Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK SE ZATVARA DIO PARKIRALIŠTA NA POLUOTOKU U subotu biskupsko ređenje mons. Zgrablića! Glavni zareditelj Puljić, suzareditelji Kutleša i Milovan

Objavljeno

-

Biskupsko ređenje mons. Milana Zgrablića, imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora, održava se u subotu, 25. lipnja, na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11,00 sati.

Vezano uz svečanost biskupskog ređenja mons. Milana Zgrablića imenovanog zadarskog nadbiskupa koadjutora, mjesta na starom autobusnom kolodvoru i dio parkirnih mjesta uz Liburnsku obalu bit će zatvoreni za javno korištenje parkiranja od petka, 24 lipnja do subote 25. lipnja 2022.g. do 17 sati, priopćili su iz Obale i lučica.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

Glavni zareditelj mons. Zgrablića je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK. Suzareditelji su mons. Dražen Kutleša, splitsko – makarski nadbiskup te porečki i pulski apostolski upravitelj i mons. Ivan Milovan, umirovljeni biskup porečki i pulski.

Ususret biskupskom ređenju u Zadru koji je važan događaj za cijelu mjesnu i domovinsku Crkvu, zadarski nadbiskup Želimir Puljić odredio je događaje u duhovnoj pripravi koji će na nadbiskupijskoj razini, a u duhu službe i poslanja biskupa koji predstavlja načelo jedinstva u partikularnoj Crkvi, očitovati zajedništvo vjernika ususret biskupskom ređenju mons. Zgrablića.

Susret obitelji Zadarske nadbiskupije, osobito obitelji s brojnom djecom, održava se u subotu, 11. lipnja u crkvi sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru s početkom u 19 sati.

Susret kateheta, molitvenih zajednica, bratstava, duhovnih pokreta i udruga djelatnih u Zadarskoj nadbiskupiji održava se u srijedu 15. lipnja u crkvi sv. Šime u Zadru s početkom u 20 sati.

Susret mladih Zadarske nadbiskupije održava se u četvrtak, 23. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 20 sati. Na tom susretu će sudjelovati i imenovani zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić koji će se tada prigodno obratiti mladima.

Nadbiskup Puljić podsjeća kako je sv. Ivan Pavao II. govorio da su „mladi nada Crkve, društva i naroda“. Sv. Ivan Pavao II. prvi je počeo s okupljanjem mladih i potaknuo biskupe neka to čine na razini biskupije, države i na međunarodnoj razini.

„Pozivan sve župe i redovničke zajednice u Zadarskoj nadbiskupiji neka u trodnevnici pred samo ređenje, od srijede 22. do petka, 24. lipnja, uz uobičajenu misu pruže ljudima mogućnost duhovne obnove i priprave za ovaj važan dijecezanski događaj.

Neka se pod svetom misom uputi kratka homilija, npr. o Crkvi, Svetom Redu, euharistiji i sl., a treći dan neka se učini euharistijsko klanjanje pred Presvetim, s produženom zahvalom, s litanijama Presvetom Srcu Isusovu. Također, valja dati prigodu za svetu ispovijed prije mise ili poslije mise“ potiče nadbiskup Puljić u okružnici svećenicima i redovničkim zajednicama u Zadarskoj nadbiskupiji ususret biskupskom ređenju.

Zadnje biskupsko ređenje u Zadru bilo je prije 32 godine, kada je 9. lipnja 1990. zaređen mons. Ivan Prenđa (1939.-2010.) kao zadarski nadbiskup koadjutor. Također, dopisom Okružnice, nadbiskup Puljić potaknuo je sve svećenike, župnike i redovničke zajednice u Zadarskoj nadbiskupiji da se na kraju svake mise tijekom mjeseca lipnja moli Molitva za svećenike i biskupe.

„Zahvalni smo Božjoj Providnosti za dar Crkve, svetih sakramenata i duhovnih zvanja. U vidu priprave za biskupsko ređenje, molit ćemo Velikog Svećenika, Isusa Krista, da svi oni koje je po svojoj dobroti uzvisio na službu nebeskih tajna, budu dostojni službe koju im je Gospodin povjerio. Molit ćemo za svetu Crkvu Božju i za papu Franju, da uspješno vlada pukom svetim Božjim, koji neka urešen kršćanskim krepostima napreduje ovdje na zemlji dok ne prispije u vječno spasenje“ poručuje nadbiskup Puljić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZABAVA JE U SV. FILIPU I JAKOVU: U utorak manifestacija “Gušti mora” – dobra spiza i koncert Magazina!

Objavljeno

-

By

U Sv. Filipu i Jakovu se u utorak 16. kolovoza održava manifestacija “Gušti mora” na kojoj se tradicionalno pripremaju i degustiraju ribe i školjke.

Za ovogodišnje izdanje najavljen je i koncert grupe Magazin.

Cilj organizacije manifestacije jest doprinos razvoju i prepoznavanju lokalne baštine na širem ribarskom području kroz promociju tradicije u obalnom naselju Sv. Filip i Jakov.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT WELCOME: I ove godine se nagrađuju najbolji iznajmljivači u Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

Zadarska županija objavila je javni poziv za dodjelu Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače u 2022. godini. Projekt Welcome predstavlja odličnu priliku za nagrađivanje svih onih iznajmljivača koji su dobri domaćini te su ostvarili hvalevrijedne iskorake u kvaliteti i originalnosti svoje ponude.

Nagrade se dodjeljuju s ciljem motiviranja privatnog turističkog sektora za poboljšanje kvalitete promocije destinacije i poticanje uvođenja inovacija, poticanje kreiranja i razvoja novih proizvoda kao i turističke promocije te priznavanja uloženih napora od strane sudionika u promociji obiteljskog smještaja kroz prikaz najboljih dostignuća u turizmu Zadarske županije.

„Ovim putem pozivamo sve vrijedne dionike iz segmenta obiteljskog turizma s oznakom kvalitete “Welcome” da se pridruže ovom projektu u sklopu kojeg će se valorizirati izvrsnost. Obiteljskom smještaju u Zadarskoj županiji želimo osigurati veću vidljivost, ali i naglasiti iznimnu važnost u podizanju kvalitete i praćenju suvremenih trendova ponude i potražnje. Projekt nagrađivanja najboljih iznajmljivača vidimo kao dodatni poticaj svima onima koji sustavno ulažu u kvalitetu i svakodnevno se trude pratiti zahtjeve gostiju te biti u korak s trendovima u turizmu“, istaknuo je Ante Sjauš, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Cilj projekta je podizanje kvalitete i obogaćenje ponude obiteljskog smještaja na području Zadarske županije te:

  • prepoznavanje i medijski intenzivno promoviranje izvrsnosti, kreativnosti i profesionalnosti u području pružanja usluga privatnog smještaja na području Zadarske županije,
  • dodatno poticanje procesa inovacije i kreativnosti u turističkoj ponudi,
  • podizanje standarda usluge i dodatno osnaženje turističke ponude Zadarske županije u segmentu obiteljskog turizma,
  • nagrađivanje najboljih primjera dobre prakse na svečanosti koja će se održati u prosincu 2022. godine, a koja će ujedno biti prilika za povezivanje i razmjenu iskustava svih aktera u procesu.

Na Javni poziv za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji mogu se prijaviti privatni iznajmljivači soba, apartmana/studio apartmana i kuća za odmor na području Zadarske županije koji posjeduju oznaku kvalitete „WELCOME”. Ne mogu se prijaviti privatni iznajmljivači koji su prijašnjih godina dobili Welcome nagradu.

Nagrade će se dodijeliti za tri glavne kategorije smještaja: sobe, apartmani/studio apartmani i kuće za odmor.

Pobjednici, u svakoj od kategorija osvajaju:

  • 1. nagrada: 15.000,00 kuna i zlatnu plaketu,
  • 2. nagrada: 10.000,00 kuna i srebrnu plaketu,
  • 3. nagrada: 5.000,00 kuna i brončanu plaketu.

Javni poziv otvoren je do 31. listopada 2022. godine, a detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji te prijavni obrazac dostupni su na mrežnoj stranici Zadarske županije.

Odgovore na sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se dobiti na brojeve telefona 023/350-430 ili 023/350-437.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJEN JAVNI POZIV Oko 100 djece iz Zadarske županije dobit će pomoćnike u nastavi

Objavljeno

-

By

Zadarska županija objavila je javni poziv za pomoćnike u nastavi ili stručne komunikacijske posrednike za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2022./2023.

Javnim pozivom je predviđen odabir i zapošljavanje zainteresiranih osoba u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije, partnerima u projektu „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III.” i ostalim školama koje nisu partneri u spomenutom projektu, s ciljem povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije.

Očekuje se da će, kao i posljednjih nekoliko godina, kroz ovaj projekt pomoćnika u nastavi dobiti stotinjak djece s područja Zadarske županije.

Među traženim uvjetima za rad su najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, da protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak, niti je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela te da nije roditelj, skrbnik ili drugi član uže obitelji učenika.

Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, s iskustvom u volontiranju te imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju.

Odabrani kandidati, prije zapošljavanja, moraju imati potvrdu iz koje je vidljivo da su prošli program edukacije odnosno osposobljavanja za pomoćnike u nastavi. Prilikom odabira kandidata vodit će se računa o mjestu prebivališta odnosno boravišta kandidata.

Pisane prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz Javnog poziva podnose se na adresu:

Javna ustanova Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

Put Murvice 14

23000 Zadar

„Prijava na Javni poziv – pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici“

Svi kandidati koji se prijave na Javni poziv dužni su popuniti i potpisati Privolu za prikupljanje i obradu osobnih podataka. Obrazac Privole nalazi se na službenoj stranici Zadarske županije zajedno s Javnim pozivom.

Rok za podnošenje prijave je do kraja nastavne godine 2022./2023, a Zadarska županija zadržava pravo izmjene broja pomoćnika odnosno učenika zbog iskazivanja dodatnih potreba.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu