Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GKZD: Otvorena 27. međunarodna izložba fotografije Otok i more. Pogledajte najbolje fotografije…

Objavljeno

-

U glavnom holu Gradske knjižnice u Zadru 5. rujna održan je prikaz fotografija 27. međunarodne izložbe fotografije Otok i more.

Izabrana djela za Otok i more 27. međunarodnu izložbu fotografije su fotografije 119 autora iz 12 zemalja u svim fotografskim tehnikama izražavanja. Izložbu je organizirao fotoklub “Kornat“, Zadar i foto-sekcija kluba Kukljica, voditelj Ante Jaša, a priređena je pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije i potporu Grada Zadra, Upravnog odjela za kulturu i šport.

Posebno se ističu autori sa zadarskog područja: Bačić Daša, Bačić Živko, Balabanić Zrinka, Bilosnić Pablo, Bilosnić Tomislav Marijan, Blagdan Zdravko, Dešpoja Maja, Gržinčić Tihomir, Jaša Ante, Kasal Božidar, Kolenc Ivana, Kurtin Barbara, Lonić Boris, Luić Andrina, Luštica Boris, Mavar Ratko, Mavra Hrvoje, Panović Silvio, Piasevoli Nikola, Portada Josip, Rokov Tina, Rogošić Dina, Skoblar Ivana, Šangulin Robbie, Šmit Elvis, Tomulić Aleksandar, Varenina Mladen, Vitlov Slavko i Vulić Jerolim.

U proslovu kataloga o ovogodišnjoj izložbi publicist Ante Jaša Ekscelencija i Artist FIAP-a: „Ocjenjivački odbor Glavnom nagradom „Otok i more“ nagradio je Tinu Kovač za svjetlopis „Prozirno“. Autorica je snimila provu jedrilice u plovidbi. Kroz prozirno jedro vidimo mornare u poslu. Ugođaj plovidbe je životan i budi znatiželju sudjelovanja u doživljaju plovidbe.

Tomislav Marijan Bilosnić nagrađen je zlatnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Cvrčak“. Autor je snimio ljušturu cvrčka na lepezasto otvorenim rubovima listova knjige. Kreativnost snimanja vidljiva je na slici u izražajnim sjenama i dijagonalama oblika knjige, a veza između cvrčka i sadržaja knjige je u mašti promatrača slike.

Roko Jeričević nagrađen je srebrnom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Odrazi“. Autor je snimio scenu na cesti kroz nisko raslinje. Mimoilaze se osoba čija se silueta gubi u daljini i pas koji nam dolazi u susret. Likovnu sadržajnost slike upotpunjuju odrazi osobe i psa u lokvi vode u prednjem planu.

Ivan Nemet nagrađen je brončanom plaketom za crnobijeli svjetlopis „Zimske vizure“. Snimak snijega na žičanoj ogradi autor je iz kosog kuta snimanja prikazao zanimljivu snježnu površinu iz koje izviruju veći kvadrati žice u prednjem planu do sitnih oblika u desnom rubu slike.

Davorka Trbojević nagrađena je zlatnom plaketom za svjetlopis u bojama „Život“. Autorica nas je odvela u šetnju livadom i šumom. Pokazuje nam pogled na usamljeno stablo i vidimo kreativnost autorice spojivši dva stabla u jedan oblik stabla, a to nam potiče maštu o kutu snimanja u svakidašnjem prirodnom okružju.

Boris Luštica nagrađen je srebrnom plaketom za svjetlopis u bojama „Latinsko idro“. Autor je snimio latinsko jedro i brodicu u odrazu mora. Okrenuvši snimak brodica s jedrom je u položaju plovidbe, a osobito nam sugerira plovidbu blago treperenje rubova brodice i jedra.

Sandra Drmić nagrađena je brončanom plaketom za svjetlopis u bojama „Punim jedrima“. Autorica je snimila detalj iz jedriličarske regate. Snimak je sadržajno razrađen s prednjim planom razigranog mora, nizom jedrilica s punim jedrima koje nam plove u susret i otočnog krajolika u daljini koji upotpunjuje sliku.

Ocjenjivački odbor podijelio je diplome autorima kreativnih svjetlopisa za: krajolik, portret, ljude u okolišu, potankost, životinje, brod, graditeljstvo i svjetlopisne pokuse.“

Posjetitelji mogu pogledati fotografije do 17. rujna, a vidjeti će snimljene prirodne ljepote diljem svijeta i ljude u njihovom životnom okružju.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADU BIOGRADU 11 MILIJUNA ZA NADOGRADNJU DJEČJEG VRTIĆA Bit će mjesta u vrtiću za svu djecu s područja grada!

Objavljeno

-

By

U okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv“, objavljenog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se provodi u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021.-2026. godine, Gradu Biogradu na Moru su odobrena bespovratna sredstva u iznosu 11.016.000,00 HRK za projekt „Rekonstrukcija zgrade dječjeg vrtića Biograd“.

Svrha projekta je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svoj djeci bez obzira na socioekonomski status.

Projektom će se dograditi i nadograditi postojeći objekt predškolske ustanove DV Biograd na predjelu Kosa u Biogradu na Moru. Provedba projekta rezultirati će povećanjem broja dnevnih boravaka ( 9 dodatnih dnevnih boravaka – 1 za jasličnu i 8 za vrtićke skupine) čime će se povećati kapacitet novih učionica i broj izgrađenih mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju (172 mjesta). Nakon provedbe projekta ukupan broj mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju iznositi će 316 te će biti 17 dnevnih boravaka (3 za jaslične i 14 za vrtićke skupine).

Provedba projekta rezultirati će osiguranim mjestima u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju za svu djecu na području Grada Biograda na Moru.

Planirana rekonstrukcija: U prizemlju sa sjeveroistočne strane dograđuju još 2 sobe za boravak djece s pratećim sadržajima, a s jugoistočne strane dograđuje se 1 soba za boravak djece s pratećim sadržajima te novi kuhinjski pogon. Sa sjeveroistočne strane dograđuje se novi ulaz te se dio prizemlja reorganizira u skladu s novim potrebama. Na katu se nadograđuje još ukupno 6 soba za boravak djece s pratećim sadržajima od kojih se dvije mogu razdvojiti prema potrebi (višenamjenski prostor – dvorana za predstave/radionice).

Planiranom rekonstrukcijom proširuje se prostorni kapacitet dječjeg vrtića za 9 soba dnevnog boravka s pripadajućim sanitarnim i garderobnim prostorijama i terasama. Također, zahvatom će se urediti vanjski prostori: prilazni putevi, parkiralište, dvorište, slobodne i zelene površine koji će biti ograđeni i sigurni za djecu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Briševo u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 08.12.2022. godine (četvrtak) u vremenu od 09:00do 14:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Briševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Samostalne satnije Briševo kod k.br.47.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV IZ GRADA: U petak javna tribina o gospodarenju otpadom – svi su pozvani!

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Obavještavaju se građani da Grad Zadar organizira javnu tribinu o gospodarenju otpadom, koja će se održati u petak 9. prosinca 2022.g. u Velikoj vijećnici Grada Zadra, Narodni trg 1 s početkom u 11.00 sati, priopćeno je.

Svrha tribine je educiranje i informiranje građana o gospodarenju otpadom, odgovornom postupanju s komunalnim otpadom uključujući razvrstavanje otpada te upoznavanje sa zakonskim propisima i obvezama.

 Tribina je otvorena za sve zainteresirane, te se ovim putem pozivaju građani da se odazovu na javnu tribinu o aktualnostima iz područja gospodarenja otpadom.

Tribinu će voditi izv.prof.dr.sc. Sanja Kalambura, stručnjakinja u području gospodarenja otpadom s Veleučilišta Velika Gorica.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu