Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) OTVOREN FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE U ZADRU Zadarski studenti imali priliku upoznati autore koje čitaju i prevode

Objavljeno

-

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru sinoć je gostovanjem britanskog književnika Hanifa Kureishija otvoren zadarski dio programa Festivala europske kratke priče. U dva dana programa, koji se odvija na Sveučilištu i u Kazalištu lutaka Zadar, ponajbolji europski, regionalni i domaći kratkopričaši i kratkopričašice razgovarat će i čitati svoje priče.

– Ove godine se nismo štedjeli u smislu postave autora koja gostuje u Zagrebu i Zadru, riječ je o velikim suvremenim piscima koji će se predstaviti zadarskoj publici. Uspjeli smo na ovom vjetrovitom vremenu sačuvati naša platna na kojima će ići prijevodi djela koja će prezentirati, za što su među ostalima zaslužni i studenti zadarskog sveučilišta, rekao je na otvaranju uime organizatora Tomislav Kuzmanović, pozdravljajući sve domaćine, posebice pročelnika Odjela za anglistiku izv. prof. dr. sc. Marka Lukića, s kojim je ostvarena izuzetna suradnja.

– Studenti su na neki način motiv zbog kojeg smo ove godine doveli festival u Zadar, jer znamo da ih čitaju i prevode, pa je ovo mogućnost da ih bolje upoznaju. Piscima smo pokazali Zadar ima predivan pogled, u kojemu je prema legendi uživao i Hitchcock, no još je važnije da su tu s nama brojni Zadrani, kao što je i sam osnivač festivala Roman Simić – Korana Serdarević, Želimir Periš, Vesna Ukić Košta pa i nekoliko mladih autora, rekao je Kuzmanović.

Gostovanje Kureishija, autora mnogih poznatih romana, od kojih je kod nas naročito popularan bio „Buddha iz predgrađa“, otvorilo je mnoge teme koje je zadarska publika slušala sa zanimanjem, od pozicije multikulturalnosti Velike Britanije krajem osamdesetih i post-Brexit okolnosti, do pozicije umjetnika u današnjem svijetu. Ovogodišnja tema festivala, Promjene, bila je povod da se i ovog puta preispita koliko se promijenio svijet za autore i autorice te što se dogodilo s književnosti u (post)pandemijskom vremenu.

Nakon razgovora što ga je moderirala Vesna Ukić Košta u Kazalištu lutaka Zadar svoje su kratke priče čitali Jakuta Alikavazović, Rumena Bužarovska, Michael Fehr, Danilo Lučić i Želimir Periš.

Danas će na Odjelu za francuske i frankofonske studije gostovati francuska književnica bosanskog i crnogorskog porijekla Jakuta Alikavazović, a na Odjelu za hispanistiku i iberske studije nastupiti glasovita španjolska kratkopričašica Patricia Esteban Erlés. Oba događaja zakazana su u 18 sati. U Kazalištu lutaka Zadar u 19 sati počinje „Književna regata Zadar – Vis – Dubrovnik“, na kojoj će uz moderiranje Staše Aras o pisanju i književnosti govoriti zadarski ZaPis-ovci Iva Pejković, Igor Eškinja i Senko Karuza, a od 20.30 sati u istom prostoru predstavit će se Lana Bastašić, Patricia Esteban Erlés, Lejla Kalamujić, Senko Karuza i Mazen Maarouf.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Subotnja špica (by Saša Čuka)

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Policijskoj upravi zadarskoj

Objavljeno

-

By

Foto: PU zadarska/Gradsko društva Crvenog križa Zadar

Ovom humanitarnom akcijom prikupljene su 22 doze krvi, a darivateljima su uručene zahvalnice za prvo i druga jubilarna darivanja

U organizaciji Policijske uprave zadarske i Gradskog društva Crvenog križa Zadar, uspješno je provedena prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama policijske uprave. Humanitarna akcija u kojoj su ukupno prikupljene 22 doze krvi, trajala je od 10 do 12 sati.

“Policijski službenici i zaposlenici Policijske uprave zadarske iznova su na djelu pokazali humanost i plemenitost darivajući dragocjenu tekućinu. Za troje djelatnika danas je to bilo prvo darivanje krvi za koja su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa uručili zahvalnice. Zahvalnice su uručene i drugim zaposlenicima i policijskim službenicima Policijske uprave zadarske za 5,10, 20, 25, 30 i 40 darivanje krvi.

Posebno možemo istaknuti kako se policijski službenici i tijekom cijele godine odazivaju na zaprimljene pozive Gradskog društva Crvenog križa za izvanrednim potrebitim dozama dragocjene tekućine.

Zahvaljujemo svim sudionicima što su se pridružili ovoj hvalevrijednoj akciji darivanja krvi”, stoji u objavi iz PU Zadarske.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

COIN BUSINESS CAFE Održano predstavljanje novog zanimanja – virtualni asistent

Objavljeno

-

By

Ceh intelektualnih usluga pri Udruženju obrtnika Zadar pokrenuo je inicijativu za održavanje COIN business cafea, panel događanja kojemu je cilj povezivanje poduzetnika kroz neformalno druženje a ujedno i predstavljanje raznih vrsta i načina poslovanja, te približavanje istih potencijalnim poduzetnicima kao i široj javnosti.

Prvi COIN business cafe održan je u četvrtak, 2. veljače s početkom u 18,00 sati, u prostorijama COIN coworkinga, s temom predstavljanja novog zanimanja Virtualni asistent.

Na samom početku predstavljanja okupljenih 30-ak sudionika pozdravio je Hrvoje Grandov, predsjednik Ceha intelektualnih usluga pri Udruženju obrtnika Zadar. Istaknuo je kako je ovo prvo događanje COIN business cafea u organizaciji Udruženja obrtnika Zadar, a planirano je da se kontinuirano kroz godinu nastavi održavati sa raznim temama predstavljanja različitih vrta i načina poslovanja. Zahvalio je prisutnima na interesu za sudjelovanje, te ih pozvao da se odazovu i na sljedeći.

Kroz panel raspravu predstavile su se dvije zadarske poduzetnice, koje se bave virtualnom asistencijom, Dražena Radov ispred tvrtke Dražena consulting i Emila Ražov ispred tvrtke Fiera Zadar. Ove dvije zadarske poduzetnice okupljenima su predstavili ovo moderno zanimanje, koje podrazumijeva samozaposlene osobe registrirane kroz obrt ili tvrtku, koje pružaju razne usluge na daljinu mikro, malim i srednjim poduzetnicima, kojima su desna ruka u organizaciji poslovanja.

Specifičnosti virtualnog asistenta su što posluju na daljinu (pružaju svoje usluge na daljinu iz vlastitog ureda ili doma putem računala i telefona), ne morate ih zaposliti jer su samozaposlene osobe, rade sa svojom opremom, rad naplaćuju po satu, po obavljenom poslu, po stavkama ili paušalno, a paleta usluga je raznovrsna te ovisi o vještinama i potrebama, od administracije, financija, preko vođenja projekata, marketinga, prodaje, logistike i ljudskih resursa, fleksibilni su i prilagođavaju se potrebama klijenta.

Virtualna asistentica Dražena Radov po zanimanju je knjigovođa, a virtualnom asistencijom počela se baviti kako bi objedinila i unaprijedila administrativni posao za klijente. Iskustvo i znanje su joj pogon u poslovnom životu. Kao virtualni asistent nudi razne administrativne usluge povezane većinom uz financije, poput izdavanja i slanje računa, ponuda, te izrade putnih naloga, vođenja blagajne, platnog prometa, sastavljanje i izrada jednostavnih dopisa, poslovne korespondencije i dr. Po pitanju ljudskih resursa daje usluge poput planiranja i budžetiranje radnih mjesta i broja zaposlenih, sastavljanje oglasa za natječaj, zaprimanje mailova sa životopisima i molbama, odgovaranje te dogovaranje prijemnih razgovora, prijava i odjave na HZZO i HZMO, unapređenje djelatnika i dr. Svoje vrijeme rada mjeri u minutama u aplikaciji predviđenoj za to, te zajedno sa računom dostavlja klijentu kako bi vidjeli da naplaćuje efektivni rad.

Iskustva do sad su joj pozitivna i sa njene strane kao pružatelja usluge a ujedno i od strane klijenata sa kojima je radila. Istaknula je kako smatra da će vrijeme pokazati kako virtualni asistent kao novo zanimanje u poslovnom svijetu velikim korakom osvaja mnoge poduzetnike i stvara im sigurnost u poslovanju i organizaciji vremena.

Virtualna asistentica Emila Ražov s iskustvom i znanjem u administracijskim poslovima kao tajnica i voditeljica ureda iz privatnog sektora, te bavljenja marketingom u turističke svrhe, kao i educiranjem i osposobljavanjem za poslove internet marketinga, odlučila je krenuti u poduzetničke vode. Usluge virtualnog asistenta koje ona nudi unutar svoje tvrtke su obrada administracije, internet marketing, promocija i oglašavanje za poduzetnike. Istakla je kako za sada posao virtualnog asistenta još nije dovoljno prepoznat kod nas ali se polako podiže svijest oko istog. Poduzetnicima nudi uslugu svega onoga što oni ne stignu ili ne znaju, bilo da je riječ o osnovnoj poslovnoj administraciji ili o nekoj vrsti promocije i oglašavanja na društvenim mrežama. Ona ovo zanimanje naziva zanimanjem budućnosti jer olakšava poslovanje poduzetnicima.

Zaključak panela je kako angažmanom virtualnog asistenta poduzetnici oslobađaju veliki dio vlastitog radnog vremena, koji onda mogu preusmjeriti na daljnji razvoj tvrtke ili dobiti više slobodnog vremena za obitelj i prijatelje.

Sudionici panela aktivno su sudjelovali na panelu sa pitanjima veznim uz organizaciju poslovanja, registraciju navedene djelatnosti i dr., a razmjena iskustava nastavila se nakon službenog dijela i kroz ležerno druženje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu