Connect with us

magazin

UPISI U TIJEKU Glazbeni studio Libreto otvara svoja vrata veseloj, raspjevanoj i rasplesanoj djeci i mladima 

Objavljeno

-

Nakon vrlo aktivnog i dinamičnog ljeta tijekom kojega su pjevači solisti (mlađa postava) te članice Dječjeg zbora LIBRETIĆI odnijeli čak 14 vrijednih nagrada na brojnim dječjim festivalima, u Zadru i izvan njega (3. Golden voice, Teen fest Korenica, Dječji festival u Otoku, Vir fest, Stankovci fest..), a nastupili su i na Izboru za Miss Zadarske županije (solisti) te u Biogradu (zbor i solisti), GLAZBENI STUDIO LIBRETO otvara svoja vrata svoj zainteresiranoj veseloj, raspjevanoj i rasplesanoj djeci i mladima da im se pridruže u radu u narednoj školskoj godini. 

Također, Dječjem zboru LIBRETIĆI su izašli spotovi za 2 nove autorske pjesme, u produkciji Croatia filma za program Dječje tv, a one se zovu U SRCU SVOM i LJUBAV JE ČUDO. 

Na koji se način i vi možete pridružiti velikoj LIBRETO glazbeno – scenskoj obitelji? 

Upišite se na jedan od sljedećih ponuđenih programa, a oni su: 

– Dječji zbor LIBRETIĆI (5 – 9. god.)

– Teen skupina LIBRETO (10. – 14. god.)

– pjevači solisti (tinejdžeri i stariji, bez gornje dobne granice)

Svakako osigurajte svoje mjesto na vrijeme jer je broj djece u svakoj skupini/programu ograničen poradi što veće kvalitete rada te što individualnijeg pristupa svakom polazniku.

Prijaviti se možete sa svojim elementarnim podacima (ime, prezime, dob djeteta, škola koju pohađa te snimka jedne odabrane pjesme koju izvodi u svom domu, a dovoljno je izvesti samo kiticu i refren pjesme, po želji možete i cijelu) na broj 0919347160 (preko aplikacije WhatsApp) ili na sljedeću mail adresu: libreto111@gmail.com, zaključno do 29.8., kada prijave službeno završavaju. 

U povratnoj ćete poruci/mailu dobiti sve potrebne informacije za upis u određeni program te raspored sati, a LIBRETO s radom započinje 5. rujna. 

Također ste uvijek slobodni nazvati navedeni broj mobitela za bilo koju informaciju, upit i slično. 

Kratki opis programa:

DJEČJI ZBOR LIBRETIĆI, višestruko nagrađivani dječji zbor, djeluje na način da se kod djece, primarno kroz igru i zabavu, stvaraju i uče dobre pjevačke navike te se upoznaje s vokalnom higijenom, radi se na pravilnom disanju, postavi tona, dobroj dikciji itd., rade se jednostavne plesne koreografije, a sve to kroz izvođenje ponajviše autorskih pjesama, pisanih isključivo za njih od strane svojih mentora (Begović/Habuš), koje se kasnije snimaju u tonskom studiju, za koje se rade pripadajući video spotovi, te djeca općenito aktivno sudjeluju u kulturnom životu svoga Grada na način da imaju brojne nastupe, samostalne, kao i gostovanja, u brojnim prigodama, a mnoge do sada izdane pjesme LIBRETIĆA možete poslušati na YT kanalu Dječje televizije, kao i na vlastitom YT kanalu GLAZBENI STUDIO LIBRETO (video spotovi u vlastitoj produkciji, Marin Ćuto, Studio Krš).

Također, LIBRETIĆI putuju na razna gostovanja. 

TEEN skupina LIBRETO radi gotovo po istom modelu kao i Dječji zbor LIBRETIĆI, samo što se za njih piše nešto teži pjevački repertoar, više se pridaje važnosti solistima koji se osobito ističu svojim talentom, radom i zalaganjem, te će oni sudjelovati i na radionicama glazbenog višeglasja, kao i učiti pjevati back vokale te raditi obrade/covere nekih popularnih pop pjesama te pjesama ostalih kvalitetnih glazbenih žanrova. 

Teen skupina će također puno vremena provesti u studiju snimajući, kao i nastupajući i putujući, te će često i u mnogim prigodama javno prezentirati svoj rad.

PJEVAČI SOLISTI – s njima se radi individualno ili u jako malim grupama, a uči se, prije svega, pravilnom disanju i postavi tona/funkciji dijafragme, osnovnim akustičkim pojmovima, ulozi rezonantnih pristora pri pjevanju, pravilnoj dikciji i artikulaciji, ulozi mimike lica i gestikulacije pri izvedbi pjesama, emotivnom uživljaju, analizi teksta pjesme itd.

Radi se na modernom, ali kvalitetnom pop, rock, soul, funky i inom repertoaru, a pjeva se a cappella, uz pratnju jednoga instrumenta (korepeticija) ili na matrice.

Pjevači solisti često borave u studiju, snimaju odabrane covere, kao i videa za iste pjesme (primjere možete pronaći na YT kanalu GLAZBENOG STUDIJA LIBRETO, Marin Ćuto, Studio Krš), imaju brojne nastupe te sudjeluju na mnogim festivalima, natjecanjima, kao i dodatnim dramskim i plesnim radionicama te radionicama višeglasnoga pjevanja sa stručnim suradnicima Glazbenog studija LIBRETO. 

Veselimo se svim novim licima koja će nam se pridružiti u budućnosti te smo veoma sretni što ćemo još mnogoj djeci i mladima uvelike obogatiti i uljepšati djetinjstvo i odrastanje jer je LIBRETO za sve svoje polaznike uvijek bio, osim stjecanja određenih znanja i kompetencija – njihov drugi dom, i uvijek ćemo se truditi da nam ta ideja ostane nit i misao vodilja, u svim budućim projektima. 

Mentori svih programa: Ivana Begović i Dinko Habuš, uz goste, partnere i stručne suradnike (studijsko snimanje, gluma, scenski izraz, ples, pjevanje/višeglasje). 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

magazin

KINO, SV. FILIP I JAKOV U petak antologijski film “Posljednja kino predstava”

Objavljeno

-

By

“POSLJEDNJA KINO PREDSTAVA” – Jedan od najznačajnijih filmova kojeg sigurno niste pogledali!

“BOOMER CINEMANIA” 👉PETAK 07.10. – 21:00 h

Upečatljivo ostvarenje koje je na rasporedu u petak u 21.00 h je film “Posljednja kino predstava”, najpoznatije ostvarenje redatelja Petera Bogdanovicha!

Godine 1972. od osam nominacija za Oscara nagrađena onima za najbolju žensku (Cloris Leachman) i mušku sporednu ulogu, za koju je Ben Johnson iste godine ovjenčan i Zlatnim globusom, romantična drama suscenarista i redatelja Petera Bogdanovicha, koja je godinu kasnije nagrađena i najprestižnijom britanskom filmskom nagradom BAFTA u kategorijama najboljeg scenarija te sporedne muške i ženske uloge, izuzetno je uspjela ekranizacija istoimenog romana američkog romanopisca, esejista i scenarista Larryja McMurtryja (Vrijeme nježnosti, serija Usamljena golubica).💥🤗👏👏

Nostalgična je to drama snimljena sedamdesetih godina a obrađuje temu odrastanja u teksaškom gradiću u ranim pedesetima prošloga stoljeća, a glavne junake, srednjoškolce Duanea i Sonnyja, glume tada mladi Jeff Bridges i Timothy Bottoms. Njih dvojica uživaju u sitnim radostima koje im pruža njihovo rodno mjesto, među kojima se najviše ističe kino dvorana koju vodi njihov prijatelj i mentor, Sam (Ben Johnson). No, raznorazni problemi preuzimaju kontrolu nad njihovim životima i oni shvate da je bezbrižnim vremenima došao kraj.

“Posljednja kino predstava jedan” je od najboljih i najznačajnijih filmova što dokazuju dva Oscara te još 14 nagrada na značajnim svjetskim festivalima.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 1. listopada 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Svim očekivanjima svog partnera vi ćete spremno udovoljiti i na taj način svoju ćete vezu još više stabilizirati.
KARIJERA: Vaša poslovna koumnikacija danas će se razvijati odlično. Dobit ćete jasne odgovore i poticaje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Mali nemiri u dogovaranjima.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, vi ćete sve više uviđati da stvari potpuno sjedaju na svoje mjesto. To će vas usrećiti.
KARIJERA: Današnji financijski planovi mogli bi osujetiti suradnju s mladim kolegama na poslu. Nađite kompromis.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete stabilno i dobro.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Mala unutrašnja previranja neće ugroziti vašu stabilnu vezu. Oni koji su još sami neka ne odustaju od udvaranja.
KARIJERA: Uslijedit će vrlo dobar razvoj događaja povezanih sa stranim firmama ili partnerima izvana.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se vlastite grubosti.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Ako vam se učini da vam nedostaje strasti u osobnim odnosima, samo se prepustite partneru. On će to nadoknaditi.
KARIJERA: Mogući su financijski izdaci na koje niste računali. Ne brinite zbog toga, sve će se brzo povratiti na drugoj strani.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se krećite.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Mnogi od vas danas će shvatiti da su pravi sretnici i da im se u ljubavi sada ostvaruju mnoge želje. Čuvajte to.
KARIJERA: Većina vas danas će uspješno povezati kreativnost, intuiciju, standardne poslove i opušten pristup istim.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete kompletni.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Bez obzira na male unutrašnje nemire, vi ćete danas toliko blistati da će to prelaziti na sve oko vas. Sretni ste.
KARIJERA: Zanemarit ćete analize prethodnog razdoblja koje još nisu potpuno gotove i sa sigurnošću se posvetiti današnjim zadacima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vi ste jači od nemira.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Nastavit ćete se zabavljati kao da nema nikakvih problema. Uspjet ćete pobjeći od svega i nasmijati se.
KARIJERA: U poslovima s mladima iznjedrit ćete inventivne ideje koje će cijelu stvar pomaknuti korak naprijed.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dobar je dan za sportaše.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Voljenu osobu danas ćete vjerojatno ugodno iznenaditi nekom kuhinjskom delicijom.
KARIJERA: Vaši kolege danas će postići dogovor sa vašim šefovima bez da se vas puno pita. Ipak, to će biti i u vašu korist.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemiri i nervozice.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Mnogi će imati potrebu izaći van, prošetati, sresti neke zanimljive likove i s njima podijeliti ono što im leži na srcu.
KARIJERA: U poslovima gdje postoji slobodna razmjena ideje, danas biste mogli briljirati. Sve uhodane djelatnosti bit će vam dosadne.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bavite se onim što volite.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: U ljubavnim pitanjima neka vas danas vodi vaša intuicija. Uz njenu pomoć sve će biti bolje i lakše.
KARIJERA: Mnogima od vas danas se neće dati raditi. Raspoloženje će vas voditi u neistražena područja i hobije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nađite zlatnu sredinu.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Nedostajat će vam emotivnog ispunjenja, ali i senzacionalizma kojim obično prazninu popunjavate.
KARIJERA: Novim „stručnim“ planovima i potezima mogla bi biti ugrožena neka prava vaših kolega.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pomozite slabijima.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 01.10.2022.
LJUBAV: Morat ćete se malo pomučiti kako bi osvojili nečije srce. Ako vam je to prezahtjevno, pričekajte.
KARIJERA: Pokušat ćete se sabrati i jasno izraziti svoje namjere. Bit će to korak naprijed u raščišćavanju jednog posla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite određeni.

 
Nastavi čitati

magazin

IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE: Popularni lijek za erektilnu disfunkciju može ublažiti simptome plućnih bolesti

Objavljeno

-

By

Izvor: Unsplash

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da lijek sildenafil, poznatiji pod imenom Viagra, ima i druge medicinske svrhe osim liječenja erektilne disfunkcije kod muškaraca. Također se može koristiti za liječenje plućnih bolesti.

Sildenafil djeluje tako da inhibira enzim koji se zove fosfodiesteraza. Putem složenog puta koji uključuje druge molekule, sildenafil u konačnici pomaže opuštanju glatkih mišića i širenju krvnih žila. Ovaj učinak poznat je kao vazodilatacija, a često rezultira većim protokom krvi u organe, bilo da je taj organ penis ili pluća.

Bolesti pluća

Vazodilatacija uzrokovana sildenafilom može biti korisna kod plućnih bolesti kao što su plućna arterijska hipertenzija (PAH) ili idiopatska plućna fibroza (IPF). Osobe koje žive s PAH-om i IPF-om imaju otežano disanje i kronični kašalj. PAH i IPF mogu utjecati na mnoge druge organske sustave osim pluća.

PAH je bolest koja uzrokuje poteškoće s disanjem i naprezanje srca zbog povišenog tlaka u arterijama. Srećom, to je rijetka bolest, koja zahvaća jednu ili dvije osobe na 1.000.000 ljudi svake godine.

IPF je češća plućna bolest s između dvije do 29 osoba na 100.000 oboljelih godišnje. Nastaje zbog opetovanog i kroničnog zadebljanja, ukrućenja i stvaranja ožiljaka (fibroze) pluća.

Obje su bolesti neizlječive i često se s vremenom pogoršavaju unatoč najboljim mogućnostima liječenja. Trenutačno postoji nekoliko učinkovitih tretmana, a uvijek postoji i interes za pronalaženje novih.

Primjena sildenafila za liječenje PAH-a već je uspostavljena u Kanadi. Postoji nekoliko kontroliranih ispitivanja koja su pokazala njegovu učinkovitost u poboljšanju sposobnosti vježbanja.

Sildenafil se obično naziva Revatio u slučajevima kada ga se propisuje za PAH (umjesto Viagra za erektilnu disfunkciju), iako postoji mala razlika između ova dva lijeka. Pacijenti obično uzimaju Revatio tri puta dnevno u manjim dozama.

Samo četiri ispitivanja su istraživala upotrebu Sildenafila za liječenje IPF-a. Najnovije smjernice Europskog respiratornog društva i Američkog torakalnog društva koje se bave ovim pitanjem ne preporučuju upotrebu sildenafila zbog nedostatka podataka.

Međutim, nedavno se lijek treprostinil, koji djeluje slično sildenafilu pokazao obećavajućim kod pacijenata s kombiniranom intersticijskom bolešću pluća i plućnom hipertenzijom. Najveći učinak primijećen je kod bolesnika s dijagnosticiranom bolešću pluća.

Zašto je ovo važno

Vrlo je skupo razvijati nove lijekove. S druge strane, postoji više zabrinutosti oko sigurnosti novih lijekova, a budući da se Viagra naširoko koristi, profil nuspojava dobro je poznat u medicinskoj zajednici.

Na primjer, poznato je da sildenafil uzrokuje nizak krvni tlak i treba ga izbjegavati kod ljudi sa stanjima koja ih čine osjetljivima na hipotenziju ili uzimaju specifične lijekove protiv visokog krvnog tlaka. Druge uobičajene nuspojave uključuju crvenilo, glavobolje i promjene vida.

Iako sildenafil možda nije čarobna pilula za sve plućne bolesti, jasno je da ima obećavajuće primjene koje nadilaze samu erektilnu disfunkciju, piše Sciencealert.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu