Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) ZNANSTVENI SKUP O PRVOM PREDSJEDNIKU NA SVEUČILIŠTU U ZADRU Tuđman je od omraženog političara postao glavni partner SAD-a

Objavljeno

-

Na Sveučilištu u Zadru danas je otvoren dvodnevni znanstveni skup: „Dr. Franjo Tuđman – povjesničar i državnik“, kojega organiziraju odjeli za filozofiju i povijest Sveučilišta u Zadru te Hegelovo društvo Zadar. U uvodnoj riječi pročelnik Odjela za filozofiju izv. prof. dr. sc. Marko Vučetić rekao je kako on nije imao prilike, poput nekih sudionika, upoznati Tuđmana osobno, pa njegovom radu može pristupati samo kritički.

– Simpozij nije jednoobrazan, a mi nismo sektaško društvo. Demokratizacija je kada se čovjek bori za vlastiti povijesni svijet i temeljni razlog zbog kojega sam odmah prihvatio da budemo suorganizatori je da promišljamo svijet i povijesne osobe u duhu vremena, iz kuta određenih filozofija. Radujem se svim izlaganjima, pa tako i svome, rekao je Vučetić.

Izlaganje o Tuđmanu kao državniku u vrijeme stvaranja novog svjetskog poretka, a radi se o vremenu nakon pada Berlinskog zida, održao je prof. dr. sc. Jure Zovko, predsjednik Hegelovog društva Zadar. S Tuđmanom se nalazio u više navrata, bio s njim na večerama, a odluku o njegovom imenovanju zamjenikom ministra potpisao je sam Tuđman.

– Mirovna revolucija u kojoj se urušio totalitarni sustav u Njemačkoj, a virus se proširio po cijeloj Istočnoj Europi, po mom sudu je najsvjetliji trenutak čovječanstva. Nažalost, u bivšoj SFRJ nije prošlo bez ratnog sukoba a zanimljivo je vidjeti kako se Tuđman, od čovjeka prema kojem su animozitet imali i Madeleine Albright i Peter Galbraith i Richard Holbrooke, na čelu države čiju samostalnost nisu htjeli SAD, Velika Britanija, a i čak je Vatikan imao rezerve, prometnuo u glavnog partnera State Departmenta, rekao je Zovko.

Velika promjena bila je dolazak Billa Clintona na mjesto predsjednika, a jedan od temelja njegove politike bila su ljudska prava. Stanje u SFRJ smatrao je kršenjem ljudskih prava te nije vidio problem u tome da se Hrvatska osamostali. Veliku ulogu u provedbi Oluje imalo je prijateljstvo tadašnjih ministara obrane na obje strane, Gojka Šuška i Williama Perryja.

– Zahvaljujući Tuđmanovoj mudroj politici postavljen je kamen temeljac za ulazak u europske integracije. Jugoslavija i demokracija po mome sudu nikada nisu bili kompatibilni pojmovi. Zasluga prvog predsjednika Franje Tuđmana bila je u etabliranju demokracije kao životne forme koja nas je vratila u okrilje demokratskoga civiliziranog svijeta te NATO saveza, koji je od osnutka 1949. godine štitio demokratske države od pošasti totalitarizma, rekao je Zovko.

Nakon njegova izlaganja su održali kapetan bojnog broda u mirovini Ivica Mandić, doc. dr. Gordan Akrap, izv. prof. Alan Labus i izv. prof. dr. Ante Bralić. Sutra ujutro župan Božidar Longin održat će prezentaciju „Važnost predsjednika Tuđmana za stvaranje hrvatske države i njegovi najznačajniji kontakti sa Zadarskom županijom“, nakon čega će izlagati izv. prof. Marko Vučetić, prof. dr. Predrag Šustar, izv. prof. dr. Ivan Čulo i izv. prof. dr. Zlatko Begonja.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

IDE NOVA PROMJENA VREMENA: Obilna kiša sve do kraja tjedna. Od nedjelje prava zima – drastičan pad temperature, a moguć i snijeg!

Objavljeno

-

By

Danas umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom, češćom u Posavini i Lici te osobito u Dalmaciji gdje će biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. U unutrašnjosti ujutro ponegdje magla. Na većem dijelu Jadrana puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a na krajnjem jugu umjeren jugozapadnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 9 na kopnu i od 13 do 16 °C na moru i u unutrašnjosti Dalmacije.

U četvrtak u unutrašnjosti pretežno, na Jadranu promjenljivo oblačno. Mjestimice oborina, većinom kiša, na krajnjem jugu i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, a na sjeverozapadu unutrašnjosti nakratko je moguća i susnježica. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar slab, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mjestimice umjerena bura, a na krajnjem jugu jugo. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 4, na Jadranu između 7 i 12 °C. Najviša dnevna u unutrašnjosti od 3 do 8, na Jadranu između 11 i 15 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Prevladavat će oblačno vrijeme s povremenom oborinom. Obilnije kiše bit će osobito u petak i subotu duž obale, u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Kratkotrajno je na zapadu i sjeverozapadu unutrašnjosti u četvrtak moguća susnježica. Vjetar na kopnu slab, u petak ponegdje umjeren jugoistočni. Na Jadranu jugo, u petak u jačanju na vrlo jako i olujno, a u četvrtak će na sjevernom dijelu još prijepodne puhati bura i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka u blagom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADU BIOGRADU 11 MILIJUNA ZA NADOGRADNJU DJEČJEG VRTIĆA Bit će mjesta u vrtiću za svu djecu s područja grada!

Objavljeno

-

By

U okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv“, objavljenog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se provodi u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021.-2026. godine, Gradu Biogradu na Moru su odobrena bespovratna sredstva u iznosu 11.016.000,00 HRK za projekt „Rekonstrukcija zgrade dječjeg vrtića Biograd“.

Svrha projekta je osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svoj djeci bez obzira na socioekonomski status.

Projektom će se dograditi i nadograditi postojeći objekt predškolske ustanove DV Biograd na predjelu Kosa u Biogradu na Moru. Provedba projekta rezultirati će povećanjem broja dnevnih boravaka ( 9 dodatnih dnevnih boravaka – 1 za jasličnu i 8 za vrtićke skupine) čime će se povećati kapacitet novih učionica i broj izgrađenih mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju (172 mjesta). Nakon provedbe projekta ukupan broj mjesta u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju iznositi će 316 te će biti 17 dnevnih boravaka (3 za jaslične i 14 za vrtićke skupine).

Provedba projekta rezultirati će osiguranim mjestima u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju za svu djecu na području Grada Biograda na Moru.

Planirana rekonstrukcija: U prizemlju sa sjeveroistočne strane dograđuju još 2 sobe za boravak djece s pratećim sadržajima, a s jugoistočne strane dograđuje se 1 soba za boravak djece s pratećim sadržajima te novi kuhinjski pogon. Sa sjeveroistočne strane dograđuje se novi ulaz te se dio prizemlja reorganizira u skladu s novim potrebama. Na katu se nadograđuje još ukupno 6 soba za boravak djece s pratećim sadržajima od kojih se dvije mogu razdvojiti prema potrebi (višenamjenski prostor – dvorana za predstave/radionice).

Planiranom rekonstrukcijom proširuje se prostorni kapacitet dječjeg vrtića za 9 soba dnevnog boravka s pripadajućim sanitarnim i garderobnim prostorijama i terasama. Također, zahvatom će se urediti vanjski prostori: prilazni putevi, parkiralište, dvorište, slobodne i zelene površine koji će biti ograđeni i sigurni za djecu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Briševo u četvrtak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 08.12.2022. godine (četvrtak) u vremenu od 09:00do 14:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Briševo.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Samostalne satnije Briševo kod k.br.47.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu