Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

GLAZBENE VEČERI Dva koncerta za kraj ciklusa Suvremenost rane glazbe

Objavljeno

-

O ljubavi šapuće vjetar

Nakon svjetske premijere Hekube i programa Improvizacija i čarolija u Leonardovoj Italiji slijede još dva koncerta u ciklusu Suvremenost rane glazbe. Večeras u 21 sat u crkvi sv. Donata ansambl La Boz Galana izvodi program pjesama i plesova 17. stoljeća pod nazivom O ljubavi šapuće vjetar.

Ansambl La Boz Galana osnovali su 2011. u Baselu, Švicarska, pjevači i instrumentalisti iz Brazila, Čilea, Kolumbije i Francuske. Ansambl je posebno posvećen izvođenju renesansnog i baroknog iberskog i latinoameričkog repertoara. Od nedavno je ansambl počeo kombinirati glazbene projekte s istraživanjem veze tih glazbenih stilova s poezijom i književnošću. U nazivu ansambla („galantni glas“) korišten je pravopis 16. i 17. stoljeća; to je izraz koji bi se mogao koristiti u poeziji za opis lijepo otpjevane pjesme ili galantno pročitanog teksta.

Njihov prvi album, koji sadrži villancicose i motete španjolskog skladatelja Matíasa Duranga, objavljen je 2015. godine. Dva sljedeća CD-a izdana su 2020. uz izvrsno prihvaćanje kritike. To su “D’Amor mormora il vento” (nakladnik Ramée, nominiran za nagrade ICMA 2021. u kategoriji  barokne vokalne glazbe), sa španjolskim i talijanskim pjesmama i plesovima 17. stoljeća, te «Los ecos de Manzanares» (nakladnik Brilliant Classics), s pjesmama iz pjesmarice Cancionero de la Sablonara.

Ja sam melankolija

Dan kasnije, u petak, 15. 7. u 21 sat u crkvi sv. Donata Francisco Mañalich predstavit će se programom Ja sam melankolija, kojim oživljava vrlo staru tradiciju umijeća pjevanja uz vlastitu instrumentalnu pratnju na bas-violi. Sve do 17. stoljeća u Italiji, Francuskoj i Engleskoj pjevači su pripovijedali uz pratnju lire, harfe, viole ili lutnje, oponašajući legendarnoga Orfeja.

Rođen u čileanskom glavnom gradu Santiagu, Francisco Mañalich studirao je muzikologiju na Čileanskom katoličkom sveučilištu. Nakon pjevačkoga usavršavanja s tenorom Rodrigom del Pozom, studirao je i violu da gamba na pariškom Nacionalnom konzervatoriju za glazbu i ples (CNSMDP). Istovremeno je usavršavao basso continuo i violu da gamba. Njegovo zanimanje za ranu glazbu dovelo ga je do studija srednjovjekovne i renesansne glazbe u sklopu stručnoga majstorskog programa na Sveučilištu Sorbonne u suradnji s CNSMDP-om, gdje se usavršavao u polifonim improvizacijama (11. do 16. stoljeće), čitanju rukopisa i srednjovjekovnog kontrapunkta, kao i u monodiji. Kao pjevač, Francisco se usavršavao u raznim repertoarima: operi i oratoriju, baroknom pjevanju, njemačkoj i francuskoj solopjesmi.

*

Riječima umjetničke ravnateljice Katarine Livljanić, ciklus Suvremenost rane glazbe predstavlja mnogo više od nekoliko koncerata – on predstavlja važan korak povjerenja u zadarsku publiku kojoj želimo predstaviti ono najbolje, no i najkontroverznije i najprovokativnije što u svijetu rane glazbe danas postoji.

Ulaznice za koncerte Glazbenih večeri u Sv. Donatu su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info pultu II palače, svaki dan osim nedjelje od 11 do 13 i 19 do 21. Na dan koncerta blagajna radi od 11 do 13, te ispred koncertnog prostora od 20 do 21.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

NADIN / RADIONICA O ISHRANI VINOVE LOZE I MASLINA Vlatković: “U poljoprivredno je tlo nužno znati ulagati”

Objavljeno

-

By

“Ne možemo nemilice eksploatirati naše poljoprivredno tlo, a da ga ne oplemenjujemo. Ako nema u tlu, onda nema ni u biljci, ako nema u biljci onda nema ni u čaši”, istaknuo je dipl.ing.agr. Zvonimir Vlatković, viši stručni savjetnik Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministartsva poljoprivrede RH za Zadarsku županiju na stručnoj radionici i tematskom predavanju pod nazivom ” Ishrana vinove loze i maslina – kvaliteta, zelena tradicija i uštede”, koje su u Nadinu u petak,3.2.2023. navečer organizirali Udruga vinogradara i vinara Nadin i tvrtka Ecovit 1989. u sklopu serije raznih tematskih susreta, koji slijede u narednom razdoblju, kako je istakao Tomislav Glavić, predsjednik Udruge.

Zadarska županija raspolaže, inače, prema dostupnim podacima, sa oko 214 tisuća ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je 68 tisuća ha obradivog tla, na kojem se, uz ostale kulture, uzgaja 1 milijun stabala maslina i na 1200 ha oko 4,8 – 5 milijuna trsova vinove loze.

Vlatković je iskoristio ovu priliku da podsjeti okupljene vinogradare i maslinare na daljnje davanje naglaska na ekološku proizvodnju u fokusu sadašnjih i budućih europskih usmjerenja i direktiva te dinamiziranje potrebe njihovog što striktnijeg poštivanja i praćenja od strane domaćih poljoprivrednika, koji primaju poticaje.

Biološki stresovi i posljedice

Dr.sc. Davorin Bažulić, voditelj razvoja tvrtke Ecovit 1989. ukazao je, između ostalog, na ekstremne temperaturne razlike i proizlazeće biološke stresove, zbog kojih je, primjera radi, Tunis između 1999. i 2002. izgubio oko 90 % maslinovog ulja.

Obzirom na niz dosad izvršenih analiza na više tipova tla upozorio je i na nekoliko najčešćih uočenih ekstremnih stanja poput tzv. gladovanja biljaka i proizlazećih fizioloških bolesti uslijed nedostatka lako pristupačnih hranjiva u tlu, prekomjernog korištenja odnosno unošenja klasičnih gnojiva, koja zbog toga znaju toksično djelovati na biljke odnosno općenito ponekad preobilne opskrbe zemlje te ispiranja hranjiva. Pod pojmom ”tlo”, na što zaboravljaju mnogi, naglasio je, podrazumijevamo četverofazni strukturirani sustav kojeg čine čvrsta faza + otopina + zrak + živi organizmi.

Zakon minimuma

Jedan je od mogućih pristupa kvalitetnom rješenju uočenih nepovoljnih stanja, prema Bažuliću, u primjeni Justus fon Liebigovog zakona minimuma po kojem nedostatak bilo kojeg hranjiva uzrokuje ograničeni prinos, što se rješava ili dodavanjem veće količine potrebnog elementa ili primjenom dostupnosti onog što je prisutno te potom proizlazećom racionalnom gnojidbom i sustavnom kontrolom plodnosti tla. Time se postupno nastoji doći do modela strukture tzv. idealnog tla.

Govoreći o tridetogodišnjoj povijesti Ecovita 1989., Goran Štimac posebno je napomenuo da su Agrovit i Agrovit HSF izvorno plod dugogodišnjeg domaćeg znanja i istraživanja te da kao eko poboljšivači tla sadrže tri vrste prirodnih sastojaka i to anorganske spojeve (mineralne komponente), organske (bilje) i bio-aktivne spojeve (bilje).To dokazuje 17 do sad provedenih stranih i stručnih istraživanja u 17 znanstvenih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Agrovit i Agrovit HSF pospješuju tako rast vinove loze, maslina, voćaka, bobičastiog voća i hortikulture od 20% do 80%, smanjuju nitrate u tlu za 47%, što je izuzetno značajno u agro okruženjima održivosti koje nastojimo doseći i održati i, obzirom na sve izraženija sušna razdoblja, čuvari su vlage u tlu. To je i razlog zašto su kroz niz godina do danas korak po korak, osim u Hrvatskoj, ostvareni plasman i izvoz ovih proizvoda u Sloveniju, Francusku, Portugal, Nizozemsku ili čak u Južnafričku Republiku.

”U poljoprivredno tlo nije dovoljno samo ulagati, treba znati što, kada i koliko unijeti, i o tome se stalno educirati, inače takva nedovoljno stručno potkrepljena ulaganja postanu novac bačen u vjetar. I nemojmo se zavaravati sa prošlogodišnjim relativno dobrim prinosima grožđa i maslina na pojedinim lokacijama sa minimalnim ili čak nikakvim ulaganjem u obradivu zemlju. Priroda zna potom debelo naplatiti naše nečinjenje”, zaključio je Štimac.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica (by Saša Čuka)

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Policijskoj upravi zadarskoj

Objavljeno

-

By

Foto: PU zadarska/Gradsko društva Crvenog križa Zadar

Ovom humanitarnom akcijom prikupljene su 22 doze krvi, a darivateljima su uručene zahvalnice za prvo i druga jubilarna darivanja

U organizaciji Policijske uprave zadarske i Gradskog društva Crvenog križa Zadar, uspješno je provedena prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama policijske uprave. Humanitarna akcija u kojoj su ukupno prikupljene 22 doze krvi, trajala je od 10 do 12 sati.

“Policijski službenici i zaposlenici Policijske uprave zadarske iznova su na djelu pokazali humanost i plemenitost darivajući dragocjenu tekućinu. Za troje djelatnika danas je to bilo prvo darivanje krvi za koja su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa uručili zahvalnice. Zahvalnice su uručene i drugim zaposlenicima i policijskim službenicima Policijske uprave zadarske za 5,10, 20, 25, 30 i 40 darivanje krvi.

Posebno možemo istaknuti kako se policijski službenici i tijekom cijele godine odazivaju na zaprimljene pozive Gradskog društva Crvenog križa za izvanrednim potrebitim dozama dragocjene tekućine.

Zahvaljujemo svim sudionicima što su se pridružili ovoj hvalevrijednoj akciji darivanja krvi”, stoji u objavi iz PU Zadarske.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu