokalno izabranih političara s ciljem predstavljanja Europske unije, odnosno kroz savez između europske i lokalne razine upravljanja. Lokalna vlast koja želi sklopiti partnerstvo u kontekstu ovog projekta treba ispuniti internetski obrazac za prijavu. Obrascu je priložena potpisana izjava, u kojoj se iskazuje interes i predanost partnerstvu i to imenovanjem lokalno izabranog predstavnika. Partnerstvo započinje kad Europska komisija prihvati obrazac za prijavu. Cilj partnerstva pomoći je i potaknuti lokalne predstavnike da objektivno prezentiraju politike, djelovanje i inicijative EU-a svojoj izbornoj jedinici.

Isto tako, cilj je i da promiču razgovor i raspravu o tim politikama, djelovanjima i inicijativama. Ne postoje izravni troškovi povezani sa sudjelovanjem u mreži. Poziv je otvoren stalno, što znači da nema krajnjeg roka.

Inicijativa Startup sela dio je veće vizije za ruralna područja u EU. Naime, Europska komisija je 2021. godine predstavila Dugoročnu viziju za ruralna područja EU-a. Vizija utvrđuje nekoliko područja djelovanja prema jačim, povezanim, otpornijim i naprednijim ruralnim područjima i zajednicama do 2040.

Startup selo je definirano kao prostor koji prihvaća inovacije i ambiciozno poduzetništvo kao način za otključavanje razvojnog potencijala i podupiranje blagostanja u ruralnim područjima. Kombinirajući lokalno mjesto, ljude i svrhu s vanjskim znanjem, resursima i tržištima, inicijativa Startup sela nastoji pružiti povoljne uvjete za procvat poduzetničkih i inovativnih ekosustava. 28. veljače 2023. godine održava se Godišnji Forum Startup sela u Bruxellesu. Pridruživanje sela inicijativi je do sada funkcioniralo na principu „zaloga“. Osim financijskog podržavanja, on je uključivao i mogućnost pružanja nenovčane potporu, poput pružanja prostora za suradnju – coworking prostora, IT infrastrukture ili stručnosti, treniranja, mentorstva ili obuke. Sve kako bi se omogućio okvir za pokretanje novih poduzetničkih prča i povećala mogućnost zapošljavanja u ruralna područja.

Trenutno je u tijeku izmjena postupka prijave. Ono što je svakako bitno je da nema financijske obveze za sela koja se žele pridružiti. Trenutno je u izradi mapa startup sela u Europskoj uniji.

Potom je okupljenima predstavljen i Indikativni godišnji plan objave natječaja iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 11. siječnja 2023. godine objavilo je raspored planiranih poziva u 2023. godini za dva navedena programa. Raspored planiranih poziva na podnošenje prijedloga možete preuzeti na poveznici.

Mjera informiranja održana je u sklopu projekta ”ZADRA NOVA ZA VAS” kojeg provodi Agencija ZADRA NOVA, a cilj mu je povećanje korištenja sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji putem jačanja kapaciteta regionalnog koordinatora Agencije ZADRA NOVA te kontinuiranom podrškom javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata kao i jačanjem kapaciteta (potencijalnih) prijavitelja u pripremi i provedbi projekata. Ukupna vrijednost projekta je 33.050.497,28 kuna, a bespovratna sredstva iznose 28.092.922,67 kuna. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedba projekta započela je 1. svibnja 2019. godine te završava 31. prosinca 2023. godine.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu