Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADAR ORGAN FESTIVAL Večeras u katedrali veliki umjetnik Naji Hakim i zbor Cantores sancti Marci 

Objavljeno

-

Foto: Aleksej Vilegžanin

Piše: Dora Dunatov

Večeras u 20 sati, u nedjelju 18. rujna, u zadarskoj nas katedrali sv. Stošije očekuje peti koncert ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala. Nakon austrijskih, ruskih, grčkih i slovačkih glazbenika, festival će ugostiti i jedno veliko francusko-libanonsko ime – umjetnika Najija Hakima.

Taj je orguljaš ujedno i priznati skladatelj, a njegova su djela često na repertoaru brojnih programa diljem svijeta. Na Zadar Organ Festivalu svojim je djelima prisutan još od prvog izdanja, a večerašnji je koncert prilika da ih napokon čujemo u vlastitoj izvedbi skladatelja, koji prvi put gostuje u Hrvatskoj.

Naji Hakim nastupit će uz dvadesetak pjevača Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores sancti Marci koji već niz godina uspješno vodi Jurica Petar Petrač. Riječ je o mladom i perspektivnom dirigentu za kojeg je zanimljivo naglasiti kako od srpnja ove godine počinje i s radom kao glazbeni voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

„Program u Zadru izvodi se u Katedrali i riječ je svakako o sakralnim skladbama različitih autora i razdoblja“ rekao nam je Petrač:

„Ono što ih povezuje jest to što su svojevrsni nastavak skladbi koje će na istom koncertu izvesti orguljaš Naji Hakim.“

Sam pogled na program večerašnjeg koncerta daje naslutiti izuzetno bogat program i isprepletenost zborskog i orguljaškog repertoara, pri čemu je prvenstvo odabira pripalo solistu:

„Budući da je riječ o njegovim autorskim djelima, odlučili smo svoj odabir programa prilagoditi što je više moguće njegovom“ objasnio je dirigent tog zagrebačkog Oratorijskog zbora.

Uz zborska djela hrvatskih skladatelja Igora Kuljerića, Krste Odaka i Mate Lešćana, na programu Cantoresa nalazi se i Durufléov Ubi caritas, a osim njih, program će predstaviti djela mnoštvo danas nepoznatih, izgubljenih ili nikad potpisanih skladatelja rane glazbe.

„Svako djelo na koncertu ima svoju priču i mjesto u tradiciji zborske glazbe. Izdvojio bih primjerice najstariju skladbu pisanu na hrvatskom jeziku između 14. i 16. stoljeća – Blagoslovimo Gospodina – čiji se zapis nalazi u kantualu u Starom Gradu na Hvaru“ – najavio je Petrač.  

Neobičan, šarolik i svjež zborski repertoar, širokog dijapazona – od srednjovjekovnog jednoglasja do suvremenog stvaralaštva – zaštitni su znak ovog zagrebačkog zbora, osnovanog još 1988. obnavljanjem tradicije slavnoga Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka iz 1920. godine.

Na pitanje kako odabire djela za Cantorese i gdje ih pronalazi, Petrač je odgovorio:

„Pretraživanje i istraživanje zborskog repertoara dio je svakodnevice svakog dirigenta, voditelja zbora. Kod nacionalnog blaga, izvor je u susretima s raznim ansamblima i u notama na dnu ormara, dok internacionalni program obogaćuju putovanja, radionice i suradnje izvan Lijepe naše.“

Koncerti Cantoresa poseban su zvučni doživljaj, imajući u vidu kretanje u samom crkvenom prostoru.

Publika je na taj način prožeta zvukom, nije joj samo serviran s pozornice, a i u tom je pogledu Petrač rekao nešto više:

„Istražiti zvučnu sliku ansambla i prostora svakako nam je jedna od bitnijih stvari, ali što će biti na koncertu u Zadru svakako nećemo otkriti unaprijed.“

Oratorijski zbor crkve sv. Marka dosad je osvojio niz nagrada na raznim nacionalnim (Split, Novi Vinodolski, Zagreb) i međunarodnim natjecanjima (Zadar, Neerpelt, Bratislava, Ohrid, Prijedor), uključujući dvije zlatne medalje na 2017. Europskim zborskim igrama u latvijskog Rigi. Posljednjih 11 godina, iza tih uspjeha stoji dirigent Jurica Petar Petrač. Evo čime ga zbor osvaja i što on za njega predstavlja:

„U svakom ansamblu ostavite dio sebe i svaki postane dio vas. Zajedništvo kroz muziciranje je nešto što mi je ključno sa svakim ansamblom, pa tako i s Cantoresima. To je jedno bogatstvo različitih ljudi, duha i glasa, kojima niti jedan repertoar nije stran niti nemoguć. Spremni za sve i na sve, samo da je u pravcu muziciranja…“

Ulaz na večerašnji koncert je besplatan, a počinje u 20 sati. Koncert je organiziran u suradnji sa Župnim uredom katedrale sv. Stošije i Zadarskom nadbiskupijom. Pokrovitelji 4. Zadar Organ Festivala su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar, Zadarska županija, TZ Grada Zadra, TZ Zadarske županije, Austrijski kulturni forum, a ostali koncerti ZOF-a su organizirani u suradnji s crkvom Uznesenja BDM u Bibinjama, crkvom sv. Anselma u Ninu, Koncertnim uredom Zadar i nizozemskom orguljskom radionicom Mixtuur Orgels. Sve sponzore i donatore ZOF-a, kao i više o ovogodišnjem programu, pronađite na službenim stranicama festivala.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu