Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

UDRUGA ZaPis: U Gradskoj knjižnici gostovao poznati urednik, scenarist i novinar Andrija Škaro

Objavljeno

-

Novinar, urednik, scenarist, pisac, sve je to Andrija Škare, gost književne večeri udruge Zadarski pisci ZaPis, prve u ovom jesenskom dijelu godine, pa je održana u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar.

Razgovor ugodni sa Škarom vodio je Zoran Kačanić, a bilo je to poput prisluškivana prijateljske ćakule o prije svega tekstu i onome što je obilježilo svih šest Škarinih knjiga. Posebno je bilo riječi o posljednjoj zbirci priča, “Novi dio grada”. 

Škare kaže kako je uvijek bilo teško biti objektivan prema vlastitom tekstu, no ipak je znao tj. osjećao kada nešto ima težinu. Opisao je i svoje pozitivno iskustvo kao urednik na knjizi ”Blizina svega” AZ Stolice, koji je gostovao u svibnju u Zadru na festivalu književnosti ”Petrovo uho”. 

Prostor koji ga je oblikovao, Novi Zagreb, dobio je tako svoju knjigu – a likove ostavlja Škare u nedifinarnom prostoru, kako kaže, onoga što može biti happy end ili to ipak NIJE.

Kratke priče dijelom su naslonjene na stvarne događaje, a dijelovi u kurzivu potpuno su preslikani…ne libi se Škare doatknuti mnoge teške životne sudbine. No ipak tvrdi – život u Utrinama je ugodan, ima zelenila i mira, posebnu živost daje tržnica, dobro je povezan s centrom grada.

Kako nastaje kvart na ledini? Sagrade se zgrade i nasele stanari, planski se urede parkovi, vrtići, škole i igrališta. “Novi dio grada” kroz niz priča, u kojima se kao glavni ili sporedni likovi pojavljuju lokalni štemeri i štreberi, nogometaši i poduzetnici, penzioneri i srednjoškolci, savršeno oslikava puls i ritam kvarta, od nabijanja lopte u beton do zadnjeg piva na klupici. 

U nastavku večeri Škare je i čitao jednu svoju priču, a bilo je još riječi i o nakladi Fraktura, pisanju kao zanatu i talentiranim autorima, statusu slobodnog umjetnika, zagrebačkim kultnim kafićima, blogu, kolumnama na portalu Booksa, biranju suradnika i važnosti vizualnog identiteta knjiga, sklonosti čvrstoj fabuli…

Iako nije mogao doći u svibnju na “Petrovo uho”, Škare je ispravio tu nezgodu i publika je uživala u druženju s ovim autorom. A on je mnogo više od samo pisca – mnogi ga znaju i cijene kao jednog od pokretača programa ‘Tko čita’, platforme za afirmaciju autora rođenih nakon 1980., te kao voditelja tribine ‘Slušaj me’. Zna dosta o Zadru, rado mu se vraća, a nije mu nepoznata i ona ”naša” Sviraj Motorhead! fora.

Andrija Škare je rođen je 1981. u Zagrebu. Diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Više od deset godina radio kao novinar, scenarist, urednik i voditelj na Hrvatskoj televiziji. Surađivao je ili surađuje sa svim važnijim hrvatskim novinama i časopisima, redovito se pojavljivao u nizu tiskanih i elektroničkih medija.

Kratke proze objavljuje redovito od 2003., radovi su mu prisutni u brojnim književnim časopisima u zemlji i regiji. Jedan je od osnivača književnog pokreta eventualizam pa je, kao i ostali eventualisti, s četiri priče zastupljen u zborniku eventualizma “Nagni se kroz prozor” (Celeber, Zagreb, 2006.). Od samostalnih knjiga objavio je: “S više mlijeka, molim” (Celeber, 2008.), “Život svijeta koji će doći” (CeKaPe, 2014.), “Slušaj me” (Durieux, 2016.), “Društvene igre” (Hena com, 2017), “Dva prsta iznad gležnja” (Hena com, 2020). U Zagrebu, novom i starom, živi, radi i sve ostalo.

ZaPis nastavlja s književnim promocijama i u listopadu, pa svakako posjetite njihovu stranicu i pratite najave!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu