Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U PREKU: “Izložba pitomačkih umjetnika” u povodu 5. Dana Petra Preradovića

Objavljeno

-

Dani Petra Preradovića, koje su prije pet godina zajednički pokrenuli POU Dom na žalu i Općina Preko, ugostit će 1. srpnja umjetnike iz Petrova rodnoga kraja i označiti ujedno početak ljetne sezone u galeriji Doma na žalu.

Suradnja POU Dom na žalu s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića u Grabovnici pokraj Pitomače počela je prošloga ljeta, kada je u Malom Lukoranu snimljen promotivni video ”Preradović i Pavica” – uprizorenje dijela života Petra Preradovića koji je proveo u Zadru i u Malom Lukoranu u ljetnikovcu obitelji De Ponte.

Ove godine Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića i Likovni klub Duga iz Pitomače predstavit će se u Preku izložbom 25 umjetnika. Bit će to, kao što je u najavi izložbe napisao pjesnik i glazbenik Rajko Stilinović, „25 svijeća na rođendanskoj torti petih Dana Petra Preradovića“.

„Izložba pitomačkih umjetnika dolazi u zavičaj Petrove ljubavi i Petrova nadahnuća, donoseći dašak zore koja je danom postala upravo tu u njedru zemlje dalmatinske.“

Pitomački umjetnici, od onih kojima je umjetnost poziv i zvanje, preko onih kojima je to hobi temeljen na daru i stečenim vještinama, do onih čiji fotoaparat vidi dublje od očiju, predstavit će 25 djela koristeći se tehnikama likovnog izražaja od ulja na platnu, akvarela, ulja na staklu do niske kombiniranih tehnika likovne umjetnosti, najavljuje Stilinović.

Otvorenje “Izložbe pitomačkih umjetnika” bit će u petak, 1. srpnja, u 20 sati, u POU Dom na žalu u Preku.

Izložbu organiziraju POU Dom na žalu, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića, Centar za kulturu Drago Britvić Pitomača, Općina Preko i Općina Pitomača.

Izvor: nasiskolji.hr

 

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI U OPĆINI SV. FILIP I JAKOV: Završava se vodoopskrbna mreža u dva naselja – uskoro priključci za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika!

Objavljeno

-

By

U tijeku su završni radovi na izgradnji vodoopskrbne mreže u naseljima Gračak te Strmote/Jurjevići. U naselju Mikulići stavljena je glavna cijev te ubrzo slijedi spajanje priključaka na stambene jedinice.

S novim projektom izgradnje vodoopskrbne mreže naselja Lužine, Mikulići, Gračak, Podvršje, Strmote te ostali dijelovi Općine Sv. Filip i Jakov će biti priključeni na centraliziran sustav vodoopskrbe. Ukupno će se izgraditi 11.321 metara vodovoda, s hidrostanicama ”Majčin brig 1” i ”Sikovo”, čime će se omogućiti priključak za 362 domaćinstva i 1.069 korisnika.

Projekt se provodi u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO), koji je odobren od strane Europske komisije u srpnju 2021. Nacionalni plan sadrži prijedloge projekata u šest područja ukupne vrijednosti 4,3 milijuna eura.

NPOO duljine dionica su: I. etapa duljina vodovoda: 1473 m, naselje Sveti FIlip i Jakov – Hidrostanica ”Majčin brig 1” te II. etapa duljina vodovoda: 9848 m, naselje Gornje Raštane, Donje Raštane i Sikovo-Hidrostanica ”Sikovo”.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OPĆINA SV. FILIP I JAKOV: Uređuje se biciklistička staza između Turnja i Sv. Petra

Objavljeno

-

By

U tijeku su radovi na uređenju biciklističke staze između Turnja i Sv. Petra.

Postavlja se trinaest novih rasvjetnih stupova, a na jedanaest već postojećih stavlja se nova rasvjeta.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ / Poziv na radionicu za građanstvo: Videoigranje s umjetnošću u Zadru 

Objavljeno

-

By

Iz Narodnog muzeja pozivaju sve građane u subotu 2. prosinca od 10 do 12 sati na radionicu Videoigranje s umjetnošću u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Radionice traju cca 45 minuta te se može birati između 4 tipa radionica/instalacija:

1.Instalacija:
Kamera detektira pokrete i dijelove tijela te njihove pokrete pretvara u zvuk. Ovisno o broju ljudi, brzini pokreta i svjetlosti, kamera šalje informacije u zvučni spremnik koji potom, prema instrukcijama, emitira zvukove. Pozivamo posjetitelje da se glupiraju, rade koreografije u grupi te eksperimentiraju s različitim pokretima kako bi čuli kako im pokreti zvuče.

2.Instalacija:
Sa svojim mobilnim uređajima moći ćete pokretati pjesme putem naše web aplikacije te koristiti svoj mobilni uređaj za pokretanje različitih zvukova bubnjeva koji aktiviraju određena svjetla. Udružite se s prijateljima i zajedno svirajte bubnjeve uz popularne pjesme, stvarajući pritom svjetlosni show!

3.Instalacija:
Padajuće note sugeriraju koje tipke na klavijaturi trebate pritisnuti. Ako nikada niste imali priliku svirati klavir i bojite se da je preteško, onda je ova igra za vas! Padajuće note tvore melodiju i uče vas kako svirati neke lijepe melodije.

4.Instalacija:
Klavijatura i drum mašina pokreću određene vizuale koje možete kontrolirati s PlayStation joystickom. Možete svirati, eksperimentirati sa zvukom i melodijama, slagati ritmove te u suradnji pokretati vizuale i stvarati audiovizualna djela.

Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu