Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Nakon dvije pandemijske godine, vratila se ravnokotarska biciklijada

Objavljeno

-

Sedam vinara, prostrani vinogradi i povijesna zdanja, na četiri zaustavljanja, dočekali su povratak ravnokotarske biciklijade sa preko 100 biciklista na 40-tak kilometara vijugavih vinskih staza

ZADAR – Nakon dvije godine pauze zbog pandemije CORONE -19, Bike & Wine Ravni Kotari Tour 2022., sasvim posebna biciklijada, vratila se u nedjelju, u organizaciji Ilirije d.d. Biograd na Moru, te u suradnji sa TZ Ravnih Kotara i BK AKS Stankovci, i vinara na trasi biciklijade.

Riječ je o biciklijadi koja spaja aktivni odmor s najpoznatijim vinarijama šire regije, ali i atrakcijama ravnokotarskog kraja, a koja je od početka 2016. oduševljeno prihvaćena i redovito okupljala 200-tinjak prijavljenih biciklista. Jučer u sunčan i gotovo ljetni topao dan sto pedeset je biciklista i rekreativaca krenulo na 40-tak kilometara dugu stazu iz Ražnjevića dvora A D 1307, kamo su se u konačnici vratili, nakon četiri sata vožnje i druženja s ovdašnjim utvrdama i znamenitostima, vinarima, vinima i vinogradima.

Dobrodošli učesnici od 12 do 70 godina

Pozdrav učesnicima i zadovoljstvo na povratku druženju istakli su označivši start utrke predstavnici Ilirije i direktor TZ Ravnih Kotara Vanja Čvrljak.

Konji i vrhunska vina čekali su već nakon nekoliko kilometara na eko posjedu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino, a PZ  MasVin osigurala je za najstarijeg i najmlađeg učesnika poklon paket, pa recimo, iako je to bilo tek na kraju, da je najstariji učesnik rođen 1952, godine, a najmlađi je »ovotisućljetnik« iz 2010..

Vinarije, krajobrazne i kulturno povijesne znamenitosti

Slijedila je makadamska poljska cesta kroz polačko a potom i nadinsko polje. U srcu Nadinskih vinograda (kompleska od 320 ha vinograda) vinarije Šime Škaulj, Ker-Vin Tomislava Glavića i OPG Bože Glavića dočekali su još svježe bicikliste s paletom kraljevskih vina ovog proslavljenog vinograda, pod mitskom Nadinskom glavom i ostacima povijesnog grada. Put dalje vodi ka Kličevici, utvrdi koju su knezovi Kurjakovići gradili uz žestoke prosvjede Mlečana naspram njihove tadašnje utvrde u Polači. Utvrda nad potokom Kličevice razotkrila je svoje tajne, a jedna je od njih i trocjevni top po nacrtu Leonarda da Vincia, jedini takav na svijetu, kao i pećina u kojima su obitavali Neandertalci, a što je sve sad moguće vidjeti u Kaštel Benkoviću gdje je Zavičajni muzej koji predstavlja ovaj kraj.

Upravo je Kaštel i Muzej mjesto sljedećeg stajanja. Tu su mogli pogledati iznimni kompleks koji od novog otvaranje zakazanog za 11. lipnja na novi i inovativni način priča priču o ovom kraju od prapovijesti do danas. Tu su Vinarije Benkovac iz sastava Badela 1862. i Božo Bačić sa svojim Asseria vinima dočekali karavanu, a bilo je i fritula.

Iznimna vrućina razlog je »patnje« dijela biciklista do te točke. Nizbrdica potom olakšala je i obradovala mnoge, a vječna voda na Šopotu znalcima ovog puta je i vječno, neregularno zaustavilište.

Sve je završilo domjenkom u Ražnjevića dvorima i lijepim druženjem uz spoznavanje aduta ovog kraja u spoju turizma i eno-gastronomije. Bez ozljeđenih i bez serviserskih intervencija i ova je vinska biciklijada prošla u savršenom redu, a naravno da su učesnici morali pokazati kartu s potpisima i pečatima šest vinarija i sedmog OPG-a Ražnjević u kojem se nazdravilo domaćom kapljicom.

Za razvoj turizma posebnih interesa

Biciklizam i vina smatraju se jednim od aduta Ravnih Kotara, uz sve brojnije vile s bazenima koje privlače sve veći broj gostiju zasićenih obalnim »overturizmom«. Ilirija je kroz organizaciju Bike & Wine Ravni Kotari Toura krenula u iskorak u razvoju turizma posebnih interesa i turizma doživljaja . Razvoj cikloturizma koji se temelji na prepoznatim prirodnim predispozicijama ovog područja uz povezivanje sa agroturizmom i vinskim turizmom doprinosi jačanju ponude destinacije, njenoj prepoznatljivosti i razvoju cjelogodišnjeg turizma.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Humanitarna akcija HSP AS za Pučku kuhinju Socijalnu samoposlugu 

Objavljeno

-

By

Stranka HSP AS svake godine organizira humanitarnu akciju donirajući uskrsne pogače i jaja Pučkoj kuhinji i Socijalnoj samoposluzi za najugroženije stanovnike Zadra, kako bi proveli dostojanstveno Uskrs i uskrsne blagdane.

“U duhu Uskrsa želimo dati nadu i radost korisnicima Pučke kuhinje pokazujući još jedanput kršćansku solidarnost i ljubav.

Također promičemo socijalnu osjetljivost i socijalnu uključenost svih građana kroz cijelu godinu što je također jedan od ciljeva HSP AS.

Stranka HSP AS Republiku Hrvatsku vidi kao socijalnu državu koja se brine o svim, a posebno o najugroženijim slojevima društva.   

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim stanovnicima Zadra i zadarske županije!” – rekla je Miranda Jamnicki predsjednica GO HSP AS 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu