Connect with us

Hrvatska

Nove podvarijante omikrona zaraznije i brže se šire, ali je blaža klinička slika

Objavljeno

-

O tome kakva je trenutno situacija što se tiče oboljelih od COVID-a 19 u Hrvatskoj, u “Dobro jutro, Hrvatska” je govorila Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

“Prema jučerašnjem izvještaju, u Hrvatskoj je trenutno 6336 aktivnih slučajeva. Tu se negdje brojevi kreću jer svaki dan ima onih koji se oporave, novih koji obolijevaju”, rekla je.

Većinom dolaze nove podvarijante virusa koje imaju blaže simptome. Kujundžić Tiljak je objasnila da su nove podvarijante BA.4 i BA.5 zaraznije i brže se šire, ali je blaža klinička slika kod onih koji su cijepljeni ili su preboljeli. “Imamo trend od 275 na bolničkom liječenju, 5 osoba na respiratoru, nekoliko preminulih. Bolest može imati i težu kliničku sliku. Simptomi su karakteristični za nešto što bi ranije nazvali ljetnom virozom, ali uz jako izraženu glavobolju”, dodala je.

Objasnila je da se oni koji su pozitivni na covid-19 trebaju izolirati 7 dana, u slučaju da nemaju simptoma, peti dan se mogu testirati i prekinuti izolaciju, ali uz obavezno nošenje maski. Osobe koje nisu cijepljene moraju biti u izolaciji 10 dana.

“Virus pokušava preživjeti i nalazi nove načine kako preživjeti. Došlo je do novih mutacija na tzv. S proteinu virusa i te mutacije mu omogućuju da izbjegne imunološki odgovor koji smo stekli preboljenjem ili cijepljenjem. Ove varijante virusa daju i blažu kliničku sliku – virusu je u interesu da preživi, ne da ubije domaćina. Na neki način, virus se prilagođava i pronalazi načine, no postao je zarazniji, brže se širi i klinička slika je blaža. Međutim, kad bude veliki broj aktivnih slučajeva, onda će se povećati i broj onih koji su na bolničkom liječenju”, rekla je za HRT.

Nije 100 posto sigurno da netko neće razviti težu kliničku sliku, rekla je.

“U Hrvatskoj je cijepljeno 60% ukupnog, odnosno 70% odraslog stanovništva. Ako gledamo treću, booster dozu, cijepljeno je 23% ukupnog i 28% odraslog stanovništva”, dodala je.

Osvrnula se na epidemiološke mjere koje ostaju na snazi, rekla je da je nošenje maski obavezno u zdravstvenim ustanovama i ustanovama skrbi za stare i nemoćne.

“Kada ste u zatvorenom ili u velikoj grupi ljudi, možete nositi masku. Nitko vam ne brani – svatko tko želi, može nositi masku da se zaštiti. Redovito pranje ruku, dezinfekcija i higijena su ono što nam pomaže i to ne bi smjeli sada zanemariti. Probajmo zadržati tu naviku, to je dobra navika koja nas štiti od svih zaraznih bolesti, ne samo od covida”, rekla je.

Na pitanje jesu li se covid i gripa izjednačili, rekla je da je covid još uvijek dominantniji, ali prema njemu se treba postaviti kao što smo se postavljali prema gripi – ako imate simptome i bolesni ste, morate odmirovati da brže prođe.

 

Hrvatska

Evo koji će biti najmanji iznos na bankomatima kad se uvede euro

Objavljeno

-

By

Prvog siječnja u Hrvatskoj se uvodi euro. Dva tjedna još će se paralelno u plaćanjima koristiti i kuna uz euro, a nakon toga samo euro.

S 1. siječnja sljedeće godine i bakomati će početi isplaćivati eure. Dosad je najmanji iznos koji se mogao podići na bakomatima kod većine banaka bio 100 kuna.

Sve veće banke odnosno Erste Bank, Addiko, RBA, PBZ, ZABA, HPB, Erste Bank, Nova Hrvatska Banka te OTP odgovorile su za Index.hr kako je najmanji iznos apoena koji će se moći podići na njihovim bankomatima biti 10 eura,

Neke banke kreću s manjim apoenima, najveći apoen će biti 50 eura

Iz PBZ-a su dodali kako će se 1. siječnja 2023. isplata eura prvo započeti s manjim apoenima od 10 i 20 eura, a kasnije će se postupno i prema potrebi uvoditi veći apoeni.

Iz nekih su banaka naveli kako će najveći iznos apoena koji će se moći podići biti 50 eura. To znači da će se, kod dizanja većeg iznosa, isplaćivati više novčanica od 50 eura ili novčanica od 50 eura i kombinacija novčanica manjih apoena.

Od 1. siječnja 2023. bankomati će isključivo isplaćivati eure i kune se više na njima moći podizati. Sav novac koji se nalazi na računima građana automatizmom s 1. siječnja 2023. preračunati u eure.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlače rezanci, provjerite jeste li ih kupili

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat RH je s tržišta opozvao instant rezance Lucky Me, proizvedene u Tajlandu, zbog utvrđenog 2-klor-etanola, priopćila je u srijedu Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Riječ je o proizvodu Instant rezanci, Lucky Me Pancit Canton Chilimansi, neto 60g,  s oznakom “najbolje upotrijebiti do 23.9.2022.”

Povlači se isključivo taj proizvod, proizvođača Monde Nissin Co., LTD., Tajland, dobavljača UNIONTRADE S.p.A., Peschiera, Italija. Na hrvatsko tržište ga stavlja tvrtka LITTLE MANILA j.d.o.o. iz Zagreba.

Iz Državnog inspektorata ističu da proizvod nije u skladu s EU Uredbom u područjima sigurnosti hrane.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Jeste li dobili ovakvu poruku? Iz banke upozoravaju da je riječ o prijevari

Objavljeno

-

By

KentBank je na svojim službenim stranicama objavio upozorenje u kojem svojim klijentima skreću pažnju da su se posljednjih dana u cyber-prostoru pojavili lažni mailovi u kojima se prevaranti lažno predstavljaju imenom njihove banke te navode primatelja da otkrije svoje kontakt podatke.

Izvor : KentBank

“Ukoliko zaprimite ovakvu ili sličnu poruku elektroničke pošte, ne slijedite poveznice, a poruku obrišite”, poručili su uz objavljenu presliku poruke i razgovora.

Napominju da KentBank nikada neće tražiti svoje korisnike da putem elektroničke pošte, društvenih mreža, mobilnih aplikacija za razmjenu poruka i sličnih kanala šalju svoje osobne ili sigurnosne podatke. Sve koji su otvorili poveznicu i ostavili svoje podatke, pozivaju da se odmah jave u Kontakt centar 0800 0006 ili na e-mail: podrska@kentbank.hr.

Izvor : KentBank

Slično upozorenje u petak je objavila i Zagrebačka banka (ZABA).

“Obavještavamo vas da je u tijeku phishing kampanja u kojoj se maliciozni napadač predstavlja kao djelatnik Zagrebacke banke d.d. sa imenom Costa.Daniela@unicreditgroup.zaba.hr i pokušava kroz prilozenu datoteku dostaviti maliciozni program”, poručili su iz ZABA-e također ističući da se ne otvara privitke i poveznice:

“Molimo da poruku s naslovom “KYC Poziv na dostavu ažurnih KYC podataka – Zagrebačka banka d.d.” od navedene osobe ne otvarate ako ste ih primili i ne pokrećete sumnjive poveznice (URL-ove) ako zaprimite takvu e-mail poruku.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu