Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Nakon dvije pandemijske godine, vratila se ravnokotarska biciklijada

Objavljeno

-

Sedam vinara, prostrani vinogradi i povijesna zdanja, na četiri zaustavljanja, dočekali su povratak ravnokotarske biciklijade sa preko 100 biciklista na 40-tak kilometara vijugavih vinskih staza

ZADAR – Nakon dvije godine pauze zbog pandemije CORONE -19, Bike & Wine Ravni Kotari Tour 2022., sasvim posebna biciklijada, vratila se u nedjelju, u organizaciji Ilirije d.d. Biograd na Moru, te u suradnji sa TZ Ravnih Kotara i BK AKS Stankovci, i vinara na trasi biciklijade.

Riječ je o biciklijadi koja spaja aktivni odmor s najpoznatijim vinarijama šire regije, ali i atrakcijama ravnokotarskog kraja, a koja je od početka 2016. oduševljeno prihvaćena i redovito okupljala 200-tinjak prijavljenih biciklista. Jučer u sunčan i gotovo ljetni topao dan sto pedeset je biciklista i rekreativaca krenulo na 40-tak kilometara dugu stazu iz Ražnjevića dvora A D 1307, kamo su se u konačnici vratili, nakon četiri sata vožnje i druženja s ovdašnjim utvrdama i znamenitostima, vinarima, vinima i vinogradima.

Dobrodošli učesnici od 12 do 70 godina

Pozdrav učesnicima i zadovoljstvo na povratku druženju istakli su označivši start utrke predstavnici Ilirije i direktor TZ Ravnih Kotara Vanja Čvrljak.

Konji i vrhunska vina čekali su već nakon nekoliko kilometara na eko posjedu Poljoprivredne zadruge Maslina i vino, a PZ  MasVin osigurala je za najstarijeg i najmlađeg učesnika poklon paket, pa recimo, iako je to bilo tek na kraju, da je najstariji učesnik rođen 1952, godine, a najmlađi je »ovotisućljetnik« iz 2010..

Vinarije, krajobrazne i kulturno povijesne znamenitosti

Slijedila je makadamska poljska cesta kroz polačko a potom i nadinsko polje. U srcu Nadinskih vinograda (kompleska od 320 ha vinograda) vinarije Šime Škaulj, Ker-Vin Tomislava Glavića i OPG Bože Glavića dočekali su još svježe bicikliste s paletom kraljevskih vina ovog proslavljenog vinograda, pod mitskom Nadinskom glavom i ostacima povijesnog grada. Put dalje vodi ka Kličevici, utvrdi koju su knezovi Kurjakovići gradili uz žestoke prosvjede Mlečana naspram njihove tadašnje utvrde u Polači. Utvrda nad potokom Kličevice razotkrila je svoje tajne, a jedna je od njih i trocjevni top po nacrtu Leonarda da Vincia, jedini takav na svijetu, kao i pećina u kojima su obitavali Neandertalci, a što je sve sad moguće vidjeti u Kaštel Benkoviću gdje je Zavičajni muzej koji predstavlja ovaj kraj.

Upravo je Kaštel i Muzej mjesto sljedećeg stajanja. Tu su mogli pogledati iznimni kompleks koji od novog otvaranje zakazanog za 11. lipnja na novi i inovativni način priča priču o ovom kraju od prapovijesti do danas. Tu su Vinarije Benkovac iz sastava Badela 1862. i Božo Bačić sa svojim Asseria vinima dočekali karavanu, a bilo je i fritula.

Iznimna vrućina razlog je »patnje« dijela biciklista do te točke. Nizbrdica potom olakšala je i obradovala mnoge, a vječna voda na Šopotu znalcima ovog puta je i vječno, neregularno zaustavilište.

Sve je završilo domjenkom u Ražnjevića dvorima i lijepim druženjem uz spoznavanje aduta ovog kraja u spoju turizma i eno-gastronomije. Bez ozljeđenih i bez serviserskih intervencija i ova je vinska biciklijada prošla u savršenom redu, a naravno da su učesnici morali pokazati kartu s potpisima i pečatima šest vinarija i sedmog OPG-a Ražnjević u kojem se nazdravilo domaćom kapljicom.

Za razvoj turizma posebnih interesa

Biciklizam i vina smatraju se jednim od aduta Ravnih Kotara, uz sve brojnije vile s bazenima koje privlače sve veći broj gostiju zasićenih obalnim »overturizmom«. Ilirija je kroz organizaciju Bike & Wine Ravni Kotari Toura krenula u iskorak u razvoju turizma posebnih interesa i turizma doživljaja . Razvoj cikloturizma koji se temelji na prepoznatim prirodnim predispozicijama ovog područja uz povezivanje sa agroturizmom i vinskim turizmom doprinosi jačanju ponude destinacije, njenoj prepoznatljivosti i razvoju cjelogodišnjeg turizma.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode cijeli Novi Bokanjac!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 01.12.2022. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00h do 12:00h biti će privremeno obustavljena isporuka vodom potrošačima u Zadru, predio Novi Bokanjac. 

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u: Ulici Mile Cipre, kod kuć. br. 9 i u Ulici Franje Fanceva, kod kuć. br. 75.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SV. FILIP I JAKOV: Napreduju radovi na izgradnji Poduzetničke zone!

Objavljeno

-

By

Napreduju radovi na izgradnji “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti” odnosno poduzetničke zone u Općini Sv. Filip i Jakov!

Osnivanjem ove poduzetničke zone nastojat će se pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture kako bi se stvorili uvjeti za poticanje stvaranja novih tvrtki te potaknuo početni razvoj i tekuće poslovanje postojećih gospodarskih subjekata.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu