Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U ŽUPANIJI PRIMANJE ZA BRAĆU FANTELA I ROKA STRIKU Longin: “Dokazali ste da je za uspjeh važna ljubav, ali i sati iscrpljujućeg treninga i žrtvovanja slobodnog vremena“

Objavljeno

-

Župan Božidar Longin u Domu županije upriličio je primanje za zadarske sportaše koji su osvojili odličja na međunarodnim natjecanjima, jedriličare Šimu i Mihovila Fantelu koji su se nedavno završenog Svjetskog prvenstva klase 49er u Kanadi vratili s broncom te hrvača Roka Striku koji je na Europskom kadetskom prvenstvu u Rumunjskoj osvojio brončano odličje u kategoriji do 92 kilograma, što je prva međunarodna medalja u hrvanju za zadarski sport.

U njihovoj pratnji bili su i treneri te članovi stručnih stožera.

„Šime i Mihovile, vaša upornost i trud, ali prije svega ljubav moru i jedrenju pokazali su se kao uspješan recept za osvajanje najboljih rezultata. Roko, ti su još jako mlad, a za tobom su već veliki uspjesi. I ti si dokazao kako je za uspjeh važna ljubav, ali i sati i sati iscrpljujućeg treninga i žrtvovanja slobodnog vremena“, istaknuo je tom prigodom župan te dodao da vjeruje da su ovi uspjesi tek jedni od mnogih koji su pred njima.

„Hvala vam što ste ne samo svojim obiteljima i trenerima, već svima nama u Zadarskoj županiji srca ispunili radošću i ponosom. A velika hvala i vama trenerima i ostalim članovima ekipe koji ste prepoznali talent ovih mladih ljudi te ih potaknuli da taj talent i ostvare“, dodao je župan.

U ime Fantela Sailing Teama zahvalio je trener Edo Fantela.

„Stvarno smo počašćeni što smo opet primljeni od strane Županije, to je tradicija koja datira još iz 1998. godine kada je Šime osvojio prvu medalju. Mi smo u potpunosti zadarski tim i to nas čini posebno ponosnima jer se ravnopravno nosimo s najvećim svjetskim momčadima“, kazao je Fantela najavivši da njihov tim već sada kreće s pripremama za novi izazov – Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Kvalitetnim radom Hrvačkog kluba Zadar kojeg predvodi trener Vladimir Menčik i sve boljim rezultatima koje ostvaruju, otvara se mogućnost da Zadarska županija u budućnosti dobije i olimpijca iz hrvanja.

„Trener Menčik i ja uspjeli smo osvojiti broncu nakon puno odricanja i mukotrpnog rada, a to je ujedno prva europska medalja za hrvanje ne samo u Zadru, već i cijeloj Dalmaciji gdje ima klubova s puno većom tradicijom od našeg. Vjerujem da je ispred nas još puno medalja. Hvala svima koji nas prate i Županiji što je prepoznala naš trud i rezultat. To nam jako puno znači, pogotovo jer smo danas ovdje s braćom Fantela koji mogu biti idealni sportski uzori svima nama u Zadru“, poručio je mladi Roko Strika.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu