Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

KREĆE LJETNA POZORNICA KINO ZONE! “Casablanca”, “Košnica”, “Divljaci”, “Summer of Soul”… evo što donosi filmski lipanj…

Objavljeno

-

Četvrtu godinu zaredom ljetne vrućine pratit će druženje uz dobre filmove na ljetnoj pozornici gradske kinoteke Kino Zone!

Od 15. lipnja pa sve do kraja rujna, srijedom i nedjeljom moći ćete uživati u najboljim filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta te imati prilike razgovarati s domaćim i stranim gostima iz svijeta filma!

Čast otvorenja ljetne pozornice pripala je filmu o kojem od premijernog prikazivanja niti kritika niti publika nije prestala nizati hvalospjeve. Mnogi su ga promptno proglasili remek-djelom koje se ne propušta i svrstali među najbolja ovogodišnja ostvarenja, a zašto baš svi govore o filmu ”Everything Everywhere All at Once“ posjetitelji Kino Zone moći će saznati u srijedu 15. lipnja od 21 sat na Poljani Branka Stojakovića.

Četiri dana kasnije, u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Kosova u Zadru, prikazati će se ovogodišnji kandidat u užem izboru za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg filma, kosovska drama „Košnica“ o snazi zajednice, otporu i ustrajnosti, nastala prema istinitom događaju.

Drugi tjedan ljetnog kina uživati će se u taktovima Steviea Wondera, Nine Simone, B.B.Kinga i drugih aktera glazbenog dokumentarca „Summer of soul“ o legendarnom događaju iz 1969., Harlem Cultural Festivalu, koji je slavio afro-američku glazbu i kulturu te promovirao crnačko zajedništvo i ponos.

Za vikend, točnije 26.6., u goste stiže Nina Violić sa filmom „Baci se na pod“ u kojem ima čak trostruku ulogu, glavne glumice, scenaristice te redateljice filma. U filmu se isti događaj prikazuje iz tri različite perspektive, tako da gledatelj postupno upoznaje osobne istine svakog člana obitelji. Sve o izazovima režije, pisanja scenarija i istovremeno i glume, moći ćete saznati u moderiranom razgovoru nakon filma.

Mjesec zaključuje autoironična parodija Nicholasa Cagea „Unbearable weight of a massive talent“, izuzetno zanimljiv glumčev osvrt na uspone i padove jedne ipak vrlo bogate karijere.

Od gostovanja u ostalim mjesecima valja izdvojiti prvo međunarodno gostovanje u Kino Zoni, Francesco Clerici, dobitnik nagrade Fipresci na Berlinaleu 2015., prikazati će nagrađeni dokumentarni film „Hand gestures“ te održati i predavanje na temu dokumentarnog filma.

U goste stiže i domaći akcijski kino hit „Divljaci“ sa filmskom ekipom, glavnim glumcem Alenom Liverićem i redateljem Darijom Lonjkom kao i slovenski kino hit, neobična „Prasica“ koju će također u Zadar dopratiti filmska ekipa spremna na razgovor.

Iz bogatog programa u ostalim ljetnim mjesecima ističe se dobitnik Goye „Buen patron“, izabrani program sa filmskog festivala u Veneciji (Sundown, Madres paralelas, Official competicion, Il Buco), sa Cannesa stiže „Bergmanov otok“ dok Hollywood zastupa među ostalima „French distpatch“, „Nightmare alley“ i „Last night in Soho“.

Suradnje sa domaćim festivalima tradicionalno su dio ljetnog programa Kino Zone pa tako Festival mediteranskog filma Split, među nekolicinom filmova, donosi i maltešku dramu „Luzzu“ , a Motovun u Zadru kontroverzni film „Pleasure“.

Ovoljetni kultni klasici na otvorenom biti će „Casablanca“ i „Ubiti pticu rugalicu“ čime se obilježavaju osamdeseta i šezdeseta obljetnica izlaska.

U suradnji s Akademijom dramskih umjetnosti u Zagrebu prikazati će se izabrani studentski kratki filmovi, prema lanjskom formatu „kratki prije dugih“, u svrhu podizanja vidljivosti studentske produkcije i omogućavanja mladim autorima i autoricama bolji doseg prema publici.

Lokacija prikazivanja ostaje ista, Poljana Branka Stojakovića (pored Kazališta lutaka Zadar), kao i cijena ulaznica (25 kuna), nove i udobnije su stolice u kojima se može čak i zaspati, a filmovi su dvostruko titlovani (hrvatski i engleski) tako da i turisti mogu nesmetano uživati u ljetnim filmskim večerima.

Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra te Turističke zajednice grada Zadra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) Svečano obilježen Dan Općine Povljana

Objavljeno

-

By

U subotu, 27. travnja svečano je obilježen Dan Općine Povljana. Program je započeo svečanom sjednicom Općinskog vijeća u 10 sati, nakon čega je u Domu kulture u organizaciji Općine Povljana i Kulturnog centra Sv. Martin – Hrvatska u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te Hrvatskim katoličkim sveučilištem predstavljena knjiga „Život svetoga Martina” autora Sulpicija Severa. Na promociji knjige govorila je dr. sc. Antonija Zaradija Kiš, dopredsjednica znanstveno-kulturne udruge Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska i znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, koja je predstavila višegodišnji projekt i put njezina nastanku ukazavši na značaj koji knjiga danas nosi.

Knjiga „Život svetoga Martina” u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska i Hrvatskog katoličkog sveučilišta prijevod je djela čovjeka očarana milosrđem i humanošću sv. Martina, Sulpicija Severa, svetčeva suvremenika i sljedbenika, koju je na hrvatski jezik preveo prof. dr. sc. Stjepan Kušar.

Prof. dr. sc. Ines Sabotič, predsjednica Kulturnoga centra sv. Martin – Hrvatska i profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavila je projekt Kulturne rute Vijeća Europe u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Radomir Jurić, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar govorio je o crkvi Sv. Martina i običajima vezanim uz slavljenje kulta Sv. Martina u Povljani na otoku Pagu.

Crkva sv. Martina spominje se kao prva župna crkva naselja Povljane već davne 1334. godine, a sagradio ju je Dižislav Radogostić Vučo u Staroj Povljani. Crkva je iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovne arhitekture koja je 2001. godine u cijelosti konzervirana i tako dugoročno spašena, kao iznimno vrijedan spomenik hrvatskog srednjovjekovnog graditeljstva.

Općina Povljana od ove godine učlanjena je u Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska koji okuplja gradove i općine pod zaštitom ovog sveca, kao i brojne štovatelje Martinske baštine.

Svečano slavlje nastavljeno je na Trgu Bana Josipa Jelačića u Povljani uz domjenak i druženje s građanima.

„Danas smo u društvu naših gostiju i građana svečano obilježili Dan Općine Povljana. Tradicija obilježavanja svake godine obogaćuje našu zajednicu te zahvaljujemo svima koji su nam se pridružili  kako bismo zajedno proslavili Dan naše općine.” – rekao je Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana.

Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBLJETNICA / Zavod za javno zdravstvo Zadar u ponedjeljak slavi 80. rođendan. Proslava je na Trgu, i svi su pozvani

Objavljeno

-

By

Zavod za javno zdravstvo Zadar obilježava 80 godina javnozdravstvenog djelovanja i 40 godina od osamostaljenja Zavoda.

Datum: 29. travnja 2024. godine

Vrijeme: 10:00 – 13:00 sati

Lokacija: Narodni trg, Zadar (ispred Gradske lože)

Program događanja:

1. Mjerenje tlaka i šećera u krvi: Posjetite naš štand i provjerite svoje zdravstvene parametre.

2. Predavanje o provedbi Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva: U 11:00 sati u Gradskoj loži, saznajte više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

3. Predstavljanje rada stručnih službi Zavoda: Upoznajte se s našim timom stručnjaka i saznajte kako doprinosimo javnom zdravlju.

4. Promotivni materijali: Dijelit ćemo informativne brošure i materijale koji će vam pomoći da ostanete informirani o važnim zdravstvenim temama.

5. Besplatne analize vode: podijelit ćemo ambalažu za 10 besplatnih analiza zdravstvene ispravnosti vode za piće i 10 besplatnih analiza vode iz bazena.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / Sunčano i sve toplije. Već u nedjelju temperatura ide iznad 25°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, no ne i posve stabilno, pa malo kiše ili pokoji pljusak može pasti uglavnom na sjevernom Jadranu i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na moru jugo. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21 °C.

U nedjelju pretežno sunčano uz slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Jutarnja magla uglavnom u kotlinama. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, na moru između 9 i 13 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano uz porast temperature. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od ponedjeljka jugoistočni, a na moru jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu