Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAVRŠEN PROJEKT ZA SMJEŠTAJ I PREHRANU STUDENATA Veliki dan za Sveučilište u Zadru: otvoren novi studentski dom s restoranom

Objavljeno

-

Hrvatski premijer Andrej Plenković i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican danas su u Novom kampusu svečano otvorili novi studentski dom, u čija je tri paviljona smješteno 284 studenata. U okviru doma sagrađen je i novi studentski restoran s 500 sjedećih mjesta te uređeni dodatni sadržaji poput dnevnog boravka i prostora za učenje, praonice rublja, spremišta, čajne kuhinje itd.

Na završnoj konferenciji projekta, koja je održana uoči same svečanosti, rektorica Vican zahvalila je nazočnom predsjedniku Vlade RH, ministrima Olegu Butkoviću i Radovanu Fuchsu, crkvenim velikodostojnicma, predstavnicima javne uprave i svima onima koji su pomogli da se projekt realizira.

Od početka do završetka gradnje i opremanja Studentskog doma i studentskog restorana, istaknula je rektorica Vican, uloženi su višestrani i višebrojni institucijski napori, kao i napori pojedinaca i timova.

Najveću zahvalnost izrazila je predsjedniku Vlade i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje je uvidjelo da se projekt zadarskog sveučilišta više godina nepravedno stavljao izvan liste prioriteta, zatim Gradu Zadru na čvrstoj suradničkoj sprezi, Zadarskoj županiji, Nadbiskupiji, glavnom projektantu Vedranu Pedišiću, glavnom izvođaču, tvrtki Projektgradnja plus, tvrtkama Investinženjering i D&Z na pomnom nadzoru, voditelju projekta gradnje, vanjskom savjetniku, članovima sveučilišnog Savjeta i članovima Senata.

U godini proslave 20. obljetnice obnovljenog Sveučilišta u Zadru, otvorenje Studentskog doma i studentskog restorana posebni je događaj.

– Izazvani smo prkositi vremenu depopulacije. Sveučilište smo koje se ne iščuđuje demografskoj slici Hrvatske, niti padu broja studentske populacije. Ponosimo se našim mladim snagama koje se ne povode za onima koji se nazivaju plivačima, a nosi ih struja, nego onima koji žive sa sviješću da se zemlja ne može iseliti. Oni su nam neugasiv motivacijski žižak. Nitko nam neće obuzdati razvojni entuzijazam ili otupiti tankoćutnost spram brojnih mladih talenata koji nam i čine poticaj u visokoobrazovnoj svakodnevici. Studentski dom i studentski restoran su dar koji su naši studenti zavrijedili, istaknula je rektorica Vican, pozivajući uspješnu studenticu i studentsku sportašicu Anu Burazer da iznese svoje dojmove.

– Počašćena sam što ovaj trenutak svečanog otvorenja studentskog doma i studentskog restorana predstavljam sve studentice i studente našeg Sveučilišta i što vam u njihovo i svoje ime mogu radosno i pomalo ushićeno iskazati zahvalnost što je naš san danas postao stvarnost. S povećanjem smještajnih mjesta za studente u studentskom domu, a pritom i sa značajnim brojem stipendija studentima nižeg socioekonomskog položaja, brišemo riječi nepravda, diskriminacija, privilegirani status. To su istine koje nedvojbeno mijenjaju Sveučilište i zbog kojih se osjećamo ponosnima, rekla je Burazer.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je u dva posljednja mandata Vlade RH u različite objekte sveučilišne infrastrukture uloženo 1,3 milijarde kuna. Uložiti 95 milijuna kuna u objekt poput ovog znači na kvalitetan način iskoristiti novac.

– Obrazovanje i znanost ključni su smjer razvoja zemlje. Zbog toga kontinuirano povećavamo ulaganja u njih te će za njih iznos u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti biti bez presedana, milijardu eura. Molim naše mlade da shvate da što god studiraju pridonose poimanju identiteta hrvatskog naroda u vremenu globalizacije. Sveučilište u Zadru nizom svojih programa, odjela i studija i potpunom integriranošću predstavlja krasan primjer kako mladima pružiti dostupno i kvalitetno obrazovanje. Vjerujem da će ova ulaganja biti inspirativna i za naše studente i za profesore, poručio je Plenković.

Uzvanici su se nakon završne konferencije uputili prema zgradi novog doma te ga svečano otvorili.

Treba napomenuti kako sami smještaj u domu studenti koriste od svibnja, a danas je u rad pušten i novi sveučilišni restoran Diadora.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ADVENT U ZADRU Večeras se pleše zumba; sutra prijenos utakmice!

Objavljeno

-

By

Hladnu adventsku večer večeras će od 19 sati na Trgu Petra Zoranića ugrijati plesačice Plesnog kluba Zara, koje posjetiteljima donose brze i vruće latinoameričke ritmove. Polaznice ove škole koja djeluje u Zadru i Gračacu u kombinaciji aerobika i fitnessa Zadrane će pozvati da im se pridruže i odrade nekoliko vježbi, a pritom se i dobro zabave.

– Naravno, ne očekuje se da posjetitelji s nama prođu cijeli program, ali bit će tu zabave, veselja, prilike da se malo opustimo u ovo radosno blagdansko vrijeme kaže Emerika Tičić de los Santos, Zadranima poznata kao vrsna stomatologinja, a Zadrankama i kao voditeljica ove plesne škole.

Ako se ovo večeras može nazvati zagrijavanjem, sutrašnji dan je pravi prvenstveni dan jer se na Adventu na video zidu na pozornici može pratiti prijenos utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Belgije. 

Utakmica počinje u 16 sati, a program počinje i ranije, kako bi svi spremni dočekali prvi sučev zvižduk.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PETAK, SVEUČILIŠTE: Lovro Pogorelić i tri posljednje Beethovenove sonate

Objavljeno

-

By

Lovro Pogorelić, naš proslavljeni pijanist međunarodnog ugleda u petak, 2. prosinca u 19:30 sati održat će koncert u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

Ulaznice se prodaju putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info-pultu Providurove palače u srijedu, četvrtak i petak od 11-13 i 17:30-19:30 sati, s time da sat vremena uoči koncerta blagajna seli u koncertni prostor.

Na programu koncerta su tri posljednje klavirske sonate Ludwiga van Beethovena. O posljednjoj od njih govori i čuveni citat iz romana Doktor Faustus Thomasa Manna: Kao što ta tema, koja prolazi kroz stotinu sudbina, stotinu svjetova i stotinu njihovih ritmičkih preobrazbi, nadilazi samu sebe i gubi se u vrtoglavim visinama koje bi se moglo nazvati i onostranim i apstraktnim, tako i čitava Beethovenova umjetnost prerasta samu sebe. Uzdigavši se iz ustaljenih područja tradicije, taj se veliki čovjekov trenutak glazbe vinuo u sfere koje nisu samo individualne, jer su moćne i dalekosežne. Sonata kao umjetnička forma, kao čudo glazbe, ovdje je naprosto skončala, dospjela kraju, ispunila svoju sudbinu, postigla cilj koji nitko i nikada, barem u takvom obliku, ne može nadmašiti.

Lovro Pogorelić (1970.) dobio je prvu poduku iz klavira od svojega oca Ivana, akademskog glazbenika. Od dvanaeste godine radi s ruskim pijanistom i pedagogom Konstantinom Boginom. Od sedamnaeste godine redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti, o čemu je zapisano: “Stil Lovre Pogorelića precizan je i dobro školovan” (The Daily Telegraph, London, 1988.), “Klavirski talent iz kategorije velikana. (…) On je genijalan u sviranju bez nepotrebnog uljepšavanja, ne nastojeći nikoga zavesti, čineći sve da uđe u dušu svakom tonu i udahne mu punu vrijednost. Nema površnosti ili lakih rješenja u njegovoj izvedbi, sve je predstavljeno jasno i snažno” (Berlingske Tidende, Kopenhagen, 1993.), “Neobično je i dirljivo iskustvo sresti  tako velikog umjetnika.” (Politiken, Kopenhagen, 2000.), “Hrvatski klavirski lav. (…) Pogorelić je pijanist s velikim P. Njegova tehnika je nadmoćna, a snaga medvjeđa.” (Dagblader, Danska, 2003.), “Pijanist Lovro Pogorelić pronašao je kako investirati u nezaobilaznost slavenske glazbe snažnim, raskošnim vlastitim stilom. (…) Koncertni veteran svirao je publici preplavljenoj emocijama…” (Washington Post, 2003.).

Lovro Pogorelić podučava klavir kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i gostujući na Akademiji Perosi, Biella, Italija. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj PagArtFestivala.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SV. FILIP I JAKOV: Počeli radovi na izgradnji Zone zanatskih i servisnih djelatnosti

Objavljeno

-

By

Počeli su radovi na izgradnji “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti” odnosno poduzetničke zone u Općini Sv. Filip i Jakov.

Riječ je o području obuhvata zone površine 20,09 ha sjeveroistočno od naselja Sv. Filip i Jakov.

Poslovna zona omogućiti će racionalizaciju poslovanja obrtnika i poduzetnika te pridonijeti općem gospodarskom razvoju.

Na taj način potaknut će se stimulativni uvjeti za poslovna ulaganja, a karakter zone biti će namijenjen prvenstveno proizvodnim, prerađivačkim, zanatskim i servisnim djelatnostima.

 
Nastavi čitati

U trendu