Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) SVEČANI PRIJEM ZA NOVU GENERACIJU STUDENATA Rektorica Vican izrazila dobrodošlicu studentima: “Ustrajte u svojoj odluci da započeti studij i završite”

Objavljeno

-

Susretom rektorice i studenata prve godine preddiplomskih i integriranih studija u Svečanoj dvorani jutros je započela nova akademska 2022./23. godina. Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican u 9 sati je primila studente jednopredmetnih, a u 10 sati dvopredmetnih studija, nakon čega su po odjelima održanu susreti s pročelnicima.

Uime prorektora, svih profesora i djelatnika zaželjela im je srdačnu dobrodošlicu na Sveučilište u Zadru.

– Vašim izborom studija na Sveučilištu u Zadru čini nas iznimno ponosnima. Cijela dvorana danas odiše posebnom energijom; osjete se vibracije duboke vjere da ćete biti uspješni i uzorni studenti. Mi smo znanstvena i nastavna zajednica, koja je svojom misijom i strategijom preuzela i društvenu odgovornost glede boljitka i napretka Republike Hrvatske. U nju ste ušli kao najbolji. Utoliko smo svjesniji da je i pred nama zahtjevna zadaća u pogledu studijskog rada i vaše uspješnosti, rekla je rektorica Vican.

Podsjetila je kako Sveučilište svoje visokoobrazovne korijene dokumentirano bilježi iz 1396. godine, a danas provodi visokokvalitetne studijske programe koji će svakom uspješnom studentu osigurati kompetentnost u konkurentnom tržištu rada. Svi sveučilišni objekti smješteni su unutar 12 minuta pješačenja, prehrana je osigurana na dvije lokacije, u starom i novom studentskom restoranu, studentima je omogućen i povremeni rad preko Student- servisa. Na raspolaganju su im tri knjižnice – Sveučilišna, Znanstvena i Gradska.

– Sveučilište smo koje se pobrinulo da studenti imaju izvrsne uvjete za učenje i življenje. Studente uključujemo u projekte, razne obrazovne i istraživačke aktivnosti. Važno nam je slijediti suvremene zahtjeve visokog obrazovanja. Svakome od vas omogućujemo da tijekom svake akademske godine studira i na sveučilištima u zemljama Europske Unije. Vaša odluka za studiranjem je i odgovornost. Događat će vam se krize motivacije, vjerojatno i neka razočarenja, neispunjena očekivanja. Ustrajte u svojoj odluci da započeti studij i završite. Universitas – zajednica ima svoje sveučilišno poslanje: zajedno činimo sve da naše životno okruženje i svi mi budemo bolji, poručila im je rektorica Vican.

Nastava za studente preddiplomskih i integriranih studija te studente druge godine diplomskih studija počinje u utorak, 4. listopada, a za studente prve godine diplomskih studija u ponedjeljak, 10. listopada.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PETAK, SVEUČILIŠTE: Lovro Pogorelić i tri posljednje Beethovenove sonate

Objavljeno

-

By

Lovro Pogorelić, naš proslavljeni pijanist međunarodnog ugleda u petak, 2. prosinca u 19:30 sati održat će koncert u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

Ulaznice se prodaju putem interneta na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info-pultu Providurove palače u srijedu, četvrtak i petak od 11-13 i 17:30-19:30 sati, s time da sat vremena uoči koncerta blagajna seli u koncertni prostor.

Na programu koncerta su tri posljednje klavirske sonate Ludwiga van Beethovena. O posljednjoj od njih govori i čuveni citat iz romana Doktor Faustus Thomasa Manna: Kao što ta tema, koja prolazi kroz stotinu sudbina, stotinu svjetova i stotinu njihovih ritmičkih preobrazbi, nadilazi samu sebe i gubi se u vrtoglavim visinama koje bi se moglo nazvati i onostranim i apstraktnim, tako i čitava Beethovenova umjetnost prerasta samu sebe. Uzdigavši se iz ustaljenih područja tradicije, taj se veliki čovjekov trenutak glazbe vinuo u sfere koje nisu samo individualne, jer su moćne i dalekosežne. Sonata kao umjetnička forma, kao čudo glazbe, ovdje je naprosto skončala, dospjela kraju, ispunila svoju sudbinu, postigla cilj koji nitko i nikada, barem u takvom obliku, ne može nadmašiti.

Lovro Pogorelić (1970.) dobio je prvu poduku iz klavira od svojega oca Ivana, akademskog glazbenika. Od dvanaeste godine radi s ruskim pijanistom i pedagogom Konstantinom Boginom. Od sedamnaeste godine redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti, o čemu je zapisano: “Stil Lovre Pogorelića precizan je i dobro školovan” (The Daily Telegraph, London, 1988.), “Klavirski talent iz kategorije velikana. (…) On je genijalan u sviranju bez nepotrebnog uljepšavanja, ne nastojeći nikoga zavesti, čineći sve da uđe u dušu svakom tonu i udahne mu punu vrijednost. Nema površnosti ili lakih rješenja u njegovoj izvedbi, sve je predstavljeno jasno i snažno” (Berlingske Tidende, Kopenhagen, 1993.), “Neobično je i dirljivo iskustvo sresti  tako velikog umjetnika.” (Politiken, Kopenhagen, 2000.), “Hrvatski klavirski lav. (…) Pogorelić je pijanist s velikim P. Njegova tehnika je nadmoćna, a snaga medvjeđa.” (Dagblader, Danska, 2003.), “Pijanist Lovro Pogorelić pronašao je kako investirati u nezaobilaznost slavenske glazbe snažnim, raskošnim vlastitim stilom. (…) Koncertni veteran svirao je publici preplavljenoj emocijama…” (Washington Post, 2003.).

Lovro Pogorelić podučava klavir kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i gostujući na Akademiji Perosi, Biella, Italija. Utemeljitelj je i umjetnički voditelj PagArtFestivala.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) SV. FILIP I JAKOV: Počeli radovi na izgradnji Zone zanatskih i servisnih djelatnosti

Objavljeno

-

By

Počeli su radovi na izgradnji “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti” odnosno poduzetničke zone u Općini Sv. Filip i Jakov.

Riječ je o području obuhvata zone površine 20,09 ha sjeveroistočno od naselja Sv. Filip i Jakov.

Poslovna zona omogućiti će racionalizaciju poslovanja obrtnika i poduzetnika te pridonijeti općem gospodarskom razvoju.

Na taj način potaknut će se stimulativni uvjeti za poslovna ulaganja, a karakter zone biti će namijenjen prvenstveno proizvodnim, prerađivačkim, zanatskim i servisnim djelatnostima.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZIMA PRED VRATIMA Olujna bura, oblaci i kiša, u gorju snijeg, sve do kraja tjedna

Objavljeno

-

By

Danas će prevladavati oblačno, mjestimice s povremenom većinom slabom oborinom, ponajprije u unutrašnjosti, a u višim predjelima padat će i susnježica i snijeg uz stvaranje novog tanjeg snježnog pokrivača. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjerena i jaka bura, uglavnom podno Velebita i olujna. Temperatura zraka između 0 i 5 °C, u višem gorju niža, a na Jadranu od 8 do 14 °C.

U četvrtak većinom oblačno. Povremena uglavnom slaba oborina najizglednija je u unutrašnjosti, osobito na zapadu. U nizinama većinom kiša, u gorju susnježica i snijeg, mjestimice i uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Poneka kap kiše ne može se isključiti niti duž obale. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Temperatura u unutrašnjosti većinom od 0 do 5. Na Jadranu jutarnja od 4 do 10, a najviša dnevna između 10 i 15 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Prevladavat će oblačno, na Jadranu mjestimice uz sunčana razdoblja. Povremene kiše bit će ponajprije u unutrašnjosti, a s jačim naoblačenjem potkraj petka i u subotu padat će i na Jadranu. U višim predjelima gorske Hrvatske padat će susnježica i snijeg. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima u petak će postupno slabjeti i okretati na jugo. Temperatura zraka bez veće promjene.

 
Nastavi čitati

U trendu