Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(KOLUMNA) Tito je (ipak) kriv za sve

Objavljeno

-

Legenda kaže da u vrijeme druga Tita nisi mogao baš kako hoćeš preko grane. Ili da nije mogao svatko. Je l’ baš zato što nas je odgojila željezna čizma spomenutog vizionara i genija ili što smo naprosto genetski predodređeni da savijamo kičmu pred svime i svuda, ne znam, ali što godine idu sve više uviđam potrebu da se umjesto izlaska zabrani ili makar strogo selektira – ulazak u zemlju.

Ovo odavna nema smisla. Da bi rijetki pojedinci zaradili kakvih par tisuća eura na pokrpanim garažama, potkrovljima i podrumima – a nema što se ne iznajmljuje – još rjeđi na pijatu ćevapa ili caprese salati od 170 kuna, trpe svi redom nedužni i svaki izlazak na ulicu ruski je rulet.

Ovaj neselektirani otpad od turista koji ugošćavamo (rijetki su civilizirani izuzeci) pravo je pitanje što točno misli gdje je došao i velika je dilema kako naši turistički djelatnici reklamiraju Hrvatsku u svijetu? “Tako lijepa” ili “tako divlja”?

Bistre se dva velika problema. Uz Ryanair za koji se ispostavilo da ništa dobra nije donio nikomu osim vlasniku kompanije i onomu tko ga je doveo, najvjerojatnije, o kojemu smo sve rekli i sve znamo o profilu gostiju kakve nam dovodi, drugi sve jasniji problem je da su stranci u našem gradu Hrvatsku i Zadar zamijenili sa – centralnom Afrikom?

Nema drugog objašnjenja.

Parkiraju se nasred ceste – neovisno je li četverotračna ili slijepa ulica; voze u rikverc po istoj; oduzimaju prednost… a posebna je tema parkiranje. Automobili sa stranim tablicama (i to zemalja koje smo držali uljuđenima) svakodnevno su parkirani satima pred City Gallerijom, po parkovima, pred bolnicom, Poliklinikom… Odu na kupanje ili u spizu (jer u restorane ne idu) i bez ikakva problema ostave auto nasred čega već stignu.

Kad bi prosječnom Hrvatu palo na pamet isto učiniti u Trstu ili Beču? U normalnim zemljama kad staneš uz cestu, policija se pojavi kroz 15 minuta i rastjera te. Ovdje se policija besciljno vozi po gradu i sama je sebi svrha, a dotle se uz cestu neometano kampira dan, dva, tjedan… Nema brige. Pauk uglavnom vodi računa da odveze zadarske tablice. Još jedan segment iz bogate turističke ponude. Ja ovog ljeta još nisam vidjela da se odvukao auto sa stranim tablicama iz nekog od parkova ili sa zebre!?

A onda noćni život… Treba li bilo što reći? Hoće li ovi što zarađuju od apartmana (garaža uglavnom) snositi troškove za noću uključene klime u pola grada jer se od njihovih turista ne da živjeti ni u 12, 2 ili 4 ujutro? Jer, „mi“ smo podnijeli trošak njihova prijevoza do Zadra i definitivno plaćamo njihov boravak.

U prvome pasusu spomenuti pobrinuo se da mi kad prelazimo granu svi redom glumimo akademike i aristokraciju. Govorimo sve strane jezike, ispričavamo se, zahvaljujemo, klanjamo, častimo, trošimo… Kući se ne vraća ni dinar.

Sad mi točno žao. Jer da nije, misli bismo da je normalno derati se k’o budala u 3 ujutro usred grada 3.000 kilometara daleko od kuće, šetati polugol centrom i po dućanima ili pak zavesti Porsche uz crkvu Gospe od zdravlja i nestati na tri dana.

Tito, ipak si kriv za sve.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu