Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NARODNI MUZEJ U ZADAR DOVODI PABLA PICASSA U Kneževoj palači od petka velika izložba keramike, grafike i plakata velikog umjetnika

Objavljeno

-

Zadarski Narodni muzej poziva na otvorenje izložbe Pablo Picasso: Novi početak

U izložbenim dvoranama Kneževe palače u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Peculiar Events j.d.o.o. predstavit će se izbor najznačajnijih radova iz The Lake collection kolekcije 230 originalnih keramika, grafika, i plakata kao što su Picassovi motivi Jacqueline, poznatog hommagea Vallaurisu, mitskoga fauna, ribe, koze, sove, pa njegove interpretacije goluba kao simbola mira, bika, ptica, mrtve prirode te mnogo drugih.

The lake collection jedna je od najvećih kolekcija originalne Picassove keramike u Europi.

Sastoji se od više od 80 komada Picassove keramike i 150 originalnih grafika i plakata koji se vežu na tematiku Picassovih keramičkih radova iz Vallaurisa.

Unatoč velikom svjetskom i povijesnom uspjehu Pablo Picasso konstantno je tražio nove načine umjetničkog izražavanja. Nakon Drugog svjetskog rata, točnije godine 1946., na svom putu po južnoj Francuskoj zatekao se u gradu Vallaurisu gdje je ostao očaran keramikom proizvedenom u Ateljeu Madoura čiji su vlasnici bili Suzanne i Georges Ramie s kojima će uskoro sklopiti partnerstvo. Partnerstvo koje će ujedno iznjedriti jedno najplodonosnijih Picassovih razdoblja. Picasso je dizajnirao 633 različite keramičke edicije u razdoblju između 1947. i 1971. godine. Krenuo je s ukrašavanjem jednostavnih utilitarnih predmeta da bi potom uslijedili složeniji umjetnički, ali i funkcionalni oblici. Svidjela mu se činjenica da je keramika estetski ugodna te u isto vrijeme funkcionalna. 

Kada je s Ateljeom Madoura počeo stvarati keramiku imao je želju da svi predmeti proizašli iz te suradnje budu dostupni i pristupačni široj publici. Neka od djela proizvedena su u edicijama od 500 ili više predmeta, a mogli su se kupiti i u samoj radionici. I dan danas su ta djela pristupačnija i dostupnija široj publici u umjetničkim galerijama, aukcijama ili pak na privatnom tržištu. 

Sva keramika proizvedena u ovom partnerstvu nosi pečate ili oznake koje se mogu pronaći na poleđini, sa strane ili pak na samom licu predmeta. Na pojedinim keramičkim predmetima može  se naći i numeracija edicije. Pečati i oznake koje se nalaze na keramici ovisi o ediciji o kojoj se radi kao i vremenu nastanka, jer su iste s vremenom mijenjale. 

S obzirom da je u periodu od 25 godine Picasso dizajnirao više od 3500 jedinstvenih keramičkih djela i 633 različite keramičke edicije, do njegove keramike nije bilo iznimno teško doći što je rezultiralo s prilično skromnim procjenama cijena za djela umjetnika poput Pabla Picassa što je ujedno bio i njegov cilj prilikom stvaranja kolekcija keramike.

Poslije razdoblja intenzivnog rada u keramici, Picasso se kao iskusni grafičar uskoro počeo poigravati idejom o reprodukciji keramičkih radova. Zajedno s bračnim parom Ramié pronašao je metodu prema kojoj je nastao opus nazvan Edicija Picasso (Editions Picasso).

Ove su keramike obišle svijet i s ponosom se predstavljaju i zadarskim posjetiteljima.

Izložba će biti otvorena u periodu od 10. lipnja do 5. listopada 2022. godine.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

“FRA BONIFACIJE PEROVIĆ” Večeras u crkvi sv. Frane predstavljanje knjige o čuvenom zadarskom franjevcu

Objavljeno

-

By

Podsjećamo na večerašnje predstavljanje knjige o čuvenom zadarskom franjevcu „Fra Bonifacije Perović“ (petak, 7.10.) u crkvi sv. Frane.

Istovremeno će biti predstavljena i knjiga „Komunizam“ (pretisak) koju je ovaj franjevac iz Arbanasa napisao još 1938. On je veiki dio života proveo u inozemstvu, jer se zbog komunističke vlasti u Jugoslaviji nije smio vratiti kući.

Taj poznati franjevac još je kao student zajedno s kolegama skinuo talijansku zastavu sa zvonika crkve sv. Frane.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TREBATE ZUBARU? Evo tko je dežuran ove nedjelje u Zadru…

Objavljeno

-

By

Ove nedjelje, 9. listopada 2022. godine, u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti u pripravnosti je Dijana Paleka dr. med. dent, izvijestili su iz Županije.

Zahvati će se obavljati u ordinaciji dentalne medicine na adresi I. Mažuranića 28 b, Zadar, u vremenu od 8 do 20 sati, isključivo uz prethodni dogovor na broj telefona  099 789 1071.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BILOSNIĆEV HAIKU U ČASOPISU IRIS Zadarski pjesnik dobio Zahvalnicu na podršci i pomoći u približavanju japanske kulture u Hrvatskoj i hrvatskoga haikua u svijetu

Objavljeno

-

By

Najnoviji broj časopisa za haiku „Iris“, godište 11., svezak 16., 2022. godine na 314 stranica donosi obilje haiku priloga, od onih posvećenih rezultatima Malog Irisovog natječaja za 2022. godinu, kao i rezultata 9. Natječaja za haiku, i hajge udruge „Tri rijeke“ Ivanić Grad, preko članaka, eseja i osvrta, novih knjiga, razgovora, inozemnih gostiju, hrvatskih autora, odjeka u medijima, do in memoriama poznatim haiku pjesnicima (Duško Matas, Sonja Buljević, Milka Vurdelja, Ivanka Glogović Klarić, Luka Tomić, Vera Primorac). Sve je to učinjeno marom glavne i odgovorne urednice Đurđe Vukelić Rožić, koja ovim putom nastavlja gradbu hrvatskog haiku na temeljima koje je uspostavio Vladimir Devide.

Suci koji su procjenjivali nagrade za najbolji haiku odraslih 2021. i 2022. godine su Debbie Stranga (Kanada), za 2021. godinu i Tomislav Marijan Bilosnić i Stjepan Rožić (Hrvatska) za 2022. godinu, te Mirjana Rajter, Dubravka Mataušić i Mirjana Drempetić Hanžić za djecu. Đurđa Vukelić Rožić uz uvodnik i više autorskih tekstova donosi i već prilog „ Kada vjetar pomete vjetar“, sažet pregled haiku- stvaralaštva Tomislava Marijana Bilosnića, a posvećem životnom i stvaralačkom jubileju ovog autora. Tekst je objavljen na punih šest stranica časopisa.

Udruga „Tri rijeke“ HPOI, Ivanić-Grad. Na 9. Susretima hrvatskih haiđana i Ivanić-Gradu, 2. listopada 2022. godine dodijelilo je i Zahvalnicu Tomislavu Marijanu Bilosniću na svesrdnoj podršci i pomoći u radu na približavanju kratkih japanskih književnih formi i japanske kulture u Hrvatskoj i hrvatskoga haikua u svijetu. Zahvalnicu potpisuj predsjednik Udruge, poznati i nagrađivani haiku pjesnik Stjepan Rožić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu