Connect with us

Hrvatska

“Podržavamo Ukrajinu na putu u EU. Ukrajinci to očekuju, oni to zaslužuju”

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu na kongresu Europske pučke stranke da EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi i sankcioniraju Rusije te da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji.

Okupljenima na 27. kongresu EPP-a u Rotterdamu, Plenković je rekao da ruska agresija, koja traje više od tri mjeseca, nije samo vojna, već se njome krši međunarodno pravo i “negira ukrajinska nacija i identitet”.

“Mi, kao EPP, pokazujemo našu solidarnost, podršku i suosjećanje s ukrajinskim narodom koje se bori za slobodu i za europske vrijednosti za sve nas. Hvala im na tome”, rekao je premijer.

Plenković smatra da “EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi ruskih akcija, nametanju sankcija, netoleriranju politika kojima se krši sve za što se mi zalažemo”.

Pozvao je da se Ukrajinu nastavi podržavati “politički, diplomatski, financijski, ekonomski, humanitarno, vojno”.

Ukrajina zaslužuje kandidacijski status u EU
Plenković smatra da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status u Europskoj uniji koji bi uskoro mogla i dobiti.

“Podržat ćemo da se Ukrajini da kandidacijski status za članstvo u EU u lipnju na Europskom vijeću. Ukrajinci to očekuju, Ukrajinci to zaslužuju i ta simbolička gesta EU-a bit će još jedan ispravan i moralan izbor u ovoj krizi bez presedana”, istaknuo je.

Ponovio je da Hrvatska podržava europske težnje drugih zemalja, spomenuvši Gruziju, Moldaviju, Kosovo te susjednu Bosnu i Hercegovinu.

“Voljeli bismo da se u tom procesu riješi pitanje ustavne i izborne reforme u BiH kako bi sva tri konstitutivna naroda bila jednako tretirana i osjećala se dobro, ugodno”, istaknuo je Plenković.

Europska pučka stranka ranije je u srijedu usvojila rezoluciju kojom se poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u BiH sukladno odlukama međunarodnih sudova i ustavnog suda BiH.

“Hitnom rezolucijom” koju je podnio HDZ poziva se na “brzo rješavanje pitanja izbornih reformi na sveobuhvatan način poštujući preduvjete članstva u EU-u”.

Jačanje europske obrane
Premijer je pozvao kolege najveće grupacije u Europskom parlamentu da EPP do europskih izbora 2024. postane lider demografske revitalizacije, digitalne revolucije i borbe protiv klimatskih promjena. Apelirao je i na jačanje europske obrane.

“Nema sumnje da komplementarnost NATO-a i EU-a treba biti naš prioritet”, dodao je.

Zahvalio je bivšem predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku na svemu što je učinio za EPP i Europsku uniju, podržao njegove težnje na domaćem planu te čestitao Manfredu Weberu na izboru za novog predsjednika EPP-a.

Weber nasljeđuje bivšeg premijera Poljske Donalda Tuska koji se odlučio povući s mjesta čelnika EPP-a po preuzimanju vodstva nad Građanskom platformom, najvećom opozicijskom strankom u Poljskoj.

 

Hrvatska

Evo koji će biti najmanji iznos na bankomatima kad se uvede euro

Objavljeno

-

By

Prvog siječnja u Hrvatskoj se uvodi euro. Dva tjedna još će se paralelno u plaćanjima koristiti i kuna uz euro, a nakon toga samo euro.

S 1. siječnja sljedeće godine i bakomati će početi isplaćivati eure. Dosad je najmanji iznos koji se mogao podići na bakomatima kod većine banaka bio 100 kuna.

Sve veće banke odnosno Erste Bank, Addiko, RBA, PBZ, ZABA, HPB, Erste Bank, Nova Hrvatska Banka te OTP odgovorile su za Index.hr kako je najmanji iznos apoena koji će se moći podići na njihovim bankomatima biti 10 eura,

Neke banke kreću s manjim apoenima, najveći apoen će biti 50 eura

Iz PBZ-a su dodali kako će se 1. siječnja 2023. isplata eura prvo započeti s manjim apoenima od 10 i 20 eura, a kasnije će se postupno i prema potrebi uvoditi veći apoeni.

Iz nekih su banaka naveli kako će najveći iznos apoena koji će se moći podići biti 50 eura. To znači da će se, kod dizanja većeg iznosa, isplaćivati više novčanica od 50 eura ili novčanica od 50 eura i kombinacija novčanica manjih apoena.

Od 1. siječnja 2023. bankomati će isključivo isplaćivati eure i kune se više na njima moći podizati. Sav novac koji se nalazi na računima građana automatizmom s 1. siječnja 2023. preračunati u eure.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

S tržišta se povlače rezanci, provjerite jeste li ih kupili

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat RH je s tržišta opozvao instant rezance Lucky Me, proizvedene u Tajlandu, zbog utvrđenog 2-klor-etanola, priopćila je u srijedu Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Riječ je o proizvodu Instant rezanci, Lucky Me Pancit Canton Chilimansi, neto 60g,  s oznakom “najbolje upotrijebiti do 23.9.2022.”

Povlači se isključivo taj proizvod, proizvođača Monde Nissin Co., LTD., Tajland, dobavljača UNIONTRADE S.p.A., Peschiera, Italija. Na hrvatsko tržište ga stavlja tvrtka LITTLE MANILA j.d.o.o. iz Zagreba.

Iz Državnog inspektorata ističu da proizvod nije u skladu s EU Uredbom u područjima sigurnosti hrane.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Jeste li dobili ovakvu poruku? Iz banke upozoravaju da je riječ o prijevari

Objavljeno

-

By

KentBank je na svojim službenim stranicama objavio upozorenje u kojem svojim klijentima skreću pažnju da su se posljednjih dana u cyber-prostoru pojavili lažni mailovi u kojima se prevaranti lažno predstavljaju imenom njihove banke te navode primatelja da otkrije svoje kontakt podatke.

Izvor : KentBank

“Ukoliko zaprimite ovakvu ili sličnu poruku elektroničke pošte, ne slijedite poveznice, a poruku obrišite”, poručili su uz objavljenu presliku poruke i razgovora.

Napominju da KentBank nikada neće tražiti svoje korisnike da putem elektroničke pošte, društvenih mreža, mobilnih aplikacija za razmjenu poruka i sličnih kanala šalju svoje osobne ili sigurnosne podatke. Sve koji su otvorili poveznicu i ostavili svoje podatke, pozivaju da se odmah jave u Kontakt centar 0800 0006 ili na e-mail: podrska@kentbank.hr.

Izvor : KentBank

Slično upozorenje u petak je objavila i Zagrebačka banka (ZABA).

“Obavještavamo vas da je u tijeku phishing kampanja u kojoj se maliciozni napadač predstavlja kao djelatnik Zagrebacke banke d.d. sa imenom Costa.Daniela@unicreditgroup.zaba.hr i pokušava kroz prilozenu datoteku dostaviti maliciozni program”, poručili su iz ZABA-e također ističući da se ne otvara privitke i poveznice:

“Molimo da poruku s naslovom “KYC Poziv na dostavu ažurnih KYC podataka – Zagrebačka banka d.d.” od navedene osobe ne otvarate ako ste ih primili i ne pokrećete sumnjive poveznice (URL-ove) ako zaprimite takvu e-mail poruku.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu