Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPAN LONGIN S GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA: “Očekuje nas izazovna 2023. godina”

Objavljeno

-

Izmjene i dopune Prostornog plana Zadarske županije, infrastrukturni projekti s naglaskom na one financirane uz pomoć EU fondova te stanje na gradilištu Centra za gospodarenje otpadom bile su neke od glavnih tema današnjeg sastanka župana Božidara Longina s čelnicima općina i gradova iz Zadarske županije održanog u Centru za kreativne industrije na Relji.

„Sastanak je bio vrlo konstruktivan, s puno podataka i informacija koje su svima bile značajne. Prostorni plan ključni je dokument za sve naše gradove i općine jer će diktirati tempo razvoja na području cijele Zadarske županije, a on bi nakon zakonske procedure koja je potrajala dvije i pol godine trebao biti usvojen početkom iduće godine. Razgovarali smo i o pripremi projekata za novu financijsku omotnicu EU-a, s naglaskom na vrtiće i škole. Veseli nas da je jučer stigla odluku o financiranju šest vrtića na području naše županije, a imamo spremnu projektnu dokumentaciju i građevinske dozvole za sedam školskih objekata za koje se očekuje raspisivanje javnog poziva do kraja godine“, kazao je župan Longin dodavši da su se na sastanku osvrnuli na vrlo uspješnu turističku sezonu koja je nadmašila sva očekivanja.

„Dobra sezona uz brojne pluseve donosi i određene minuse u našem zdravstvenom sustavu. Stoga smo već sada krenuli s pripremama za novu sezonu, a u stalnim smo razgovorima s Ministarstvom zdravstva kako bi pronašli način da se rastereti Opća bolnica Zadar i s druge strane da dodatno osnažimo timove hitne medicinske pomoći. Očekuje nas izazovna 2023. godina, cijene radova su znatno porasle, ali pripremamo proračun kojim ćemo nastojati realizirati sve predviđene projekte. Od Hospicija, Skloništa za napuštene životnije, Poljoprivredno-edukacijskog centra, Centra za školjkarstvo, nove Medicinske škole u Zadru pa do dovršetka projekata dnevnih bolnica, luke u Salima i Centra za gospodarenje otpadom“, istaknuo je župan.

Direktor tvrtke Eko d.o.o Dino Perović nazočnima je predstavio trenutno stanje na gradilištu budućeg Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Naglasio je da će CGO biti otvoren do kraja 2023. godine iako im problem predstavlja povećanje cijena.

„Mi do spomenutog roka moramo dovršiti projekt jer do tada završava financiranje iz prethodne financijske omotnice Europske unije. Zbog rasta cijena energenata i građevinskog materijala sada ne možemo znati koja će biti njegova konačna cijena, ali ćemo to maksimalno kontrolirati kako bi ukupni iznos što manje opteretio naše osnivače, Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarsku županiju“, naglasio je Perović.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ VODOVODA: U četvrtak od 8 do 15 sati bez vode 6 ulica u Zadru. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 09.02.2023.godine (četvrtak) u vremenu od 08:00do 15:00h bez vode biti će potrošaći u ul.:

Dubrovačka ulica

Ulica kraljice Mira

Vinkovačka ulica

Šibenska ulica

Ulica Borka Šarlije-Kese

Ulica Svete Marije

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Borka Šarlije-Kese, kod kuć.br. 20.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

10. VELJAČE, PUNTA SKALA Dan vina i gastronomije Zadarske županije. Pogledajte PROGRAM…

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije poziva na drugo izdanje događanja DAN VINA I GASTRONOMIJE ZADARSKE ŽUPANIJE, koje će se održati u petak, 10. veljače 2023. s početkom u 14:00h, u kongresnoj dvorani FORTIS, Falkensteiner Punta Skala Resort.

Tradicija i autohtonost predstavljaju jednu od temeljnih karakteristika koji obilježavaju jednu kulturu, dok trendovi koji se nameću u suvremenom načinu života, poput užurbanosti i nepovjerenja prema industrijskoj proizvodnji hrane, uzrokuju jačanje brige za zdravlje, usmjeruju interese upravo ka autohtonom, prirodnom, ekološkom, te posljedično jačaju potražnju za svježom i manje prerađenom hranom iz održivih izvora, i potrebu za kraćim lancima opskrbe.

Tome stremi i jedan od ključnih dijelova Europskog zelenog plana – strategija „Od polja do stola” čiji je cilj prelazak na održivu proizvodnju i potrošnju, odnosno izgradnja prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu.

Dvije najambicioznije grane u Županiji, turizam i gastronomija, povezani s već dobro uspostavljenom bazom turista koji posjećuju Županiju, predstavljaju snažne temelje za otključavanje regionalnog potencijala eno-gastronomije.

Ovim događanjem Turistička zajednica Zadarske županije, uz podršku Zadarske županije, stvara snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne i prehrambene proizvodnje i ponude s turizmom, podižući prepoznatljivost lokalne eno-gastronomske ponude, stoji u najavi.

PROGRAM:

WELCOME by MARASCHINO KISS
…uz zalogaje koje spremaju učenici Ugostiteljske škole Zadar i Pag.

B2B BURZA*
Mjesto susreta, upoznavanja i kušanja proizvoda Zadarske županije.

MASTERCLASSEVI
Prezentacija suvremenih i tradicionalnih načina korištenja namirnica Zadarske županije koje će voditi renomirani chefovi s degustacijom za sudionike (DAMIR TOMLJANOVIĆ, MasterChef, SAŠA BEGAN, JRE chef, restoran Foša, JOSIP VRSALJKO, predavač i chef, restoran Corte)

PANEL RASPRAVA
Razgovor stručnjaka na aktualne teme razvoja proizvoda, plasiranja na tržište te ulaganja u dodanu vrijednost.

SAŠA ŠPIRANEC, vinski stručnjak, ocjenjivač na Decanteru i osnivač Vinarta

BORIS ŠULJIĆ, vinar, vlasnik hotela i restorana Boškinac (Michelin 1*)

INGRID BADURINA DANIELSSON, direktorica Gault&Millau Croatia

FILIP ERCEG, stručnjak za maslinova ulja

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR NA 3. MJESTU Povratak kruzera na Jadran, ali još ne kao 2019.

Objavljeno

-

By

foto: LUZ

Osamdeset i dva velika strana kruzera uplovila su tijekom 2022. u hrvatski Jadran ostvarivši 632 kružna putovanja, što je 224 putovanja više nego 2021., ali još uvijek 13 posto manje nego 2019. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju i velik lanjski rast broja putnika na kruzerima.

Putnika je naime na svim kružnim putovanjima stranim brodovima u Hrvatsku u 2022. došlo gotovo 634 tisuće, za razliku od 194 tisuće u 2021. godini.

“U 2022. strani brodovi za kružna putovanja plovili su hrvatskom Jadranom tijekom svih mjeseci, što je određeni oporavak u odnosu na 2021., kada je prvi strani brod za kružna putovanja stigao tek u lipnju”, komentiraju iz DZS-a, podsjećajući da su zbog pandemije covid-19 i strogih epidemioloških mjera kruzeri 2020. i 2021. nikako ili znatno manje plovili na kružna putovanja.

To se promijenilo u 2022. s popuštanjem mjera te je kruzing industrija nastavila s pojačanim poslovanjem po mnogim morima u odnosu na 2021., pa i s dolascima brodova u Hrvatsku.

Dolazili su u svakom mjesecu 2022. od siječnja do kraja prosinca, s time da je najviše putovanja po mjesecima bilo u lipnju, 105, te u kolovozu, 113., a pojačane dolaske potvrđuje i podatak DZS-a da su kruzeri u 2022. dva puta više dana boravili u hrvatskom Jadranu nego 2021. odnosno 1.324 dana.

Ipak, ni s danima boravka tih stranih brodova još nije dostignuta 2019. nego ‘zaostaju’ u danima za 9,7 posto, a i broj brodova, 82, koliko ih je plovilo na kružna putovanja u 2022. u Hrvatsku je za 13 posto manji nego te rekordne godine

Strani brodovi za kružna putovanja doplovili su pod zastavama 15 zemalja, a najviše su tih putovanja i u 2022. ostvarili brodovi koji su i ranijih godina bili na prvom mjestu: oni sa zastavom Bahama, sa 163 putovanja.

Slijede brodovi pod zastavama Malte sa 146 putovanja, Italije sa 75 te Paname sa 65 putovanja.

Tradicionalno najviše je kružnih putovanja bilo u moru Dubrovačko-neretvanske županije ili 44 posto, zatim 32,4 posto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a ostatak u ostalim jadranskim županijama – Zadarskoj 12,5 posto, Istarskoj 4,7 posto, Primorsko-goranskoj 3,5 posto te Šibensko-kninskoj 3 posto.

I Dubrovnik je stoga bio najposjećenija luka, pa zatim Split, Zadar, Hvar, Korčula, Rovinj i Šibenik.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu