Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski pjesnici na 11. Pjesničkom sijelu u čast don Jurja Gospodnetića u Koritama

Objavljeno

-

I ove godine po 21. put za redom, održana je tradicionalna kulturno – vjerska manifestacija „Dani svetog Ilije Proroka 2022.“ u Koritima, Obljaju i Bosanskom Grahovu (Bosna i Hercegovina). U petak 22. srpnja 2022. godine program je počeo u 18:00 sati pred kapelom sv. Jeronima u Koritama svetom misom, koji se nastavio molitvom pred spomen pločom za pok. Mandu i Matu Vulića, kod obiteljske kuće Vulić u Koritama, te polaganjem vijenca na spomen obilježje poginulim pripadnicima 81.GB “Kumovi“ – Korita.

Tradicionalna 11. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića, poslije dvije godine po pandemiji korone održano je opet na brdu Vidikovac u Koritima. Na pjesničkome sijelu ove su godine sudjelovali zadarski pjesnici Tomislav Marijan Bilosnić i Nikola Marinović, Mijo Mijuklić iz Beča, te Blaženka Vulić Jardas, rodom iz Korita. Pjesme Ivana Bakovića, predsjednika DHK HB čitao je don Davor Klečina. U program je nastupio i Hrvoje Marić, glazbenik iz Knina, dok je program vodio agilni organizator ovih susreta svih ovih godina, gosp. Krešimir Sarić. Programu su uz mnoge uzvanike nazočili i akademkinja Anica Nazor, povjesničar Ante Nazor, kao i Slavko Galiot, arheolog i povjesničar.

U subotu 23. srpnja 2022. program je nastavljen središnjim misnim slavljem sv. Ilije Proroka, patrona župe Bosansko Grahov u župnoj Crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, te prigodni kulturno-umjetničkim programom i objed za sve prisutne. Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju predvodio je mons. Ante Vidović, tajnik Apostolske nuncijature u Meksiku, a propovijedao mons. Amauri Medina, tajnik Apostolske nuncijatue u BiH.

6. međunarodni pljočkarski turnir „Sv. Ilija “ Bosansko Grahovo u dvorištu župne Crkve sv. Ilije Proroka u Obljaju, održan je u poslijepodnevnim satima. Program proslave Blagdana sv. Ilije Proroka završava u subotu 30. srpnja 2022. godine 20. pozivnim malonogometnim turnirom „Sveti Ilija“ na igralištu O.Š. “Grahovo“.

Organizatori ovih manifestacija su Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare“ Zagreb i Župa svetog Ilije Proroka Bosansko Grahovo.

Manifestacija je i ove godine održana pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BIH).

 

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI U OPĆINI SV. FILIP I JAKOV: Završava se vodoopskrbna mreža u dva naselja – uskoro priključci za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika!

Objavljeno

-

By

U tijeku su završni radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže u naseljima Gračak te Strmote/Jurjevići. U naselju Mikulići stavljena je glavna cijev te ubrzo slijedi spajanje priključaka na stambene jedinice.

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja Lužine, Mikulići, Gračak, Podvršje, Strmote te ostali dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika.

Projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura.

NPOO duljine dionica su: I. etapa duljina vodovoda: 1473 m, naselje Sveti FIlip i Jakov – Hidrostanica ”Majčin brig 1” te II. etapa duljina vodovoda: 9848 m, naselje Gornje Raštane, Donje Raštane i Sikovo-Hidrostanica ”Sikovo”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: Uređuje se biciklistička staza između Turnja i Sv. Petra

Objavljeno

-

By

U tijeku su radovi na uređenju biciklističke staze između Turnja i Sv. Petra.

Postavlja se trinaest novih rasvjetnih stupova, a na jedanaest već postojećih stavlja se nova rasvjeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ / Poziv na radionicu za građanstvo: Videoigranje s umjetnošću u Zadru 

Objavljeno

-

By

Iz Narodnog muzeja pozivaju sve građane u subotu 2. prosinca od 10 do 12 sati na radionicu Videoigranje s umjetnošću u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Radionice traju cca 45 minuta te se može birati između 4 tipa radionica/instalacija:

1.Instalacija:
Kamera detektira pokrete i dijelove tijela te njihove pokrete pretvara u zvuk. Ovisno o broju ljudi, brzini pokreta i svjetlosti, kamera šalje informacije u zvučni spremnik koji potom, prema instrukcijama, emitira zvukove. Pozivamo posjetitelje da se glupiraju, rade koreografije u grupi te eksperimentiraju s različitim pokretima kako bi čuli kako im pokreti zvuče.

2.Instalacija:
Sa svojim mobilnim uređajima moći ćete pokretati pjesme putem naše web aplikacije te koristiti svoj mobilni uređaj za pokretanje različitih zvukova bubnjeva koji aktiviraju određena svjetla. Udružite se s prijateljima i zajedno svirajte bubnjeve uz popularne pjesme, stvarajući pritom svjetlosni show!

3.Instalacija:
Padajuće note sugeriraju koje tipke na klavijaturi trebate pritisnuti. Ako nikada niste imali priliku svirati klavir i bojite se da je preteško, onda je ova igra za vas! Padajuće note tvore melodiju i uče vas kako svirati neke lijepe melodije.

4.Instalacija:
Klavijatura i drum mašina pokreću određene vizuale koje možete kontrolirati s PlayStation joystickom. Možete svirati, eksperimentirati sa zvukom i melodijama, slagati ritmove te u suradnji pokretati vizuale i stvarati audiovizualna djela.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu