Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NOVA MONOGRAFIJA O NOVIGRADU U IZDANJU SVEUČILIŠTA U ZADRU Novigradska tvrđava mora biti od strateškog interesa za Zadarsku županiju i Hrvatsku

Objavljeno

-

U pet godina Novigrad je dobio dvije monografije kakve ima malo gradova u Hrvatskoj – „Novigrad nekad i sad“ objavljena je 2017., godine, a nakon pet godina stiže nova knjiga „800 godina od obnove rimske kule i prvog spomena imena Novigrad u pisanim izvorima“, koju su u
Multimedijalnoj dvorani Kneževe palače danas predstavili urednici prof. dr. sc. dr. h. c. Ante Uglešić i izv. prof. dr. sc. Zlatko Begonja te akademik prof. dr. sc. Slobodan Kaštela.

Iako se prije pet godina mislilo da se nakon takve knjige više neće imati što reći o Novigradu, tadašnji znanstveni skup i monografija koja je slijedila otvorili su brojna pitanja o ovom pitoresknom mjestu u zadarskoj okolici.

Interes istraživača Novigrad zahvaljuje dugoj povijesti, budući da je iznad današnjeg mjesta u rimsko doba bio podignut castrum, koji je u 13. stoljeću restauriran i nazvan Castrum Novum, što su Hrvati preveli u Novigrad. Naravno, najslavnija epizoda, koja je odjeknula po cijeloj Europi i brojnim umjetničkim i povijesnim djelima, bilo je zatočeništvo kraljice Elizabete i njezine kćeri Marije te kasnije pogubljenje, koje danas neki povjesničari osporavaju.

– Zadnjih godina uz pomoć Ministarstva kulture i medija počela je obnova tvrđave, ali ovakvim tempom neće biti gotova desetljećima. Općina Novigrad i Sveučilište u Zadru rade velike napore da se promijeni takvo stanje, a s obzirom na njezino značenje Fortica, kako je Novljani nazivaju, trebala bi postati projekt od strateškog interesa Zadarske županije i Hrvatske, rekao je akademik Kaštela.

– Tvrđavu su restaurirali Kurjakovići (Krbavski knezovi), a potom je i Mlečani koristili kao sjedište mletačkog providura. Ona je zbog svega postala trajni simbol Novigrada i stanovnika kojima je pružala zaštitu stoljećima, istaknuo je na predstavljanju akademik Kaštela.

Uglešić i Begonja predstavili su deset radova zastupljenih u monografiji, koji pokrivaju razdoblje od prapovijesti do novog vijeka. Iz prapovijesti je ostalo vrlo malo tragova, a prostor dobiva strateški značaj u vrijeme Justinijanove rekonkviste (6. stoljeće). Novigrad je Bizant preuzeo od Istočnih Gota, od kojih nema izravnih tragova, ali neki iz Pridrage ukazuju na njihovu nazočnost. Hrvati su Novigrad, istaknuo je Uglešić, dobili za „zelenim stolom“, Aachenskim mirom iz 812. godine, od kada on postaje značajno strateško mjesto.

Kada su pristaše Ladislava Napuljskog u Novigradu pogubili (a po nekima ne) Elizabetu Kotromanić, ova anonimna utvrda postaje jedan od najznačajnijih lokaliteta na ovom području. Dolaskom pod vlast Mlečana grade se utvrde koje su imale značajne stratešku ulogu, a iako su ga Osmanlije vrlo kratko osvojile, nije mu se dogodila sudbina Nina da je spaljen, nego je i dalje imao značajnu ulogu na prostoru koji je bio granica između Osmanlija i Mletačke republike, istaknuo je Uglešić. O kontaktima s europskim središtima svjedoče ostaci glazirane keramike, posuđa koje vodi porijeklo iz Italije ili Španjolske.

Prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić čestitao je autorima i urednicima, izrazivši podršku ovom i sličnim projektima. Nakon nedavne monografije o Bibinjama i ove o Novigradu, sljedećeg tjedna predstavlja se monografija o Starigradu Paklenici, dok je u pripremi ona o Sukošanu.

– Značaj ovih monografija izlazi izvan okvira akademske zajednice. Osim što tekstovi mogu zainteresirati širu publiku, daju vrijedne podatke za izradu strateške i prostorno-planske dokumentacije. Novigradska utvrda zaslužuje biti strateški projekt koji će obogatiti novigradsku sadašnjost i referirati se na turbulentnu prošlost. Nadam se da će Novigrađani u ovim knjigama pronaći element vrijedan iščitavanja te da će ih svaka novigradska kuća imati u svojim kućnim knjižnicama, rekao je Faričić.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

POLICIJA ZAHVALJUJE GRAĐANIMA NA SURADNJI Uhićen 21-godišnjak koji je opljačkao zlatarnicu u Supernovoj

Objavljeno

-

By

Nakon što je Policijska uprava zadarska objavila fotografije muškarca koji se dovodi u vezu s kaznenim djelom teške krađe, zaprimili su veći broj dojava građana koji su nam dostavili vrlo korisne informacije o počinitelju.

U subotu, 13. kolovoza uhićen je 21-godišnji hrvatski državljanin nad kojim je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je 02. kolovoza 2022. godine u večernjim satima u Zadru, u Ulici Akcije Maslenice iz zlatarnice u vlasništvu 44-godišnjakinje, s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi, otuđio zlatni nakit, čime je vlasnici pričinio veću materijalnu štetu. Protiv osumnjičenika, nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava.

Želimo zahvaliti građanima koji su nam se s punim povjerenjem obratili i dostavili nam izuzetno korisne informacije za rješavanje kaznenog djela.

Suradnja građana i njihovo povjerenje prema policiji jedan je od najvažnijih preduvjeta za stvaranje sigurnijeg društvenog okruženja, priopćeno je danas.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

CIJELI TJEDAN PREVRTLJIVO VRIJEME Kiša moguća u utorak, te pred vikend. Temperatura oko 30°C

Objavljeno

-

By

U većini krajeva danas pretežno sunčano. Od sredine dana na zapadu porast naoblake te uglavnom u gorju i na sjevernom Jadranu uz mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren jugozapadni, na Jadranu i južni te jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C.

U utorak djelomice sunčano, ali nestabilno. Uz mjestimice umjeren i jak razvoj oblaka vrlo su vjerojatni pljuskovi praćeni grmljavinom koji ponajprije na sjevernome Jadranu i u gorju u prvom dijelu dana mogu lokalno biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na istoku zemlje i zapadni te sjeverozapadni, a na Jadranu jugo i južni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 19, na Jadranu između 19 i 23. Najviša dnevna uglavnom od 27 do 31 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U utorak djelomice sunčano, ali nestabilno. Mjestimice uz jači razvoj oblaka vjerojatni su pljuskovi praćeni grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji, osobito na sjevernome Jadranu i u gorju. Potom stabilnije i većinom sunčano te vruće. U srijedu ujutro mjestimice u unutrašnjosti može biti magle, a prema kraju četvrtka sa zapada dolazi novo naoblačenje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo te južni. Temperatura zraka u osjetnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BLAGDAN VELIKE GOSPE Posebno svečano u Svetištu Gospe Maslinske, na Velikom Rujnu i u Pagu. Donosimo raspored događanja…

Objavljeno

-

By

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predslavit će misu u 19 sati na svetkovinu Velike Gospe u Svetištu Gospe Maslinske u Zadru. Misu u 10:30 predvodit će duhovnik zadarskog komicija Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije mons. Šime Perić. Toga dana mise će biti također u 6, 7, 8 i 9 sati.

Mogućnost za slavlje sakramenta ispovijedi na svetkovinu bit će od 6 do 12 te od 17 do 20 sati.

Zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić predslavit će središnju euharistiju u 19 sati na svetkovinu Velike Gospe u zbornoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu. Misi će prethoditi procesija iz Starog Grada.

Toga dana mise će biti i u 6 i 8 sati u Starom Gradu, u 8 sati u samostanu sestara benediktinki sv. Margarite te u 9 i u 10:30 u zbornoj crkvi.

Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena i u svetištu na Velikom Rujnu na Velebitu u Župi sv. Jurja mučenika u Starigradu – Paklenici. Svečanu euharistiju u 10.30 sati predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu