Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Zadarski pjesnici na 11. Pjesničkom sijelu u čast don Jurja Gospodnetića u Koritama

Objavljeno

-

I ove godine po 21. put za redom, održana je tradicionalna kulturno – vjerska manifestacija „Dani svetog Ilije Proroka 2022.“ u Koritima, Obljaju i Bosanskom Grahovu (Bosna i Hercegovina). U petak 22. srpnja 2022. godine program je počeo u 18:00 sati pred kapelom sv. Jeronima u Koritama svetom misom, koji se nastavio molitvom pred spomen pločom za pok. Mandu i Matu Vulića, kod obiteljske kuće Vulić u Koritama, te polaganjem vijenca na spomen obilježje poginulim pripadnicima 81.GB “Kumovi“ – Korita.

Tradicionalna 11. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića, poslije dvije godine po pandemiji korone održano je opet na brdu Vidikovac u Koritima. Na pjesničkome sijelu ove su godine sudjelovali zadarski pjesnici Tomislav Marijan Bilosnić i Nikola Marinović, Mijo Mijuklić iz Beča, te Blaženka Vulić Jardas, rodom iz Korita. Pjesme Ivana Bakovića, predsjednika DHK HB čitao je don Davor Klečina. U program je nastupio i Hrvoje Marić, glazbenik iz Knina, dok je program vodio agilni organizator ovih susreta svih ovih godina, gosp. Krešimir Sarić. Programu su uz mnoge uzvanike nazočili i akademkinja Anica Nazor, povjesničar Ante Nazor, kao i Slavko Galiot, arheolog i povjesničar.

U subotu 23. srpnja 2022. program je nastavljen središnjim misnim slavljem sv. Ilije Proroka, patrona župe Bosansko Grahov u župnoj Crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, te prigodni kulturno-umjetničkim programom i objed za sve prisutne. Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju predvodio je mons. Ante Vidović, tajnik Apostolske nuncijature u Meksiku, a propovijedao mons. Amauri Medina, tajnik Apostolske nuncijatue u BiH.

6. međunarodni pljočkarski turnir „Sv. Ilija “ Bosansko Grahovo u dvorištu župne Crkve sv. Ilije Proroka u Obljaju, održan je u poslijepodnevnim satima. Program proslave Blagdana sv. Ilije Proroka završava u subotu 30. srpnja 2022. godine 20. pozivnim malonogometnim turnirom „Sveti Ilija“ na igralištu O.Š. “Grahovo“.

Organizatori ovih manifestacija su Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare“ Zagreb i Župa svetog Ilije Proroka Bosansko Grahovo.

Manifestacija je i ove godine održana pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BIH).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Galerije

FOTOGALERIJA Subotnja špica

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZNANSTVENA U ponedjeljak otvaranje Izložbe knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak 3. listopada 2022. godine s početkom u 18 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar, otvara se Izložba knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.

Izložba je upriličena uz Bilosnićev jubilej – 75. godišnjicu života i 55. godišnjicu umjetničkog rada.

Tomislav Marijan Bilosnić (Zemunik Donji, 18. siječnja 1947.), hrvatski književnik, slikar, fotograf, publicist i novinar. Autor je više od 160 knjiga proze, poezije, kritika, feljtona i putopisa. Priredio je više od 100 izložbi umjetničke fotografije i slika u različitim tehnikama u domovini i inozemstvu.

Njegova su djela prevedena na tridesetak svjetskih jezika te su postigla znatna priznanja. Samo njegova zbirka pjesama „Tigar“ prevedena je na četrnaest jezika. Zastupljen je u mnogim glasilima, zbornicima, leksikonima, antologijama i školskim udžbenicima. Uređivao je više novina, časopisa, zbornika i biblioteka.

Član je brojnih relevantnih književnih i likovnih, hrvatskih i inozemnih društava (Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, HDLU Zadar, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Društva albanskih umjetnika i književnika u Elbasanu, Kluba pisaca ”Kostandin Kristoforidhi” u Albaniji.) Nagrađen je s najprestižnijim pjesničkim nagradama „Tin Ujević“ i „Antun Branko Šimić“, a dobitnik je i prvih nagrada za duhovnu književnost „Stjepan Kranjčić“, nagrade za prozu „Dubravko Horvatić“, nagrade „Pasionska baština“, više godina za redom prve nagrade za hrvatski književni putopis, te međunarodnih književnih nagrada „Crvena ruža Elbasana“, „Ilinden“, „Vlado Puljić“ i „Fra Martin Nedić“.

Uvršten je u više svjetskih haiku antologija, a japanska državna televizija snimila je o njemu film „Stazama hrvatskog haiku“. Osim toga Bilosniću je dodijeljena međunarodna Zlatna plaketa za slikarstvo i fotografiju. Za umjetničku i društvenu djelatnost dobio jer Grb Grada Zadra, Nagradu Grada Zadra, Nagradu Zadarske županije u dva navrata, Nagradu Zadarske županije za životno djelo i Nagradu za Životno djelo općine Zemunik. Živi i radi u Zadru i Zemuniku.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru je održana Svečana promocija prvostupnica i prvostupnika Odjela za zdravstvene studije. Na njihovom uspjehu u dosadašnjem školovanju čestitali su im pročelnica doc. dr.sc. Nataša Skitarelić, zamjenica pročelnice  prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić, promotorica doc. dr.sc. Marija Ljubičić i prof. dr. sc. Boris Dželalija.

– Ponosni smo što se odabrali naše sveučilište. Odabrali ste bremenit i težak poziv, nema težeg od rada s bolesnima i nemoćnima, ali trebate imati na umu da nećete uvijek dobivati pohvale, nego će nekada biti i nepristojnosti i nezahvalnosti. Sve je to dio života, tko to ne može podnijeti nije za ovaj poziv. Niti jedan studij ne može vas do kraja pripremiti za vašu profesiju, krećete na daljnji put učenja i stjecanja obrazovanja, želim vam da na njemu ne klonite duhom, poručila ime je pročelnica Skitarelić.

Promotorica je pozvala prvostupnike da se hrabro suoče s izazovima koji su pred njima.

– Uvjerena sam da ćete biti visoko stručne, empatične medicinske sestre i tehničari, koji žele raditi i kojima će pacijent uvijek biti na prvom mjestu. Neka dobrobit za pacijenta bude uvijek u središtu vašeg djelovanja, rekla je promotorica Ljubičić.

Promovirani su: Laura Begović, Nikolina Bezhi, Ana Burić, Borna Cvečić, Ivana Čulina, Vanesa Desnica, Lorena Došen, Katarina Eškinja, Karmen Gabrilo, Domagoj Grdović, Martina Grginović, Erika Kalac, Josipa Karaban, Tomislav Katić, Lucija Kekez, Anamarija Kekez, Marija Knežević, Josipa Marić, Nikola Marinović, Sandra Matak, Dajana Mezak, Paula Mihatov, Maja Mlakić, Lucija Modrić, Nikolina Odžaković, Kristina Pehar, Ivona Maria Pijaca, Emily Rak, Mate Rukavina, Luka Smokrović, Barbara Staničić, Pino Šale, Anđela Šipić, Mihaela Šnaubert, Martina Tokić, Paula Tomičić, Laura Trojić, Ana Umiljenović i Marta Vidas.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu