Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Obilazak projekata u Općini Ražanac: Uređena plaža u Ljupču, kreću radovi na luci u Rtini

Objavljeno

-

Župan Božidar Longin sa suradnicima posjetio je Općinu Ražanac gdje u u pratnji načelnika Damira Jordana obišao više projekata koji se trenutno provode na području općine.

U Krnezi je dovršen projekt izmještanja autobusnog stajališta vrijedan pola milijuna kuna, dok se na županijskoj cesti u Radovinu postavlja novi nogostup, sve u suradnji sa Županijskom upravom za ceste.  U Ljupču je dovršen projekt uređenja plaže Oseka vrijedan milijun kuna, dok je mjesto Ražanac dobilo novu tržnicu-ribarnicu vrijednu 2 milijuna kuna. Sredinom rujna pak, započet će 1,7 milijuna kuna vrijedni radovi na sanaciji luke u Rtini, a paralelno s tim Županijska lučka uprava Zadar priprema projektnu dokumentaciju za sanaciju i rekonstrukciju rive u Ražancu.

„Vidjeli smo da se na području Općine Ražanac događaju brojni projekti. Ovo područje razvija se vrlo dinamično, na čemu čestitam načelniku Jordanu i njegovim suradnicima. Zadarska županija i naše ustanove u okviru svojih mogućnosti nastojat će pratiti i buduće projekte na području općine s ciljem kvalitetnih uvjeta za život svih stanovnika“, istaknuo je župan dodavši da će Županija aktivno surađivati s Općinom na projektu proširenja škole u Ražancu i izgradnje školske sportske dvorane.

„Drago nam je da se župan sa suradnicima osobno uvjerio kako se na području naše općine provode brojni projekti. Oni su rezultat jedne kvalitetne sinergije općinske i županijske vlasti s Vladom RH, a aktivno koristimo i sredstva Europske unije“, kazao je načelnik Jordan koji je napomenuo kako je ovogodišnja turistička sezona i na području Ražanca bila vrlo uspješna.

Od ostalih strateških projekata u planu je izgradnja novog dječjeg vrtića u Radovinu, dok će se u dvorištu područne osnovne škole u Rtini postaviti moderno dječje igralište maritimne tematike, a dječje igralište dobit će i mjesto Ražanac.

„Općina Ražanac je dobila suglasnost Vlade RH na zaduženje kod HBOR-a za ESIF kredit u iznosu od 3.66 milijuna kuna za financiranje modernizacije javne rasvjete. Stare svjetiljke planiramo zamijeniti s 1126 novih visoko efikasnih LED svjetiljki koje doprinose zaštiti okoliša te povećavaju energetsku učinkovitost sustava“, najavio je načelnik Damir Jordan.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NOVA ATRAKCIJA: Biciklističke staze u Sv. Filipu i Jakovu

Objavljeno

-

By

foto: Velimir Brkić/Zadarski tjednik

Ukupna duljina obuhvata izgradnje biciklističke staze od Sv. Petra do Sv. Filipa i Jakova je 4.182 metra, a proteže se uz Državnu cestu D-8

Općina Sv. Filip i Jakov provodi izgradnju biciklističke staze uz državnu cestu D8, Jadransku magistralu između Sv. Petra i Sv. Filip i Jakova.

– Ukupna duljina obuhvata izgradnje biciklističke staze je 4.182 metra, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

image

Radovi na turanjskoj biciklističkoj dionici

U prvoj fazi je izgrađena biciklistička staza od Petra do ulaza u Turanj. U tijeku su radovi na uređenju biciklističke staze/nogostupa u Turnju. Postavlja se i 13 novih rasvjetnih stupova, a na 11 već postojećih stavlja se nova rasvjeta.

– Staza je širine dva metra i bankina 0,3 metra se gradi s gornje strane Jadranske magistrale te će biti nova atrakcija za turističku ponudu Općine, a ujedno i poveznica turističkih priobalnih naselja Sveti Petar, Turanj i Sveti Filip i Jakov, ističe Pelicarić.

Biciklist je osoba čija je glavna motivacija i težnja opuštanje, boravak u prirodi, istraživanje ljepota te zdrav način života.

– Izgradnja biciklističke staze uz Jadransku magistrali će uz najviše prometne i sigurnosne standarde poboljšati ponudu aktivnog turizma u Općini Sv. Filip i Jakov, mišljenja je Pelicarić.

Turisti i ljubitelji brzo rastućeg cikloturizma moći će biciklom posjetiti susjedna odredišta i pritom neće biti izloženi opasnostima vožnje po prometno gustoj Jadranskoj magistrali.

image

Nova snaga turizma

– Svijetom godišnje na bicikli putuje više od milijarde turista. To samo govori o snazi turizma kao gospodarske grane, te sukladno tome pruža velike prilike. Osim turističkih, cikloturizam ima razne druge benefite od razvoja lokalne ekonomije, pozitivnog utjecaja na cjelokupno gospodarstvo i društvo, smanjenje globalnog onečišćenja kao i izravnog pozitivnog utjecaja na zdravlje čovjeka, naglasio je Pelicarić.

Glavni uvjet za razvoj cikloturizma je kvalitetna infrastruktura, povezivanje svih dionika u turizmu, od kulturnih institucija do OPG-ova što izravno potiče gospodarski i društveni razvoj lokalnih zajednica

– Cikloturizam je iznimna prilika da brzo i uz nevelika ulaganja iskorači na iznimno atraktivno, brzorastuće i vrijedno tržište suvremenog, aktivnog turizma, naglasio je filipjanski načelnik.

image

Veliki gospodarski potencijal

Povoljna klima, zime koje nisu prehladne te ljeta čija je temperatura podnošljiva, glavni je čimbenik zbog kojega europski stručnjaci vide potencijal Hrvatske u ovoj vrsti turizma. Uz to, naša je zemlja bogata i kulturnim znamenitostima te gastronomskom ponudom što dodatno privlači i strane i domaće bicikliste.

– Bitno je za naglasiti, svakako treba nastaviti planski graditi biciklističke staze u priobalju i zaobalju Općine Sv. Filip i Jakov, u cijeloj Zadarskoj županiji i Lijepoj Našoj. Potencijal je veliki, jer kako se kaže, to treba samo dobro upakirati i prodati, zaključio je Zoran Pelicarić – Peco.

Izvor: Zadarski tjednik

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / “SVE ZA HRVATSKU, HRVATSKU NI ZA ŠTO” – Članovi i simpatizeri HDZ-a položili vijence kraj Tuđmanovih spomenika diljem županije

Objavljeno

-

By

Uz citat dr. Franje Tuđmana – “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što”, iz HDZ-a je objavljeno da su sinoć i jutros diljem naše županije obilježili 24. obljetnicu smrti utemeljitelja hrvatske države i osnivača HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

U spomen na prvog hrvatskog predsjednika, članovi i simpatizeri HDZ-a položili su vijence i zapalili svijeće kraj njegovih spomenika u Benkovcu, Biogradu, Bibinjama, Maslenici, Pakoštanima, Pridrazi, Sv. Filipu i Jakovu te Škabrnji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SDP SE RASPADA / Jure Zubčić napušta sve stranačke funkcije, Gaši mu poručuje: “Najveći si SDP-ovac kojeg sam upoznao!”

Objavljeno

-

By

“Došlo je i to vrijeme da nakon 15 godina napustim politiku u potpunosti. U narednih tjedan/dva ću podnijeti ostavke u dogovoru sa vodstvom organizacije. Moj mandat u Skupštini naravno vraćam stranci kako je i moralno”, objavio je danas na društvenim mrežama županijski vijećnik i predsjednik ŽO SDP-a, Jure Zubčić.

“Razlozi su moji privatni, a kao i dosad ne vjerujte baš svemu što pročitate jer hijena je uvijek bilo i bit će. Čitamo se”, dodao je.

Na ovakvu njegovu objavu reagirao je uz ostale i stranački kolega Erol Gaši:

“Skupa smo doživjeli i pobjeda i poraza. I jebeš ih sve, sve je ništa u usporedbi s ovim danas. Samo ću ti i ovdje reći HVALA za drugarstvo i posveti se sad onome što ti je najvažnije u životu. Za mene si najveći SDP-ovac kojeg sam upoznao i koliko god smo se nekad svađali, pičkarali, dovodili jedan drugog do ludila, znam da znaš sve. Sad ćemo valjda bar popit koju u miru bez politike, mada poznavajući nas, jebo nas, teško…”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu