Connect with us

Hrvatska

NA RAZINI 2019. Dvostruko više noćenja nego u lipnju prošle godine!

Objavljeno

-

U lipnju je u komercijalnom smještaju ostvareno 2,7 milijuna turističkih dolazaka ili 94 posto više nego u lipnju lani, te 13,1 milijun noćenja, što je 100,5 posto više. U usporedbi s lipnjem 2019. dolazaka je bilo 9 posto manje, a noćenja su bila na istoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Stranih turista bilo je 2,4 milijuna što je 116,3 posto više nego u istom mjesecu lani. Ostvarili su 1,2 milijuna noćenja, uz rast od 114,8 posto. Usporedba s lipnjem 2019., pokazuje pad broja dolazaka stranaca za 11,4 posto, a noćenja za 0,3 posto.

Domaći turisti ostvarili su 290 tisuća dolazaka i 904 tisuće noćenja. Dolazaka je 5,2 posto više u odnosu na lanjski lipanj, a noćenja 5,8 posto više. S druge strane, broj dolazaka domaćih turista bio je za 16,5 posto, a broj noćenja za 11,4 posto veći nego u lipnju 2019. godine.

U prvih šest mjeseci ove godine u komercijalnim smještajnim objektima turisti su ostvarili 5,4 milijuna dolazaka i 21,7 milijuna noćenja, što je porast dolazaka za 134,1 posto i porast noćenja turista za 127,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. U odnosu na prvih šest mjeseci 2019. ostvareno je 83,4 posto dolazaka i 94,9 posto noćenja.

Domaći su turisti u prvih šest mjeseci 2022. ostvarili 1,1 milijun dolazaka i 2,6 milijuna noćenja, što je 38,4 posto više dolazaka i 34,3 posto više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Strani su turisti istovremeno ostvarili 4,4 milijuna dolazaka i 19,1 milijun noćenja, odnosno 181,8 posto više dolazaka i 152,1 posto više noćenja.

Najviše Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca i Poljaka

Najviše noćenja stranih turista ostvarili su turisti iz Njemačke (30,1 posto), Austrije (11,5 posto), Slovenije (9,7 posto), Poljske (6,5 posto) i Ujedinjene Kraljevine (5,4 posto).

U prvih šest mjeseci 2022. najviše noćenja turista ostvareno je u odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor, njih devet milijuna, što je 41,2 posto od ukupno ostvarenih noćenja u komercijalnom smještaju. U toj je skupini smještaja, u odnosu na isto razdoblje 2021., ostvareno 118,7 posto noćenja turista više.

Slijede noćenja hotelima i sličnom smještaju i to 7,5 milijuna noćenja, što je 34,6 posto od ukupno ostvarenih noćenja. U odnosu na isto razdoblje 2021. ostvareno je 174,6 posto više noćenja turista. U kampovima i prostorima za kampiranje bilo je 5,2 milijuna noćenja. U odnosu na isto razdoblje 2021. to je 94,5 posto više.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Most predstavio nositelje lista

Objavljeno

-

By

Most je predstavio nositelje svojih lista.

“Nama kampanja ne treba, pokazali smo da smo bili uz tebe proteklih godina. Kod uvođenja eura, kod epidemije korone, kada su nas zatvarali i kada je patilo gospodarstvo, jedini smo u Hrvatskom saboru i na ulici, prikupljajući potpise, ustali u obranu ljudskih prava. Kada pričamo o korupciji i rijekama pravde, ja ću reći dvije riječi, nama je potrebna čista voda. Voda koja čisti i razotkriva korupciju, voda koja pere. Niti jednu aferu SDP nije otkrio u protekle četiri godine; Most je otkrio. Sjetite se, rekao je Nikola Grmoja, a prenosi Index.

Ovo su nositelji: U 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić, u 2. Nino Raspudić, u 3. general Željko Sačić, a Robert Podoljnak bit će drugi na listi, u 4. Josip Skočibušić, a druga na listi je Vesna Vučemilović, u 5. Marijan Pavliček, u 6. Nikola Grmoja, u 7. Zvonimir Troskot, u 8. Marin Miletić, u 9. izbornoj jedinici Miro Bulj, u 10. Božo Petrov, a u 11. Hrvatska republikanska stranka iz BiH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz ljekarni se povlače serije poznatog dječjeg lijeka

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio obavijest o povlačenju serija lijeka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein).

Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za lijek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog lijeka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže.

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, priopćili su iz HALMED-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Novi udar na džepove pušača: Cigarete ponovno poskupljuju, poznato i za koliko

Objavljeno

-

By

Nakon Tvornice duhana Rovinj, još jedan svjetski duhanski div diže cijene cigareta u Hrvatskoj.

Philip Morris Zagreb tako je izvijestio kako će od 27. ožujka dići cijene većine svojih cigareta. Poskupljenje iznosi od 2 do 2,4 posto, ovisno o vrsti, izračunala je Danica.

Marlboro će tako od idućeg petka stajati 4,90 eura, Marlboro touch 4,60 eura, Philip Morris 4,30 eura, a Chesterfield 4,20 eura. Kako smo izračunali, sve vrste njihovih cigareta poskupjet će točno 10 eurocenti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu