Connect with us

Sport

VIŠNJIK: Ukrajinska reprezentacija u mažoret-sportu na pripremama u Zadru

Objavljeno

-

Od 22. do 26. lipnja 2022. u dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku bit će održano 17. Europsko prvenstvo u mažoret-sportu. Zbog nemogućnosti održavanja planiranih natjecanja tijekom 2020.-e i 2021.-e godine, ovo je prvo MWF/Europsko prvenstvo nakon 2019.-e godine i za sve sudionike ima izuzetan značaj.

U različitim uvjetima  timovi su se pripremali za nacionalna kvalifikacijska natjecanja , uložili  nevjerovatne napore da bi mogli  svojim rezultatima ostvariti nominaciju za sudjelovanje na MWF/Europskom prvenstvu, a nakon toga i MWF/Svjetskome prvenstvu /Nur Sultan-KZ,22.-25.09. 2022. Prema najavama organizatora na Višnjiku će se okupiti gotovo 4 tisuće sudionika.

Nevjerovatnu  snagu,energiju, sportski duh i ljubav prema mažoret sportu pokazali su članovi Ukrajinske reprezentacije koja svoje posljednje pripreme , po prvi puta zajedno, odrađuje u Zadru u dvorani Krešimira Ćosića  na Višnjiku o čemu nam je više kazala Anna Domnich, voditeljica ukrajinske reprezentacije u mažoret sportu:

-Prije rata smo lijepo živjeli, radili i trenirali, međutim kako što znate u našoj se zemlji dogodio rat kojeg nitko od nas nije očekivao. Nakon toga razmišljali smo kako nastaviti s treninzima i natjecanjima jer su naše članice uslijed agresije na Ukrajinu raseljene svugdje po svijetu, a neke su djevojke ostale i na okupiranom području. Nismo imale ni rekvizita ni interneta koji bi nam omogućio online treniranje. Nismo znale što napraviti jer smo ipak željele sudjelovati na ovom Europskom prvenstvu. Također, i jer smo sudjelovale na Europskom prvenstvu na Višnjiku i prošle godine. Tada nismo bile niti svjesne koliko je to za nas bilo sretno razdoblje, ispričala nam je Anna.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-mažorez-mažoretkinje-mazoretkinje-ukrajina-ukrajinke-trening-pripreme

Usprkos teškim ratnim okolnostima prevladala je želja da ukrajinska reprezentacija ipak sudjeluje na natjecanju kako bi se ljudima u svijetu i na ovaj način podigla svijet o zbivanjima u toj zemlji:

-Tako da smo počele vježbati on line i bez pom pona te smo naše majce koristile umjesto pom pona. Za Europsko prvenstvo smo uspjeli okupiti 80 djece. Neka su stigla čak iz Kanade i SAD-a i prešle su dug put da bi došle u Zadar. Većina ih je u Europi, a neka su i u Ukrajini. Svi imamo veliku motivaciju kako bi Ukrajinu predstavile na najbolji mogući način, nastavila je Anna.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-mažorez-mažoretkinje-mazoretkinje-ukrajina-ukrajinke-trening-pripreme

Ukrajinska reprezentacije svojim će nastupom otvoriti 17. Europsko prvenstvo u mažoret-sportu:

-Naša izvedba bit će posvećena svim ljudima u našim gradovima i budućnosti Ukrajine jer vjerujemo da su djeca naša budućnost i da će Ukrajina biti neovisna i dio Europske unije, istaknula je Anna.

Također, zahvalila je ŠC Višnjik što je ukrajinskoj reprezentaciji omogućena dvorana za pripreme:

-U Zadru se svi osjećamo jako dobro, smještaj i uvjeti za trening su odlični. Uz podršku svih vjerujemo u dobar plasman na natjecanju.

17. EP u mažoret-sportu počet će 22. lipnja 2022. otvaranjem u devet sati u Dvorani Krešimira Ćosića. Nastupit će timovi iz Poljske, Slovenije, Mađarske, Luksemburga, Češke, Bugarske, Italije, Slovačke, BiH, Crne Gore, Ukrajine, Srbije i Hrvatske. Prvenstvo će završiti svečanom ceremonijom 26. lipnja 2022.

Izvor: ŠC Višnjik

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Sport

DAN OBRANE ZADRA U subotu se trči linijom obrane grada od Bokanjca do Dračevca, pridruži se!

Objavljeno

-

By

Povodom 31. obljetnice Dana obrane grada Zadra u subotu 1. listopada 2022. godine održat će se četvrto izdanje atletske utrka Linijom obrane grada u dužini od 8,7 kilometara (Bokanjac-Musapstan-Crno-Ploča-Dračevac).

Start utrke je u 10 sati na Trgu sv Šimuna i Tadije na Bokanjcu, a cilj kod tenka na Dračevcu.

Za sve sudionike bit će organiziran prijevoz autobusom do starta na Bokanjcu.

Polazak je u 8.45 sati ispred OTP banke na Višnjiku. Autobus nakon toga prevozi osobne stvari i sportsku opremu do cilja na Dračevcu gdje će biti organizirana okrjepa za sve atletičare. Predviđeni povratak sudionika na Višnjik je oko 12 sati.

Na utrku su dobrodošli svi aktivni sportaši, rekreativci, zaljubljenici u trčanje i hodanje bez obzira na starosnu dob. Svi natjecatelji prolaskom kroz cilj dobivaju spomen medalje, a po troje prvoplasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji pehare. Posebne nagrade osigurane su za najmlađeg i najstarijeg sudionika utrke.

Organizatori utrke su Grad Zadar i Sportska zajednica grada Zadra, a za njenu provedbu zaduženi su Atletski savez Zadarske županije, Atletski klub Alojzije Stepinac, Klub atletskih veterana Zadar te Atletski športski klub Zadar.

Prijave se primaju na mail: zaszad@net.hr do 30.09. 2022., a podjela startnih brojeva će se održati na dan utrke od 9 do 10 sati na samom startu.

Više informacija o utrci možete saznati pozivom na: 0981337036 (Slobodan Miolović) ili 0981968670 (Danijel Tadić).

 
Nastavi čitati

Sport

ŠC VIŠNJIK: Počela 19. sezona obuke neplivača osnovnoškolaca. U Zadru 50 posto prvašića ne zna plivati!?

Objavljeno

-

By

U Športskom centru Višnjik, u zatvorenom bazenskom plivalištu, u srijedu, 28. rujna 2022. počela je 19. sezona obuke neplivača osnovnoškolaca. Riječ je o projektu koji je osmišljen u Upravnom odjelu za kulturu i šport u Gradu Zadru, koji se financira iz gradskoga proračuna, a provodi u suradnji sa Športskom zajednicom Grada Zadra, plivačkim klubovima Jadera i Zadar, te Športskim centrom Višnjik.
– Godine 2003. počeli smo provoditi program obuke neplivača osnovnoškolaca iz niza razloga. Između ostalih i zbog toga što je zakonski određeno da svako dijete koje pohađa osnovnu školu treba naučiti plivati – kaže Snježana Jurinić, pomoćnica pročelnice UO-a za kulturu i šport u Gradu Zadru, te predsjednica Športske zajednice Grada Zadra.

Tijekom školske godine testiranjima bude obuhvaćeno oko 900 osnovnoškolaca, a program obuke uspješno završi njih oko 150. Za ostvarenje toga plana i programa osigura se oko 200 tisuća kuna.
– Dok nije bilo bazena na Višnjiku radili smo u hotelu Pinija u Petrčanima. Dakako da je otvaranje bazena na Višnjiku omogućilo i uključivanje više djece i znatno bolje uvjete i za testiranja i za obuku – kaže Vitomir Burčul, predsjednik PK-a Jadera, plivački trener i koordinator obuke neplivača.

Koliko je za društvo u cjelini bitno provođenje obuke neplivača osnovnoškolaca ukazat će, između ostaloga, podatak da prema najnovijim istraživanjima oko 70 posto djece u Hrvatskoj ne zna plivati.
– Plivanje je uz gimnastiku i atletiku bazični sport. Vještina plivanja ljudima spašava život, a u Hrvatskoj imamo oko 90 utapanja godišnje. Prema našim podacima u Zadru imamo oko 50 posto neplivača među osnovnoškolcima prvašićima.

Program obuke neplivača osnovnoškolaca u Zadru obuhvaća sve osnovne škole, a zalaganjem struke i suradnjom s nekim školama u Zadarskoj županiji i drugim subjektima, jedan se krak protegao i na neke županijske škole. Program traje 12 sati, a treneri i vositelji rade s djecom u skupinama, poslije čega se na završnom ispitu utvrđuje je li dijete svladalo vještinu plivanja.
– Ono dijete koje pravilno u vodu skoči “na noge”, potom ispliva i pravilno pliva najmanje 15 metara, uspješno je. Promatramo i neke druge pojedinosti, a u svemu je bitno i da smo u pripremi dijete oslobodili možebitnoga straha od vode – ističe Vitomir Burčul.

Od 2003., kažu podatci, u svakoj sezoni program obuke neplivača uspješno je prošlo najmanje 80 posto sudionika koji potom na maloj svečanosti dobiju i diplomu.

Program obuke neplivača zadarskih osnovnoškolaca koji financira Grad Zadar provode treneri iz plivačkih klubova Jadera (Marijan Čulina, Ante Džaja, Edgar Nimac i Lucijan Krpina), te Zadar (Ivan Karavida, Željko Olujić, Maja Štrbac i Nikola Deković). Zgodno je spomenuti da oba kluba imaju i svoje programe obuke neplivača koji (programi) u jednoj školskoj godini obuhvaćaju od 180 do 200 polaznika.

Izvor: Visnjik.hr

 
Nastavi čitati

Sport

SUTRA PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA ŽUPANIJOM Četvrta etapa utrke CRO Race kreće iz Biograda, cilj u Crikvenici

Objavljeno

-

By

Sedmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race održava se od 27. rujna do 2. listopada kroz šest etapa, na trasi većoj od 1.000 kilometara diljem Hrvatske.

I ove će godine utrka CRO Race ponuditi brojna uzbuđenja i atrakcije, a prolazit će kroz neke već poznate, ali i nove destinacije.

Četvrta etapa utrke kreće u petak 30. rujna iz Biograda na Moru u 11:30 sati, cilj je u Crikvenici, a dolazak biciklista na cilj očekuje se između 16:41 i 17:11 sati.

Privremena regulacija prometa

Na prometnicama kojima se kreće utrka bit će na snazi privremena regulacija prometa na dijelu javnih cesta te će se ograničenje prometa na navedenim dionicama vršiti uz nazočnost djelatnika MUP-a i predstavnika organizacije.

Iako se biciklistička utrka održava u uvjetima normalnog odvijanja prometa s povremenim zaustavljanjem prometa neposredno prije nailaska i prolaska biciklista, moguća su zaostajanja biciklista koja sudjeluju u manifestaciji pa je potrebno povećati oprez i obratiti pozornost na bicikliste u prometu.

Privremena regulacija prometa na četvrtoj etapi Biograd na Moru – Crikvenica vrijedit će 30. rujna od 11:00 do 17:30 sati na cestama Zadarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije na ruti: Biograd na Moru – Sukošan – Zemunik Donji – Murvica – Posedarje – Lukovo Šugarje – Karlobag – Živi Bunari – Ažić Lokva – Sveti Juraj – Senj – Povile – Novi Vinodolski – Crikvenica – Dramalj – Crikvenica.. Više informacija o prometu možete pronaći na poveznici https://bit.ly/3SoWy0T.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu