Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

HTZ U ZADRU ODRŽAO SASTANAK S TURISTIČKIM ZAJEDNICAMA ZŽ Kadija: “Premašili smo broj dolazaka i noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu!”

Objavljeno

-

Danas je u Zadru, u prostorijama Kneževe palače, ujedno i vrlo posječene turističke atrakcije Zadra, održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Zadarske županije. Sastanak je vodio direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a koordinaciji su prisustvovali direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, član Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice Tomislav Fain kao i 22 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije.

Na samom početku sastanka direktor Staničić poželio je dobrodošlicu novoizabranim direktorima lokalnih turističkih zajednica, kao i onima koji su reizabraničestitavši im na dobroj pripremi sezone naglasivši kako  u zemlji trenutno na dnevnoj bazi boravi preko milijun turista. „To je iznimno velika brojka i činjenica je da u određenim destinacijama, koje trenutno broje do nekoliko puta veći broj gostiju nego što inače u toj destinaciji ima stanovnika, dolazi do svojevrsnih infrastrukturnih poteškoća. Međutim, unatoč tome ne smijemo gubiti na kvaliteti pružene usluge“,  izjavio je Staničić, naglasivši kako je Hrvatska na globalnom turističkom tržištu zauzela odličnu i vrlo konkurentnu poziciju.

„U dosadašnjem dijelu godine, posebice u srpnju, na razini županije premašili smo broj dolazaka i noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu“, izjavila je direktorica Kadija na početku sastanka, nadodavši kako se na javnom savjetovanju trenutno nalazi Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine te je pozvala direktore lokalnih turističkih zajednica Zadarske županije da se aktivno uključe svojim komentarima i sugestijama.

Tomislav Fain čestitao je novim direktorima lokalnih turističkih zajednica, ali i onima koji su reizabrani te je naglasio važnost sinergije u zajedničkom djelovanju između javnog i privatnog sektora.

Tijekom sastanka govorilo se o turističkoj ponudi te atrakcijama na području županije kojih je sve više, a predstavnici lokalnih turističkih zajednica naglašavaju kako su vrlo zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone, kao i najavama za posezonu. Tako je u Zadarskoj županiji, gledajući prema destinacijama, najviše noćenja ostvareno u Viru, Zadru, Biogradu na moru, Pagu i Pakoštanama, dok su najzastupljeniji gosti iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Češke i Poljske.

Primjerice, u Zadru su iznimno zadovoljni turističkim rezultatima, kao i održanim Sunset Sports Media Festivalom, Nin je jako dobro popunjen cijelu sezonu i traži se krevet više, Pag bilježi rekordne brojke u komercijalnom smještajnom segmentu, dok se u destinaciji Kali žele čim više usmjeriti prema ribarskoj tradiciji i tako gostima ponuditi nova iskustva. Preko, uz brojne goste koji u destinaciji borave po nekoliko dana, sve više bilježe i jednodnevne goste koji dolaze u sklopu izleta koji se nude zbog dobre prometne povezanosti kopna i otoka. U Viru su iznimno zadovoljni turističkim prometom te je atmosfera na otoku vrlo pozitivna.

Tema sastanka je bila i dodjela sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice, razgovaralo se o radu i funkcioniranju sustava eVisitor, a predstavljen je i dosadašnji tijek izrade Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2026. godine, koji će biti prekretnica u provedbi budućih promotivnih aktivnosti hrvatskog turizma. Tema sastanka bile su i ilegalni iznajmljivači i „rad na crno“, nedostatak kvalitetne radne snage na terenu, velike vrućine i prijetnje požara, ali i skorašnje promjene koje će nastupiti u Hrvatskoj s uvođenjem eura te ulaskom zemlje u schengenski prostor, za što je naglašeno da će pozitivno utjecati na buduće turističke tijekove i trendove.  

 

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu