Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(KOLUMNA) Who the fuck is Daniel Radeta?

Objavljeno

-

Kad pronađete razlog pa utipkate u Google ime šefa zadarskog SDP-a, Daniela Radete, padajući izbornik sugerira samo jedno:

„Daniel Radeta biografija“.

Tu su dva problema. Prvi je što je ovaj nema, a drugi taj da čak ni sveznajući Google o Radeti nema ništa drugo ili pametnije sem nepostojeće biografije:

Zapravo je još jedna opcija u izborniku, ali riječ je o drugom Danielu Radeti i taj je umro.

Blago njemu.

Ako ništa, ne mora biti svjedokom političke kataklizme koja se (u) Zadru posljedično događa s kataklizmičkim kadroviranjem u SDP-u, a koja je na površinu izbacila ljude koji su u zlatno vrijeme socijaldemokracije na Trgu 5 bunara mogli eventualno donijeti kavu onima što danas kuhaju kave. I štrikaju.

Sve u svemu… Who the fuck is Daniel Radeta? Ne zna nitko, pita se i Google, a postoji osnovana sumnja da i on sam traži samoga sebe i u 35. godini života.

Na pitanje svih pitanja, ujedno i jedino pitanje o ovom mladom čovjeku, evo što je on sam odgovorio 2017. za jedan lokalni objektivan socijaldemokratski portal:

Summa summarum, rodio se, školovao i vratio u Zadar tražiti posao. Ni to nije odradio kako treba. Fulao ulicu ili dvije i umjesto na Zavodu za zapošljavanje na Relji, završio u Zrinsko frankopanskoj, isto na Relji, gdje je njegov nekadašnji stranački šef kao pravi socijaldemokrata razvio milijunski biznis čišćenja sve redom državnih tvrtki. “Radom i poštenjem.”

U jednom takvom radu okušao se i naš Radeta, pa ga je šef pošteno nominirao za očitača brojila za struju, ali je natječaj pao, a svi skupa završili na ispitivanju na Policiji.

Nakon propale karijere pomorca, u vodu je time pala i ideja o Radeti očitaču.

Logično, sljedeće je bilo imenovati ga za šefa stranke u gradu. Ako je njegova prethodnika za to mjesto kvalificirala neslavno završena policijska karijera, gdje li je tek kraj Radeti koji je za dlaku postao čitač brojila!? Još otkrivamo.

Da ne bude nekorektno, ima zapravo jedna poznata stavka o životu i djelu šefa SDP-a grada Zadra. On je osnivač famozne Udruge iznajmljivača Zadar. Istina, Udruga nema ni članova ni Skupštine ni tijela ali je kakav takav dokaz da je Radeta imao velike snove.

„Nakon studija se trudim usavršavati svoje znanje i vještine o digitalnom marketingu i tehnologijama, što je moja glavna preokupacija i hobi, te svoje slobodno vrijeme često provodim na raznim predavanjima i tečajevima“, kazao je u jednom od predstavljanja.

Kako napreduje njegova „glavna preokupacija“, govori današnji pogled na web stranicu Udruge:

Toliko o tome.

Nakon što se informira o Danielu Radeti, nedužan promatrač pomislio bi da ovaj skrušeno sjedi u nekom kutku sebe duboko i sa debelim zakašnjenjem razmatrajući što učiniti sa životom.

Ma jok. Po dobroj staroj balkanskoj praksi, upravo je Radeta vodeći lokalni stručnjak širokoga spektra. Nema u što se ne razumije. Od arhitekture i urbanizma do medicine i turizma.

Čudom se čudimo da još uvijek svoje kategoričko stručno predavanje nije dao i o stanju u Ukrajini. I to pred Skupštinom NATO-a ili makar Vijećem EU, što mu od srca želimo.

Pa da ga konačno netko pošalje gdje mu je mjesto.

Radeta, objasni im, molim te… 🤞

 
Nastavi čitati
3 komentara

3 Comments

 1. IK

  12. rujna 2022. at 18:27

  Clanak na razini traca. Jako neozbiljan, da ne kazem priglup clanak. Autorici ove gluposti – sto puta palac dolje!!

   
 2. Ei

  14. rujna 2022. at 11:24

  Također i stan koji je upitno stecen nalazi se na Relji u Z. Frankopanskoj odmah tik uz ured kako kažete nekadašnjeg stranačkog šefa.i tako se napada iz mišje rupe koju je kupio zna se tko potpisnici ovog teksta

   
 3. Bumbishta

  14. rujna 2022. at 19:52

  Svidija spize a…ka da su kod Dodiga na festi! A jesu banditi obadva…

  Ala ne prdite tu , zena je sve lipo napisala i to da se razumi, nes ti meni jelozije ovod…

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NADIN / RADIONICA O ISHRANI VINOVE LOZE I MASLINA Vlatković: “U poljoprivredno je tlo nužno znati ulagati”

Objavljeno

-

By

“Ne možemo nemilice eksploatirati naše poljoprivredno tlo, a da ga ne oplemenjujemo. Ako nema u tlu, onda nema ni u biljci, ako nema u biljci onda nema ni u čaši”, istaknuo je dipl.ing.agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministartsva poljoprivrede RH za Zadarsku županiju na stručnoj radionici i tematskom predavanju pod nazivom ” Ishrana vinove loze i maslina – kvaliteta, zelena tradicija i uštede”, koje su u Nadinu u petak,3.2.2023. navečer organizirali Udruga vinogradara i vinara Nadin i tvrtka Ecovit 1989. u sklopu serije raznih tematskih susreta, koji slijede u narednom razdoblju, kako je istakao Tomislav Glavić, predsjednik Udruge.

Zadarska županija raspolaže, inače, prema dostupnim podacima, sa oko 214 tisuća ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 68 tisuća ha obradivog tla, na kojem se, uz ostale kulture, uzgaja 1 milijun stabala maslina i na 1200 ha oko 4,8 – 5 milijuna trsova vinove loze.

Vlatković je iskoristio ovu priliku da podsjeti okupljene vinogradare i maslinare na daljnje davanje naglaska na ekološku proizvodnju u fokusu sadašnjih i budućih europskih usmjerenja i direktiva te dinamiziranje potrebe njihovog što striktnijeg poštivanja i praćenja od strane domaćih poljoprivrednika, koji primaju poticaje.

Biološki stresovi i posljedice

Dr.sc. Davorin Bažulić, voditelj razvoja tvrtke Ecovit 1989. ukazao je, između ostalog, na ekstremne temperaturne razlike i proizlazeće biološke stresove, zbog kojih je, primjera radi, Tunis između 1999. i 2002. izgubio oko 90 % maslinovog ulja.

Obzirom na niz dosad izvršenih analiza na više tipova tla upozorio je i na nekoliko najčešćih uočenih ekstremnih stanja poput tzv. gladovanja biljaka i proizlazećih fizioloških bolesti uslijed nedostatka lako pristupačnih hranjiva u tlu, prekomjernog korištenja odnosno unošenja klasičnih gnojiva, koja zbog toga znaju toksično djelovati na biljke odnosno općenito ponekad preobilne opskrbe zemlje te ispiranja hranjiva. Pod pojmom ”tlo”, na što zaboravljaju mnogi, naglasio je, podrazumijevamo četverofazni strukturirani sustav kojeg čine čvrsta faza + otopina + zrak + živi organizmi.

Zakon minimuma

Jedan je od mogućih pristupa kvalitetnom rješenju uočenih nepovoljnih stanja, prema Bažuliću, u primjeni Justus fon Liebigovog zakona minimuma po kojem nedostatak bilo kojeg hranjiva uzrokuje ograničeni prinos, što se rješava ili dodavanjem veće količine potrebnog elementa ili primjenom dostupnosti onog što je prisutno te potom proizlazećom racionalnom gnojidbom i sustavnom kontrolom plodnosti tla. Time se postupno nastoji doći do modela strukture tzv. idealnog tla.

Govoreći o tridetogodišnjoj povijesti Ecovita 1989., Goran Štimac posebno je napomenuo da su Agrovit i Agrovit HSF izvorno plod dugogodišnjeg domaćeg znanja i istraživanja te da kao eko poboljšivači tla sadrže tri vrste prirodnih sastojaka i to anorganske spojeve (mineralne komponente), organske (bilje) i bio-aktivne spojeve (bilje).To dokazuje 17 do sad provedenih stranih i stručnih istraživanja u 17 znanstvenih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Agrovit i Agrovit HSF pospješuju tako rast vinove loze, maslina, voćaka, bobičastiog voća i hortikulture od 20% do 80%, smanjuju nitrate u tlu za 47%, što je izuzetno značajno u agro okruženjima održivosti koje nastojimo doseći i održati i, obzirom na sve izraženija sušna razdoblja, čuvari su vlage u tlu. To je i razlog zašto su kroz niz godina do danas korak po korak, osim u Hrvatskoj, ostvareni plasman i izvoz ovih proizvoda u Sloveniju, Francusku, Portugal, Nizozemsku ili čak u Južnafričku Republiku.

”U poljoprivredno tlo nije dovoljno samo ulagati, treba znati što, kada i koliko unijeti, i o tome se stalno educirati, inače takva nedovoljno stručno potkrepljena ulaganja postanu novac bačen u vjetar. I nemojmo se zavaravati sa prošlogodišnjim relativno dobrim prinosima grožđa i maslina na pojedinim lokacijama sa minimalnim ili čak nikakvim ulaganjem u obradivu zemlju. Priroda zna potom debelo naplatiti naše nečinjenje”, zaključio je Štimac.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica (by Saša Čuka)

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Policijskoj upravi zadarskoj

Objavljeno

-

By

Foto: PU zadarska/Gradsko društva Crvenog križa Zadar

Ovom humanitarnom akcijom prikupljene su 22 doze krvi, a darivateljima su uručene zahvalnice za prvo i druga jubilarna darivanja

U organizaciji Policijske uprave zadarske i Gradskog društva Crvenog križa Zadar, uspješno je provedena prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama policijske uprave. Humanitarna akcija u kojoj su ukupno prikupljene 22 doze krvi, trajala je od 10 do 12 sati.

“Policijski službenici i zaposlenici Policijske uprave zadarske iznova su na djelu pokazali humanost i plemenitost darivajući dragocjenu tekućinu. Za troje djelatnika danas je to bilo prvo darivanje krvi za koja su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa uručili zahvalnice. Zahvalnice su uručene i drugim zaposlenicima i policijskim službenicima Policijske uprave zadarske za 5,10, 20, 25, 30 i 40 darivanje krvi.

Posebno možemo istaknuti kako se policijski službenici i tijekom cijele godine odazivaju na zaprimljene pozive Gradskog društva Crvenog križa za izvanrednim potrebitim dozama dragocjene tekućine.

Zahvaljujemo svim sudionicima što su se pridružili ovoj hvalevrijednoj akciji darivanja krvi”, stoji u objavi iz PU Zadarske.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu